Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

Ludziom, ktorzy chca pograc polecam pograc na f2p dobic lv i dopiero kupic dodatek.

Ja kupilem na start dodatek, pogralem do 15 i do kosza, gra nie kazdemu bedzie sie podobac.

Huh, legendarna dywizja wbita :3 A jak u was postep?

kzk54CF.png

Huh, legendarna dywizja wbita A jak u was postep?

U nas brak postępu bo po kilku meczach zrezygnowany brakiem balansu robię uninstal i czekam na zmiany

A co dokładnie jest twoim zdaniem niezbalansowane?

A co dokładnie jest twoim zdaniem niezbalansowane?

POSTACIE są niezbalansowane, przecież nie achievementy

To może podaj jakiś przykład tego braku balansu?

Chociażby DH z trapami czy też chronomancer. Zresztą nie wdaję się w dyskusję z kimś dla kogo balans w tej chwili jest pewnie jeszcze bardziej doszlifowany niż przed dodatkiem

DH? Czyli że co, Twoim zdaniem ta klasa jest za słaba? Czy jak?

Edit:

Trochę to wygląda jakbyś się wypowiadał na temat, o którym nie masz zielonego pojęcia. Zresztą jak zawsze w wątku GW2, w które w zasadzie przecież nawet nie grasz. Ot pewnie poczytałeś gdzieś w internetach, że DH jest op pisane przez jakichś newbie i z tego czerpiesz swoją wiedzę, lol.

Nowe elite specjalizacje są zbyt op w stosunku do core. DH jest strasznie łatwy do skontrowania. Główny problem to bunker chrono, revenant, druid, tempest. Sam nie wiem co oni wykombinują, żeby pozbyc sie tej bunker mety, zobaczymy 26 stycznia.

W zasadzie kiedyś już była bunkrowa meta - wtedy za głównego bunkra robił guard, hasało się też rangerem pod duszki, czy cele elkiem itp. Było to samo co teraz. Następnie wprowadzili zmiany i mieliśmy glassową metę - dużo ciekawszą od bunkrowej. Także jeśli będą chcieli, to pewnie coś z tym zrobią. Generalnie nie jest źle. Jest po prostu nudniej (jeśli trafią na siebie dwa bardzo bunkrowe teamy) niż podczas glassowej mety. A mesmer wcale nie jest taki super, da się go spokojnie zbić w dwie osoby, do tego można go wypychać z punktu. Widziałem nawet przypadki, kiedy dobry thief robił co chciał z chrono bunkrem 1v1.

Co do elite specjalizacji i tego, że są lepsze od core, to nie zdziwię się, jeśli tak już zostanie. Tym bardziej, że ostatecznie oni chcą zrobić tak, że każda klasa ma wiele specek do wyboru i wtedy byłoby tak, że masz core klasę, która jest dość słaba, bo żeby korzystać z niej w 100% trzeba wybrać którąś ze specek. Bez specki byłaby jakby niekompletna. I tu warto też zwrócić uwagę na to, że mogą chcieć w ten sposób też oddzielić graczy F2P od B2P - tzn F2P to wiadomo, wchodzisz, testujesz gierke itp, a poważniejsze granie już uskuteczniasz z dodatkiem. Tym bardziej, że takie konta F2P mogłyby być wykorzystywane do kombinowania w systemie lig. No ale to już takie gdybanie. Czas pokaże jak będzie.

DH? Czyli że co, Twoim zdaniem ta klasa jest za słaba? Czy jak?Edit:Trochę to wygląda jakbyś się wypowiadał na temat, o którym nie masz zielonego pojęcia. Zresztą jak zawsze w wątku GW2, w które w zasadzie przecież nawet nie grasz. Ot pewnie poczytałeś gdzieś w internetach, że DH jest op pisane przez jakichś newbie i z tego czerpiesz swoją wiedzę, lol.

No tak, Xar dla Ciebie wyśmienity balans będzie nawet wtedy gdy X klasa będzie na hita zabijać Y klasę, beka z gościa hehe :D

To nie jest tylko moja opinia, dużo graczy narzeka na balans więc nie sądzisz że coś w tym jest ?

No tak, Xar dla Ciebie wyśmienity balans będzie nawet wtedy gdy X klasa będzie na hita zabijać Y klasę, beka z gościa hehe To nie jest tylko moja opinia, dużo graczy narzeka na balans więc nie sądzisz że coś w tym jest ?

