Laptop pod gry

Mam Lenovo y50-70 i7 4710HQ, 8 GB RAM, GTX 860M 4GB. od tygodnia i muszę powiedzieć, że ten laptop jak na razie sprawdza się świetnie we wszystkich dotychczasowych grach (np Shadow of Mordor na Ultra, 1920x1080 przy 30-40 FPS'ach stałych). Lekko ścinał Evolve w Big Alphie, ale to pewnie wina, że to dopiero Alpha i brak w niej jakiejś konkretnej optymalizacji. Oczywiście jeśli chodzi o temperatury to lekko się grzeje, ale sprawiłem sobie podkładkę chłodzącą i nieco temperatury są niższe.

Tak prawda, laptop za 4000zl nie nadaje sie do gier!A ci co pisza ze graja na ultra czy hight ustawieniach w gry to chyba nie mieli nigdy laptopa w rękach Sam sprzedaje laptopa teraz i kupuje stacjonarny jezeli chcesz sprzedam ci swego hp za 2500zl za swego zaplacilem 4000zli7 radeon 6770n 8gb .. 15calijednak jezeli faktycznie ma to byc do gier nie ulewa sie z stacjonarką...laptop ma za mała moc, jego zasilacz jest gówno warty i jaki to nie będzie nie pograsz na wysokich wymaganiach płynie grę odpalisz haha ale nie wierz tym co pisza że za 3000zl masz wszystko na wypasie.Pozdrawiam

LOL Ty masz radeona 6770m, więc to jest wydajność integry. Z czym do ludzi ?

Bazując nawet na 3d marku.

6770m = 1300 punktów

Integra intela HD 4600 = ~1.1k punktów

GTX 860m = 5k punktów.

Nawet sie nie przyznawaj, że dałeś za tego lapka 4k, bo przepłaciłeś. Również nie pisz, że chcesz za niego 2.5k, bo on jest warty z 1400 zł.

Czy ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?

Póki co bardzo podoba mi się laptop http://www.x-kom.pl/p/204065-notebook-laptop-15-6-lenovo-y510p-i7-4700mq-4gb-1000gb-dvd-rw-gt755m.html?partnerid=100448925&sm12=Nw==&ts=1415199981&token=74be9501f33d2d83d5987d57cc03d1c7# . Ale równie dobrze patrzę na tego drugiego z Lenovo, a chodzi o http://allegro.pl/lenovo-y50-fhd-i5-4200h-8gb-1tb-gtx860m-4gb-gratis-i4767431651.html .

To teraz powiedzcie mi który z tych obydwu jest lepszy parametrami(jeżeli miałbym do wyboru tylko te dwa)? Jeden ma i7-4700MQ z GT 755M, 4 GB RAM a ten drugi ma i5-4200H GTX-850M 8 GB RAM.

Ktoś tutaj wspominał o tym, że lepiej wziąć lapka i5 z dobrą grafą niż i7 z gorszą. Ile w tym prawdy w tych dwóch przypadkach - Help! ;)

zdecydowanie ten http://allegro.pl/lenovo-y50-fhd-i5-4200h-8gb-1tb-gtx860m-4gb-gratis-i4767431651.html aktualnie jeden z wydajniejszych laptopów do 3,5k na rynku

Zgadzam sie z przedmowca w tej cenie ten jest najbardziej oplacalny

LOL Ty masz radeona 6770m, więc to jest wydajność integry. Z czym do ludzi ?Bazując nawet na 3d marku.6770m = 1300 punktówIntegra intela HD 4600 = ~1.1k punktówGTX 860m = 5k punktów.Nawet sie nie przyznawaj, że dałeś za tego lapka 4k, bo przepłaciłeś. Również nie pisz, że chcesz za niego 2.5k, bo on jest warty z 1400 zł.

He, ale miałem ubaw....

Proszę nie bądź śmieszny bo laptop 2 lata temu był kupiony i wybacz, porozmawiamy za dwa lata czy Twój laptop daję radę!

Jeżeli wtedy na rynku była to jedna z lepszych opcji, i co prawda winny jest już rok laptopa, trzeba go odświerzyć przeczyścić i bedzie lepiej to chodziło jednak nie porównuj cenowo tych laptopów.

Jeżeli testowałem 3 modele, jako że miałem taką opcję i po tygodniu wybrałem najlepszy z nich, plus doradzano mi właśnie ten model "sikam" na te twoje wypociny.

Mimo że karta procek i ram za dwa lata teoretycznie wystarczy na gry, bo podane wymagania będą zgodne z tym co posiadasz zobaczysz że nie udzwigniesz gier....

