PCet głównie do gier - 3000 zł

@RajenTeż miałem zestaw Zalman z3 Plus i obecnie używam Smart Se 530w nikomu go nie polecam, zasilacz dobry, chodzi już 3 rok, ale wentylator robi się głosny po roku, nawet bardzo głośny.

Sztywne kable które ciężko ułożyć też bieda, są ogołem lepsze. Teraz wgl jest fajny corsair 550w modularny, ale kosztuje 250-300zł

@Blaku

Możesz zmienić na 6600 jak chcesz, ale to praktycznie bez róznicy. Wzrost wydajności bedzie praktycznie niezauważalny. Na morele jak wydajesz 1500zł+ to jest kod na złożenie i wysyłke kurierem

Dodajesz to do koszyka https://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/

Kod:W3FHN58JFW

Automatycznie cena złożenia zmienia się na 1zł, a kurier kosztuje 0zł :) Jak dla mnie zestawik perfekt jak za takie pieniądzę. Troche szkoda że grafika referencyjna taka droga, ale rx480 kosztuje więcej. Więc bierz zestaw, który podałem śmiało

Co do składania to lepiej to samemu robić. Obejrzysz 1 filmik na youtubie od jakiegos blackwhitetv czy coś i już mniej więcej ogarniasz. Wsadzić procek do płyty, docisnąć zaczepy chłodzenia przykręcić do dystansów w obudowie. Zdjąć prawy panel wcisnąć zasilacz przykręcić i już tylko kabelki sobie ułożyć tak aby było estetycznie czyli jak najmniej widoczne. Potem wpiąć grafikę, również przykrecić, podpiąć zasilanie. Najtrudniejsze chyba podpięcie włącznika obudowy itp, ale ostatnio jest napisane co gdzie na płytach więc też luzik. Potem to już tylko dysk, ogółem kupa frajdy i satysfakcji ;) Zepsuć nic nie zepsujesz byle procesor wsadzić, a to już na filmikach elegancko pokazane i wyjaśnione

Piszę z telefonu, wiec wybaczcie za jakość wiadomości :)

mysle, ze faktycznie złoże samemu by mieć tą satysfakcję :) na tygodniu dowiem sie jak z przedłużeniem mojego stażu i pomyślałem nad wzięciem na raty całości i wtedy ciut lepszego nie zrobić by wraz z monitorem dobić do 5000 max :) jako iż nie za bardzo będę grał w gry typu CS:Go to czy warto patrzeć na ilośc Hz ? Ewentualnie jaki byście mogli mi zaproponować monitor z zakresu 21-27 cali ;) byłbym wdzięczny za wskazówki tutaj ;)

p.s myslalem nad dyskiem SSD 128 GB by mieć na system + jedna grę max

Wybaczcie za podwójną wiadomość, ale cieżko mi na telefonie ogarnąć to wszystko :(

Biorąc pod uwagę Wasze cenne opinie tutaj oraz osoby na priv, stworzyłem taki zestaw :

https://www.morele.net/inventory/info/je6Esh/

brakuje tutaj karty graficznej, bo nie wiem jaka będzie najsensowniejsza wsród tylu rodzajów i też nie wiem nic o tych ich modyfikacjach. Druga sprawa to monitor z tego co juz udało mi się zebrać informacje to celować w kategorie IPS i czasy reakcji 2-5ms i do 75hz - nie jestem maniakiem fps (24-27 cali bym chciał, ale 22 tez byłoby dobrze ). Trzecia to czy te ramy będą lepsze od poprzednich i co sądzicie ?:)

budzet zakłada, ze kartę graf i monitor pewnie bym brał na raty, ale chciałbym sie zmieścić z całością do 4500- max 5000

edit :

Zdecydowalem się jednak na 1060, jednak, który z tylu ofert niereferentów byście polecili? Nie bardzo wiem czym się kierować patrząc na nie :
http://www.komputronik.pl/category/12560/karty-graficzne-nvidia-geforce.html?sb=&sd=&sa=&category=12560&pvg=&showProducts=1&showPromoted=0&ot=27&a%5B507%5D%5B%5D=90782

https://www.morele.net/wiadomosc/edycja-limitowana-morele-sky-g2600/3210/?&utm_source=newsletter_20160801&utm_medium=e-mail&utm_campaign=DR_KC_SkyG2600

prawie ten sam zestaw 300 zł taniej

i5 6400 a i5 6600k, gf 960 a gf1060. Faktycznie cena mniejsza i pewnie osiągi tez minimalnie inne ;)... Tyaaa.

co do gf 1060. Bierz Palita, spora roznica cenowa, a ponoć ma fajne osiągi w OC.

myślałem nad MSI Gaming, ale jeśli mówisz, że osiągi dobre i w związku tym niewielka różnica będzie to faktycznie nie warto 200zł więcej dawać :)

Wybaczcie, że znowu odkopuje, ale trochę się pozmieniało do tej pory oraz budżet uległ lekkiej zmianie, co skutkowało zrezygnowaniem z 6600K i innymi sprawami :(

Zdecydowałem się, w celu redukcji kosztów ponownie na 6500 i tutaj pada moje pytanie, na które nie mogę znalezć konkretnej odpowiedzi :

- chciałbym pewnie w przyszłości podkręcić procesor do 4.0 GHz, aby mógł posłużyć mi na 3-5 lat ( nie chciałbym martwić się tym podzespołem do wymiany do tego czasu) i związku z tym, czy płyta polecana przez Was B150M Night Elf nada się? Czy tylko na Z-tkach możliwe jest OC do w.w. osiągów? Nie liczę na granie na Ultra w najnowsze gry, ale fajnie byłoby grać na "High" (czyt.ustawieniach, gdzie obraz jest już przyjemny dla oka ).

- Zagłębiając się w temat RAM, sporo osób piszę oraz testy wydajności pokazują, że jest niewielka różnica pomiędzy 3000Mhz a 2400 MHz na DDR4, więc zostanę na niższych - zawsze trochę mniej wydanych pieniędzy. Pytanie czy zostać na 1 kości czy kupić lepiej w dualu ? I jaką firmę najlepiej ? Jaka byłaby rozsądna?

- Skoro będę chciał podkręcać procesor to od razu cooler z BOX nie nadąży, tak? Nie zamierzam podkręcać od razu - liczę, że na trybie Turbo pozwoli mi chociaż z pół roku do roku pograć na wysokich ustawieniach w gry raczej bazujące na D11 (Overwatch, BDO przez p2w mnie trochę odrzuca..., GW2 ... ) Warto inwestować zatem w kupno od razu coolera CPU? Czy lepiej kupić w momencie jak będę chciał podkręcać?

- Kartę graficzną wybrałem GTX 1060 ( na 1070 braknie kasy ) i wcześniej @FreeQ polecił mi Palita (Rozumiem, że chodzi o wersje JetStream ), jednak ciężko z dostępem do niego i ceny skaczą obecnie... W zależności od kosztów reszty podzespołów myślałem nad kupnem MSI Gaming, ale to wszystko zależy od ww. podzespołów. Chcialbym uniknąć kupna "podstawowej" wersji :) Czy Gainwardy lub EVDA są sensowne? Moglibyście coś mi bardziej powiedzieć o producentach z 1060?

- Planuje również kupić Win7 key i skorzystać jeszcze z tej "luki" do upgradowania do 10 ( Nie stać mnie by kupić wersje BOX i wydać 400 zł na system mimo wszystko ) - znacie/polecacie sklepy/osoby na allegro, którym w kwestii kupowania można ufać? :)

By nie szukać w poprzednich postach, to wstawiam link do koszyka z zestawu zaproponowanego przez @Tidies :
https://www.morele.net/inventory/info/e1cnUE/

Budżet to : 3500/3600 wliczając key do Wina, napęd DVD :)

Z góry dziękuje za Waszą pomoc :)

P.S
Zdecydowałem się samemu składać, bo to wygląda na niezłą frajdę z filmików oraz mam pewność odnośnie części ^^

