(Ten post miał się pojawić przed PlainLazy, no ale mnie wyprzedził )
Jako, że mam na ten temat jakieś tam pojęcie, to napiszę co wiem, może się to komuś przyda, a może nie.
Odnośnie prywatnych serwerów, warto podzielić to na kilka kwestii, a zacznę od pierwszej:
1. Jak to jest z twórcami owych serwerów?
Czy mogą tworzyć je legalnie, bądź nie? IMO w pewnym stopniu mogą, gdyż na dobrą sprawę często można korzystać z rzeczy, o ile nie czerpie się z tego korzyści. Z serwera można korzystać pod "pretekstem" uczenia się i rozwijania swoich umiejętności. Stawia się pewną "podstawkę" gry, a następnie ją rozwija po swojemu, bądź w mniejszym, bądź większym stopniu wzoruje się na oryginale - ale robi się to samemu. Do tego daje się to do użytkowania ludziom - logują się oni z własnej, nieprzymuszonej woli - robią za testerów.
Jednak problem jest wtedy, kiedy pojawia się zarobek - w jakiejkolwiek formie - to już zamienia się niestety w czerpanie korzyści z pracy, którą wykonał ktoś inny - jest to zwyczajnie nielegalne. Już samo korzystanie z kogoś logo, jeśli na tym się zarabia - nie jest legalne. Nie mówiąc o robieniu podobnej gry etc etc.
2. Jak to jest z graczami, którzy bawią się na prywatnych serwerach?
Naturalnie mogą sobie to tłumaczyć w ten sposób, że w grze MMO płaci się za support, czy na bieżąco dodawane aktualizacje, naprawy bugów i ogólnie całą tę ekipę, która nad tym pracuje. Bo niby może sobie taki gracz powiedzieć "Mam oryginalną kopię gry - kupiłem ją, zatem stałem się jej posiadaczem, acz nie potrzebuję twórców, którzy będą ją dalej rozwijać - wystarcza mi darmowy priv, na którym idzie to wszystko wolniej" Bo w sumie za grę zapłacił, ale nie płaci za wszystkie kolejne aktualizacje, naprawy bugów etc etc - więc nie korzysta z nich. Większy problem byłby wtedy, gdyby korzystał ze wszystkiego, co oferuje płatne MMO, nie płacąc za to
Jednak to można różnie oceniać. Jedni powiedzą, że to takie sobie tłumaczenie, ale nadal jest to kradzież, a dla innych będzie konkretne wyjaśnienie sprawy - mniejsza z tym. IMO w tym przypadku to już kwestia osobista tego jak kto podchodzi do tego wszystkiego. Osobiście wolę oficjalne serwery, ale nie mam zamiaru zgrywać osoby, która nie "trzyma" z privami. A i lata temu dużo na nich działałem. Tak czy inaczej ta spawa - czyli użytkownicy privów - akurat w tym temacie ma najmniejsze znaczenie, bo tutaj rozchodzi się raczej o punkt 3, do którego przejdę.
3. Promowanie prywatnych serwerów gier przez portale/serwisy.
I tutaj zdaje się, że co większe, poważniejsze serwisy od privów się odcinają, a robią to pewnie zwyczajnie dla bezpieczeństwa. Przecież kto chciałby odcinać się od sporego "rynku", jakim są privy. To generuje nowych użytkowników, jak i posty etc etc. Ale zdaje się, że poświęcają się dla swojego bezpieczeństwa, bo mimo wszystko może to podejść pod promowanie - reklamowanie - nielegalnych serwerów, zamiast oficjalnych. A twórcy niby w jakimś stopniu odpowiadają za to, co pojawi się na ich portalu. Jeśli serwis jest projektem stricte niekomercyjnym - fanowskim - gdzie gromadzi różne dane i po prostu pojawia się informacja o prywatnych serwerach - że takie zagadnienie istnieje i nie ma się co od niego odcinać - po prostu informuje się o tym, to pewnie żadnego problemu nie ma, bo jest to tylko informacja. A my żadnego dochodu z tego nie mamy. Zwyczajnie mówimy, że taka rzecz jak privy istnieje - nie ukrywamy jej. Ale jeśli serwis jest stworzony dla zarobku, to może pojawić się problem, że w jakimś stopniu zarabia na promowaniu nielegalnych rzeczy.
Zauważmy, że nawet fansite WoWa nie promują u siebie prywatnych serwerów - zwykłe bezpieczeństwo.
Ale co do tego punktu to warto po prostu zrobić jakiś konkretny research i dowiedzieć się jak to dokładnie z tym jest, bo specjalistą od tego nie jestem.
PS: Ogólnie zdaje się na portalu być trochę luk. Powinniście się np. zainteresować samą informacją o plikach cookies, z których korzysta serwis - o czym od jakiegoś czasu trzeba użytkowników informować.