MMO dla fana World of Warcraft - 2020

Tak się składa, że właśnie jestem graczem casualowym, lubię poznawać świat gry, zbierać różne rzeczy, pro-raiderem nie jestem :stuck_out_tongue:
Valorant to bardzo powolna rozgrywka, ogólnie fpsy mnie nie interesują, tak samo h&s (w Diablo co sezon to praktycznie to samo, tutaj też tylko czekanie na Diablo 4). Wyżej podano kilka ciekawych tytułów i na początek je sprawdzę :slight_smile:

Nie ma nic lepszego od WoW obecnie. Polecam Classica i server Shazzrah :wink: Nowe wyzwania, nowe przygody. Jest klimat!

1lajk

Ja bym na twoim miejscu dał szansę FFXIV sam przeszlem do niego dwa miesiące temu bo dodatek BfA do wowa to dramat a grałem 15 lat bez dłuższych przerw i w finału po przebrnięciu MSQ do pierwszego dodatku zakochałem się w designie klas i mnogości kontentu PVE polecam jako weteran WoWa

Polecam sprawdzić Archeage: Unchained. Jeden z najbardziej rozbudowanych MMORPG, sandbox, bardzo obszerny endgame, masa graczy.

Archeage Unchained lol. Tutaj minimum na 3 kontach trzeba grać

Jaki End-Game? Masz na myśli 2x Rifty (Afk), Red / Black Dragon (Afk), Fall of Hiram City, Aegis & Whalesong (Afk) no i jeszcze Golden Plains czyli Mega Wojna Afk’ów? Tak o to ci chodziło? Bo chyba End-Game’em nie nazwiesz robienie Daily Quest’ów na Hiramy? Lub wożenie paczek?

to:

i to:

Się wyklucza praktycznie wiesz o tym?
W ArcheAge tak naprawdę nie ma End-Game’u, bo z założenia w grach Mmorpg Sandbox to ty sam tworzysz / wymyślasz tzw. End-Game.

jak ci się przejadł wow to tak naprawdę we wszystko co zagrasz będziesz po jakimś czasie pluł, po prostu wow jest bez konkurencji i nie możesz porównywać go do innych gier bo wtedy nie zagrasz w żadnego mmorpga z przyjemnością.

Temu panu podziękujemy. To już nie te czasy, kiedy wybór był między Wow-em i jego nieudolnymi klonami, a wciskanie każdemu niezależnie od preferencji gry, która jest “najlepsza” tylko dlatego, że Ty tak mówisz (a przecież Twoje zdanie jest najważniejsze i opinia innych ludzi nie ma prawa bytu), świadczy o fanbojstwie. Jeśli ktoś ma mało czasu na grę i chce być nagradzany w grze za eksplorację, to po kiego grzyba polecasz mu płatny questownik? Przecież to jest bez sensu.

2lajki

A ja polecam Kingdom under fire 2 - jeśli wytrzymasz małą populację… pewnie zostanę wyśmiany, ale to jedyna gra zaciekawiła mnie ciekawym gameplayem (mowa głównie o bitwach w dużej skali) i kierunkiem artystycznym ;p (co prawda gram Berserkerem, ale chyba się powstrzymam i zrobię kobiecego alta). Jest prosta do ogarnięcia i można w nią też grać causalowo - a jeżeli interesuję cię grind dla najpotężniejszych przedmiotów to także jest co robić.

Również polecam GW2. Podstawka darmowa, więc warto zrobić postać, wypróbować samą grę i dopiero potem ewentualnie dokupić dodatek. Rzadko wychodzące aktualizacje poczują osoby, które przegrały tysiące godzin, do tego momentu jest mnóstwo rzeczy do zrobienia ^^

Warhammer RoR

Jak z populacją na serwerze ?

Nie zesraj się

2lajki

Był już jeden prywatny serwer Runes of Magic i to angielski (arcadia). W godzinach wieczornych dobijał do 400 graczy według ich własnej strony która pokazywała zalogowanych graczy w grze. Jako że serwer który kolega proponuje jest chyba polski to pewnie graczy jest mniej

@Adartaer
COA to gra bazowana dokładnie na tym samym silniku, ale rozwijana dużo bardziej niż podstawowa wersja.
Uptime od 2014 roku, ponad 120 patchy.
Poza różnicami z linka wyżej, dzięki dobremu przepływowi informacji między graczami a wydawcą, i aktywnym rozwoju, podstawowa wersja zaczęła już dawno mocno odstawać od tego co oferuje .PlayerNet.

@kunotu1231 @Barosz
Arcadia to zdecydowanie najaktywniejsze miejsce jeżeli chodzi o tą grę.
Serwer odwiedza kilka razy więcej graczy niż PL serwery GF.
Widać to na eventach (choćby wczorajszym), ilości wiadomości na czacie światowym i domu aukcyjnym.

@larshi Arcadia jest ciągle online, nieprzerwanie od 6 lat.
Gram prawie od początku, i pamiętam czasy z licznikiem na stronie.
Aktualnie graczy jest jeszcze więcej.
Serwer jest multi językowy, ale są polskie gildie, wszystkie aktualizacje zawierają tłumaczenia na język polski, jest też polski support.