Radek do 1600zl

Temperatury straszne lol od kiedy osobiscie mam r9 290x windforce gigabyte i nei wdzialme temperatury powyzej 73 C ....

To zależy w jakie gry grasz. Mój kuzyn ma tę samą kartę co ty i w Unity ma temperatury nawet i po 80 stopni - przy obudowie Define R4, a jest to jedna z lepszych obudów do komputera.

Na dodatek chłodzenie od Gigabyte jest tak głośne, że większej prędkości na wentylatorach jak 55% nie ma co dawać. No chyba, że ktoś gra na słuchawkach.

Wracając do tematu - na pewno warto poczekać ten miesiąc, moze dwa na nowe radki.

A co do pclab... To będzie moja obiektywna ocena, ale moim zdaniem ich testy są przekłamane. Widać, że Nvidia w jakiś sposób ich sponsoruje :P

To zależy w jakie gry grasz. Mój kuzyn ma tę samą kartę co ty i w Unity ma temperatury nawet i po 80 stopni - przy obudowie Define R4, a jest to jedna z lepszych obudów do komputera. Na dodatek chłodzenie od Gigabyte jest tak głośne, że większej prędkości na wentylatorach jak 55% nie ma co dawać. No chyba, że ktoś gra na słuchawkach. Wracając do tematu - na pewno warto poczekać ten miesiąc, moze dwa na nowe radki. A co do pclab... To będzie moja obiektywna ocena, ale moim zdaniem ich testy są przekłamane. Widać, że Nvidia w jakiś sposób ich sponsoruje
Najważniejsza rzecz to nie temperatura, a moc układu. Co z tego, że taki R9 290X będzie miał "tylko" 70 stopni skoro po OC potrafi zjeść 300W i podgrzeje wnętrze obudowy o wiele bardziej niż GTX 970 o temperaturze 80 stopni i mocy 180W.

Bardzo obiektywna ta ocena, znasz w ogóle znaczenie tego słowa? Powiedział to raz, to i powtórzę drugi, nie masz dowodów - nie oskarżaj.

Bardzo obiektywna ta ocena, znasz w ogóle znaczenie tego słowa? Powiedział to raz, to i powtórzę drugi, nie masz dowodów - nie oskarżaj.

Lol przeglądam masę testów na różnych stronach i widać, że niektóre testy na pclolu są przekłamane - na korzyść nvidii

Lol przeglądam masę testów na różnych stronach i widać, że niektóre testy na pclolu są przekłamane - na korzyść nvidii
Nie, zwyczajnie bardzo duża część stron poświęconym PC-tom robi testy w sposób błędny. Mało kto korzysta tam z metody FCAT, a ta pokazuję, że Radeony lubią renderować puste klatki.

Fraps jest nic nie warty.

Nie od dzis wiadomo ze pclol robi testy pod zidlonych (dobiera odpowiednie miejsca testowe), niewykluczone ze dostaja za to dodatkowe pieniadze.

Dlaczego oni jako pierwsi mieli Fcata? Bo sa pro nvidia :)

Nie od dzis wiadomo ze pclol robi testy pod zidlonych (dobiera odpowiednie miejsca testowe), niewykluczone ze dostaja za to dodatkowe pieniadze.Dlaczego oni jako pierwsi mieli Fcata? Bo sa pro nvidia

:o, teraz to odpowiednie miejsca testowe, a przedtem zwykłe oszustwo :lol:

Rozumiem Twój tok myślenia, oni są bardzo źli bo nie używają Frapsa, a tego czystego zła zwanego FCATem który nie liczy pustych klatek Radeonów :( Co za dranie...

Do tego jeszcze liczy frametime który z jakiegoś powodu lubi być bardzo wysoki u czerwonych :(

Każdy szanujący się PC nolife wie że testy z PC lola trzeba brać z przymrużeniem oka. Niektóre z nich wprowadzają ludzi w błąd tak jak wynalazki gościa zwanego DawidN20 x)

teraz to odpowiednie miejsca testowe, a przedtem zwykłe oszustwo

Gdzie ja pisałem że oni oszukują? Napisałem tak jak jest... i powie to tobie nie jeden zorientowany w temacie, że oni majatak dobrane miejsca by zieloni wypadali lepiej (aby nie powiedzieć że nvidia im dobrała te miejsca...).

Wracając do głównego tematu na chwile obecną jak masz do wydania 1600zł bierz GTX'a 970 ewentualnie R9 290X, kwestia przy jakiej roździelczości planujesz działać (FullHD nvidia, wyższe radeon).

Siemka,

Szukam odpowiedniej karty dla mojego poczciwego piecyka.

* i5 3570k 3,4GHz plus Turbo 3,8GHz.

* 16GB ram Geil 1866MHz

* Asus Radeon HD 7850 2GB

* zasilacz 600W ( napewno markowy, nie no name ).

Kwestia teraz ktora karta bedzie kompatybilna z podzespolami i czy zasilacz wystarczy.

Osobiscie zaciekawily mnie 2 karty:

- MSI. R9 290x 4GB Gaming

- XFX R9 290x Double Dissipation 8GB.

Licze na pomoc.