Co myślicie o tym zestawie?

Niestety nie mam znajomości wsród informatyków, ale jeśli mówisz że złożenie jest takie proste to spróbuję zrobić to samemu. Wielkie dzięki za rady.

problem ze zlozeniem nie ma ,ale jezeli nie masz zielonego pojecia i mylisz socket intelowski z amd ...i na odwrot too raczej poszukaj wsrod znajomych czy ktos too robil ... boo taka proba moze cie sporo kosztowac... nie musi byc too informatyk tylko pytaj sie czy wogole ktos skladal sobie komputer .

Ciekawe coo by informatyk z morele na too jakby mial zamontowac amd na intelu xD jaka taa instalacja za 99 zl przeprowadzona by byla odmowli by czy tylko zamontowali plyte doo obudowy a procesor osobno wyslali ;p

Ciekawe coo by informatyk z morele na too jakby mial zamontowac amd na intelu xD jaka taa instalacja za 99 zl przeprowadzona by byla odmowli by czy tylko zamontowali plyte doo obudowy a procesor osobno wyslali ;p

albo by zadzwonił do klienta z zapytaniem czy ma wymienić procesor na inny w tej samej granicy cenowej albo czy ma wymienić płytę główną albo czy w ogóle ma to składać albo jak to ma wyglądać

Aha zakup jakąś dobra pastę termoprzewodzącą do procesora. Ja używam Arctic Silver 5. Nie wiem czy jest jakaś lepsza. http://www.morele.net/arctic-silver-pasta-na-procesor-arctic-srebrny-5-3-5g-92371/

Składanie jest bardzo proste. Wszystko będziesz miał narysowane i opisane w papierach. Musisz tylko robić to z głową, nie wpychać nic na siłę i trzymać psa/kota/tygrysa/aligatora z daleka, bo coś zrzuci na ziemie i popsuje. A jak popsuje to nie będzie chciał oddać kasy - mówię Ci.

Instrukcja na szybko z głowy:

Płytę główną dokręcisz śrubkami do obudowy.

Od razu możesz sobie podłączyć kabelki idące z guzików POWER i RESET, oraz ze światełek kontrolnych POWER i HDD do odpowiednich wejść na płycie głównej. Podepnij także kabel od wejść słuchawki/mikrofon oraz USB z panelu przedniego do wejść na płycie główne. Te wtyczki są malutkie i później będzie trudniej się tam dostać. [Położenie gniazd, jak zawsze, jest opisane w instrukcji. Jakby co to powiem Ci dokładnie gdzie są te wejścia]

Montujesz procesor w gnieździe. Uważaj żeby nie połamać mu nóżek. Pasuje tylko jedną stroną i jest to wyraźnie zaznaczone strzałką. Jego montaż jest dokładnie narysowany w instrukcji, którą z nim dostaniesz.

Pokrywasz rdzeń procesora pastą termoprzewodzącą (nałóż na niego ilość równą ziarenku ryżu i nie rozmazuj tego).

Przyczepiasz na procesor radiator, według instrukcji i rysunków. Samo złączenie rozprowadzi pastę tak jak trzeba.

Przykręcasz do radiatora wiatrak i podpinasz kabelek do płyty głównej. (miejsce jest oznaczone w instrukcji, ale znajdziesz bez problemu - CPUFAN będzie podpisane, czy jakoś tak)

Przykręcasz zasilacz do obudowy za pomocą śrubek (czterech).

Wkładasz kartę graficzną w slot (tylko jeden pasuje - ten na samej górze)

Wkładasz dysk twardy tam gdzie jego miejsce i dokręcasz go śrubką. Uważaj, bo dysk twardy jest bardzo, ale to bardzo wrażliwy na wstrząsy. Spadnie Ci z wysokości 5cm na ziemie i będzie po nim.

Wkładasz napęd DVD na swoje miejsce, wyciągając zaślepkę z obudowy.

Podpinasz dwa kable z zasilacza do płyty głównej (24-pin, oraz 4-pin). Są tylko jedne miejsca gdzie można je podpiąć, więc problemu nie będzie.