Grałem jakiś czas a raczej nikt mnie nie znukował,w sumie na tej tank mecie paść w taki sposób to wyzwanie :)

Są płacze,ponieważ na ten moment specki z hot > vanilla,nazwijmy to,że tamte skille są niezaktualizowane.

Problem może być taki,że wybierając specjalizaję dostajemy więcej niż tracimy wybierając jakieś inne drzewko talentów,dlatego teraz skupia się wszystko właśnie wokół nich,poniekąd wymuszając grę nimi,często widziałem ludzi mieszanych z blotem na rankedach za to,że ktoś miał build pre-hot.

Co mnie boli na tej mecie to,że teraz ludzie grają mniejszą ilością buildów w porównianiu do wcześniejszych met,powiedzmy na każdą klasę przypadało te 2/3 buildy którymi się grało - guard,tank czy medi,warrior hambow czy axe/bow itp,no można się akurat uczepić elka bo D/D było dość popularne,ale też grywali Fresh air itp dość często.

Aktualne buildy to głównie tankowność + AOE,aoe,aoe,aoe,aoe,aoe,aoe .... aoe,no mesmer i guard dodatkowo mają na nich CC :)

Właśnie dlatego ludzie nie grają już w takim stopniu thiefami i warriorami jak kiedyś,były ich całe masy,a teraz ?

Nie mówie,że ludzie nimi już wogóle nie grają ale każdy kto wchodził w ostatnim czasie na rankedy widzi różnice w popularności tych klas.

Mesmer 1v1 na punkcie ? - ten pan ma laki w Sb oraz stability,wypchać czy ubić w 2v1,dość szybko powinien paść,chyba,że przeciwny team ogarnia stompa :)

Przed nerfem defa na tanku guardianie trzymałem nieraz na pugach 3/5 osób ,biegając w cały czas w koło i to wystarczało aby przybiegł team,na turniejach już nie dało się tak bawić,ale dało radę baardzo dużo wytrzymać,potem już po nerfie wiele osób płakało,że guardian RIP ale całkiem spoko i bezproblemowo trzymało się 1v1,a nawet dłuższą chwile 2 ludzi,tak czy siak to wcześniej było OP w dobrych rękach,tak samo wiele osób płakało na D/D jak i hambow-a,shatter mesmera...

Osobiście wyprułbym flaki mistrzowi z AN który wpadł na pomysł zrobiania z guarda rangera a rangera jako guarda :)

PS,metabattle jest jak rak dla gw2...tylko ja mam takie wrażenie ?

Wbiciem legendary na solo pochwaliło się tylko kilka osób. I zazwyczaj było to na zasadzie 4-6 przegranych pod rząd, a później winning streak. Reszta robiło duo z kimś gorszym albo tankowała. Xar gra drużynowo, poza tym mainuje mesmera (op klasa, pewnie grał bunkerem), a na zdjęciu ma druida, który jest nie do zabicia. O czym mi piszemy? Ci co piszą, że balans jest w porządku, grają op klasami.

I Xar, niekompletny, to jesteś ty. Specjalizacje miały dać nowe MOŻLIWOŚCI gry klasą, a nie robić z klasy jakąś kupę. To jest czysty P2W.

DH nie jest klasą, tylko specjalizacją. W dodatku OP. Jeśli z łatwością przyszło wam zabić Dragon Huntera, to trafiliście na jakiegoś newba, który zrobił sobie guardiana bo dh jest op i też chciał ownić, więc wziął sobie meta build i nawet nic nie czytał. Guardian sam w sobie jest trudny do zabicia. Jeśli ma pułapki, to jest jeszcze bardziej niebezpieczny. Ogarnięty Dragon Hunter nie postawi pułapek jedna na drugiej. Postawi kilka i to z przerwą między sobą, bo gracze intuicyjnie robią dwa uniki naraz, kiedy wbiegają w pułapkę. A jedna z pułapek zadaje jakieś 2,5k obrażeń i nie można jest zablokować. W dodatku pułapki przerywają skille. Dragon Hunter nie będzie też spamował pułapki jak idiota i czekał aż mu zejdzie cd. Będzie spychał cię na pułapki i ciągnął cię na nie za pomocą łańcucha ze spear of justice, a każde przekroczenie pułapki Test of Faith, która nie dość, że przerywa skille, to jeszcze jest nie do zablokowania i zadaje 1,5k obrażeń. I źle, że pułapki zajmują prawie cały punkt.

