Czy warto zacząć grać w Black Desert?

Jeszcze jedno może głupie pytanie.

Czy są jakieś klasy które nie są polecane na początek ?

Dla przykładu czy warto brać healera na 1 postać ?

W BDO nie ma świętej trójcy (w teorii) :P

Dodam

Ogarnij sobie każdą klasę na yt jak wygląda na awk i bez awk bo to są dwa różne style gry. Zapraszam też na reddita gry i discordy klasowe tam się dowiesz co i jak.

W sumie dzisiaj zacząłem również grać, jakieś porady na sam początek gry ? I jaki server polecacie ? :D

To ja jeszcze dodam.

-Osoba nie kupująca w item shopie nie ma startu do osoby kupującej.

-Pochlaniacz czasu kolosalny

-Bardziej symulator życia fantasy, bijesz do 56 poziomu. dalej idzie już miesiącami przez co w wiekszosci wbijasz life exp robiac drewno na afku, czy robiąc trade runy

-Co chwile Cie bedą wywalać ze spota.

Symulator to duzo głębsze okreslenie bo to jak kolosalna jest roznica w placacych a nie...jest jak w rzeczywistosci.

PVP nie bazuje na skillu, a na itemach. Osobe z lepszymi itemami mozesz bić godzine i nic jej nie zrobisz a dostaniesz jeszcze bana za nękanie kogoś na spocie ktory wygrał.

Mimo to. Gra ma klimat i Ci ją Polece. Jest niesamowicie rozbudowana i zajmująca. Uzaleznia o ile potrafi sie odkrywać to co ma do zaoferowania. Powiedzialbym ze to jedyny tytul P2W który ma jakąs rację bytu?

W sumie dzisiaj zacząłem również grać, jakieś porady na sam początek gry ? I jaki server polecacie ? 

Nosz kurde xD Serio?! Spotkałem kilku ludzi na grindzie, że nie zmienią serwera bo wszystko stracą i mnie rozwalili.

Dobra koniec wyśmiewania. Jest kilka serwerów

Kr - koreański

Eu - Europejsci

Jp - Japoński

Na - USA i tym podobne

SA - Brazylia i tym podobne

Cn - Chiński

Polecam grę na tym Eu bo będziesz miał niski ping xD

Dobra, a teraz na prawdę żarty na bok :)

Jest jeden multi serwer u nas Europejski, a to co widzisz jak się logujesz to kanały. Jest tam jeszcze napisane chyba "Channel". Twoje konto jest na serwer, a nie na kanał czyli możesz zmieniać sobie kanały do woli co 15 minut. Dla przykładu lvlujesz sobie na Piratach przylatuje i Cię zabijam zmieniasz kanał i jesteś w tym samym i dalej sobie grindujesz chyba, że znów ktoś przyjdzie. Kanały początkowe to Olvia masz tam 100% do EXP 24/7 przez pierwsze 30 dni, później nie masz dostępu chyba, że nie będziesz się logował 30 dni co jest nie opłacalne. Maksymalny poziom na tych kanałach to 58 lvl i 99% jak dobrze pamiętam.

Radzę przed zaczęciem kolejnej gry mmo o poczytaniu najpierw chociaż podstaw :P.

I to tyle ? :D od jakiegoś czasu z nudów wieczorkami wpadłem na pomysł zaczęcia gry w bdo ale moja wiedz o tej grze praktycznie nie istnieje,poza paroma filmikami o niej :D stąd moje pytanie. A jakieś pro tipy ?? (rób to bo opłacalne,tego nie bo nie opłacalne itd.) Może jakąs gildie polecacie gdzie przyjmą takiego noobka który nigdy z tą grą nie miał nic wspólnego :D

Polecam Reddita jak wspomniałem wyżej i Discordy.

