Nowy komputer

Róznice miedzy pamieciami 1333 a 1600 są znikome.Ja bym jednak celował w i5 2500k. Lepiej miec legende która można podkręcić niż nowszy model ale sztywny.A co do grafiki to już kwestia wyboru. Niby amd ma szerszą szynę, ale niewiele wiecej wyciągną z niej niz Gf na 192.A nie wiem co mają nowsze produkcje do przyszłosci tej karty. Raczej wiecej z niej nie wyciągną.

mówimy tutaj o karcie 660 BEZ ti z ti jest droższa i nie zmieści się w budżecie tak jak 2500k jest droższy i potrzebuje droższej płyty głównej i lepszego chłodzenia, a wszystko kosztuje

nie zwracasz uwagi na budżet tylko wypisujesz nie koniecznie mądre rzeczy (akurat tym przypadku), a OC o parenaście Mhz nie spali karty z tak wielkim potencjałem choć byś jajko zniósł

co do CL, się zgodzę z tobą 1333 ma 9 a 16xx 11, więc jeśli nie robi się oc procka lepiej brać 13xx, ale to i tak nie zrobi wielkiej różnicy w ogólnej wydajności zestawu

Edit:

widzę że zauważyłeś swój błąd związany z grafiką i zdążyłeś poprawić zanim napisałem post

o i 5 2500k pisałem w kwestii przyszłosciowej(ejst chyba 100 zł droższy). Kiedys kupi lepsze chłodzenie i bedzie mógł podkręcic z palcem w d do tych 4.0. Wiadomo ze do wyzszych zabaw to juz wymagana jest lepsza płyta z lepszą sekcją zasilania procka ale taki asrock b3 bodajze polecany do tego proca przez każdego jest tani i dobry.

Co do OC to nie chodzi o kwestie o ile podkręci ale o to, że ludzie którzy chcą podkręcać kompa to nie pytają na forum co kupić tylko umieją szukać informacji w google. Cała reszta pytajaca innych co powinni kupic bedzie sie zwyczajnie bała podkręcać by czegoś tam nie zepsuć. Wiem bo sam kiedyś podkręcałem sobie kompa(do całkiem niezłych wyników ale ze nie wykorzystuje obecnie nawet mojego proca w 50% to po co trzymać go podkreconego zeby brał wiecej prądu komp). Zawsze w srodku jest taka mysl: a moze sie szybciej zepsuje, może cos odwali i padnie, moze lepiej zostawic jak producent ustawił? Może głupie ale jest taka mysl ciągle, szczególnie jak kogos nie stać na 2 procek a komp na raty czy rodzice dali po kilku latach hajs.

Pozatym taka grafika i proc nie potrzebują być kręcone przez najblizszy rok albo wiecej by wszystko wyciągnąć na max detalach. Chyba, że mówimy o zle zoptymalizowanych grach.

Co do pamięci to 1600 nie jest wiele droższa od 1333 więc lepiej ją brać i najwyżej zjechać do 1333 i obnizyc timingi by w przyszłosci mieć wiekszą tolerancje dla OC procka.

Błąd z grafikami wynikał z tego, że nie siedze w grafikach. Procesory mają kilka wyznaczników jakości a karty graficzne to jak sam zauważyłeś dziesiątki modeli z róznymi oznaczenia, róznych firm, róznymi taktowaniami. Za dużo porównywania by w tym siedzieć kiedy sam nie mam zamiaru kupować.

Siema.Potrzebuję dobry komputer,taki żeby ogarnął bf3 na high.I mam pytanie czy w 2500 tysiaka bym się zmieścił.Prosiłbym o złożenie mi takiego zestawu bez monitora,klawiatury.Dziękuje z góry.