podstawki plyt na b150 nie są plytami do oc. Jak chcesz oc musi być plyta na podstawce z170. Czy warto? Entuzjasta OC powie ze tak, człowiek który sie nie zna może sie nauczyć, ja po wielu testach stwierdzam ze gra nie jest warta świeczki. Spoko płytę główną na podstawce B150 możesz juz kupic za 360zl DOBRA płytę główną do OC moim skromnym zdaniem(jak tak patrzę) to wydatek kolo 550zl do tego dochodzi dodatkowe chłodzenie, dobra obudowa. To wszystko ma wpływ na to o ile ci sie uda podkręcić procesor. No ale jak juz go podkrecisz co to ci daje? Ja dużo gram w ArmA 3. Gra ktora stoi głównie procem. Nim kupiłem mojego i5 6600 posiadałem i5 2500k(ogólnie wtedy składałem kompa z mysla by byl na lata i pod oc). Ową starą i5 wykręciłem na 4,6Ghz(stabilnie, jedynie Prime95 czasem pokazywał ze temperatura przekracza stan dopuszczalny, ale ogólnie ten program tak ma daje procowi do roboty maksymalnie skomplikowane obliczenia) i byłem happy. Ale z czasem okazało sie ze znajomi z którymi gram potrafią osiągnąć znacznie płynniejszą grę na i5 4690(Stock ustawienia) niż ja na tak wykręconym procku. Rozumiem by ta roznica byla jakas tam mala na korzyść procow nowej generacji, ale roznica byla spora. Jak zmienilem proca na obecnego szczena mi opadla :D. Co ciekawe przywracając stockowe ustawienia i wracając do ustawień po OC mojego starego proca przyrost FPS w nowych grach okazywał sie po prostu śmieszny :)(Arma, Wiedźmin, Fallout 4, Shadow of Mordor, Dying Light). To właśnie spowodowało ze skończyłem zabawe z OC. Dopłacasz sporo do interesu po to by wykręcić proca o te 700Mhz więcej a z biegiem lat nie ma to większego znaczenia. No ale to moje zdanie :)

Co do grafik polecilem palita z GF 1060 bo uważam ze stosunek jakość/cena jest swietna.

Przekonałeś mnie :) Zostanę zatem na Night Elfie, bo nigdzie nie mogę znalezc żadnego porównania w granicach do 400zł ( chociażby pomiędzy Mortarem ), a jeśli polecacie ją, to bardziej mnie przekonuje niż komentarze w sklepach, gdzie często ludzie piszą różne głupoty i ciężko wziąć to za wiarygodny wynik. :)

Dzięki! Czekam na przelew z roboty i zamawiam ;) Jak złożę to się pochwalę tutaj ^_^

Nie mówię że ja polecam :D. Mowie tylko ze płyty pod oc to inna bajka :D

Hehe :P Ok ^_^ Tylko myśle czy Night Elf jest w tej cenie najbardziej rozsądny ^^ ale już nic nie wymyśle to zostawie ;D

Jak mówiłem :P Wstawiam po złożeniu :D Czas rozpoczęcia : 16:00 - Czas zakończenia - 22:30 !

Ujmę to tak... Nic nie chciało działać tak fajnie jak na filmach :D Sporo "kosmosu" było, ale trzeba było dać radę już ^_^ Prezentuje się świetnie !

P.S
Wie ktoś kiedy włącza się chłodzenie procka? Bo ciągle jest wyłączone, a temperatura na speedfan wynosiłą -1C, co uznaje za jakiś błąd :D Zastanawiam się czy coś tu nie spieprzyłem :/ Coś ktoś może powiedzieć? :) Na internecie nie mogłem wyszukać informacji dla mnie przydatnych.

EDIT 2#

Rozwiązałem problem. Moja głupota i nie zauważyłem, że kabelki blokowały wiatrak heh :/

14037533_1059072210796084_107791398_o.jpg

14075031_1059069650796340_1646064208_o.jpg

Witam,

Jako iż jestem totalnym amatorem, jeśli chodzi o składanie własnego sprzętu, a składanie bez znajomości lub kupowanie gotowych zestawów to trochę jak kupić kota w worku po usłyszeniu dobrej reklamy :) To chciałbym poprosić Was o pomoc w złożeniu skrzynki, która ma w główniej mierze służyć do gier, ale nie ukrywam, że chciałbym też używać do analizy danych laboratoryjnych :lol:

Mój budżet to okolice 3000 zł :)

Z gier jakie mam obecnie na myśli to raczej największe wymogi będzie miał BDO - na ustawieniach wysokich lub lepiej :D

Poza nim raczej w głowie bym miał GW2 i inne poprzednie gierki, które na moim starociu laptopie ledwie chodzą lub nawet nie :)

W razie jakichkolwiek pytań służę do dyspozycji.