Nasze piece

Zooker troche nie masz racji. W tej chwili mamy malo nowosci, bo sa konsole, ktore sie nie rozwijaja, a ze ich rynek gier jest wazniejszy od naszego, to dzieki temu mamy takie gry jak oni i chodza wszystkie gry na max nawet na sprzecie sprzed 2 lat. Wiec jak ktos wtedy kupil pieca, to bioras pod uwage fakt, ze nowe konsole wyjda za ok 3 lata, to sprzet starczy mu bez problemu na 5-6 lat. Sprzet, ktory posiada kolega jest bardzo dobry. Teraz pociagnie all na max i jak juz wpsomnial przy 2 karcie, bedzie jeszcze lepiej. Wystarcyz on na najblizsze 3 lata, potem penwie wyjda konsole nowe (choc kto to wie?) i jego maszynka i tak wystarczy do komfortowej gry.

Ile Cie to kosztowalo? Ja osobiscie od dluzszego czasu nie siedze w temacie ( sprzetem interesuje sie raz na 5 lat, gdy musze kupic nowego kompa), a jestem ciekaw ile za to dales:).

Procesor: Intel Core Quad 2.8 Ghz

Ram: 2x 2 GB RAM

Grafika: GeForce 9600 GT

HDD:500 GB

System: Windows XP Home Edition

A taki komp, jak sądzicie na ile starczy lat?

Do wyjscia nowych konsol:)

A ja nie kumam czemu ATI... toz to syf.

Roznice sa zawsze podzielone :) Syfem moze byc wszystko, ale jesli zostanie podparte dobrymi sterownikami to wtedy inna gadka. Osobiscie sie bawie kartami ATI kilka lat i mam nieco inne zdanie od Ciebie Spawn. Seria 4xxx jest juz dosc dobrym produktem. Bawie sie sprzetami od 12 roku zycia, mam 37 wiec minelo sporo lat i nie pitole czy cos jest syfem czy nie, czytajac tylko wypociny ludzi, ktorzy mieli w reku moze po 2 produkty GF i ATI. Spieprzyc mozna kazdy sprzet. Skladac wszystko tez trzeba z glowa. Spawn polecam Ci forum http://oc-forum.org/ poczytaj troche, wtedy mozemy pogadac.

Zooker co do Ciebie ... Z takim systemem myslenia daleko nigdzie nie zajedziesz. Puknij Ty czlowieku w glowe, idac Twoim tropem i kupujac sprzed sprzed 2 lat to jesli go bede pozniej zmienial to nawet za darmo go nikt ode mnie nie wezmie, nie? No chyba, ze jestes rozumny inaczej... Rownie dobrze mozesz kupowac bulki sprzed tygodnia, nie? Albo w ogole po co je kupowac jak i tak trzeba bedzie isc do sracza? Ja nie mysle ekonomicznie, tylko skladam sprzety dla siebie czy innych, ktorzy wiedza co to przyjemnosc. Zreszta skladajac cokolwiek z reguly przyswieca idea, zeby to chodzilo jakis czas.

Dzz za caly sprzet okolice 4k trza wybulic, ale jak ktos wczesniej powiedzial wszystko szybko spada. W wawce przy Gusie jest 200 sklepow ze sprzetem, tam sie uda wszystko wytargowac :)

ale glupoty pier**licie. Kompa sie oplaca kupowac nie high-endowego tylko mid-endowego. I wcale rynek pc nie zalezy od konsolowego, polowa gier na pc nie jest na konsole ... I czego mam mu zazdoscic? :D I tak wszystko mi chodzi i tak . Po prostu- Nawet jesli jest tak jak mowicie

Moj sprzet = 2.4k , wszystko mi bedzie chodzic do wydania nowych konsol na max

Jego sprzed = 4k , to samo.

1.6k w dupe ;D

@btw, najbardziej wymagajaca gra jesli chodzi o ram (gta IV) wykorzystuje go maksymalnie 3.5 GB, wiec pozdro z tym 8gb, chyba ze hostujesz serwer do jakiejs gry

A moj piecyk to jest nie duzy ;/ nie zabardzo nas chłodzi i wogule ^^ chyba bede teba zadwonic po hyrdraulika

ale glupoty pier**licie. Kompa sie oplaca kupowac nie high-endowego tylko mid-endowego. I wcale rynek pc nie zalezy od konsolowego, polowa gier na pc nie jest na konsole ... I czego mam mu zazdoscic? I tak wszystko mi chodzi i tak . Po prostu- Nawet jesli jest tak jak mowicieMoj sprzet = 2.4k , wszystko mi bedzie chodzic do wydania nowych konsol na maxJego sprzed = 4k , to samo.1.6k w dupe ;D@btw, najbardziej wymagajaca gra jesli chodzi o ram (gta IV) wykorzystuje go maksymalnie 3.5 GB, wiec pozdro z tym 8gb, chyba ze hostujesz serwer do jakiejs gry

Najpierw kilka uwag technicznych- żaden system NIE jest w stanie wykorzystać więcej niż 4 gb- po prostu więcej nie widzi (wyjątek to Vista, ale ona też korzysta maksymalnie z 4 gb), więc nie ma sensu kupować więcej.

Najbardziej opłaca się kupić mid-endowy, muszę przyznać, albo tak jak ja kupować na giełdzie komputerowej, gdzie komputer high-endowy można kupić w cenie mid-endowego albo po kilkaset złoty więcej.

Dalej- teraz konsole wytyczają standardy jakby to nie patrzeć, a PC jest od nich zależny. Zwróć uwagę, że liczące się gry wychodzą albo tylko na konsole, albo na konsole, a dopiero potem na PC i to z beznadziejną konwencją.

Haha, tobie przyda sie chyba kilka uwag technicznych. Systemy 32 bit owszem nie zaadresują więcej niż 4gb ramu, ale 64 bit (inaczej ultimate) owszem. Nawet do 64 gb .

Ta jasne kupuj i7 hd 4890x2 crossfire (dobre te kanapki) 8gb ramu 1667 mhz i zasilke ss 950 w, krec proca chlodzeniem azotem do 5 GHz , a za 3 lata twoj komp bedzie sredniawy. good idea

A juz nie przesadzajcie z ta zajebistoscia kompa grafitiego, jedyne co ma high endowe to grafike (nie kupuj drugiej idioto, 140-50% mocy twojej pierwszej karty a wydasz ponad 500 zł. NIE warto, dla 10 fpsow w niektorych grach (nei mow ze zobaczysz rozniece miedzy 60 a 70 ..), kup sobie wzamian mugenka II i krec 3.5-.3.6 tego quada, ja sobie odblokowalem 4 rdzen na moim phenomie x3 i mam 4x 3.1 GHz. (tak, mialem takie za***iste szczescie ze moj 4 rdzen byl w pelni sprawny ;)]

Dyskusja sie rozwinela, a jest o kant d*py potluc. Po co skladac kompa, jesli sie chce tylko grac? Przeciez starcza na to konsole, nie? Trzeba sobie uprzytomnic w swoim ptasim mozdzku, ze komp nie tylko sluzy do grania. I nie tylko sklada sie je w tym celu. Tak, tak panie Zooker, (skoro juz mamy sobie zycie uprzyjemniac inwektywami) skoro on jest taki to po cos taki jest, nie?

szczeze watpie ze jestes za***istym grafikiem, i szczeze watpie zebys cos tak wymagajacego robil skoro nawet w swojej jakze podsumowywujaca moja mala inteligencje poscie nie wymieniles NICZEGO co wymaga takiego kompa poza grami. No co, do flasha 8 wystarczy sh1t, do grafiki to kompa nie masz, wiec do czego? Do pisania rozprawek w notatniku? A jezu na *kocham Was* sie kluce z ponad 2x starsza osoba ktora uwaza mnie za gowniaza i nawet nie poslucha bo po co sluchac gnojow ;] koniec tematu jak dla mnie, i wcale nie odchodze przegrany

Traktuje Cie jak gowniarza Zooker, bo swoim jezykiem sam sie o to prosisz. A mocny sprzet trzeba czasem nie tylko do grafiki. Karta moze byc tylko dodatkiem. Skoro jestes taki inteligent to chyba sobie to uswiadamiasz? Trzymajac w domu sprzet tylko do gier, wtedy bys byl moim guru Zooker. Malo tego. Caly tren, moze i bym o Tobie Ty oazo madrosci ulozyl. I tak pisze w notatniku ( uprzedzam Twoje zapytanie co mozna przeciez jeszcze robic na mocnym sprzecie? ), wlasnie takie pierdoly jakie piszesz Zooker czasem potrzeba nawet wiekszego sprzetu, zeby to zmielic.

Jeszcze maly edit:

Zooker Ty oazo wiedzy; na sprzecie w domu i mozna pracowac i grac. (slyszales cos o mikroskopie ultradzwiekowym, o pomiarach gestosci?) Kiedy program miele w tle, trzeba mocy. 2 karta grafiki bedzie, bo takie mam widzimisie. Jestem w kondycji finansowej jako takiej i nie mysle tropem, zeby cokolwiek kupowac sprzed roku. Bo raz, ze nie mam zamiaru sie tego pozbywac, a dwa sprzedajac cokolwiek i tak bede w plecy i tak. Na mocniejszym sprzecie bede chyba mniej stratny. Ja nie czekam na konsole. I raczej sprzetu nie bede sie pozbywal. Musisz sobie to uswiadomic.

MS Windows XP Professional, SP 3

AMD Athlon 3000+ 1,8 GHz

Ram 1 GB

Radeon x1650 512 MB

Jestem w kondycji finansowej jako takiej

I o to chodzi. Gdybym ja bym w dobrej kondycji finansowej, to tez bym sie nie pieprzyl i walil ostro:). Po cos ta kase zarabiamy, co nie?

Zooker, dlaczego piszesz, ze watpisz, ze grafi robi cos wiecej niz granie? Nie znasz go, a wiedz, ze do innych rzeczy (np. Grafika 3d, tworzenie filmow) potrzeba mocniejszego sprzetu niz do gta4 =.-. Ale zreszta jak ktos ma kase, to moze i kupowac potwora do mario i nic nam do tego.

Ta jasne kupuj i7 hd 4890x2 crossfire (dobre te kanapki) 8gb ramu 1667 mhz i zasilke ss 950 w, krec proca chlodzeniem azotem do 5 GHz , a za 3 lata twoj komp bedzie sredniawy. good idea

Kup kompa wartego 2k, a za 2 lata bedzie sredniawy. Tak zawsze wyjdzie i nic na to nie poradzimy. Komputery sie rozwijaja, a my kupujac jakis nowy sprzet mozemy byc pewni, ze za 3 ndi wyjdzie cos znacznie lepszego. Taka specyfika rynku i chyba trzeba sie z nia pogodzic:).

kup sobie wzamian mugenka II i krec 3.5-.3.6 tego quada, ja sobie odblokowalem 4 rdzen na moim phenomie x3 i mam 4x 3.1 GHz. (tak, mialem takie za***iste szczescie ze moj 4 rdzen byl w pelni sprawny

*Teraz zamieniam sie w Zookera*. Po co ci 4 rdzenie?! I tak w grach uzywasz tylko 2! Ty idioto! po co ci?.* Wracam do swojej postaci*. Widzisz? Na tym polega taka rozmowa. Jak ktos chce miec 4 dzenie, albo 2 karty to juz jego sprawa.

wcale rynek pc nie zalezy od konsolowego

Zalezy i to w bardzo duzej mierze. Na konsle sprzedaje sie parokrotnie wiecej gier, dzieki temu wszystkie nowosci sa z mysla o konsoli, a potem mysli sie o PC. Jest tego taki plus, ze sredniawy komputer pociagnie wszytskie gry na max. Dlatego mozemy sie cieszyc, ze konsole sa takie popularne:)

W praktycznie każdym temacie wywiązuje sie dyskusja o sprzęcie więc może zamkniemy ją w jednym temacie . Niech kazdy sie pochwali jakiego ma pieca , czy jest z niego zadowolony i co zamierza zmienić w najbliższym czasie . Oczywiście dyskusja ogólna o sprzęcie mile widziana .

Oki zaczynam

procek: athlon phenom x4 9850 black edition 2,5 GHZ( podkcony na 2,9)

płyta głowna : Asus M3A78-EM

ram : 2x 2GB geil ultra 800MHZ ddr2 dual channel kit

grafika : Asus radeon HD 4850 top edition 512 MB

Złom smiga ąz miło nawet w najnowszych gierkach , więc konfig nie najgorszy

Najbliżesze zmiany to9 dodatkowe chłodzenie procka ( w ciągu 1 msc , zamierzam podkrecić go na 3,5 GHZ) , następnie dodatkowe 2x2GB ramu ( po wyjściu Windows 7) i za jakieś 5-6 miesięcy zmiana grafiki na Radeona HD 4890 ( kiedy ceny spadną do około 750-800pln )