Royal Quest PL - Panel dyskusyjny z Cenegą

Dlaczego łowca do wyboru ma zaledwie 2 rodzaje broni (Łuk+Karabin), gdy Snajper potrafi obsługiwać się aż 4 (Łuk+Karabin+Pistolety+Moździerz)?

Szczerze - zastrzeliłeś nas tym pytaniem. Łowca zamienia się w zwierzaka. Wiesz - każda postać ma swoją specyfikę i muszą się czymś różnić. Dla przykładu - Snajper, którzy korzysta z łuku nie może korzystać z części swoich umiejętności.

Mój post został usunięty, więc inaczej z formułuje to pytanie.

Zauważyliście że ta gra posiada p2w ? Zamierzacie coś z tym zrobić ?

Hej Mowis,

Zerknij proszę na poprzednie pytania. Myślę, że odpisaliśmy tam dość wyczerpująco.

Do tego - Reale w Royal Quest tak naprawdę pozwalają oszczędzić czas. Takie przedmioty jak konto premium pozwalają szybciej zdobywać doświadczenie i podróżować, pety przyspieszają zbieranie łupu, a dodatkowe sloty w plecaku zmniejszają ilość podróży na targowisko. Żadna z tych cech nie jest bezwzględnie potrzebna do dobrej zabawy, ale na pewno ułatwia grę.
Dzięki takiemu rozwiązaniu do endgame`u w podobnym tempie będą w stanie dotrzeć zarówno gracze mający dużo czasu na granie i nie wydający pieniędzy (patrz w poprzednich postach), jak i osoby mające mniej czasu na granie, ale korzystające z IS.
Warto też pamiętać, że np. konta premium już są dostępne do kupienia za złoto na targowisku.Takie rozwiązanie wcale nie jest częste w grach MMO F2P. A już na pewno nie w P2W.

Dlaczego nie wprowadzice w IS samych itemów do customizacji, moutów itp. i olać itemy do P2W? Gra by się nie utrzymała?
Jak by gra była dobra z rozgrywki, świata itp. to by sie utrzymałą z itemów w IS a to pokazuje, żę gra jest średnia jak jest P2W.

Hej,

zerknij wyżej. Sprawa wygląda tak - gra musi się sama utrzymać. Gra w takim modelu jest od półtora roku w Rosji i ma się dobrze. Gracze są zadowoleni. Zresztą popatrz np. na LOL-a. Tam też możesz kupić boosta do expa (czyli oszczędność czasu) a nikt nie nazywa tego P2W. My kierujemy się podobną polityką, czyli - za pieniądze możesz głównie oszczędzić czas.

Uzytkownik Raphew dobrze napisal, ze warto by trochę rozbudować opcje na czacie. Do tego proponowałbym dodać zakładki w których możemy sami skonfigurować jakie typy informacji chcemy dostawać (np: gildia, szepty, party) lub jakiekolwiek inne zestawienie. Byćmoże moja wypowiedź nie jest w formie pytania, ale chciałbym dowiedzieć się czymamy szansę na takie zmiany?

Edit:

są miejsca w grze gdzie jest bardzo duzy tłok graczy i nie ma szans na zakończenie zadania itp. Czy jest szansa na to aby powstały dodatkowe kanały dla serwera? Np: 1 channel, 2 channel i 3, między którymi można sie przemieszczac będąc w grze ?

Hej,

Pierwsze pytanie - sprawdź wcześniejszy post. No i zapraszamy do dzielenia się sugestiami na forum. Konkretniej - kanałów raczej nie przewidujemy, ale liczymy, że ciężar ruchu przeniesie się na dalsze lokacje.

Dzięki, że napisałeś (fajnie, że AMA wypaliła).

Tak sobie myśle, że fajnie jak by w grze pojawiły się subklasy :)

Tzn jak Mag ma teraz 2 klasy do wyboró na 20lvl to żeby potem na np:40lvl każda z tych klas miała do wyboru kolejne dwie (ogólnie, wystarczy popatrzeć na Elsword)

A ten, czemu jak ktoś jest nie wygodny, tzn zadaje nie właściwe pytania (na forum RQ) takie które hmm wam nie pasują ( nie łechtają waszego ego) (nie mam na myśli tych wulgarnych itp) kasujecie?

