Nie wiem może za 30 lat może nigdy. Możliwe jest , że taka technologia nie ma prawa powstać jak wiadomo jest to tylko fikcja.
Sword Art online Pytanko
Dlaczego nie miała by? uważam że Nerve Gear to jedyny możliwy przełom tej branży nieustanne polepszanie grafiki już nie wystarczy, ja chciałbym poczuć ten świat swoimi zmysłami dotknąć, powąchać, posmakować odczuć na własnym ciele z broną powędrować przed siebie badając najdalsze zakamarki świata, bawić się i odkrywać. Kompletnie nie rozumiem jak można tego nie chcieć, mówiąc że to nie ma prawa powstać, dałbym wszystko za możliwość zagrania w Virtual Reality MMORPG nawet gdyby śmierć twojej postaci oznaczała również realną. Szalone nie? Ale to jest najważniejsze dla mnie w każdej grze emocje jeżeli ich brak to mamy srajpapier.
Po pirwsze nie mówię , że takie coś nie powstanie tylko , że tak może być. nigdy nie wiadomo co będzie za pare lat. To prawda , że polepszanie grafiki w nie skończoność mija się z celem bo w pedny mmoncie będzie można będzie ja pomylić z realnym światem ;p. Rozumiem , że chcesz wylądować w świecie gdzie będziesz miał ciekawe zdolności nie ludzką siłe i brak strachu. Ale pomyśl czy to tak łatwo będzie zrobić bo ja nie sądze. Ale ,że mówisz , żebyś umarł żeby zagrać w tę gre to już troche zabwane albo jesteś idi*tą albo masz przekichane życie.
Co do tematu to jeżeli ktoś chce się wcielić w samotnika to Raiderz albo GW2.
a ja mam pytanie może z innej beczki jak myślicie kiedy możemy spodziewać się osprzętu typu Nerve Gear? (tylko nie chce widzieć spamerskich wypowiedzi "pewnie za tysiąć lat")moim zdaniem przy obecnym tempie rozwoju technologii jeżeli nie będziemy mieli żadnych większych katastrof czy tragedii światowych to 30lat a pierwszy VRMMORPG 35lat
Witajcie
Na wstępie - założyłem konto głównie by odpowiedzieć na to pytanie i o ilę mogę prosić nie hejtujcie mnie
Jeżeli chodzi o światowy rozwój sprzętu... W danym momencie wydaje nam się iż wszystko rozwija się w takim tępie iż nie można za tym nadążyć. W rzeczywistości nic bardziej mylnego.
Można by zapytać dlaczego? Odpowiedź jest prosta - KASA. Cała gospodarka świata opiera się na takiej czy innej walucie, po co przeskoczyć 20-30 lat rozwoju, jeżeli można spokojnie zarobić na tym co się wydaje w danym momencie?
W praktyce sprzęt który byłby w stanie obsłużyć takie czy inne zadania (rozmowa o NerveGear z anime) zapewne już istnieje i ma się całkiem dobrze... Dlaczego?
Wystarczy zobaczyć do czego ma dostęp wojsko (a ci mają zawsze sprzęt który wyprzedza o lata te pudełka które mamy w domach, nawet z najnowszym sprzętem obecnie dostępnym na rynku - za wyjątkiem naszego wojska... ale to inna bajka).
Rozumowanie jest bardzo proste. To co my mamy teraz w naszych domach, w praktyce wojsko mogło mieć to już kilkanaście lat temu, a że mamy możliwość taki sprzęt zakupić świadczy o tym że oni się przesiedli na sprzęt nawet o kilka etapów wyższy.
Nie chcę zbytnio odbiegać od tematu, ale dla przykładu:
Wg tego co "naukowcy" mówią to ropa naftowa powinna skończyć się za X lat (nie kwestionuję, w końcu zużycie z roku na rok wszak rośnie) i jestem w stanie dać sobie przy samej d*pie ręce obciąć że kiedy taki dzień nadejdzie nagle okaże się że w rzeczywistości istnieje inne źródło pozyskiwania paliwa, ale nikt wcześniej nie wpadł na pomysł aby tą gałąź technologiczną rozwijać bo była nie opłacalna -.-. Takie wciskanie kitu ludziom..
Wracając do tematu, jeżeli chodzi o emulator/przechwytywacz impulsów z mózgu w tej(pokazanej w SAO) czy innej formie należy jeszcze trochę poczekać, nie wiem ile, nie śmiem nawet prorokować (aczkolwiek chciałbym taką zabawkę mieć i dla siebie).