Podpinasz kabel z zasilacza do dysku twardego oraz kabel SATA (czerwony) z dysku do miejsca na obudowie (nazwane jest SATA 1).

Podpinasz kabel z zasilacza do napędu DVD oraz kabel SATA do miejsca na płycie głównej.

Wkładasz kości RAM w sloty (masz dwie kości i dwa sloty, więc problemu nie będzie).

Wkładasz baterię do wejścia na płycie głównej. Jest jedno okrągłe miejsce na nią.

Podpinasz kable do tyłu kompa.

Uruchamiasz go, nie zamykając obudowy. Patrzysz, czy wszystkie wentylatory pracują. (na procesorze, na karcie graficznej oraz w obudowie, jeśli są).

Jeśli wszystko działa, a komputer wyświetla obraz na monitorze, to wchodzisz do BIOSu i ustawiasz ustawienia domyślne (default lub optimized -różnie to nazywają). Zapisujesz i wychodzisz.

Jeśli wszystko działa, to przystępujesz do instalacji systemu operacyjnego z płyty, lub z pendrive'a. Systemu oczywiście nie dostaniesz gratis razem z kompem, więc musisz sobie załatwić.

Jeśli będziesz miał jakiekolwiek problemy, to pamiętaj, że wszystko jest dokładnie narysowane w papierach. A jeśli wciąż czegoś nie będziesz wiedział, nie będziesz mógł znaleźć wtyczki, czy coś będzie trzeba przestawić w BIOSie, to napisz tutaj, to Ci pomogę.

A jak już wszystko będzie działało, to tę zaoszczędzoną stówkę na składaniu kompa, przeznacz na solidne opicie nowego nabytku :D

Aha zakup jakąś dobra pastę termoprzewodzącą do procesora. Ja używam Arctic Silver 5. Nie wiem czy jest jakaś lepsza. http://www.morele.net/arctic-silver-pasta-na-procesor-arctic-srebrny-5-3-5g-92371/

jest lepsza tu cały spis (nie aktualny bo 2014/11 ale chyba nic nowego nie ma) http://www.overclock.pl/articles/show/id/461,36,37,podsumowanie-cd

W takim razie śmiało kupować tą, która jest uważana za najlepszą. Moje informacje na ten temat są sprzed 6 lat :)

Oryginalna pasta, która przyjdzie z procesorem będzie badziewna, dlatego od razu polecam kupno jakiejś porządnej, żeby nie było potem kombinacji i niepotrzebnego rozbierania i czyszczenia procka.

W takim razie śmiało kupować tą, która jest uważana za najlepszą. Moje informacje na ten temat są sprzed 6 lat Oryginalna pasta, która przyjdzie z procesorem będzie badziewna, dlatego od razu polecam kupno jakiejś porządnej, żeby nie było potem kombinacji i niepotrzebnego rozbierania i czyszczenia procka.

no między boxową a tymi najlepszymi nawet 12stopni różnicy może być (choć to od procka zależy ile grzeje)

edit: i spoko moje dane też są czasem stare i nieaktualne :)

edit2: tam w tym linku są 3 strony z pastami + omówienia testy itd. a tą akurat dałem bo jest na niej jest ta pasta srebrna co FieryAngel podawał :)

Wystarczy na parę lat, żeby pograć na maxa, później jeszcze parę lat pogra w wysokich, potem parę lat w średnich. Prędzej się ona spali ze zużycia, niż przestanie sobie radzić w grach.R9 380 zamiast GTX960 może być. Jest chyba minimalnie lepsza od GeForce'a.Ja tam nie jestem fanem Radeonów, więc wybrałbym bezpieczniejszy i raczej bezproblemowy produkt, czyli GTX'a.ps.Popatrz też na ceny w innych sklepach. Możesz zaoszczędzić parę złotych.Nie wiem jak jest teraz, ale parę lat temu jak sam zamawiałem, to były dość spore różnice w cenach tych samych części pomiędzy różnymi sklepami.

