Steam Sale $$$

System walki jest swietny. Turowka w czasie rzeczywistym (wiem, zle to brzmi), bazujaca na papierkowej wersji Star Wars, ktora czerpala garsciami z DnD. Przemyslane, proste, genialne.

To nie jest turowy system walki, tylko system walki z aktywną pauzą, po prostu. Ja nim gardzę z całego serca i go nie znosze, różne są gusta jak widac. Kiedys pewnie ogram Kotora, jak będzie mi się baaaaaardzo nudzić.

Masz racje, tak nazywa sie ten system walki. Wylecialo mi to z glowy. Ale ma on tez cos z turowek. Podzial wlasnie na tury, ale w czasie rzeczywistym. Ok, znow nie brzmi to zbyt zgrabnie, ale wiesz o co chodzi. Nie pamietam dokladnych zasad, ale dajmy na to, ze 6 sekund to w grze jedna tura. Podczas tej tury rozgrywane sa wszystkie akcje: ataki (ilosc zalezna w glownej mierze od poziomu, ataku bazowego), uzywanie przedmiotow, mocy, itp. Nawet w opisach przedmiotow jest napisane, przez ile rund trwa dana akcja.

No tak, gusta sa rozne :). To moj ulubiony system walki, daje pole do popisu taktykom (moze nie w samym kotorze, ale w takich Tormentach, Baldurach - juz tak), ale rownoczesnie jest dynamiczny i nie nudzi. Ja dla przykladu nienawidze systemow walki, ktore maja w sobie zbyt duzo akcji, wymagaja zrecznych paluszkow. Wtedy odnosze wrazenie, ze nie gram w RPGa, a slashera, zrecznosciowke. WIem - tam nadal wykonywane sa rzuty kostkami i nadal statystyki odgrywaja role, ale nic nie poradze, ze odnosze przeciwne wrazenie.

Witajcie. Jak wszyscy wiedzą Gaben rzuca promocjami na lewo i prawo. Chciałbym wydać swoje pieniądze na jakieś fajne gry, ale po kupieniu Dust: An Elysian Tail oraz Payday 2 nie mam pomysłu co kupić. Generalnie szukam RPGów (tylko nie takich gdzie trzeba sterować całą drużyną), przygodówek, może nawet platformówek. Dlatego proszę was o propozycje oraz wasze gry który kupiliście/zamierzacie kupić na wielkiej wyprzedaży lub propozycje dla mnie i innych ludzi :)

Dla fanów RPG z dynamiczną walką polecam Dust'a (9/10 u mnie, cudowna gra).