Fajne spiny, ja delikatnie zajmę miejsce w grupie Intela jednak
Ten zestaw powyżej prezentuje się bardzo dobrze
Nowy PC
Jeżeli zestaw ma być do gier, to nie rozumiem po jaką cholere na siłę składacie mu komputer z 4670K. W grach najważniejsza jest karta graficzna, a dopiero później jest procesor. Więc żeby złożyć coś sensownego z 4670K, to 3000zł to za mało. Moja propozycja to: http://www.morele.net/inventory/info/BJBlE6/. Złożenie zestawu jest za darmo, tutaj szczegóły: http://www.morele.net/wiadomosc/promocja-morele-net-i-forumpc-pl/136/ Chociaż radziłbym przeczekać ten okres, bo pare dni temu ceny kart graficznych mocno podskoczyły. 760 można było wcześniej dostać za 850+ zł. Ewentulanie jeszcze zestaw z tego tematu http://www.forumpc.pl/topic/313994-zestaw-pod-gry-3000/. Będziesz miał nawet gtx 770.
Także proponuje dołożyć do 3000zł i zrobić zestaw pod OC:Płyta główna: MSI Z87 G43Procesor: Intel Core i5-4670KChłodzenie: Prolimatech Basic 81Pamięć: Team Group Vulcan 2x4GBKarta: XFX HD7870XTDysk: Seagate 1TBZasilacz: XFX Core 550WObudowa: SilentiumPC Brutus M23Suma: 2963,94 Ewentualnie jeśli dołożenie aktualnie jest niemożliwe to zrezygnuj z cooler'a, zakupisz go później (z OC się wstrzymasz).
Za 3 Tyś bierz takie coś: http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=72517&s=77612&s=77565&s=54407&s=79557&s=59683&s=77392&s=72453
Zbytnio to one się nie różnią
Z tym że Basic 81 jest zdecydowanie lepszym coolerem.
Co do karty to tak jak wspomniał respecto, wolisz ~5% wydajności czy chłodniejszą/mniej prądożerna konstrukcje TWÓJ WYBÓR.
Jeżeli zestaw ma być do gier, to nie rozumiem po jaką cholere na siłę składacie mu komputer z 4670K. W grach najważniejsza jest karta graficzna, a dopiero później jest procesor. Więc żeby złożyć coś sensownego z 4670K, to 3000zł to za mało. Moja propozycja to: http://www.morele.net/inventory/info/BJBlE6/. Złożenie zestawu jest za darmo, tutaj szczegóły: http://www.morele.net/wiadomosc/promocja-morele-net-i-forumpc-pl/136/ Chociaż radziłbym przeczekać ten okres, bo pare dni temu ceny kart graficznych mocno podskoczyły. 760 można było wcześniej dostać za 850+ zł.
Jesteśmy na forum MMORPG, gdzie w tych grach głównie liczy się procesor.
Autor nic nie wspomniał pod jakie gry konkretnie ma być komputer więc zaproponowaliśmy i5-4670K.
Kolejna kwestia to że między 7870XT a GTX 760 jest tak sama mała różnica jak między 7870XT a R9 270X (oczywiście kwestia wybranej gry).
Więc moim zdaniem w takim wypadku lepiej dodać do procka... oczywiście każdy może na to inaczej patrzeć.
Ale jak ma do dyspozycji tylko 3000zł to i tak nie opłaca się na siłe brać 4670K. Bo będzie musiał zaoszczędzić na chłodzeniu, obudowie która jest ważna przy 4670K żeby była chłodna itp. A jak zaoszczędzi na tych rzeczach, to i tak nie zrobi przyzwoitego OC, bo będzie miał za duże temperatury. Moim zdaniem przy budżecie 3000zł najbardziej się opłaca 4570. A poza tym, jak włoży sobie słabą karte graficzną, to mu nawet procesor nie pomoże. No ale takie jest moje zdanie. Autor zrobi jak uważa.
Wiecej da OC procka niż karta graficzna o 5-10% wydajniejsza z tą różnica że platforma na której można zrobić OC jest bardziej przyszłościowa i styknie na dłuzej. Sama grafike mozna w przyszłości wymienic na mocniejsza, wiec ja tutaj nie widze problemu. Nastepna sprawa to 7870XT/270X vs GTX760, GeForce jest drozszy, wydajnosc porownywalna, czasami jedna karta wygrywa czasami druga zaleznie od gry. Co do temperatur to nie ma co dramatyzowac. Nawet tani M23 jest dosc przewiewny, Prolimatech Basic 81, SPC Fortis czy Macho bezproblemowo poradza sobie z OC, nie mowie tutaj o biciu rekordów bo od tego jak WC. Jeśli autor chce OC ale taniej i chłodniej przy czym delikatnie mniej wydajniej to zawsze może kupic zestaw na Ivy Bridge czy Sandy Bridge (tylko tutaj bedzie procesor używany).
Xardunek nie nazywaj ludzi znaffcami bo sam serio ale gówno wiesz
Seria I od intela jest lekko lepsza tylko w single thread progaramach... kazdy benchamrk ci to powie ! ale o ile ? o 5% ? a ile wiecej zaplacisz ?
proc amd fx8350 jest 100 tanszy a kazdy benchamrk ci powie ze roznica miedzy twoja i% to 2-3%
jak dla ciebie 4-5 fpsów sa warte 100 zl przy tym ze masz przekrój fpsów 60+ to pozdro...