Niech odpali na wymaxowanych detalach Wiedzmina 3, Dying Light czy Shadow Of Mordor(max detale, rozdziałka FHD) Gwarantuje ci ze bedzie mial spadki nawet poniżej 30FPSow.

Swoja droga ostatnio ogladalem test na morele.tv R9 380 ale w wersji 4GB(kolo 1000zl). W grach w ktorych wymagane jest wiecej pamieci potrafi pokazac pazurki. Biorac pod uwage fakt ze teraz takie gry beda wychodzic czesciej. Moze warto pomyslec o takiej grafice?

Niech odpali na wymaxowanych detalach Wiedzmina 3, Dying Light czy Shadow Of Mordor(max detale, rozdziałka FHD) Gwarantuje ci ze bedzie mial spadki nawet poniżej 30FPSow.

30FPS to wciąż płynny obraz.

Ewentualny "spadek" będzie miał w jednej czy dwóch lokacjach w całej grze - przeżyje :) Weź też pod uwagę optymalizację gry, oraz to, że za rok ta gra będzie chodziła na full detalach na kompach, które dziś pozwalają sobie na zaledwie średnie detale - magia... A raczej $$$

Nawet jeśli "spadki" by były, to wystarczy zrzucić jedną z śmiesznie wymaxowanych opcji i spadków nie będzie. Np. Antyaliasing z x8 do x2 - różnicy i tak nie widać. (takich ustawień mało widocznych, lub niewidocznych zużywających sporo zasobów jest sporo - skok może być nawet i o 20fpsów w pewnych miejscach, przy minimalnym, lub żadnym spadku jakości obrazu)

Pamięć na grafice ma znaczenie jeśli używamy wysokich rozdzielczości.

Biorac pod uwage fakt ze teraz takie gry beda wychodzic czesciej.

Nie sądzę. To znaczy, nie będziemy nimi zasypani.

Niedługo po Wiedźminie 2 ile wyszło gier podobnych mu wymaganiami ? Albo po BF3 ? Kilka sztuk na setki innych gier, które w zasadzie nie wymagają od nas posiadania jakiejkolwiek karty graficznej.

td;dr

Karta za 1k wytrzyma spokojnie ze 4-5 lat i będzie pozwalała nam grać w gry w jakości max do średniej w końcowych fazach życia.

Oczywiście zakładając, że nie wyjdzie nowy Dx, który zmusi nas do zakupu nowej kart z racji braku obsługi tego Dx'a.

nigdy nie będę uważał że AMD to dobry pomysł na procesory niestety jestem bardziej za Intelami do gier i5 do prac z OC i7 takie jest moje osobiste zdanie.

nigdy nie będę uważał że AMD to dobry pomysł na procesory niestety jestem bardziej za Intelami do gier i5 do prac z OC i7 takie jest moje osobiste zdanie.

teraz tak ale kiedyś to były bardzo dobre procesory ale z powodu nie czystych sztuczek intela jest tak jak jest (łapówki itd.)

edit: jakby ktoś nie rozumiał o co mi chodzi:

intel płaci komuś przez co osiągi spadają, są problemy , i sztuczne negatywne opinie. sprzedaż spada u amd u intela rośnie. utrzymuje się to długo. i co tu mamy teraz? amd mało kasy intel dużo kasy. amd stare technologie bo nie ma kasy intel nowe bo forsa jest. i kolejny spadek amd z powodu technologi i wzrost intela. itd. (do tego było jeszcze pare czynników ale nie chce mi sie o tym pisać)

edit2: poprostu trzeba wiedzieć ze była to dobra firma i w przedziale tym obecnie najniższym są najlepsi a intel w tych wyższych

Tak kiedyś AMD były świetne - biły Intele na ryj pod względem cena/wydajność. Sam miałem chyba ze 4 procki AMD. z serii AthlonXP 1200+, 1600+, 2400+ i 2600+ Potem przeszedłem na Intele.
Co do kart graficznych, to zawsze były z nimi problemy. Pierw miałem chyba Radka 9600xt - były z nim problemy, konkretnie ze sterownikami. Teraz mam R7260x i też są czasami problemy ze sterami.

