Komputer stacjonarny / Gamingowy / budżet : 4000 zł

@up wiesz dlaczego inną pastę bo zbije temperatury o kilka stopni a przy takim sprzęcie nie ma co żałować.

Ram tak

Porównajmy sobie

Mniej lepiej
Takiej różnicy nie odczujesz.

CL9 - 9.119s

CL10 - 9.132 s

Lepiej jest mieć 8GB CL10 2100 mhz

niż 8gb cl9 1600

Te hyper X same się przetaktują do najwyższej częstotliwości.

Ramy mogą jedynie przetatkować się do niższej częstotliwości(w sumie to płyta główna je przetatkuje do obsługiwanej częstotliwości - tak to ramy działają na fabrycznych wartościach) aktualnie tylko MOBO z87/97 obsługują wyżej niż 1600mhz, więc warto to wykorzystać, dołożyć 50zł kupić coś na poziomie 1866/2133 samemu się pobabwić i dobić 2400

Łatwiej jest przetaktować CL10 na wyższą częstotliwość niż CL9

procesory AMD wolą opóźnienia "CL", a INTEL KOCHA MHZ. czyli cl10 i je kręcić.

Macie wszyscy pochwałę za zaangażowanie:). Mamy jakąś finałową propozycje odnośnie zestawu? Chciałbym żeby zestaw był dopracowany w 100 procentach. Budżet do 4400 bez monitora... jeżeli monitor będzie poniżej 1000 zł To tą kwotę można dorzucić do ... no nie wiem. Lepszego procka?

Wiecie że RAM ma tylko znaczenie w zintegrowanej grafice, to czy RAM ma 1600 czy 2133MHz ma minimalne znaczenie jeżeli korzysta się z zewnętrznej grafiki, za to CL ma trochę większe.

Może takie ramy jak już http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-tactical-ddr3-1600-cl8-8gb-blt2cp4g3d1608dt1tx0ceu-491985/

Ja mam takie, tylko kiedyś były droższe :(

POMOCY ! . Czy możecie pomóc mi ułożyć zestaw finałowy? Zrobiłem błąd bo nie przedstawiłem wam priorytetów swoich dokładnie. Wybaczcie....

Tak więc myślałem nad zestawem komputerowym który będzie na mniej więcej półtora roku góra dwa. Będzie spełniał wszystkie wymagania odnośnie świeżych gier. Wybiegając w przyszłość może zainwestować w 16 GB RAM (do 800 zł może?) Dysk SSD może plextora jakiś? Nie mam doświadczenia z tym chłodzeniem procesora. Dlatego nawet nie wiedziałem do czego ta pasta i jak z niej skorzystać. Nic nie wiem także o podkręcaniu. Generalnie tylko gram :(. Jeszcze raz bardzo proszę was o pomoc w ułożeniu takiego finałowego zestawu. Z monitorem klawiaturą i myszką budżet jednak wynosi 6000 zł. Błagam pomocy:D

Zapomniałem dodać , że w tej cenie jeszcze chciałbym system.

Wybaczcie , że post pod postem ale temat jest do zamknięcia !! :) złożyłem zamówienie. A wszystko dzięki wam. Wszystkim bardzo dziękuje i pozdrawiam

Przecież ci podałem zestaw, zestawu lepszego nie złożysz. w tej kwocie.

Pomału wyczuwam trola, bez urazy jeżeli się mylę.

Wiem, że za taką kwotę chcę się mieć wszystko dopięte na ostatni guzik.

Spoko , spoko. Tobie dziękuje przede wszystkim. Skorzystałem z twojego gotowego zestawu. Zmianie uległ tylko ram i monitor. Zamówienie wysłane. Wstępnie na 27 podobno ma być do odbioru.

Komputer typowo GAMINGOWY za mniej więcej 4000 zł . Bez monitora , klawiatury , myszki . Czy możecie polecić jakąś firmę zajmującą się składaniem komputerów ? Najlepiej gdzieś w okolicach Łodzi. Nie jest to jednak wymóg konieczny. Z góry dzięki wam za pomoc