Cześć, szukam MMO, w którym poza monotonną walką i zbijaniem bossów można być np. rolnikiem (jakaś umiejętność czy coś) lub kowalem. Miło by było jakby dana gra posiadała również jakiś system housingu :D. Nie grałem długo w Archeage, ale z tego co pamiętam to on działał podobnie. Liczę na Waszą pomoc!
Szukam MMO z możliwością rolnictwa, kowalstwa itp
ArcheAge ma najlepsze te systemy, zapraszam i polecam prywatny serwer ArcheRage. Więcej info pod linkiem:
https://forum.mmorpg.org.pl/t/archerage-prywatny-server-archeage/106533/19
Ja bym powiedział, że albo BDO albo Wakfu. To były dwie gry, w których jakikolwiek crafting miał dla mnie znaczenie, był ciekawy i nie sprowadzał się do robienia hurtowo dwóch end gejmowych itemków na profesję.
Edit: Ciekawostka, w BDO jest masa ludzi, którzy w zasadzie są tylko crafterami, zarządzają swoim imperium pracowników jak i sami pracują, przerabiają, jeżdzą karawanami itd. Expią i zdobywają gear poprzez bogactwo co pozwala im znów podbijać handlowo dalsze tereny. Sam się jakiś czas tak bawiłem gdy miałem mało czasu i w pewnym momencie miałem lepszy gear niż większość ludzi w gildii, która grała bardziej “aktywnie” czyli na spotach
A ja ci polecę Life is Feudal , jest to dosłownie symulator życia w średniowieczu . Różni się od Archeage , tu crafting stanowi główną rolę i dzięki niemu rozwijasz swoją postać jak i pomagasz gildi rozwijać swoje włośći . Dużym plusem tej gry dla mnie jest to że wymaga ona wspólnej gry gdyż samemu nie jest się w stanie osiągnąć coś więcej a i gra jest cały czas rozwijana .
Polecam BDO. Nwm jak z kowalstwem ale rolnictwo jest rozbudowane : masa różnych roślin do sadzenia, od zboża, przez winogrona, pomidory, ziemniaki, a kończąc na jabłonce czy innej gruszy. Tutaj warto wspomnieć że sadzonki trzeba podlewać, a także wyrywać chwasty, zabijać owady itd. Więc na dłuższy czas nie radzę zostawiać tego samemu sobie xD. Ja najczęściej zatrudniałem pracownika który pracował na mojej farmie, wtedy musiałem dbać tylko o wodę, sadzenie i zbieranie plonów (jak za długo roślina będzie leżała to przegnije). Kolejnym bajerem są warunki - np kaktusy najlepiej rosną na terenach pustynnych, za to na pustyni ciężko wyhodować winogrona . Tutaj wszystko rozbija się o dwa wskażniki - temperatura i wilgotność, w optymalnych warunkach rośliny rosną o wiele szybciej. Jest masa rzeczy które się jeszcze przydają np strach na wróble który odstrasza ptaki by nie dziobały naszego zboża (który btw trzeba stworzyć samemu)
Ba, tu nawet możesz mieć farmę kurczaków, albo krów xD. Ale tym się jeszcze nie bawiłem więc nie powiem co i jak, ale zakładam że równie rozbudowane co farma roślin .
System housingu jest i to dość dobry, jakieś 90% wszystkich budynków w grze możesz wynająć. W tym jako “residence” która jest typowym domkiem . Da się go ładnie urządzić, czasami są eventy za które coś się dostaje do domku (np sadzonkę drzewa wiśni, która trzeba było wyhodować na farmie, a dopiero wtedy gdy trochę podrosło można było przesadzić do doniczki jako ozdobę do domu). A resztę craftujesz, craftujesz, craftujesz. Jest masa mebli do stworzenia, które jeszcze dzieli się na regiony (w końcu inny stół masz w mieście w oazie na pustyni, a inny w miasteczku portowym) . Część podstawowych mebli chyba za grosze jeszcze sprzedaje npc od mebli + masz meble “uzyteczne” takie jak np stoły do craftu (cooking station, alchemy station, anvil itd), a także np skrzynię na swoje śmieci. Możesz posiadać do 5 mieszkań w świecie gry, przy czym jedno najlepiej zrobić “mieszkaniem głównym”, a 4 pozostałe zwykle, prostackie z stołami do craftu i skrzynką by za daleko nie chodzić xD
Albion Online
Ja polecam jak kolega wyżej Wakfu albo Dofusa. Profesji jest mnóstwo, a powodzenie każdej zależy od innych.