Myslę,że Vampir wszystko świetnie podsumował temat.

Jedyne co mnie martwi to cisza w temacie balansu od AN,(już lepiej się dało to zbalansować bijąc twarzą po klawiszach :) ) pisałem dużo wyżej,że teraz gra się głównie 5/6 buildami z hota(sic!),dlatego właśnie dałem sobie spokój z tą grą narazie.

Co z tego,że mamy jeszcze całkiem sporą ilość innych skilli/traitów skoro nie da się nimi grać ?

Z całego tego ,,meta,, towarzystwa najbardziej mocną specką wydaje mi się druid z tego strasznie dużym,oczywiście aoe healingiem.Nawet każdy DPS lb biega z druidem.

Grając engiem jakiekolwiek pvp nie zabranie Adaptive armor z lini scrappera cie stawia w przegranym miejscu w starciu z kondycjami,które są największą bolączką tej klasy.

DH całkowicie deklasuje stary meditation,zaś tank build po prostu już nie daje rady.

Necro,Mesmer,podobna historia

Szkoda mi więcej pisać,ale powiem tyle,że jak chcesz być zmieszany z błotem idz w starym buildzie bez nowych specek na pvp.

Najlepiej jako thief.

To nie jest tylko moja opinia, dużo graczy narzeka na balans więc nie sądzisz że coś w tym jest ?

Yyy, nie? Dużo graczy to słabi gracze. Nie interesuje mnie ich opinia. Jeśli chcesz dyskutować o konkretach, to pisz konkretnie, bo póki co, to narzekasz, ale sam nie wiesz na co.

https://www.youtube.com/watch?v=Li6REncwPkU

Xar gra drużynowo

Lol. Skąd to info? Wbiłem legende solo. Tak samo jak Leeto, który zrobił to dzisiaj (oh, wait, ty pewnie nawet nie wiesz kto to... a się wypowiadasz na temat PvP). Jak chesz możesz go zapytać, trafiałem na niego setki razy w meczach i było to widać na streamach. Kojarzy mnie praktycznie każdy kto grał w diamencie w tym sezonie i wszyscy widzieli, że gram SoloQ ;)

Edit:

BTW, wbiłbym legendarna dywizje w grudniu, ale brakowało mi 1 punkt, a następnie cofło mnie do połowy, bo ciągle trafiałem na premade Xerrexa i Orange Logo.

Chociaż z Orange Logo w zasadzie udało mi się raz wygrać ;d

poza tym mainuje mesmera

ŻE CO?! Przecież ja gram głownie thiefem i druidem... Mesmera kompletnie nie ogarniam i NIGDY nie grałem nim rankedów. Ładne bajki piszesz.

Jeśli z łatwością przyszło wam zabić Dragon Huntera, to trafiliście na jakiegoś newba

Hm. Spoko - zapraszam na duel. Pokaż mi tę moc DH ;) Daj znać kiedy jesteś gotowy. Mam nadzieję, że przeżyjesz dłużej niż Mighty Sray czy jak on tam się zwie (padł po jakichś 10 sekundach 1v1... i przepraszał oraz tłumaczył się, że się na tym nie zna... ) Wracaj do PvE pajacu, a nie komentujesz coś o czym nie masz zielonego pojęcia.

warn_ico.png
Obraza dwóch użytkowników ~ blaumro
Mam nadzieję, że przeżyjesz dłużej niż Mighty Sray czy jak on tam się zwie (padł po jakichś 10 sekundach 1v1... i przepraszał oraz tłumaczył się, że się na tym nie zna... )
Nie przepraszałem, bo z czego? Tłumaczyłem się - jak najbardziej. Nawet szybciej padłem. Nie rozumiem tylko czemu powołujesz się na wydarzenie, które miało miejsce rok temu? Że co, chcesz pokazać jaki jesteś fajny?

Nie umiem grać PvP w GW2, nigdy ani tego nie ukrywałem, ani nie zamierzam. Nie widzę sensu grania trybu, który nie nagradza mnie za grę i muszę grać z góry ustaloną metą, bo inaczej jestem zerem. Gdybym coś takiego chciał, to prędzej grałbym w LoL'a.