Co do klas - jeszcze za wcześnie na takie decyzje. Gra cały czas się rozwija. Na razie jesteśmy na etapie balansowania klas. Dzięki za sugestię! Nie wiem, czy grałeś w RO, ale tam wprowadzenie 4. klasy postaci po części zniszczyło tę grę, także tutaj będziemy bardzo uważni i powoli wprowadzać podobne zmiany.

Jeżeli tak faktycznie jest - piszcie do Marcina (forumowego), on będzie interweniował.

Czy do Royala dodane zostaną emocje jak pocałunki między postaciami :)?

Przekażemy Twoją sugestię do deweloperów. Ale mamy coś ekstra - jak zjesz 500 czekoladowych serc to nauczysz się nowej emocji, trzeba się spieszyć bo event trwa tylko do 26 Lutego. <3:wub:

Dobrą opcją byłoby wprowadzenie opcji gdzie autoatak będzie wyprowadzany bez przerwy w target który zaznaczyliśmy i zaczęliśmy bić (przynajmniej do momentu aż z tego zrezygnujemy). Chodzi tu o sytuacje gdzie np. bijemy mobka/zbieramy rudę na mapce PvPvE i widzimy zbliżającego się do nas gracza ale którego zamiarów nie znamy którego nie możemy zaznaczyć w trakcie "podchodzenia" do nas bo przerwie to bicie aktualnego targetu/ zbieranie rudy. Czy jest opcja by taką kwestię rozbudować w tym tytule?

Cześć, dzięki za sugestię. Przekażemy dalej. Na wszelki wypadek napisz ją jeszcze nas na forum, to będziemy ją mieli pod ręką.

Czy w Royal Questa będzie możliwość posiadania własnego domu/skrawka ziemi/wyspy?

Cześć! Tak. W planowanym rozszerzeniu powinna być taka opcja. :)

Macie zamiar zmniejszyć ilość rzeczy wspomagających w is? np.eliksiry dodające statystyki.A może zmniejszycie ich moc?

Na ten moment nie planujemy takich zmian. Przewidujemy natomiast, że ekonomia gry sama sprawi, że gracze używający IS będą wystawiać przedmioty z niego na Targowisku. Tak właśnie wygląda sytuacja na serwerach w Rosji. Dodatkowo - można użyć tylko 1 eliksiru równocześnie - czyli dodać tylko do jednych statystyk. A same eliksiry można uzyskać z niektórych questów.

Jak to jest z tymi kartami żywiołów. Czy przykładowo karta ognia potrafi podpalić innego gracza, umiejętności ognia zadają więcej obrażeń?

Karta powietrza, ziemi i wody działa tylko na potwory?

Cześć, większość (jak nie każdy) potwór ma swój żywioł. Czyli jeśli potwór ma żywioł powietrza, jest wrażliwi na ataki żywiołem ziemi. Jeśli potwór ma żywioł wody, jest wrażliwy na ataki powietrzne. Czyli jeśli masz kartę powietrza wprawioną w broń to będziesz zadawać większe obrażenia mobom, które mają żywioł wody.

Karty działają tylko na mobki.

Czy mogę wiedzieć, jaki jest drop rate Sygnetu Wilkołaka? Próbuję go zdobyć już od ponad 6 godzin, i dalej nic.

Cześć, sami nie znamy drop rate'ów, choć pewnie nawet gdybyśmy je znali to nie moglibyśmy ich podać.

Michał: Sam w RO próbowałem kiedyś zdobyć kartę jednego moba, i zajęło mi to prawie 2 miesiące, więc znam ten ból ;)

A może by tak wprowadzić jakieś mini gry, z których dropałyby jakieś w miarę cenne przedmioty? :D

Czy na wielkanoc jest przygotowana jakaś niespodzianka, lub będzie? :)

ps. ogółem to jestem dziewczyną, bo odpowiadacie na moje pytania w formie męskiej XD

Zamiast całego stroju, może dodane zostaną jakieś elementy, np. kocie uszy czy łapy? ( może przykład nie taki jakiś specjalny, ale żeby był )

Może kiedyś dodane zostałyby skrzydła, żeby latać po mapce? XD to by było świetne, ahaha

Hej, przepraszamy z góry za ten mały błąd w formie, ale strasznie dużo tu tych postów. Obiecujemy poprawę :D

Wracając do pytań:

Co do Wielkanocy - jeśli powiemy to nie będzie niespodzianki ;)

Pomysłów na przedmioty jest mnóstwo, zachęcamy Cię do dodawania propozycji na naszym forum. Chętnie przekażemy je dalej osobom, pracującym nad rozbudową gry.