Należy wząźć pod uwagę kilka aspektów zbudowania takowego urządzenia:
1) Sama zasada działania jest względnie dla osoby 3ciej prosta - zakładasz na głowę i urządzenie przechwytuje impulsy z mózgu i interpretuje je w wirtualnej rzeczywistości.
2) Poza super-geniuszami z dziedziny elektroniki wypadało by zaprządz do przedsięwzięcia również osoby zajmujące się badaniami mózgu, fal mózgowych czy po prostu neurologów którzy mają pojęcie za co się zabierają (nie tak jak w większości polskich szpitali).
Zakładając że mamy takowe urządzenie, należy się zastanowić jak takowego użytkownika wpiąć do serwera, tzn. samo przygotowanie logiki dla takowego przedsięwzięcia jest na tyle ogromne że na obecną chwilę wydaje się prawie nie możliwe. Do tego dochodzi kwestia łącza, przecież zapewne żaden z graczy nie chciałby sterczeć w grze z pingiem 100+ (na obecne realia gier ping 100 jest do przyjęcia). Tak więc gracze na łączu słabszym niż 100/100mbps narzekali by na spory dyskomfort gry (należy wziąźć pod uwagę to iż gracz jest swego rodzaju obiektem w grze - zresztą jak w każdej - z tą różnicą że każdy jego ruch (emulowany przez kask na głowie ) musi zostać odczytany, odpowiednio przeliczony i interpretowany przez serwer logiczny).
Tak więc na podsumowanie:
Wykonanie - jak najbardziej realne,
Czas (w zależności od przedsięwziętych kroków ) - śmiem twierdzić że do 2025 roku (o ile 21grudnia br nic się nie stanie ) będzie można się zalogować do pierwszego MMO w którym gracz w pełni wciela się w postać którą gra,
Data może być bliższa/bardziej odległa, tak jak napisałem dziś głównym motorem innowacji na rynku (w każdym aspekcie) jest cheć zarobienia masy pieniędzy, gdyby nie to to zapewne już dawno bylibyśmy na marsie.
Przepraszam za esej, mam nadzieję że nikogo nie uraziło to co napisałem, tekst tutaj zawarty to są tylko i wyłącznie moje przemyślenia/domniemania i nie mają na celu obrazy żadnej z osób mających styczność z aspektami zawartymi w w/w tekście.
Pozdrawiam
zepsuli te anime jakies romansidlo :X
hehe ;333 specjalnie zrobilem konto by ci odpowiedziec : D hmm.. polecam ci "BTOOOM!" jest sobie Sakamoto (glowny bohater ) jest 22 letnim bezrobotnym i calymi dniami gra w gre "BTOOOM!" pewnego dnia wybral sie do sklepu i ląduje na wyspie na której nic nie pamieta, i tam musi grac i zebrać "chipy" zabijajac graczy , czyli gra w BTOOOM w realu : 3 odezwe sie na pw : D a i te anime jest ONLINE , jest narazie 10 odc i trzeba czekać na daleszee D: a co do SAO wczorajszy odcinek swietny : D
a ja powiem tak zamiast się pytać czy ten nerve gaer powstanie ( sory jeśli żle napisałem ) założę się że wśród nas fanów anime są jacyś geniusze komputerowi i ci interesujący się anatomią muzgów ludzkich jeśli by się ostro zawzieli w pszyszłości no to jestem pewny że to nerve gaer i mmorpg podobne do SAO powstało by w 15 gura 20 lat jak nie wcześniej
ale niestety ludzie to leniwy naród więc miejcie pretęsje do samych siebie
pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku
ps (mielście kiedyś to badanie fal muzgowych więc to jagby pzechwytuje falę muzgowe wiec można to wykożystać w budowie tego nerve gaeru jakiś krok w tym kierunku już jest ale niestety wykożystywany w inny sposób
)
@kiritokirigya
Przy twojej ortografii nie udzielałbym się na temat "ludzie, to leniwy naród"... Ludzie to naród? Ok... Nawet nie potrafisz napisać poprawnie imienia i nazwiska bohatera, od którego zerżnąłeś swój jakże oryginalny nick, tak więc daruj sobie takie uwagi, pozdrawiam
Siema jak w temacie mam pytanie. Czy istnieje może gra podobna do Anime Sword Art online ? Może być Online, Pc, Psp, Nds. Na prawdę wkręciłem się w to Anime uważam że jest świetne jedno z najlepszych jakie oglądałem Z tąd pytanie czy istnieje jakaś gra na podobieństwo tej ?