Moc laptoów jest słaba, przez ich zasilacze! i identyczne karty w PC a Laptopie mają zupełnie inne osiągi...

tak więc uważam że cena za którą kupiłem laptopa była bardzo atrakcyjna bo dostałem po znajomośći 10% zniżki i tak z taniego już skepu.

2500zł to może i faktycznie dużo żądam tak podałem tą cenę ale mniej niż 2000zł bym go nie sprzedał bo by mi się to nie opłaciło.

Sprzedaje bo mam 2, sprzedaję bo wolę stacjonarny do gier.... nie licze że on kupi czy ktoś inny chętnie go zostawię a stacjonarny sobie kupię, przy okazji przeczyszczę laptopa tak by śmigał dalej sprawnie...

Pozdrawiam i pisz bardziej swoje wypociny dojżale tak by nie urażać kogoś po drugiej stronie jeżeli nie masz do tego podstaw.

Moc laptoów jest słaba, przez ich zasilacze! i identyczne karty w PC a Laptopie mają zupełnie inne osiągi...

Pierwszy raz słysze, żeby pc i notebook miały te same układy. I ten pocisk z zasilaczem... Idiota.

Piersze gdzie o tym wspomniałem? jeżeli ktoś nie potrafi czytać i rozumieć niech wróci lepiej do szkoły podstawowej, bo krytykować to możesz kolegów z klanu osiedlowego zalożonego w piaskownicy.

A jeżeli nie rozumiesz roli zasilacza :) to nie zrozumiesz o co mi chodzi, i nie zależy mi na tym. Laptop ma za małą moc by udzwignąć mocny sprzęt, są laptopy stworzone do gier z odpwiednimy "zasilaczami" :) i tak dalej by zasilić swoje podzespoły. Jednak wszystkie te laptopy są to "notebooki" czyli notatniki, służące do pracy .

http://laptopy.benchmark.pl/test-laptopa/msi-gt60-2pe-dominator-pro.html to jest laptop pod gry :)

przyklad laptop Lenovo y50-70 4.5 A (90 W)

laptop w/w 9.5 A (180 W)

widzisz różnicę ? czy jeszcze nie?

zastanawiasz się czemu ? na co ? zapoznaj się z podstawowymi zasadami elektryki

Pozdrawiam

Idac takim tokiem to mozna sobie zamontowac w notebooku zasilacz od kompa i bedzie pro performance. Problem nie stanowi zasilanie, lecz to ze notebook ma byc mobilny. Klasa to nie wsadzic pradozernego potwora, ktory bedzie glownie produkowal cieplo.

Jesli zasilanie jest az tak wazne, to dlaczego AMD FX ma tak niski core performance?

zeby coś mogło działać potrzebje mocy, żeby była moc musi być "zasilacz" oczywiście niby dało by się to zrobić jednak sprzet który jest montowany w tych notebook'ach nie przyjmie takiej mocy, i zasilacz będzie pracował jak ten który miałeś dodany do laptopa.

najłatwiej to sprawdz sobie, na stacjonarnym zamontuj słaby zasilacz, odpalisz kompa jednak jak właczysz grę będziesz miał szybki off.... bo nagły wzrost zapotrzebowania moc której zasilacz nie dostarcza spowoduje że sprzęt się wyłączy... oczywiście w laptopie jest to tak zrobione że nie ma takiej możliwośći zawsze będzie działać na tyle ile pozwolą inne podzepoły teorytycznie można było by stworzyć laptopa z takim zasilaczek hehe ale kto by to kupił jak teraz mamy czas minimalizacji :)

i jeżeli laptop ma ponad 2 cm to już będzie leżał na półkach sklepowych :)

nie chce mi się dyskutowąc dobrze na tym się nie znam jednak tak mi to kiedyś tłumaczona i mniej więcej jest w tym większa część prawdy :)

Pozdrawiam i nie obrażajmy się nawzajem, to jest konwersacja a nie debata polityczna.

Postanowiłem i moim wyborem jest Laptop Lenovo Y5010P i7 - na 99.5%.

Martwi mnie tylko brak napędu optycznego w tym zestawie. - Czy moje zmartwienie jest nie potrzebne? Dodam, że z nagrywarki w ogóle prawie nie korzystam(chyba, że uruchomić jakieś filmy) ale to szczegół. Gorzej jest jeśli przyszło by mi zainstalować system operacyjny, co w tej chwili?

System operacyjny instalujesz z pendrive'a. Jedyny problem to "zrobienie" takiego nośnika bo to wymaga innego komputera. Ja sam od 2 lat nie używam napędu optycznego i po zmianie płyty głównej nawet go nie wpinałem bo dla mnie to już totalny przeżytek.

Pobierasz programik Rufus i nagrywasz obraz systemu windows na Pendrive i problem z głowy. Napędy w dzisiejszych czasach są zupełnie zbedne bo można je dużo łatwiej zastąpić.

