Shaiya-recka by Broda

Można oczywiście pomyśleć nad clanem, szczegóły etc.

ja właśnie zasysam Shayie i niedługo już będzie na dysku, Pozdro:D

Nie jestem w temacie ale od jakich lvl'i chcecie zakładać glidie..

Niby od czegoś trzeba zacząć ale przeważnie zakładając low lvlowy clan mamy bierną

aktywność graczy, a glidia funkcjonuje tylko formalnie.. Czyli prawie wszyscy i tak grają solo,

czasami jedynie wymiana zdań na PW.

[...]glidia funkcjonuje tylko formalnie.. Czyli prawie wszyscy i tak grają solo, czasami jedynie wymiana zdań na PW.

na low lvl też chyba można założyć party...

dobra temat do zamkniecia a na temat klanu tam gdzie broda mowil.

http://www.mmorpg.org.pl/forum/topics50/kl…aiya-vt1838.htm - Temat Klanu/Close

Ponieważ ta gra jest opisana dość skromnie na stronce pozwolilem sobie stuknąć własną recenzje, jesli jestescie cierpliwi zapraszam do czytania moich wypocin:)

LETS GO

O moim stosunku do firmy Aeria Games nie musez przypominać,pogorszyło go jeszcze sprawdzenie 2 najnowszych gier tego studia: Cronous(bez wulgaryzmów nie napisze co to)oraz Project:Torque(ścigałka, recenzja niedlugo), dlatego pamiętając Szaje z dawnych czasów oraz mając na uwadze renome tego studia podeszłem do tej gry jak pies do jeża. Shaiya to klon Lineage2,co widać na pierwszy rzut oka(nawet jednego:P).Uważam jednak klonowanie dobrych gier za niezły pomysł, a już napewno lepszy od klonowania potworków typu Metin2. Shaiya jest osadzona w klimatach fantasy, w świecie w którym wojne toczą dwie strony konfliktu:Sojusz światła bąż jedność gniewu.Wybór jednej ze stron dokonuje sie przy pierwszym logowaniu na konto.Zasadniczo potem można zmienić strone, jednak wiążę sie to z usunięciem wszystkich wcześniej stworzonych postaci.Już lepiej załżyć drugie konto.Po stronie światła mamy elfy oraz ludzi, po stronie gniewu vale(mroczne elfy) oraz pożeraczy gniewu(działa jak ork,śmierdzi orkiem ale jak ork nie wygląda przyjmijmy że to barbarzyncy).Do wyboru mamy 6 profesji: tank,wojownik, strzelec,zabójca,buffer/healer i mag.Personalaizacja postaci standardowa tzn. włosy+ twarz,ale jest jeden mały smaczek amianowicie wybór wzrostu naszej postaci. Mały detalik a cieszy.Do wyboru mamy też 4 poziomy trudności:easy(max lvl 30 bez special skilli), normal,hard(wiecej sp i stats pointów, wymaga osiągniecia 50lvlu w normal mode) oraz ultimate(tylko dla hard coreowców).Troche o sprawach technicznych.Postac rozwijamy system punktowym(sami je przydzielamy)tak samo jest ze skillami.Cieszy fakt ,że skille pojawiają sie od razu na liście kiedy są dostępne co oszczędza czasu na bieganiu po skill masterach.Może to mniej realistyczne,ale uprzyjemnia granie.Grafika bardzo ładna, nie wiem czy nie korzysta z tego samego silnika co Lineage2,porównywalna do L2c3.Modele postaci są ładne, potworki na początku wyglądają [przyzwoicie, potem jest tylko lepiej.Animacja postaci stoi na przywoitym poziomie.Skille mają animacje świetnie wywarzone oszczędne ,ale efektowne(znowu kojarzy mi sie Lineage2).Preferuje wlasnie taki styl animowania skilli ,a nie ten rodem z Cabal czy Archlord, gdzie jeden skill zawiera 500 ruchów postaci,700 animacji w okolicy postaci i 1200 animacji działania samego skilla.Potem gdy zaczyna sie mass pvp wszyscy głupio pytają czemu mi ścina, przecież mam dobrego kompa.Buffów graficznie na postaci nie widać(jak w l2 zapomnijcie o aurach,skrzydełkach czy innych pierdołach)widać tylko znaczek buffa. To pewnie kolejny ukłon w strone mass pvp.Gra zawiera , jak obecnie większość,system upowania itemów, mountów,gildii i dungeonów, jednak solą tej gry jest mass pvp.Istnieją specjalne lokacje zwane borderlands(strefa graniczna)gdzie pvp trwa praktycznie nieustannie.Za nabite pkt pvp można zdobyć specjalne up-y dla postaci więc jest o co walczyć.Rzecz która mnie zaskoczyła najbardziej to spora liczba questów, za które można czasami dostać naprawde ciekawe nagrody.

Niestety ta róża ma też kolce,teraz zajmijmy sie nimi.

Pierwsza sprawa, czemu niema krasnoludów?Wszędzie elfy i elfy,a ucziwym krasnoludem sobie nie pograsz.Do tego krasnoludy jako moby.HAŃBA!Kolejna sprawa.w sumie też drobnostka,skoki wyglądają koszmarnie sztucznie.postać ma pod nogami trampoline czy jak?Niepodoba mi sie to że, obie strony konfliktu używają praktycznie tych samych skilli.Chyba magia elficka od Dark elfickiej czymś sie różni.Może jest to tak zrobione dla zbalansowania obu stron konfliktu w trakcie pvp?Nie wiem.W grze niestety występują dłużyzny.System teleportów jest słaby, mapy duże a postac porusza sie wolno(chyba żę mamy mounta).Jako że to klon L2 to można było system upowania wziąść z tamtej gry a nie tworzyć takiego niewygodnego homo niewiadomo.Ostatnią rzecz podaje z obowiązku. Słychać głosy o tym ,że w grze jest mało itemów.Czy zmiana seta i broni co 6 lvli to mało?Oceńcie sami.

Niewątpliwie jest to najlepsza gra Aeria Games, o czym to studio chyba samo sie przekonało(ciągle poprawki uprzyjemniające gre) i chyba jedyną w którą można grać nie wydając ani złotówki jednocześnie ciesząć sie zabawą. Uważąm ten tytuł za mieszczący sie w top10, a może i top5 najlepszych darmowych MMORPG dlatego moja ocena w skali szkolnej:5

ps.Jeśli wytrwałeś do końca to uracze cie dowcipiem

Wchodzi mucha do sklepu:

-poprosze kilogram kału

-co?

-gówno!

//R3m4ke

Taka mała adnotacja by me, mówił ci ktoś kiedyś broda żeby pisać krótko aczkolwiek treściwie?! Stary ja straciłem na to z 10 min moje go życia ;-) :mrgreen: