Nie jestem ekspertem od starszego sprzętu, ale tu jest najmocniejszy procek jaki znalazłem na tą podstawkę http://allegro.pl/phenom-945-x4-am2-gwarancja-95w-pod-stare-plyty-i4684614169.html Ja osobiście używam phenoma 965, ma taktowanie trochę wyższe (400 mhz), ddr3 również 4gb szybkość 1333 albo 1600 oraz radeona 4770 512mb. RAM ok, zasilacz ok, grafik ok, spróbuj ten procek (tylko bez chłodzenia jest, to jak jakiś crap masz to może dokup jakiegoś HE spartana do chłodzenia), najwyżej oddasz. Mam podobny sprzęt do tego i na 1920x1080 na otwartym ciągnie 100 fpsów, na raidach po wyłączeniu detali spellów nie było mowy o jakimkolwiek muleniu.
Now(sz)a karta/procesor do (dosyć) starej płyty głównej
Przeglądając kolejne oferty, które dociskają mój budżet do granic, pomyślałem o kupieniu osobno procesora i osobno płyty. Wychodzi taniej (i5, i7 w cenach, które jestem gotów zapłacić).
Edit:
Jak ja lubię pisać swoje posty po 20 minut. Procesor wydaje się całkiem porządny, zwłaszcza że zostaję przy starej płycie... Pomyślę.
A ile masz ramu ogólnie?
4GB. DDR2, 800MHz. Gdzieś tam chyba już to pisałem.
A faktycznie. Jak chcesz sam procesor to pomyśl właśnie nad Phenomami II X4.
http://allegro.pl/podzespoly-bazowe-4226?order=m&string=amd+phenom+ii+x4&bmatch=seng-v6-p-2-e-1021
W moim przedziale cenowym widzę sporo Phenomów II X4 955, ale bydle chce 125W... Prądożerne, co nieco mu umniejsza. Idealnym dla mnie byłby 960T, ale jest raczej kosztowną rozrywką (300zł za sam procesor to nie w Kasię dmuchał).
To jest TDP nie zużycie prądu. TDP oznacza wydzielanie ciepła przez procesor. AMD podaje zawsze maxymalne TDP, gdy procesor jest obciążony na 4 rdzeniach na 100%. Normalnie procesor nie pracuje non stop na 100%. W procesorach BE (black edition) masz jeszcze możliwość bez problemowego podkręcenia procesora stąd też wyższe TDP.
Jestem bliski zakupu, jeszcze jedno pytanie - z tego co czytałem, taktowanie pamięci ma marginalny wpływ na wydajność w grach. Ilość, nie jakość. A jak ma się sprawa z DDR2 a DDR3? I pytanie właściwe - co da mi lepsze efekty: 8GB DDR2 800, czy 4GB DDR3 1333?
Planowałem generalny upgrade mojego... ośmioletniego? już blaszaka, ale z przyczyn różnych muszę cokolwiek mocno się ograniczyć. Dlatego zwracam się do zorientowanych po wsparcie. Pomożecie?
Dobra, wstęp był, do rzeczy. Komp pierwszej świeżości nie jest, ale daje radę. 25 many w postaci LFR w WoWie są... grywalne. Jak mówią - ójowo, ale stabilnie - bo inaczej 15 FPSów na Low nie nazwę (the struggle is real). Ale, pod kątem Draenoru mierzę wyżej, chociaż możliwości mam ograniczone. Dlatego wymagania też ograniczam.
Chciałbym móc rajdować na detalach Low/Fair przy możliwie stabilnych 30 FPSach (przynajmniej), zostając przy tej płycie głównej, wymieniając tylko zasilacz (może niepotrzebnie, ale na pewno nie zaszkodzi) i kartę graficzną/procesor.
Aktualnie na pokładzie mam:
AMD Athlon 64 (X2) 4600+ 2.4GHz
Rozdzielczość 1280x1024, tak że też szału nie ma.
Dostępnie fundusze na razie przemilczę. Po pierwsze, da się w ogóle coś (cokolwiek?) z tym zrobić, coby zestaw spełniał moje wymagania? Dopuszczam opcję p.t. OC procesora.