Można być rolnikiem i tworzyć mąkę, którą potem jako piekarz przerabia się na chleb, który schodzi jak…hehe…ciepłe bułeczki chwile po wystawieniu w sklepie. Można być krawcem, kowalem, górnikiem łowcą, rybakiem, alchemikiem i każdym innym kogo zapomniałem wypisać, a każda z profesji potrzebuje do craftu innych, porozrzucanych po całym świecie składników. Jeden z fajniejszych systemów ekonomicznych w grach.
Housing też jest, możemy kupić dom w wielu lokacjach w różnych stylach a potem go umeblować i takie tam Niestety gra ma dość wysoki próg wejścia i nie oszukujmy się - jest P2P.
RuneScape. Tam właściwie to najmniej się bijesz (no chyba, że combat lvl chcesz sobie nabić no to notabene musisz z czymś się cały czas bić), ale tam jest właśnie mnóstwo innych profesji, jest także rolnictwo (może nie jakieś rozbudowane ale niemniej jest).
Kup sobie doniczki, 5 kilo ziemi i zostań rolnikiem, a nie będziesz odwalał jakieś chore gówno w crapach typu bdo D:
Podpinam sie pod tego posta, na uprawie roli w mabi tez mozna niezle zarobic maja swoje pole.
Wurm Online/Wurm Unlimited - gra, która ma swoje lata (beta w 2002) i jest do dziś rozwijana, w której system craftingu napędza całą rozgrywkę. Wurm Online to wersja MMO (Pay to Play z możliwością kupienia subskrypcji za walutę in-game), natomiast Wurm Unlimited to wersja z serwerami hostowanymi przez graczy.
- Rolnictwo - jest, z kilkunastoma różnymi typami roślin, hodowlą i rozmnażaniem zwierząt (w celu rozmnożenia osobników z jak najlepszymi cechami genetycznymi bądź rzadkimi gatunkami), sadownictwem oraz ogrodnictwem.
- Kowalstwo - jest, z kilkunastoma typami metali oraz ich stopami. Rudy trzeba najpierw wydobyć z kopalni, przetopić, a następnie gorące przetopione kawałki metalu można wykorzystać w kowalstwie. Większość przedmiotów można zrobić z dowolnego typu metalu, nawet jeśli nie ma to zbytnego sensu (przykładowo pancerz płytowy ze złota).
- Housing - jest, tak naprawdę skupia się na nim gra. Budować i terraformować ziemię można w dowolnym miejscu na świecie, które znajduje się poza terytoriami innych graczy. Domy mogą mieć dowolny kształt, rozmiar i mogą zostać zbudowane z dowolnych elementów. Ukończone budowle na serwerach PvE są zabezpieczone przed kradzieżą, można też utworzyć wioskę w celu zabezpieczenia większego terytorium i/lub gry ze znajomymi.
Link do gry: https://www.wurmonline.com
Namiary na polski serwer dedykowany (Wurm Unlimited): https://wurm-unlimited.com/server/2837/
Narzędzie do planowania wiosek/housingu: https://forum.wurmonline.com/index.php?/topic/79352-deedplanner-292-3d-house-and-deed-planner/&page=1
A Lineage II? Tez jest namiastka rolnictwa i to bardzo oplacalna zaleznie od ustawien serwera