GTA IV wielkie rozczarowanie :(

Oho, kupilem wczoraj GTA4 i teraz moge sie nie zgodzic z 1 postem Spawna. Oczywiscie: gra ma chory silnik. Fatalna optymalizacja, ale gdy czlowiek troche poszpera w sieci, to moze jako tako to usprawnic. Moze nie samo dzialanie gry, ale inne bajery. A wiec juz mowie: wczenisej GTA4 mialo (i nadal ma) zablokowane multi dla Polski. Mozna jednak pobawic sie i uzyskac dostep do tej opcji. Trzeba zakladac konto na xbox.com (na miedzynarodowym) i podac sie za anglika.

Dalej: mam karte z 512 mb, a moge grac na wysokich detalach. Tutaj wystarczy dopisac jeden wyraz w ikonce na pulpicie.

Z tym silnikiem jest dziwna sprawa. Bo gra dziala prawie identycznie na opcjach low (jakie mialem domyslnie) i na prawie maksymalnych detalach, jakie ustawilem. Na moim juz raczej srednim sprzecie (dzisiaj taki sprzet dostanie sie za jakies 2 tysiace albo i mniej), gra dziala na fps 30-40 jak duzy ruch, a 50-60 na odludziu. W nocy jescze fps + 5. Wiec da sie grac:).

Gra wyglada baaardzo ladnie. Nie jest to Crysis, ale to nie szkodzi. To miasto zyje. Wszedzie cos sie rusza. Przechodznie zachowuja sie bardzo realistycznie. Jeden czyta gazete, inny gada przez telefon itp. Ddac do tego trzeba bardzo naturalne ruchy. Np. koles gada z laska w budce telefonicznej i przy tej rozmowie, dziwnie rusza noga, jakby sie denerwowal. Takie smaczki:).

Fabuly jescz enie poznalem, bo gralem dopiero 2h. Zapowiada sie ciekawie. Podobaja mi sie filmiki. Sa swietnie wyrezyserowane. Dialogi to majstersztyk. To samo gra aktorska. Czasme ma sie uczucie, ze ogladamy jakis wysoko budzetowy film.

Gra powala swoim rozmiarem. Mamy pelno mozliwosci. Jak juz wpsomnialem: gralem dopiero 2h, a mimo to, juz w tej chwili czuje sie przytloczony. Ta metropolia tak oddzialowuje;p.

Jak pogram troche wiecej (co szybko nie nastapi, bo ostatnio nie mam czasu:/), to podziele sie z wami dalsyzmi wrazeniami. Poki co: polecam ;p.

Sry za bledy ort. Zawsze przed wyslaniem sprawdzam wszytsko, ale teraz strasnzie mi sie spieszy. Jak bede mial czas to kikne na posta i poprawie;p.

MIKOLAJKI YEAAA se mysle co kobieta mi kupila na nie.... przychodzi ten dzien... patrze a w prezencie mi daje GTA IV... se mysle WTF??? I mowie jej "I ty mi kotku gre kupilas?" A ta mi mowi "nie tobie tylko sobie bo u mnie nie ruszy". Jak na kobite ktora nie trawi gierania na PC w to akurat se by zagrala

No to ciach odpalam gre.... 1 zonk Windows Live ktory jest niedostepny dla polakow a potrzebny by grac na Multi w GTA... Niby Cenega dodaje do boxa klucz aktywacyjny do WL online.... ale czytalem na forum Cenegi(nie napisali tego w boxie :) ) ze uzywajac go mozemy sie liczyc z zablokowaniem konta... Se mysle.... wywalone.... a dzis juz mam zablokowane konto ;) Pisalem do Cenegi i maja mi wyslac nowe :D(zwala) Ponoc Cenega pisala do MS o udostepnienie uslugi WL dla polski a MS powiedzial.... zobaczymy

Ale teraz sama gra... Dla mnie GTA skonczylo sie na Vice City. GTA: SA byla przekombinowana jak dla mnie... z IV jest podobnie... ale to moje zdanie... niby pelno smaczkow w grze jak zmiana swiatel na dlugie i zwykle czy GPS mowiacy(tylko w tych fajnych furach) albo to ze mamy wlasnego Koma(telefon komurkowy) i mozemy sie nim bawic... zmieniac dzwonki sile dzwieku... i wejsc do MP :) Troche skradanki itp. Ale ogolnie.... mnie to nie ruszylo i nie zrobilem "wow" jak to zobaczylem byly poprostu "yyhyy". Prawdziwym koszmarem GTA jest optymalizacja silnika gry... No jest to poprostu maaasakra. Na Viscie z 2x 3,16GHz 6GB Ram i GF 9600GT 512(podkrecony do 705) w Crysisa siekalem na full detalach... A ma lepsza grafe niz GTA to samo z FarCry 2 ktory tez bije na glowe graficznie GTA. ALE NIE... Panowie z R* stwierdzili ze nie beda lepiej optymalizowac silnika gry i stwierdzili ze zostawia ten bubel jak jest... zaal. Wychodzi na to by wlaczyc opcje High trzeba miec karte MINIMUM z pamiecia 1024 DDR2. A tak to trza sie cieszyc opcjami Medium... Co smiesniejsze ten silnik rozpycha GTA do 15GB na dysku(gdzie na XBoxa 360 wystarczyla 1 plyta DVD) wiecie ile to sie instaluje z plyty... mi dobre 35 min :)... Stwierdzilem ze chce cracka zassac bo jak mam za kazdym razem wkladac DVD do ROMA to mi zajedzie plytke... i to mowie "wow" zabespieczenia sa mioodzio ;) sporo sie naszperalem na necie za crackiem... :) a jak znalazlem to zaczelo mnie blokowac w Social Club.

A co to ten Social Club... jest to myk dzieki ktoremu aktywujemy nasza gre :)... Da best jest to ze jest tak zapchany ich server ze ja aktywacje uzyskalem po ponad 40 minutach

Mowiac scislej moja kobieta(naszczescie nie ja bo bym sie pochlastal) wywalila 130 PLNow na shit ktory bedzie sie teraz knapił po mojej chacie... whatever

Aaaa jedyne co mi sie podobalo to MultiPlayer w ktorego grale 2 godziny.