1. Przecież ty w każdym poście się podniecasz, że gra solo PvP, to żadne PvP i że w gw2 gra się tylko z drużyną, a najlepiej z gildią. I właśnie dobrze, że pozbyli się kolejek dla solo (prawda jest jednak taka, że zrobili to z braku ludzi). W każdym temacie spamujesz swoją nędzną gildią chwaląc się screenami z PvP w którym grasz gildiowo.

2. A ja słyszałem, że strasznie lamiłeś na fractalach jako druid. Poza tym wiele razy musiałem cię podnosić przy world bossie, bo nawet nie potrafiłeś uciec z czerwonego kółka.

3. Gdzie ja ci napisałem, że gram dh? To teraz żeby znać styl gry i taktykę specjalizacji muszę ją mainować? Przecież tak się podniecałeś, że pvp w gw2 jest takie wspaniałe, bo trzeba znać grę innych klas (jak w każdej grze z PvP).

4. Śmieszysz mnie, ale w tym momencie naprawdę ci współczuję. Chcesz wszystko wszystkim udowodnić. Myślałeś nad jakąś terapią?

Czy ta wojna się tu nie skończy ? Człowiek który tu przyjdzie i będzie chciał się czegoś dowiedzieć konkretnego to przeczyta tylko wasze wypociny na temat Xara i kto ma większą rację.... Ten porat powinien być od 18 lat.

A co do samej gry to, jeśli ktoś wejdzie na forum i się jeszcze zastanawia nad kupnem to.. WARTO ! A z pvp czy pve jakiś build dla siebie każdy znajdzie i w cale nie jest powiedziane że trzeba wykorzystać jedyny najsilniejszy, bo i tak wszystko zależy od Twojego skila. Jeśli ktoś pisze że w GW gdziekolwiek graczy brakuje to jest to kompletną głupotą i w ogóle nie odpalił gry. Pozdro trole

W sumie już część użytkowników od kilku stron prowadzi tzw offtop. Za tyle postów które nie dotyczą tematu mieli by juz bana..... Ale administracja chyba lubi takie walki forumowe. Po za tym temat zwie się czy warto kupić Guild Wars 2 a nie co jest teraz w mecie a co nie.

Zgadzam się z @Rafaelem91, mądrze prawisz.

Gra jak najbardziej do polecenia tym którzy lubią dobre PVP i całkiem niezłe PVE. Mi nie przypadło do gustu robienie tych wszystkich serduszek i innych tych samych rzeczy w kółko, jednak za samą walkę, grafikę, i możliwości czyli ogółem za całokształt mogę polecić tą grę w 100%.

Dlatego postanowiliście naskrobać 2 offtopowe posty. Temat zaczynał bez dopisku "dyskusja ogólna". Później mod to zmienił. A to, że post Xara wniósł do tematu tylko zdjęcie, które służy chwaleniu się jedyną rzeczą w jego życiu wartą chwalenia się, to z pretensjami nie do mnie.

Użytkownik nigdy niczego się tu nie dowie. Nie pisałem w tym działe długo i pytania pozostawały bez odpowiedzi. Pojawiłem się i nagle wyskoczył Xar z: "Nie! Nie! PvP, PvE i WvW jest fajne. L2P, pajacu."

Tutaj nie będzie żadnej dyskusji, dopóki Xar prowokuje.

A wy? Co ciekawego wnieśliście do dyskusji? "Fajne PvP i PvE. Polecam." Jakbym czytał oceny ze sklepu google play. PvP to było fajne 3 lata temu. ANet nie dodała do niego nic wartego uwagi. GW1 do tego czasu miało już z 8 trybów i 2 razy tyle map. PvE? Z pewnością otwieranie gw2 timer przed każdą sesją gw2 jest niezwykle ekscytujące. Opowiedz nam o tym.

Rafalala91, a ja uważam, że przed rejestracją powinien być test CR. Ty byś go oblał. Napisałem, że PvP nie ma graczy i to jest fakt. Kolejka solo potrafiła trwać po 16 minut, więc ANet postanowiła połączyć obie kolejki w jedną. PvP nie ma graczy, nie miał i nie będzie mieć, bo anet woli ładować kilkaset tysięcy dolarów w turnieje, które na twitchu ogląda z 6k ludzi.