A to co pisze Pan Szkodnik no to niezły bałach.. mówisz że laptopy mają za słabe zasilanie aby udźwignąć wydajne podzespoły pokroju stacjonarnego komputera.. w tej chwili zniszczyłes ideę z jaką powstały laptopy, czyli sprzęt mobilny, który jak na sprzęt "mobilny" ma być łatwy w transporcie,lekki i potrafiący działać kilka godzin bez ładowarki. Jeżeli twierdzisz że zasilanie ma tu coś do rzeczy to głupota konkretna, alienware,xnote czy też nowy msi ma możliwość wymiany grafiki bez większego problemu i pracują na zasilaczach jak każdy inny, na pewno są wydajniejsze ale mają być przedewszystkim mobilne. Wydajne układy graficzne to tylko głupie nastepstwo rynku, który ciągle musi isć do przodu a jak wiadomo każdy ma głupie fanaberie i nie tylko pracą się żyje.

Pozdrawiam, ktoś kto ci coś takiego tłumaczył musi się na prawdę znać na rzeczy.

Szkodnik skoncz gadac głupoty, mam lenovo y580 z 660m i jakos bf smiga na ultra , skyrim itd też, a jeżeli masz swojego lapka z zintegrowana kartą to sie nie dziw, trzeba było uważac co sie kupuje a nie lapka z media i do tego hp do ktorego wpakowane co najgorsze a cena wygórowana, kłocisz sie bo chcesz udowodnic swoją rację. Ja na dowód że na lapku sie da grac wstawiam link z przykladowego skyrima , i skoncz wkoncu te swoje wywody:

https://www.youtube.com/watch?v=5AXSDz_9B5o

na msi cie nie stac bo msi to takie lenovo tylko o 1k drozsze

generalnie bierz lenovo szkoda ze nie masz ciut wiecej to bys wzial z i7 (4 rdzenie) bo i5 to 2 rdzenie w lapkuale tak czy siak lenovo

LOL Ty masz radeona 6770m, więc to jest wydajność integry. Z czym do ludzi ?Bazując nawet na 3d marku.6770m = 1300 punktówIntegra intela HD 4600 = ~1.1k punktówGTX 860m = 5k punktów.Nawet sie nie przyznawaj, że dałeś za tego lapka 4k, bo przepłaciłeś. Również nie pisz, że chcesz za niego 2.5k, bo on jest warty z 1400 zł.

Potwierdzam, nie warto kupować laptopy za 4K, jest to nieopłacalne w stosunku ceny do jakości. A po drugie laptop nie jest do gier, nie wiem co weszła za moda (jednak tak jest). Nie moja cena, jednak ja bym kupił taniego laptopa (jeśli ci potrzebny) + złożyłbym sobie komputer.

Laptop to bardziej dla wygody, niż dla przyjemności. Mam podobne bebechy - w sumie nie tajemnica Samsung S3 NP350E5C-S04 PL. Dałem za niego niecałe 1800 zł.

Tak naprawdę płacisz za markę, nie to co masz w środku.

Napęd jest zbędny, a jeśli naprawdę go potrzebujesz, to możesz kupić napęd na usb.

@szkodnik88

Uwierz mi, że dwa lata temu były o lepsze konfiguracje za 4k niż lapek z kartą 6770m. Druga sprawa piszesz, że nie sprzedasz tego lapka za mniej niż 2k ? Za 2k można kupić używkę y580 na GWARANCJI z 8 GB RAM, prockiem i5 i kartą 660m, albo złożyć pcta ;)

Dzięki wszystkim za wszelaką pomoc. Po drodze wpadły jakieś sprzeczki, ale mam nadzieję, że wszystko sobie wyjaśniliście.

Dla sprostowania - szukałem laptopa przedewszystkim chyba dla tej wygody(jak to kolega wyżej napisał), ale nie ująłem tego w głównym poście. Nie mogę liczyć na zbyt wiele porównując do tej samej kwoty jaką bym wydał na stacjonarnego pc'ta. '

Jednak wybór Lenovo Y510P z i7 w zupełności będzie mi odpowiadać..

Pozdrawiam

Byle nie samsung i acer, asus hp... ;D Miłego użytkowania lenovo :D

Ja mam Samsunga nie narzekam, wprost przeciwnie jestem zadowolony. Nie robią problemów w kwestii gwarancji. Aha jak będziesz kupował lapka, zainwestuj 100 albo do 150 zł. , w dodatkową gwarancję (nie wiem jak to się nazywa, chyba rozszerzona gwarancja). Wtedy ci naprawią sprzęt nawet jakby było to uszkodzenie mechaniczne. A to ważne w przypadku laptopów, łatwo coś uszkodzić.