Poważny problem z laptopem

OTWIERAM PONOWNIE

Teraz pojawił się nowy problem, a mianowicie teraz po kilku godzinach laptop zawiesza się całkowicie, na ekranie pojawiają się kolorowe paski, a dźwięk się zapętla. Proszę o pomoc, bo dostanę białej gorączki z tym złomem.

EDIT: Sprawdziłem temperatury karty graficznej i procesora, wachają się one między 75, a 90 stopni, czyli już znam powód. W najbliższych dniach wymienię pastę chłodzącą i go wyczyszczę. W razie, gdyby problem nie ustąpił, to dam znać i będę oczekiwał dalszej pomocy.

Sam fakt wystąpienia pasków wskazuje już na uszkodzenie GPU, możesz jedynie przedłużać jego dość krótki żywot takimi zabiegami[obstawiam max. miesiąc - dwa i padnie laptop].

Pozdrawiam.

Sam fakt wystąpienia pasków wskazuje już na uszkodzenie GPU, możesz jedynie przedłużać jego dość krótki żywot takimi zabiegami[obstawiam max. miesiąc - dwa i padnie laptop].

Pozdrawiam.

Nie można z tym nic już zrobić?

Generalnie opcje są takie:

a] Gwarancja - wiadomo

b] Reballing - możliwe że jeszcze naprawa lutów coś da, w każdym razie - koszta minimum 250zł w profesjonalnym serwisie. Stanowczo odradzam wygrzewania płyty głównej w piekarniku / hot - airem przez pseudo fachowców.

c] Pełny reballing - wraz z wylutowaniem i wymianą GPU na nowe. Koszta 250zł + ~500zł za nowe GPU.

Sam nic nie zdziałasz, laptop w stanie agonalnym jest, wolałbym go nie zakatować.

Tu mogę rzucić poglądowy cennik w Kielcach - http://www.serwis.kielce.pl/cennik

Generalnie opcje są takie:

a] Gwarancja - wiadomo

b] Reballing - możliwe że jeszcze naprawa lutów coś da, w każdym razie - koszta minimum 250zł w profesjonalnym serwisie. Stanowczo odradzam wygrzewania płyty głównej w piekarniku / hot - airem przez pseudo fachowców.

c] Pełny reballing - wraz z wylutowaniem i wymianą GPU na nowe. Koszta 250zł + ~500zł za nowe GPU.

Sam nic nie zdziałasz, laptop w stanie agonalnym jest, wolałbym go nie zakatować.

Lepiej wymienić to GPU, czy już zabrać się za poszukiwanie nowego sprzętu?

Ile laptop ma lat ? :D

Zależy też ile powiedzą za dany układ GPU. Generalnie na przykład serwis VF w Kielcach robi kawał dobrej roboty, za co śmiało mogę go polecić - ale jeśli laptop używany jest warty koło ~1500-2000 a za naprawę wyjdzie 750++, to odpowiedz sobie już sam.

Laptopy nie służą do gier i służyć nigdy nie będą, chyba że te gamingowe za 15 tysięcy wyposażenie w chłodzenie wodne.

Ile laptop ma lat ? 

Zależy też ile powiedzą za dany układ GPU. Generalnie na przykład serwis VF w Kielcach robi kawał dobrej roboty, za co śmiało mogę go polecić - ale jeśli laptop używany jest warty koło ~1500-2000 a za naprawę wyjdzie 750++, to odpowiedz sobie już sam.

Laptopy nie służą do gier i służyć nigdy nie będą, chyba że te gamingowe za 15 tysięcy wyposażenie w chłodzenie wodne.

3 lata już ma, ale kasy na nowy sprzęt za bardzo nie ma, więc pozostaje tylko naprawa. Czekać aż karta zdechnie, czy wymieniać od razu?

Oddać do serwisu jak najszybciej, oni będą lepiej wiedzieć czy sam reballing wystarczy.

Oddać do serwisu jak najszybciej, oni będą lepiej wiedzieć czy sam reballing wystarczy.

Po majowym będę mógł oddać go najszybciej + będzie mi on potrzebny do szkoły, więc mam nadzieję, że jeszcze tydzień potrzyma. ._.

EDIT: Po ponownym zawieszeniu stwierdziłem, że zawiozę go już jutro, dzięki wielkie za pomoc.

Cóż, przykra sprawa - ale powszechna. Wielu użytkowników laptopów nie słyszało nawet o reballingu, a w odpowiednim momencie można koszta naprawy naprawdę ukrócić do tych 250zł, a laptop odżyje na kolejne lata ...

Polecam się i pozdrawiam.

Cóż, przykra sprawa - ale powszechna. Wielu użytkowników laptopów nie słyszało nawet o reballingu, a w odpowiednim momencie można koszta naprawy naprawdę ukrócić do tych 250zł, a laptop odżyje na kolejne lata ...

Polecam się i pozdrawiam.

Niestety w lokalnym serwisie nie oferują takiej usługi, zajmą się tylko wymianą pasty i generalnie wszystkim, co może przegrzewać laptopa.

Chciałbym jeszcze zapytać, czy jak mi już zdechnie dedykowana, to nadal będę mógł korzystać z laptopa przy pomocy integry?

Jeśli mnie pamięć nie myli to tak, wciąż będziesz mógł korzystać. Gorzej gdyby padała Ci integra :D

Ja podałem przykładowy serwis gdzie zajmują się reballingiem, lokalne serwisy nie posiadają specjalnych maszyn do tego typu zadań niestety.

Jeśli mnie pamięć nie myli to tak, wciąż będziesz mógł korzystać. Gorzej gdyby padała Ci integra 

Ja podałem przykładowy serwis gdzie zajmują się reballingiem, lokalne serwisy nie posiadają specjalnych maszyn do tego typu zadań niestety.

Cóż, przeczyściłem lapka w serwisie i wymieniłem pastę termiczną, ale problem z paskami nadal istnieje. W ciągu najbliższego tygodnia zrobię format, ale wątpię, czy to coś pomoże, a kasy na razie na nową grafę nie ma.

To jeśli faktycznie byś musiał zapłacić dużą kasę za ta kartę to nie wiem czy nie lepiej go sprzedać na części i kupić coś używanego na olx albo po prostu stacjonarke

Mówiłem, że zmiana pasty już nic nie da. Układ GPU jest uszkodzony.

Witam, otóż mam poważny problem z moim laptopem. Od wczoraj bardzo dziwnie się zachowuje, mianowicie po kilku godzinach użytkowania zaczyna się od bardzo zacinać. Gdy gram w LoL'a nagle z 60 fps robi się 5-10, dźwięk z gry jak i z TeamSpeaka zaczyna się zacinać, że nie da się nic zrozumieć. Mam tak nawet poza grami, cały komputer się tnie i zawiesza. Jedyne programy jakie instalowałem to Starcraft z Battle.net, którego już odinstalowałem. Pomaga jedynie reset.