Sprzęcik

tylko jak to będzie wyglądać na przestrzeni lat(w sensie proc), DDR4 powoli powoli wchodzi. Bo grafa tak czy siak 3 lata i do wymiany, a taki procesor warto by było, by te 5-6 lat wytrzymał. Czy to się rzeczywiście opłaca? Wyładować 1,5k w karte, która za 3 lata będzie mid-low endem (jeśli postęp się utrzyma), procesor zawsze będzie można podkręcić.

proc podkręcisz 500 - 600 mhz przy dobrej sztuce i koniec. ile to da mocy 5% ? 10 % ?

to nie Sandy Bridge że podbijesz lajtem do 5.2 GHZ

Karta grafiki na przemiał co dwa - 3 lata

te karty co są obecnie to już dawno powinny być zastąpione.

Fakt, aktualnie jak na tej i5 dobił bym 4,5-4,7 to by było dobrze XD

To teraz tak, który i5 w takim wypadku? i5 4460 czy 4590

No i płyta główna. Wstępnie (przypadku B85) myślałem nad tą http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/

czy może jednak chipset H97 ? http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h97m-pro4-h97-lga1150-pcx-dzw-galn-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-matx-h97m-pro4-640929/

Dobór CHIpa to od własnych preferencji zależy każdy daje co inengo

Co do proca to

4590 ma lepsze turbo

4.7 to przy lepszym chłodzeniu + szczęście z rdzeniem

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_chipsets#LGA_1150

tutaj masz jak ogarniesz

jednak na szwabskiej stronie więcej pokazują

http://de.wikipedia.org/wiki/Intel-Chips%C3%A4tze#LGA_1150

w skrócie na niektórych chipach nie ma raidu i mniej USB

Co ty kuźwa brałeś? Bo też chce...To właśnie GIGABUT jest kiepski.A nie zaraz prosiłeś o składanie kompa i teraz rozumy pozjadałeś... wszystko jasne T.TCo do tematuJeśli miał by faktycznie te 4000zł do wydania to można by pomyśleć nad i7... tylko czy jest sens?Na chwile obecną najracjonalniejszy jest Radeon R9 290... mimo wszystko polecam wstrzymanie się z zakupem. Bo niebawem premiera nowych kart, a wtedy ceny lekko się zmienią.

Ty mistrzu szanuj się, a ja nie pisałem, że gigabajt jest jakiś dobry itd.

Tak czy siak akurat w przypadku tej karty o dziwo ten gigabajt nie tylko na morele ale na różnych stronach i testach jest lepszy od asusa i msi.

Na asusa i msi jest jeden wielki placz w przypadku tych kart, a na gigabajta o dziwo nie, co w przypadku innych kart jest często odwrotne, ale nie w przypadku tej.

Jak już pisałem nie jestem zawodowcem ale od długiego czasu katuje całe google na te tematy i wiedzy troche nabylem,

I jakoś nie chce mi się wierzyć, że wy z tymi wszystkimi kartami mieliście do czynienia ;)

Rozumiem mieć jakąś oklepaną opinie, ale te uprzedzenia np do napisu gigabajt to są śmieszne...

Do każdej karty trzeba podejść indywidualnie i szukać informacji.

Gigabajta wkleiłem tylko po to bo był tańszy, a nasz kolega raczej chce oszczędzać, a złe słowo o asusie i msi w tamtym zdaniu podałem, gdyz chciałem wlasnie zaznaczyc, ze różnica miedzy tymi kartami jest niewielka, a te 150 zł bedzie w kieszeni...

Kicz to kicz i inne logo w nazwie często różnicy widać nie zrobi.

Ja tylko dopiszę, nie czytając wcześniejszych za bardzo wypowiedzi, 290 i i5 to najlepszy wybór, oczyffko przy budżecie 4k.

Moim zdaniem nie należy się sugerować forami internetowymi. Wystarczy przeczytać co tutaj się wyrabia.

co do Asusa to ma chyba z 4 rodzaje kart. Np Seria MARS to elita elit.

Temat chyba wyczerpany o dziwo szybko, a przynajmniej jeżeli chodzi o karty

Dobra, nie mam czasu prześledzić całego tematu (siedzę na fonie, normalny dostęp do kompa dopiero od jutra), ale zestaw (moim zdaniem) slaby jak na ta kwotę. Ostatnio za 3100zl zlozylem bratu kompa z i5 3590, 8GB ram, GTX770 itp. W ta cenę wchodzila tez mysz (gigabyte 6900), klawa (gigabyte k7 bodajże), monitor (Dell P2314H). Czyli za sama "skrzynkę" bylo okolo 2300zl a wydajnosciowo bylo lepiej (karta lepsza, a prędzej to ona będzie problemem niż proc)