KAZDY !!! niezalezny bench mowi ze AMD sa królammi jezeli chodzi o performance/price ratio ! czy sobie chcesz czy nie... seria I jest lepsza od amd ale dopiero jak se machniesz I7 4XXX za 1300 zl wtedy topowy FX nie ma szans ale I5 to to samo co FX 8core tyle ze wiecej zaplacisz...
AMD ma te same technologie co IVidia tyle ze inaczej nazwane wiec zadnym hyper threading mnie nie zaskoczysz
Magar Twoja odpowiedz jest tak zenująca ze sprawdziłem w kalendarzu czy aby przypadkiem dzisiaj nie jest 1 kwietnia... Nie wiem jak Ty ale ja w syntetyki nie gram tylko w gry, a tutaj jest klarowna sytuacja. Intel i3 pokonuje pseudo 8 rdzeniowego procka AMD. Zanim nazwiesz to 8core zapoznaj sie z budowa tego procesora. Jesli według Ciebie miedzy topowym i5 a fx8350 jest 5kl/s roznicy w grach to po co jest w ogole ta dyskusja? Nie wchodz tutaj, nie wprowadzaj ludzi w bład, bo nie kazdy zdaje sobie z tego sprawe ze piszesz bzdury.
EDIT: 5kls roznicy
Testy były wykonane na Zotac GeForce Titan oraz Sapphire HD 7970 Vapor-X 6 GB czyli kartach które zjadaja GTX760 czy 7870XT/R9 270X
Dodaj do tego pobor pradu szczegolnie po OC
Teraz słucham, powiedz Magar w czym FX pseudo 8 core jest lepszy od i5? W grach? Masz tutaj wyniki z róznych gier... a moze bierze mniej pradu? Prosze, obron swoją teorie...
Nie wiem dlaczego niektórzy nie mają w ogóle pojęcia o składaniu komputera a udzielają się w tym temacie i wprowadzają w błąd autora i innych mniej obeznanych użytkowników.
Mit o świetności w grach 8 rdzeniowych procesorów AMD już dawno był tłumaczony. Do tego wyżej ja i respecto088 daliśmy wam niezbite dowody. A oczywiście wejdzie taki Magar czy inny kompletnie zauroczony procesorami AMD i zacznie wprowadzać ludzi w błąd. Ja nie mam nic do marki AMD tylko Magar nie wprowadzaj ludzi błąd takimi bezwartościowymi postami w których wypisujesz jakie zalety ma AMD a nie dajesz na to żadnego dowodu. Wiesz dlaczego? Bo to co napisałeś było kłamstwem i zaginaniem rzeczywistości.
Przy kwocie 3000 zł do gier mmo wręcz jest koniecznością kupienie procesora i5-4670k. Chłodzenie można dokupić potem, nikt nie każe podkręcać od razu. Ja bym aby zmienił płytę na Asrock H87 Performance i obudowę na Zalman Z3.
Ale jak ma do dyspozycji tylko 3000zł to i tak nie opłaca się na siłe brać 4670K. Bo będzie musiał zaoszczędzić na chłodzeniu, obudowie która jest ważna przy 4670K żeby była chłodna itp. A jak zaoszczędzi na tych rzeczach, to i tak nie zrobi przyzwoitego OC, bo będzie miał za duże temperatury. Moim zdaniem przy budżecie 3000zł najbardziej się opłaca 4570. A poza tym, jak włoży sobie słabą karte graficzną, to mu nawet procesor nie pomoże. No ale takie jest moje zdanie. Autor zrobi jak uważa.
Powiedz mi tylko jedno. Jaka aktualnie karta graficzna jest potrzebna aby udźwignąć "najmocniejsze" MMO? Bodajże taki Gtx 650 TI Boost jest wystarczający do każdej najnowszej gry MMORPG. Więc po co oszczędzać na procesorze (który jest bardzo ważny) skoro najbliższe gry nie powinny mieć większych wymagań? Taki Black Desert który będzie miał bardzo ładną grafikę a wyjdzie prawdopodobnie na przełomie 2014/2015 ma wymagania właśnie na poziomie kart graficznej GTX 650. Taki GTX 760 czy 7870XT są zdecydowanie lepsze od gtx 650ti.
PS. Magar jeżeli dla ciebie wyznacznikiem jest benchmark procesora to jesteś na prawdę sorry że to powiem ale głupi. Benchmarki nigdy nie pokażą ci tego co jest w praktyce. Zwłaszcza jeśli chodzi o gry.
Magar pewnie ma FX 8350 i teraz broni swojego uber proca.
A zapomniałem,przecież performance/price ratio ma dobre,szczególnie price za prąd po OC
Dobra chłopaki, dzięki za wszystkie wypowiedzi - zarówno te konstruktywne jak i te, w których naprzemiennie obrzucaliście się łajnem. Pomyśle i za jakiś czas dam znac o efektach. Do zamknięcia.
Zamykam
Udało mi się złożyć coś takiego:
Płyta: MSI B85-G43
Proc: i5 - 4570
RAM: patriot 8gb 1333Mhz ddr3
Grafika: Radeon hd 7870
Dysk: sshd 1tb/8gb
Nagrywarka dvd samsung 22x
Zasilacz: 620W
W sumie za 2900zł.
Pytanie czy cena/jakość jest optymalna, czy da się do tych 3tyś ogarnąć coś lepszego.