Co opłaca się zmieniać

Aktualnie procesory AMD nie stwarzają praktycznie żadnej konkurencji dla Intela jeśli chodzi oczywiście o gry. Zwłaszcza w tych najwydajniejszych na które spokojnie Cię stać.

Jeżeli chodzi o kartę: Sapphire Dual-X R9 270X to tak, będzie działać z twoim komputerem. Zastanów się jeszcze nad kartami R9 270 bez X. Po podkręceniu są to praktycznie te same karty a idzie je znaleźć dość znacznie taniej niż R9 270X. Wszystko też zależy od sklepu w którym kupujesz.

Co do samej karty do chłodzenie Dual-X jest niezłe ale musisz wziąć pod uwagę, że posiada ona tylko 2 lata gwarancji.

nie sluchaj, amd nie jest zle, porownywalne z i3 w grach wiec cudow sie nie spodziewaj (taki skrot myslowy). Zawsze mozesz wynienic zasilacz na lepszy + jakas grafa radka r9 270x i zobaczyc. Pozniej mozesz dokupic reszte bebechow z jakas i5 jak bedziesz niezadowolony z rezultatow.

Tokacz proszę Cię, nie rób mi tego. Autor może wydać na komputer około 3000 zł a Ty mu piszesz, że AMD nie jest złe bo jest na poziomie i3. Po za tym na takiego FX-8350 trzeba wydać około 700 zł a na takiego FX-8320 trzeba dać około 550 zł a są na poziomie przeciętynch i3 które kosztują 400-450 zł. Nie wspominając już, że w wielu grach są na poziomie niektórych Intel Pentium które kosztują 300-350 zł. Więc przestań gadać o tym, że AMD nie są złe. Seria FX w grach to kompletne dno które jeżeli ma służyć właśnie do grania to nawet nie warto rozważać. I nie zakłamuj rzeczywistości.

Przeczytaj sobie to co napisałem w poście wyżej i odpowiedz sobie na pytanie czy AMD robi jakąkolwiek konkurencję Intelowi w grach? Ja tu nie widzę żadnego wyzwania. AMD jeśli chodzi o wydajność w grach zatrzymało się daleko w tyle.

Dowody:

http://pclab.pl/art50000-11.html

http://www.purepc.pl/procesory/jaki_czterordzeniowy_procesor_wybrac_intel_core_i5_czy_amd_fx?page=0,8

http://www.purepc.pl/procesory/jaki_czterordzeniowy_procesor_wybrac_intel_core_i5_czy_amd_fx?page=0,9

http://www.purepc.pl/procesory/jaki_czterordzeniowy_procesor_wybrac_intel_core_i5_czy_amd_fx?page=0,10

Ja mam pełno dowodów. A jeżeli chcesz się ze mną kłócić to proszę Cię abyś pokazał mi jakieś argumenty za AMD. Bez tego nawet nie zaczynaj kłótni.

Autora spokojnie stać na i5-4670k który w grach zmiażdży wszystkie AMD nawet te najdroższe.

Sandy napisal:

"WIdzę że znacznie jesteście za intelowskimi płytami... naprawde AMD teraz tak słabo wypada?
i ponawiam pytanie czy przy obecnym moim komputerzę dało by rade wymienić kartę na :

Sapphire 11217-01-20G"

wiec napisalem mu zeby kupil grafe i nowy zasilacz na razie i zobaczyl czy mu wystarczy czy nie. Jak nie to dokupi reszte do komp na platformie intela bo amd w grach wypada slabo ale nie ma az takie tragedii.

Skoro sam sie zastanawia to mu na sile nie wciskam bo przeciez plyte i procka amd ma wiec w tym kontekscie napisalem. Feere sie nie spinaj bo chlopak moze chce przyoszczedzic?, zawsze moze przeprowadzic eksperyment jak mu bedzie sie po wymianie grafiki gralo. Jak bedzie slabo to wymieni tego amd na intela. Przeciez nie kaze mu leciec i kupowac amd, nawet zadnego zestawu na amd nie podalem i bym nie podal.

PS. Jeszcze raz dla ciebie Feere przeczytaj "ponawiam pytanie czy przy obecnym moim komputerzę dało by rade wymienić kartę na :
Sapphire 11217-01-20G"

Spoko. Chodzi mi o to, że napisałeś, że AMD nie jest takie złe. A to zdanie jest kłamstwem bo AMD w grach nie jest złe, jest bardzo złe. Oczywiście w porównaniu do Intela. I napisałeś, że autor ma mnie nie słuchać. Dlaczego? Napisałem samą prawdę. Nie wspomniałem nic żeby wymieniał ten procesor. Autor tylko spytał się czy na prawdę AMD wypada tak słabo a ja odpowiedziałem mu prawdę. I o to mi głównie się rozchodziło :)

I taka rozmowa jest bardzo przyjemna. A nie tak jak użytkownik ZbieramTazosy który mimo, że wszyscy pisali mu, że nie ma racji to spierał się do granic możliwości i jeszcze nie miał honoru się przyznać do tego błędu. Po prostu bardzo się denerwuje gdy widzę takich użytkowników :D

Pozdrawiam.

jeszcze raz napisze ma amd ktore nie jest takie zle, nie wiemy jakie ma wymagania czy chce cudow i wiankow na kiju w postaci wypasionej i5 lub nawet i7 czy moze mu wystarczy zmiana grafiki mniejszym kosztem i bedzie zadowolony? Nie znamy czlowieka i jego wymagan i preferencji. Mozemy mu tylko dac wskazowki, a nie cisnac na sile ze amd to gowno i oprocz pasjansa do niczego sie nie nadaje i zeby kupil kompa za 3k, a najlepiej za 4 (joke) . Sam przeciez zadal pytanie czy moze wymienic karte? Skoro ma kase moze wymienic 2 rzeczy i zobaczyc, jak bedzie akceptowalny poziom to zostawi, jak nie dokupi do grafy i zasilacza nowego kompa na i5, tak czy siak ma pole manewru i czas.

Nadal uwazam, ze ostatnim dobrym prockiem amd byl barton, reszta jest dla mnie szmelcem jesli porownujemy wydajnosciowo i cenowo do intela. Ale znam sporo osob ktore modernizuja swoje amd i graja i im to odpowiada.

PS. Co do polskich testow to trakuj je z przymruzeniem oka, bo nie zawsze sa wiarygodne i rzetelne

Ale mi chodzi o to, że patrząc na poziom cena/wydajność AMD są w ogóle nie atrakcyjne. Ale dobra skończmy ten temat bo to nie miejsce na takie kłótnie :)

Co do tych polskich testów to mi akurat nie robi to różnicy czy jest to Polskie czy zagraniczne. Liczy się jak te testy wyglądają. Bo było już wiele przypadków, że polskie portale które są często wyśmiewane robiły lepsze testy niż wielce zachwalane zagraniczne portale. Na to nie ma zasady.

Takim testom można nie wierzyć w przypadku zasilaczy czy obudów. W przypadku procesora takie testy są raczej dobre. Jest tak dlatego, że wydajność procesora jest bardzo łatwo ustalić.

Płyta: Gigabyte GA-870A
Proc: AMD 4x3.2 socket AM3
Karta: HD5830
Zasilacz: Chiftec 500-1000W
Zastanawiam się czy opłaca mi się cokolwiek zmieniać. Budżet 3 tyś