Jeśli chodzi o mini gry, na tę chwilę są planowane jedynie na czas eventów.

* Nie wiem czy koledzy ze wschodu o tym pomysleli, ale czy nie moznaby zrobic gry miedzynarodowej, uniwersalnej z jezykiem angielskim (i mozliwoscia zmiany na j.polski) z polskiego odpowiednika? Urozmaiciloby to w wielkim stopniu rozgrywke, rynek, zwiekszylo grywalnosc itp.

* Czy powstanie jakis 'test serwer', gdzie mozna np. za pomoca komend wbic poziom postaci i ja ubrac?

* Czy bedzie udostepniona w jakims stopniu mechanika gry? Typu formula na obrazenia, obrazenia krytyczne, obrona, redukcja obrazen itp.?

edit:

Jak jeszcze nie doszliscie do mojego postu to pozwole sobie skorzystac.

Czy bedzie jakis odgorny database stworzony przez firme Cenega np.?

Wybacz, że nie po kolei odpisujemy, ale wygląda na to, że na Twoje pytania udzieliliśmy już odpowiedzi przy innych podobnych. Jeśli nie - daj nam znać na naszym forum, albo FB.

Co do uniwersalnej wersji gry - na chwilę obecną skupiamy się na wersji polskiej, przeznaczonej przede wszystkim dla polskich graczy.
Test serwera na chwilę obecną nie planujemy.

Mechanika gry i ogólnie db - mamy nadzieję, że to coś, co zainteresuje społeczność graczy.

1. Czy gra będzie wzbogacana o DUŻE addony (coś jak dodatki do World of Warcraft) czy poprzestaniecie na systematycznych aktualizacjach?

2. Czy macie zamiar przeprowadzić gruntowną aktualizację mającą na celu:

-Balans postaci

-Naprawę bugów i niedoskonałości

-Wprowadzenie dodatkowej zawartości

Jeżeli tak to kiedy można by było się jej spodziewać?

3.Czy będziecie ogranizować różne konkursy,eventy typu : Konkurs literacki,rysunkowy/Event ZUO itp.itd?

Cześć!

1. Planowane jest pierwsze rozszerzenie gry, ale w chwili obecnej jest jeszcze za wcześnie aby powiedzieć coś więcej na jego temat.

2. Gruntowne aktualizacje takie jak balans postaci, bugi czy mniejsze zmiany (HUD) prowadzone są na bieżąco, i będą wprowadzane w przyszłych aktualizacjach.

3. Z pewnością będziemy chcieli coś takiego przeprowadzić. Pomysły na konkursy bardzo ciekawe i z góry dzięki za ich podsunięcie.

Pytanie od usera przesłane do mnie na PW:

Planujecie zwiększać lvl cap w przyszłości?

Witam,

W Rosji gra jest obecna od 1,5 roku i nie zdecydowali się jeszcze oni na zwiększenie lvl cap'u. Myślimy, że i u nas jeszcze za wcześnie na taką decyzję.

Jakie następne MMO macie zamiar wydać na rynku polskim?

Jeszcze nie miejsce i pora na podawanie takich informacji. Mamy RQ i to na nim się obecnie w pełni skupiamy.

A gdyby tak rosyjski RQ został zamknięty? Będzie to oznaczać koniec wersji PL, czy jednak zamierzacie nadal wspierać i aktualizować produkt?

Los polskiego RQ zależy od polskich graczy. Więc koniec rosyjskiego RQ nie spowodowałby wyłączenia wsparcia naszego projektu. Co do developmentu - zależałoby to pewnie od popularności i opłacalności gry w Polsce.

"Pudełkowa wersja gry „Royal Quest“ jest w planach." Czyli co? Macie zamiar zrobić coś a'la Shaiya, Mythos w pudełku, gdzie znajdziemy TYLKO płytę z instalką i bonusy IS o wartości np. 50 złotych? Żadnych "fizycznych" dodatków? Cena? Data premiery?

Jest w planach, a ze szczegółami wolimy się wstrzymać do oficjalnego ogłoszenia. I tak jak przy wszystkim innym, co do zawartości jesteśmy otwarci na Wasze propozycje i sugestie.

Siemanko ;>

Moje pytanie dotyczy sposobów płatności kiedy zostanie dodana opcja Paysafecard, która miała byc dodana kilka dni po starcie gry

Pracujemy nad wdrożeniem PSC - i mamy nadzieję że uda się nam to skończyć do końca tego miesiąca. Ale obiecać na 100% jeszcze nie możemy.

