Zwracając uwagę na fakt że mmo są zwykle najbardziej zacofane pod względem technicznym to Ryzen nie będzie dobrym wyborem ze względu na to że jego siłą jest ilość rdzeni i wątków a nie ich moc. No a od MMO nie ma co oczekiwać że będą robiły użytek z 12 wątków Ryzen 1600.
i9 trafią na platformę HEDT, tam same płyty to koszt około 1000zł a i9 to będzie najwyższa półka, wiec cena też adekwatna.
Odnośnie i5 v i7 pisałem, już teraz i7 leje d*pę i5 a skoro ilość rdzeni i wątków na platformie mainstream się zwiększa (AMD już dało nam 8 rdzeni i 16 wątków, Intel ma wypuścić 6 rdzeniowe i5 i 6 rdzeniowe/12 wątkowe i7) to różnica będzie jeszcze większa.
Względem zestawu który podałem na starcie (i7 + 1080) gdybyś chciał zejść poniżej 6k to możesz wybrać monitor Samsung LS24F350FHUXEN (60Hz, PLS), AOC G2260VWQ6 (75Hz, TN) lub AOC i2369Vm (60Hz, IPS). Po miesiącu czy dwóch dokupujesz drugą kostkę 8GB (jak sam pisałeś) i masz bardzo wydajny sprzęt.
@Mephistos
Śmieszny jesteś i tyle. Porównać wgranie BIOS do OC jest bardzo nietrafione. OC to nie jest kwestia zrób i zostaw (mamy tu np. kwestię degradacji CPU). To raz. Dwa w żadnym sklepie ci dobrze OC nie zrobią bo nikt nie będzie marnować czasu na testy, sprawdzanie temp, stabilności, zmniejszanie napięć pod konkretną sztukę. Zwłaszcza, że nie ich sprzęt to ich to nie obchodzi a jeśli uszkodzisz sprzęt przez OC (nawet jeśli robił sklep na twój wniosek) to na gwarancję tego nie przyjmą. Już widzę jak po każdej zmianie napięć goście robią 2h testów stabilności a potem jeszcze po "finalnym" ustawieniu wszystkiego znów wrzucają kilka h godzin testów. Ustawią albo auto napięcia, auto profil (czyli niemal to samo) lub zawyżone napięcia. Żadna z tych rzeczy nie jest dobra. Wiec tak, zlecanie sklepowi OC to niszczenie sprzętu i pozbawianie się gwarancji (jak zrobisz OC i coś się popierdzieli to zawsze można wyjąć bateryjkę, rżnąć głupa że się nie wie co się stało i tyle a jak zamówisz w sklepie OC to wiedzą że było bo sami robili).
Monitor 144Hz to nie 700 zł a okolice 1000 (nawet konkretnie patrząc na morele to najtańszy jaki mają sensowny to LG 24GM77-B za 1170zł).
Tak, miałbym "ale". Pierwsze "ale" jest takie, że nadal to sprzęt o gorszej wydajności niż to co podałem a drugie opisane wyżej więc powtarzać się nie będę.