Sent from my RM-914_eu_poland_302 using Tapatalk

Dobra, nie mam czasu prześledzić całego tematu (siedzę na fonie, normalny dostęp do kompa dopiero od jutra), ale zestaw (moim zdaniem) slaby jak na ta kwotę. Ostatnio za 3100zl zlozylem bratu kompa z i5 3590, 8GB ram, GTX770 itp. W ta cenę wchodzila tez mysz (gigabyte 6900), klawa (gigabyte k7 bodajże), monitor (Dell P2314H). Czyli za sama "skrzynkę" bylo okolo 2300zl a wydajnosciowo bylo lepiej (karta lepsza, a prędzej to ona będzie problemem niż proc)Sent from my RM-914_eu_poland_302 using Tapatalk

GTX 770 + i5 3570 kosztuje 2k zł

a ty zrobiłeś budę za 2300zł

Płyta główna i zasilacz namalowałeś sobie na kartce ?

Nie w paincie, a wszystko polozylem na podłodze bo na obudowę tez nie starczyło... Plyta to jakiś gigus za ~200, zasilacz Termaltake Smart 530w (modularny). Chodzilo mi tez o i5 4590.

Sent from my RM-914_eu_poland_302 using Tapatalk

Nic to nie zmienia bo 4590 też kosztuje ~ 750 zł

a GTX 770 ~ 1200 zł

Nic to nie zmienia. Tyle dalem.

Sent from my Lumia 520 using Tapatalk

za ~ 2000 zł masz Kartę Grafiki + CPU

a gdzie te 8gb ramu , Mobo , Zasilacz, Dysk , Obudowa ? wszystko razem 300 zł ?

Divum co jeszcze mam ci tłumaczyć? Cala "skrzynka" ze wszystkim nowym tyle kosztowała i nic jej nie brakuje.

Dobra, nie mam czasu prześledzić całego tematu (siedzę na fonie, normalny dostęp do kompa dopiero od jutra), ale zestaw (moim zdaniem) slaby jak na ta kwotę. Ostatnio za 3100zl zlozylem bratu kompa z i5 3590, 8GB ram, GTX770 itp. W ta cenę wchodzila tez mysz (gigabyte 6900), klawa (gigabyte k7 bodajże), monitor (Dell P2314H). Czyli za sama "skrzynkę" bylo okolo 2300zl a wydajnosciowo bylo lepiej (karta lepsza, a prędzej to ona będzie problemem niż proc)Sent from my RM-914_eu_poland_302 using Tapatalk

Musiał byś brać na fiirmę bez vatu, albo używki z allegro licytować.

Najtańsze na ceneo, już nawet nie z jednego sklepu.

gtx770- 1200 zł

i5 3570- 760 zł

8 gb ram- 300 zł

klawa o której mówisz- 140 zł

monitor najtaniej Dell- 700 zł

nie wspominając o myszce za 6 dyszek, której nie policzę

i tutaj masz już 3100 zł.

Brakuje, obudowy najtańsza jakaś modecom- 50zł, dysk twardy najtańszy jakiś na allegro za 80 zł, płyta główna można by coś za 150 zł wsadzić, no i zasilacz można by jakiś syf tracera za 60 zł, to i tak zbiera się 340zł. Mogłeś z kartonu obudowę posklejać to będzie 190 zł, jak by nie patrzeć nie możliwe.

Więc wytłumacz mi jak to zrobiłeś czarodzieju, czy brałeś na firmę, czy może licytowałeś używane części, może kradłeś? Jak to możliwe? Może oświeć nas i powiedz w jakim sklepie zamawiałeś, daj link do tego sklepu, podaj nazwę, to i my tam zaczniemy sprzęt tam zamawiać.

Tak, Gordon oczywiście kradłem. Jednak ruszyło mnie sumienie i postanowiłem zapłacić część (taka promocja jakby)! Obudowa z kartonu? Przecież pisałem, że leży na podłodze i wszystko jest podpięte do zasilacza i płyty które narysowałem w paincie i wydrukowałem... Jakim cudem to działa? Używam do tego moich czarodziejskich mocy - w końcu jestem czarodziejem.

Nawet licząc waszymi cenami to nie dałbym 3.7k za kompa z R9 280... bo to za dużo.

Skoro się więc nie znasz to nie komentuj : P

Divum gdzie sie nie znam? Oo What? Nic takiego nie powiedziałem, nic takiego nie wynika z mojej wypowiedzi. Otóż mógłbym nawet Wam podać skąd brałem sprzęt, ale nie lubię złośliwców (a wasze wypowiedzi były złośliwe). Oby tez się nie okazało, że jeszcze znam sie lepiej niż Ty ;p Dodatkowo ja jestem czarodziejem a Ty nie...

By złożyć PC za tyle co mówisz to trzeba by go kupić w USA bądź używka.