W między czasie, pomiędzy tymi dwoma kartami i jeszcze przed 9600xt miałem Nvidie i jej GeForce'y od jedynki po GTX 260 i nie miałem z żadnym z nich absolutnie żadnych, ale to żadnych problemów. No poza tym, że się popaliły od ostrej jazdy, ale to nie ich wina, tylko lipnych zasilaczy :D

Za jakiś czas pewno znów wrócą do łask i wyprzedzą Intela na jakiś czas. Zresztą ich grafiki jeszcze 5 lat temu były absolutnie poza konkurencją, wszyscy kupowali GTXy 240-280, a o Radku nikt nie chciał słyszeć, bo nie było nic wartego uwagi. Teraz zaś widzimy boom na Radeony r6-r9, a GeForcy nie są tak często wybierane.
Raz te na górze, raz te.

edit. AMD ma teraz świetną technologie Mantle, która bije DirectXa na łeb. Ciekawe jak się to rozwinie. O ile się rozwinie.

Nie jestem na bieżąco. Do niedawna było zaledwie kilka gierek, które ją obsługiwały i na moim Radku skok wydajności był OGROMNY.

Tak kiedyś AMD były świetne - biły Intele na ryj pod względem cena/wydajność. Sam miałem chyba ze 4 procki AMD. z serii AthlonXP 1200+, 1600+, 2400+ i 2600+ Potem przeszedłem na Intele.Co do kart graficznych, to zawsze były z nimi problemy. Pierw miałem chyba Radka 9600xt - były z nim problemy, konkretnie ze sterownikami. Teraz mam R7260x i też są czasami problemy ze sterami.W między czasie, pomiędzy tymi dwoma kartami i jeszcze przed 9600xt miałem Nvidie i jej GeForce'y od jedynki po GTX 260 i nie miałem z żadnym z nich absolutnie żadnych, ale to żadnych problemów. No poza tym, że się popaliły od ostrej jazdy, ale to nie ich wina, tylko lipnych zasilaczy Za jakiś czas pewno znów wrócą do łask i wyprzedzą Intela na jakiś czas. Zresztą ich grafiki jeszcze 5 lat temu były absolutnie poza konkurencją, wszyscy kupowali GTXy 240-280, a o Radku nikt nie chciał słyszeć, bo nie było nic wartego uwagi. Teraz zaś widzimy boom na Radeony r6-r9, a GeForcy nie są tak często wybierane.Raz te na górze, raz te.

ja osobiście miałem w swoim życiu 4 nvidie i all sie spaliły po roku (3 różne zasilacze miałem (wymieniałam po każdym spaleniu bo nie starczał stary na nową grafe) żeby nie było że zasilacz palił) a potem 3 amd'ki i nigdy nie miałem crashu , błędu , nieoczekiwanego zawieszenia sterownika, poprostu nic i działają do tej pory od 5 ,6 i 7lat

Możesz też pobawić się sam. Składanie jest bardzo proste. Składałeś kiedyś szafkę z Ikei ? Szafka jest bardziej skomplikowana - zapewniam

Potwierdzę :D. Zresztą co tu skomplikowanego - zamontować płytę, zamontować procka i radiator (wcześniej nałożyć na niego pastę), zamontować zasilacz, włożyć grafikę, włożyć ramy, włożyć napęd, "zawiesić" hdd (położenie dysku na płaskim to zły pomysł, przypala się od dołu :) ), wszystko dokręcić i powkładać kabelki w miejsca gdzie pasują. Sama instalacja systemu jeszcze lepsza -> wkładasz płytkę, wpisujesz klucz, potwierdzasz 20 razy -> gotowe. Fajnie, że ktoś za to stówę bierze :D

edit. AMD ma teraz świetną technologie Mantle, która bije DirectXa na łeb. Ciekawe jak się to rozwinie. O ile się rozwinie.Nie jestem na bieżąco. Do niedawna było zaledwie kilka gierek, które ją obsługiwały i na moim Radku skok wydajności był OGROMNY.

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/directx-12-vs-directx-11-vs-mantle/strona/23610.html%C2'> mantle to był strzał w dziesiątke przez amd

30FPS to wciąż płynny obraz.Ewentualny "spadek" będzie miał w jednej czy dwóch lokacjach w całej grze - przeżyje Weź też pod uwagę optymalizację gry, oraz to, że za rok ta gra będzie chodziła na full detalach na kompach, które dziś pozwalają sobie na zaledwie średnie detale - magia... A raczej $$$Nawet jeśli "spadki" by były, to wystarczy zrzucić jedną z śmiesznie wymaxowanych opcji i spadków nie będzie. Np. Antyaliasing z x8 do x2 - różnicy i tak nie widać. (takich ustawień mało widocznych, lub niewidocznych zużywających sporo zasobów jest sporo - skok może być nawet i o 20fpsów w pewnych miejscach, przy minimalnym, lub żadnym spadku jakości obrazu)Pamięć na grafice ma znaczenie jeśli używamy wysokich rozdzielczości.Nie sądzę. To znaczy, nie będziemy nimi zasypani.Niedługo po Wiedźminie 2 ile wyszło gier podobnych mu wymaganiami ? Albo po BF3 ? Kilka sztuk na setki innych gier, które w zasadzie nie wymagają od nas posiadania jakiejkolwiek karty graficznej.td;drKarta za 1k wytrzyma spokojnie ze 4-5 lat i będzie pozwalała nam grać w gry w jakości max do średniej w końcowych fazach życia.Oczywiście zakładając, że nie wyjdzie nowy Dx, który zmusi nas do zakupu nowej kart z racji braku obsługi tego Dx'a.

No tak ale ty mówiłeś o max detalach na dłuższy czas :D. Ja nie mówię że grafika jest zła bo jest dobra. A co do gier, wiem ze np nowy MGS ma używać więcej pamięci, tak jak The Davision(to od ubisoftu), prawdopodobnie nowy Assassin tez. A za jakiś czas jeszcze mafia 3 :). Oczywiście odpali te gry bez problemu. Ale czy będzie mógł wymaxowac detale :).

Oczywiście zakładając, że nie wyjdzie nowy Dx, który zmusi nas do zakupu nowej kart z racji braku obsługi tego Dx'a.

tak to nie będzie bo od zawsze dx'y pracują tak by nawet stare grafiki które nie obsługują tego nowego dx'a działały poprawnie

Potwierdzę . Zresztą co tu skomplikowanego - zamontować płytę, zamontować procka i radiator (wcześniej nałożyć na niego pastę), zamontować zasilacz, włożyć grafikę, włożyć ramy, włożyć napęd, "zawiesić" hdd (położenie dysku na płaskim to zły pomysł, przypala się od dołu ), wszystko dokręcić i powkładać kabelki w miejsca gdzie pasują. Sama instalacja systemu jeszcze lepsza -> wkładasz płytkę, wpisujesz klucz, potwierdzasz 20 razy -> gotowe. Fajnie, że ktoś za to stówę bierze

Faktycznie jest to proste :D i all masz napisane w instrukcjach dołączonych do sprzętu a przy meblach z ikei czasem czegoś nie napiszą , coś pomylą w instrukcji i jak tu teraz szafkę złożyć :D (wiadomo da się ale nie jest już tak łatwo :D )

tak to nie będzie bo od zawsze dx'y pracują tak by nawet stare grafiki które nie obsługują tego nowego dx'a działały poprawnie

Pod Dx11 trzeba było wymieniać karty na nowe.

Pierw były gry robione pod obydwa Dxy, ale wkrótce potem przestano używać Dx10 i wszystko wymagało Dx11, czyli kupna nowej grafy, żeby w ogóle uruchomić taką grę.

Tak jak w temacie. http://www.morele.net/inventory/info/zk9srZ/