Strategia/Przygodówka na myślenie

Jako wielki fan strategi taktycznych mogę polecić

1) Europe Universalis IV, początek na pewno będziesz mieć ciężko bo jest to dość specyficzny tytuł, jednak bez taktycznego myślenia, planowania długo nie pograsz zanim jakaś mocniejsza nacja cię zarżnie. Tytuł wciąga jak już się reguły obczai, każda rozgrywka jest unikatowa. Ten tytuł na pewno starczy ci na wiele miesięcy grania.

2) X-com:apocalypse mój osobisty faworyt wśród tej serii. Chyba najbardziej rozbudowany, nawet te nowe odsłony do pięt mu nie dorastają. Pewnie dlatego dużej sławy nie zyskał, jednak każda potyczka jest wymagająca i na dodatek mapa "świata" wymaga masy interakcji. Twoje decyzje mają wpływ na to jak dana korporacja się rozwija, możesz demolować całe budynki. Kupa frajdy, nawet nie trzeba się bić z obcymi aby się dobrze bawić przy tym tytule.

3) Stary ale jary "Brigandine" na PSX, pomimo lat ciągle przyjemnie się gra w ten tytuł.

4) Seria Romance of three kingdom (ale nie te najnowsze tytuły), bardzo zaawansowana produkcja oferująca masę atrakcji, ciekawe walki, ale niestety AI w starszych tytułach zawodzi, jednak warte do sprawdzenia.

Ja też powtórzę EUIV, ale dodam też CKII, Victorie II i HoIII (niedługo wychodzi IV). Dlaczego?

Europa Universalis IV - koledzy już wcześniej wymienili.

Crusader Kings II - gra w wielu elementach podobna do innych strategii tego studia (zresztą niektóre elementy łączą wszystkie ich RTSy) ale bardziej niż na granie strategiczne stawia na RP (wcielanie się w króla) i odwzorowanie średniowiecza (intrygi, bunty, zarządzanie wasalami, mariaże dyplomatyczne).

Victoria II - sam nie grałem, ale wiem, że jest to symulator przebudowy państwa podczas rewolucji przemysłowej i I wojny światowej. Wydaje się bardziej skomplikowana niż Europka i CKII.

Hearts of Iron III - też nie grałem, ale z tego co wiem, to jest to połączenie Europki i w małej mierze Victorii nastawione na podbój i wojny (w końcu dzieje się w okresie II wojny światowej).

Ewentualnie jest też Civilization IV na modzie C2C, który zmienia dużo i naprawdę komplikuje rozgrywkę.

setllers 3 + misja amazonek

Szukam jednej z dwóch gier:

1. Jeżeli mówimy o strategi zależy mi na dużym wachlarzu jednostek, możliwości rozwoju, typach zwycięstw i na wysokim poziomie AI. Czy turowa czy real-time zasadniczo wszystko mi jedno, ale turowe są milej widziane. Endless Legend, XCOM, Battlefleet, Starcraft, Dawn of War, Total War, Cywilizacja i Stellaris mam i z nich najbardziej spodobało mi się EL i XCOM.
2. Jeżeli mówimy o przygodówce muszą być trudne zagadki, nie tylko logiczne, ale również zręcznościowe i, najlepiej, jakaś dobra fabuła, żebym mógł wejść w tą grę. Ostatnio tak mocno wciągnął mnie tylko Professor Layton.

Gry PC, grafika nie jest dla mnie specjalnie istotna, ale żeby nie wyglądało jak gówno.