wiem, ze macho lepszy, ale jak nie podkreca ....
kupuj macho, na boxowym chlodzeniu nawet nie mysl o oc.
Ja bym mu prime odpalil na 30 min i sprawdzal na biezaco temperatury np w real temp proca i pozniej benchmark valley i temp. gpu bym sprawdzil
wiem, ze macho lepszy, ale jak nie podkreca ....
kupuj macho, na boxowym chlodzeniu nawet nie mysl o oc.
Ja bym mu prime odpalil na 30 min i sprawdzal na biezaco temperatury np w real temp proca i pozniej benchmark valley i temp. gpu bym sprawdzil
wiem, ze macho lepszy, ale jak nie podkreca ....kupuj macho, na boxowym chlodzeniu nawet nie mysl o oc.Ja bym mu prime odpalil na 30 min i sprawdzal na biezaco temperatury np w real temp proca i pozniej benchmark valley i temp. gpu bym sprawdzil
Mów do mnie jeszcze. Dosłownie jakbym słyszał swojego ojczyma, a ja potem "możesz po polsku, a nie po chińsku"? :>
rozchodzi sie o to: zainstaluj program do obciązenia procka tutaj moze byc prime95 czy OCCT, do tego program monitorujacy temperatury oraz benchmark np. valley oraz 3dmark 11,. Sprawdz jakie masz temperatury procka i grafiki, czy nie ma bledów i artefaktów. Mniej wiecej o to chodzi.
Swoja droga, ojczym zle doradził niech teraz naprawi Trzeba było napisac na forum lub na PW to bys dostał dobry sprzecik, a tak...
Juz nie czepiam sie obudowy bo jest jaka jest (ale w tej cenie masz Fractala Design Arc R2 Midi) tylko w tym budzecie mogles miec wydajniejsza jednostke bez problemow.
Witajcie, czas przyznać się wszystkim tu zgromadzonym i przestać się zgrywać, bo nie ma sensu. Oczekuję prawdziwej, fachowej pomocy tym razem.
Czas na moją historię z komputerem:
Mam ojczyma, który myślałem do dziś, że jest mistrzem jeśli chodzi o komputery. Być może się myliłem, być może mylicie się wy - nie mam pojęcia (w każdym bądź razie od zawsze składał komputery, potrafil wszystko zrobić na kompie). Stworzyłem ten http://mmorpg.org.pl/forum/topic/56535-amd-a-intel/ temat, bo byłem pewny, że ojczym przekazuje mi pewne informacje. Skłamałem, że ja czytam gazetę CHIP od paru lat. On to robił odkąd pamiętam do dziś. Poprosiłem go w grudniu, by przygotował mi spis złożonego przez niego komputera, a ja kupię owe części na agito.pl. Zrobił to - pytałem się go 1000x czemu to, czemu tamto, czemu tak, a dlaczego nie tamto. Nie chciał mi dokładnie odpowiadać na pytania, bo odpowiedzi były zbytnio skomplikowane, te wszystkie skróty OC itd. przy danym sprzęcie to dla mnie czarna magia. Mówił mi jedynie, iż jeśli chodzi o kartę grafiki wybrałby Radeona R9 200 series lub GTX'a 770 ew. 780 (parametry podam niżej). Jeśli chodzi o procesor, on od zawsze używał AMD i zawsze mu ukazywały pełne możliwości gier. Zachwalał, zachwalał, ale mówił mi że jeśli chcę INTELA muszę wydać więcej kasy, a mogę kupić równie dobrego AMD w cenie ok. 500-600 zł. Nie znałem się, byłem pewny, że dobrze prawi. Po zakupie napisałem na tym forum części, pisali mi niektórzy, że FXA kupiłem i źle zrobiłem. Mogłem kupić INTELA. Zapytałem ojczyma czy źle zrobiłem kupując AMD - pokazał mi wtedy CHIP'a i screena którego zamieściłem w tamtym temacie. Zapewnił mnie, że dobrego wyboru dokonałem. Teraz sam mam wątpliwości, bo kiedy np. gram w GTA IV na full ustawieniach, to po chwili grania się najzwyczajniej wyłącza. Na niższych już nie (ale zmniejszam jedynie dystans widzenia daleko położonych obiektów). Po tym jak to zobaczył ojczym, stwierdził, że muszę dokupić chłodzenie i ew. dodatkowe wiatraki. Napisali niektórzy użytkownicy w tym moim temacie, że mogłem kupić INTELA trochę droższego, czy tam tańszego i byłoby dobrze, a niby dałem za FXA tyle i tyle kasy, a jeszcze będę musiał dołożyć, bo się mocno grzeje - czyli dodatkowe koszty na chłodzenie, które też nie jest tanie. Prawda jest taka, że kiedy zaczynam w coś grać, to ten procesor zaczyna mocno brzęczeć (ten jego wiatrak) i rzeczywiście temperatura mocno się podnosi.
Prosiłbym Was o fachową pomoc. Chcę mieć procesor, który pociągnie mi GTA IV na full ustawieniach, gra mi się nie wyłączy, nie będzie tak wył jak ten. Teraz podstawowe pytanie. Za ile mogę sprzedać mój procesor, jeżeli schowam go spowrotem do pudełka, a ma on dosłownie 17 dni? Jaki procesor będę mógł kupić, żeby zapłacić za niego tymi pieniędzmi za które sprzedam mój procesor + ew. bym coś dołożył.
Mój sprzęt to:
płyta - GIGABYTE 990XA-UD3
procesor - Procesor AMD X8 FX-8320 3.5 GHz AM+ BOX
ram - Kingston KHX1600C9D3K2/8GX 8GB DDR3-1600 CL9 240 - Pin UDIMM Kit (2x4GB)
windows - oryginalny 8.1
myszka - genius X-G510
klawiatura - gigabyte force k3
monitor - LG 22EA53 22'
obudowa - Cooler Master CM Storm Scout II Gaming
zasilacz - OCZ technology ZS Series Power Supply 650W
to wszystko co kupiłem pod koniec grudnia.
Za wszystkie pomocne komentarze, dzięki wielkie.