@ilikeonlypain nie zgadzam sie co do pvp ^^ nie raz bilem sie z ludzmi o 50 gs wiecej wygrywajac i przegrywajac na ludzi z slabszym gs po prsotu byles nieudolny dlatego cie zabijali ;D zreszta to gra gdzie grindujesz zeby byc lepszym wiec boss set itp daja przewage duza ale powzyej 450 gs (zakladam ze nie dobiles) nie robi juz to duzej roznicy i liczy sie kto lepiej ogral swoja postac

Co do teamtu nie polecam na poczatek ninji i jego zenskiego odpowiednika pve jest wymgajace pvp naprawde skillowe ;D i odradzam grac musa chociaz dostal buffy nadal nie jestem w stanie zaufac ze jest dobry mimo ze pve to spin2win ;D
Tipy to juz od 10 lvl zainteresuj sie nodami w veli konkretnie ziemniakami ;D gadaj z kazdym npc jakiego spotkasz i ma pytajnik rob od samgo poczatku jak najwiecej questow 1 postacia chcesz wbic jak najwiecej kontrybucji

aktualnie z 56 na 58 to jakies 6h, na 59 to jakieś 10h na 60 to jakieś 30h

Z buffkiem., lub z dzwoneczkiem na serwie + weekend.

aktualnie z 56 na 58 to jakies 6h, na 59 to jakieś 10h na 60 to jakieś 30h 

Z buffkiem., lub z dzwoneczkiem na serwie + weekend.

Jak nie masz gearu to trochę dłużej to będziesz wbijał ale i tak nie jest to wieczność. Kiedyś exp szedł zdecydowanie wolniej i samo wbicie 60 było wyczynem. Aktualnie hardcore grind zaczyna się po 61 ale poziomy powyżej 60 mało co dają więc wbijanie ich nie jest wymogiem. Ostatnie skille dostaje się na 60.

Zacząłem grać na wersji no-steam na Europie klasą Dark Knight. Jeśli ktoś miałby jakieś porady czy chciałby pograć razem to zapraszam pm

Zacząłem grać na wersji no-steam na Europie klasą Dark Knight. Jeśli ktoś miałby jakieś porady czy chciałby pograć razem to zapraszam pm

wbijaj na discorda swojej klasy, przynajmniej na tym od walkirii, ktora gram, jest masa przydatnego info co do skilli, combo, gearu

strasznie nie ogarniam tej gry... gram musa i założyłem jakiś fajnie wyglądający set, dostałem też jakiś ogre ring, questy sa polegające na zabijaniu potworków od 1 hita.. niby fajnie wszystko ale coś jednak mi ni pasuje bo jest za łatwo, 1 raz w mmo czuje się zagubiony :D

Ja odradzam, kupiłem tę grę i po 1-2h wylądowała w koszu. Nie ma tam niczego, co już wcześnej nie widziałem. Do WoW czy Lineage 2 nie ma nawet podejścia.

Ja odradzam, kupiłem tę grę i po 1-2h wylądowała w koszu. Nie ma tam niczego, co już wcześnej nie widziałem. Do WoW czy Lineage 2 nie ma nawet podejścia.

Właśnie wow cy lineage przy tym kuleją.. 1-2h.. Brawo, jak się nie ogarnia to tak jest.

strasznie nie ogarniam tej gry... gram musa i założyłem jakiś fajnie wyglądający set, dostałem też jakiś ogre ring, questy sa polegające na zabijaniu potworków od 1 hita.. niby fajnie wszystko ale coś jednak mi ni pasuje bo jest za łatwo, 1 raz w mmo czuje się zagubiony 

Na początku tak jest, zwłaszcza jak dostałeś ogra, a nowi gracze teraz dostają sporo by podgonić trochę reszte graczy, sle spokojnie później będzie trudniej.

Właśnie wow cy lineage przy tym kuleją.. 1-2h.. Brawo, jak się nie ogarnia to tak jest.

Na początku tak jest, zwłaszcza jak dostałeś ogra, a nowi gracze teraz dostają sporo by podgonić trochę reszte graczy, sle spokojnie później będzie trudniej.

Haha to mnie pocieszyłeś :D na początku trochę się zdziwiłem jak zobaczyłem że mogę wcisnąć sobie T i postać biegnie mi do questa sama .. :D ale teraz nie narzekam gdy mogę podziwiać "widoki" i w międzyczasie sobie robić całą masę innych rzeczy:D

a skąd najtaniej dostać kluczyk? allegro czy jakiś sklep online?

Na reddicie dają grę za free ;) Jak wbijasz 30 poziom oni mają bonusy spore stąd walka na chętnych :)

mam 7 dni na wbicie 30 poziomu tak?

mam 7 dni na wbicie 30 poziomu tak?

Dokładnie tak, potem dostajesz kodzik wpisujesz i masz pełną wersję