Ja już wiem mniej więcej za czym patrzeć, jak to złożyć itp itd, że coś z podanego mi tutaj sprzętu wybiorę.
Komputer ~ 3500zł
Jeśli na kartę graficzną chcesz wydać 1000zł to zdecydowanie najlepszym wyborem jest karta r9 280x ,która jest wydajniejsza zarówno od 380 jak i 960 4gb. Natomiast jeśli na kartę graficzną możesz przeznaczyć 1400zł to tutaj zdecydowanie najlepszym wyborem jest gtx 970. Za te pieniądze możesz kupić model zotaca lub palit jetstream natomiast jeśli masz do wydania 1600zł na kartę graficzną to kupujesz model msi 970 lub r9 390. Naprawdę różnica między tymi 2 kartami jest znikoma w niektórych grach lepiej sprawuje się 970 a w innych r9 390. Ja na twoim miejscu wybrałym gtx 970 do 1400zł gdyż zapewnia to najlepszy stosunek wydajności do ceny co prawda taką msi gtx 970 lepiej się podkręca ale nie jest to warte 200zł więcej.
Procesor: jak dla mnie najlepszym wyborem żeby wyrobić się w budżecie jest model 4460 a nie warto jest dopłacać te 100zł do 4590 gdyż różnica jest znikoma chyba, że znajdziesz sklep z dobrą ceną 4590.
Ram: Jeśli bierzesz ram wybierz 1600mhz cl9 gdyż jest on szybszy od cl10 np takie http://www.morele.net/pamiec-hyperx-savage-8gb-1600mhz-ddr3-cl9-hx316c9sr-8-661435/
Edit: przy tym budżecie nie pakowałbym się w 4690k gdyż będziesz musiał sporo uszczuplić na karcie graficznej a nie zyskasz dużo wydajności. Przy kupowaniu procesora do oc musisz wydać zdecydowanie więcej na płyte główną, dodatkowe chłodzenie, dobry zasilacz tak więc nie warto.
2GB w FullHD powiadasz mało? Pamiętaj ze to są karty do średnio/wysokich nie na ultra... Czy jest sens pchać się w 1440p? Kwestia jak się na to patrzy... ja na FullHD siedzę już 6lat teraz czas na coś wyżej.Pamiętaj że na wyższej rozdzielczości można pominąć wygładzanie a wygląda i tak lepiej/podobnie (kwestia gry) a na wydajności aż tak się nie traci. Ale mniejsza o to, to nie zmienia fakty iż 290/390 będzie lepsza (w ogólnej wydajności przy tej rozdzialce).
Oczywiście ze mało. XarduneK słuchaj, jeżeli ktoś składa kompa i chce się nim cieszyć w miarę możliwości parę lat musi myśleć na zapas prawda? Nie wiem oczywiście co u autora tematu znaczy cieszyć się gra, ale dla mnie jest to płynna rozgrywka. Czyli dla mnie jest to HFD w 60 klatkach z na tyle dobrą grafa bym mógł dostrzegać szczegóły. Juz tłumacze, ja gram w grę zwana ArmA 3 gdzie strzela się do innych avatarow z 200 albo nawet 500m. I Lubie mieć pewność że jak widzę na ekranie kropkę, to ta kropka wróg a nie zastanawiać się czy to krzaczek. Dodatkowo moim targetem są zazwyczaj fpsy. A jest bagatelna różnica między gra w np 30 klatkach a 60. Nie wiem czy kumasz o co mi chodzi . A teraz przykład odpal takiego Dying Light czy Shadow of Mordor albo nawet Wiedźmina w płynnych 60 klatkach na FHD w wysokich ustawieniach na grafice 2gb. Albo nawet już ponad rocznego watching dogs
. Co do 1440p i więcej, spoko fajna sprawa ale czy tak naprawdę w dzisiejszych czasach jest grafa która uciagnie 60 stałych fpsow? A co będzie za rok? Jak zaraz wyjdzie win10 z obsługą dx12?
tak mieszacie ze nie wiadomo o co chodzi teraz pytanie coo sam tworca tematu kupuje a co wy byscie zrobili too juz nie wazne ...Czy kupuje zestawienie z gtx 970 czy r9 390 do 4000 zl mozna jeszcze walnac zestaw z r9 390x ale beda ciecia na innych komponetach...Czy bierze r9 380 z cala masa innych dodatkow.
Jak ma kasę niech bierze tego 970 bo pewnie i tak będzie grać w FHD monitory do większych rozdzialek są pod większy budżet.
Właśnie problem w tym, że kasy tej jest mało . Więc muszę wybrać tańszą opcję, ale w miarę dającą dobry efekt.
https://www.youtube.com/watch?v=rUWtrUIbkjs tu masz recenzje grafiki r9 380 4GB moze ci sie przyda. http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=66849 tu masz cene za 1000zl doladnie.
http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r9-380-oc-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-11242-07-20g-749577/
Ta karta ; )?
Idąc na chłopski rozum gdy kupujesz 4690k za około 1050zł musisz na dzień dobry kupić zdecydowanie lepszą płytę główną za około 400-500zł, chłodzenie(200zł możesz je także dokupić póżniej) oraz lepszy zasilacz (250-300zł).
Gdy kupujesz 4460 za około 800zł, płyta główna jakieś 200zł, nie kupujesz chłodzenia bo boxowe jest wystarczające, zasilacz 200zł.
Różnica między tymi zestawami to 800zł, które możesz przeznaczyć na kartę graficzną. Czyli możesz kupić grafikę typu 270x(około 700zł) lub dołożyć jeszcze te 800zł do karty i wtedy stać cię już na gtx 970. Różnica między tymi 2 kartami w fps jest olbrzymia a róznica między 4460 a podkręconym 4690k to może z 3-5fps w niektórych grach bo w większości fpsy będą prawie identyczne.
Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to w sposób zrozumiały
http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r9-380-oc-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-11242-07-20g-749577/Ta karta ; )?
Tak, ta. Tylko mowie to jest moja opinia . Jeżeli jesteś w stanie dołożyć te 500zl(i TYLKO jak jestes w stanie) kup tego gtx'a 970. Jak nie to uważam ze z tej bedziesz zadowolony. Oczywiście tam niżej pisza ze mozesz do 1000zł kupic r9 280x(inaczej zwanego HD 7970). Tyle ze ta grafika ma ile... 2 lata? Ale z tych 280 bym brał XFX R9 280X XTL DD Black 3GB
Hm, dawałeś gdzieś może zestawy z tymi kartami?
Hm, dawałeś gdzieś może zestawy z tymi kartami?
Mówimy o r9 280x? Jak tak to nie, ale miałem możliwość zabawy z ta grafa przyznaje ze jest bardzo wydajna. To taki czarny koń, coś jak i5 2500k w środowisku procesorów(ok, dziwne porównanie ) procesor leciwy ale dalej mega wydajny, szczególnie po oc. Śmiem nawet twierdzić że wydajniejszy niż twój
. Tylko mówię, mankamentem tej grafy ze jest to ze jest po prostu stara
Hm, a jakbym zamiast tego 970 dał
http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r9-380-oc-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-11242-07-20g-749577/
będzie wielka różnica?
http://www.morele.net/inventory/info/0JzH2l/
Do tego zestawu.
Lub ta karta:
http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-r9-290-4096mb-ddr5-512-d-h-pci-e-gaming-4g-r9-290-gaming-4g-621447/
Bo jeszcze za te 500 to ja muszę monitor i system kupić .
Więc jeśli zaoszczędzę na tej karcie 200-500zł, to mi to nieco ułatwi.
Dobra powiem tak. Jak do 1000zl to myslalbym(ja) między r9 280x a r9 380 4gb. Różnica będzie między nimi mała... Wiec szczerze mówiąc jeden członek . Ale jak już powyżej 1000 zł to do gry w FHD nie bym nie brał nic innego jak gtx 970. Czyli jakbym miał 1200 zł to kupił grafe za 1000 a resztę dołożył do kompa albo oddał potrzebującym
. Ale to moje zdanie
Postaraj się ustawić to tak, żeby wziąć tego GTXa 970. Różnica między nim a r9 280/380 jest bardzo duża i w 1080p sięga nawet 20 klatek, np. w Wiedźminie 3. Jest to warte dopłaty, tym bardziej jeżeli to nie jest tymczasowy zestaw.
Na razie to gry mmo będą, a przedemną W1 i 2. Dopiero potem W3. Zobaczymy jeszcze co mi w sklepie powiedzą.
Postaraj się ustawić to tak, żeby wziąć tego GTXa 970. Różnica między nim a r9 280/380 jest bardzo duża i w 1080p sięga nawet 20 klatek, np. w Wiedźminie 3. Jest to warte dopłaty, tym bardziej jeżeli to nie jest tymczasowy zestaw.
rozwalasz na lopatki brzmisz jakbys goo blagal tylko nie bierz "amd tylko gtx mam posazek w domu nividi jeszcze dodaj ... chilout jeasu "
W3 too nawet odpale na r9 270... wiec ki diabel on ma wydawac kokosy ... na glupia karte za 1500 zl .... zeby oczy se popsuc .
Mam byc szczery jak kupisz monitor 40 calowy z rozdzialka 4k i usiadziesz przy nim w odleglosc 20 cm tooo oszczedzaj juz na okuliste lub na nowe oczy ...
Nie zamykać/usuwać bo będzie mi jeszcze potrzebny ten temat .
rozwalasz na lopatki brzmisz jakbys goo blagal tylko nie bierz "amd tylko gtx mam posazek w domu nividi jeszcze dodaj ... chilout jeasu "W3 too nawet odpale na r9 270... wiec ki diabel on ma wydawac kokosy ... na glupia karte za 1500 zl .... zeby oczy se popsuc .Mam byc szczery jak kupisz monitor 40 calowy z rozdzialka 4k i usiadziesz przy nim w odleglosc 20 cm tooo oszczedzaj juz na okuliste lub na nowe oczy ...
Nie ma administracji w tym dziale? Dosłownie każdy temat jest zaspamowany przez tego osobnika debilnymi uwagami wprowadzającymi w błąd. Po co monitor jak można za 50 zł z lombardu, OC jest dla laików, droższe karty graficzne psują oczy, jak ktoś proponuje kartę Nvidi to już ma posążek Nvidii w domu... Może takimi osobnikami się zajmijcie, zatruwającymi ten dział i dosłownie w każdym temacie wprowadzającymi ludzi szukających porady w błąd, zamiast dawać ostrzeżenia za brak kropki na końcu zdania albo double post.
Autorze jeśli nie masz pieniędzy na gtx 970 to kupuj tylko 280x bo to najwydajniejsza karta w przedziale do 1000zł. Nie warto kupować 290 za 1300zł gdyż za kilka zł wiecej masz na gtx 970, który jest wydajniejszy. Na 280x pograsz we wszystkie najnowsze gry na wysokich ustawieniach (nie ultra) a w przyszłości zawsze możesz sprzedać karte i kupic wydajniejsza jesli uznasz, że 280x Ci juz nie wystarcza
A 380?
No na pewno z rok, półtora mi posłuży ten zestaw, po tym czasie kartę może zmieniać będę i większy ram dodam, poza tym nic zmieniać nie chce.