1. Dlaczego od samego początku grą opiekują się niekompetentne osoby??

2. Zarzekaliście się od samego początku że gra nie będzie P2W, a tu od pierwszych minut OBT gracze wydający złotówki mają dużą przewagę nad tymi niepłacącymi, dla czego?

3. Dlaczego GM'owie mimo karygodnych zachowań z ich strony nie ponoszą żadnych konsekwencji

4. Wydaliście tyle hajsu na reklamy na różnych portalach, a graczy i tak nie przybywa. Czym to może być spowodowane waszym zdaniem??

Przede wszystkim wolelibyśmy się tu skupić na merytorycznej dyskusji. Nie uważamy naszego zespołu za ludzi niekompetentnych, a za wszelkie uwagi odnośnie ich pracy i aktywności, również tej którą uważasz za niezadowalającą, będziemy wdzięczni. Mamy ku temu dostępne bardziej odpowiednie formy komunikacji - jak forum, FB czy mail.

Na uwagi odnośnie P2W odpowiadaliśmy już w poprzednich postach. Jeśli czegoś nie zawarliśmy - prosimy o dokładniejsze pytanie - choćby na naszym forum.

GM'owie są rozliczani ze swojej pracy, nie otrzymują banów (jak np. Twoja postać w grze), ale mamy swoje sposoby. :)

Nie wiem skąd masz te dane, ale według naszych graczy ciągle przybywa. I to zdecydowanie.

Chciałbym poruszyć temat klasy skrytobójcy. Tak wiem że klasa ta jest nastawiona głównie na PvP, lecz... w PvE tą postacią nie da się grać bez wydawania prawdziwych pieniędzy.

Po 1. Nikt tej klasy nie chce w party, bo tylko zżera exp, a do party nic nie wnosi, gdyż albo nie trafia w mobki (przy mobkach 2 lvle wyżej trafia co 3 uderzenie, powyżej tych 2 lvli nie trafia praktycznie 9/10 hitów), a bomby tej klasy są bezużyteczne (800 dmg / 30-40s cd). A jak wiadomo każde party chodzi na mobki z różnicą o +10 lvli.

Po 2. Przy expieniu samemu na mobkach o tym samym lvlu (204 expa za mobka - wbicie lvla np z 35 na 36 bijąc non-stop trwa to od 8 godzin wzwyż, zależnie od ilości osób na spawnie, na dodatek za potki się nie wypłacisz, nawet przy normalnym dropie).

Po 3. Dmg który zadaje ta klasa jest równy lub mniejszy (zależnie od rodzaju mobka) mobkowi którego akurat bijemy np modliszka bije Cię po 1,200 normalnym hitem, 2.000 ze skilla (kiedy Ty masz 5k hp), a Ty bijesz normalnie po 200, ze skilla 800, crit 1700. Co znaczy że nie da się efektywnie tą klasą expić, gdyż co jakiś czas trzeba siadać i czekać albo na regeneracje energii/życia lub cd potka.

I tu się pojawia moje pytanie. Zamierzacie coś z tym zrobić ? Czy klasa jaka była taka będzie i bez wkładu real kasy lub bardzo, bardzo pomocnych znajomych którym nie szkoda tracić kolejnych dodatkowych 5h żeby Cię trochę podexpić, dało się coś ugrać ?

P.S. Jak już pisałem, mam świadomość że klasa ta jest nastawiona na PvP, ale tam poziomu się nie wbije, a jakoś trzeba to zrobić, nie będę przecież całe życie na jednym lvlu bił się w PvP. Każdy chce zdobywać poziomy, zdobywać nowe przedmioty i odkrywać nowe lokacje.

Nasze doświadczenie ze skrytobójcami na pewno nie dorównuje Twojemu i innych graczy. Pozostaje nam zaprosić Cię na nasze forum, gdzie znajdziesz cały dział (jakkolwiek niefortunnie to brzmi) dla złodziei - o tutaj. Jest to dość popularna, jednocześnie wymagająca klasa, bardzo poszukiwana przez gildie, więc i nie może być zbyt łatwa do wylevelowania. Na pewno któraś z nich chętnie zainwestuje w rozwój Twojej postaci. A że o takim błędzie nie słyszeliśmy - to może pomożesz nam go poprawić. Ewentualnie pozostaje nam wspólnie poczekać na kolejny patch balansu.