gów* płyta główna , gów* zasilacz , gów* chodzenie, średni procek , średnia grafika , dysk pewnie też jakiś tani .
Komp ogólnie nisko/średni , samemu złożył byś coś lepszego .
MÓWMY "NIE" SKŁADAKOM!
gów* płyta główna , gów* zasilacz , gów* chodzenie, średni procek , średnia grafika , dysk pewnie też jakiś tani .
Komp ogólnie nisko/średni , samemu złożył byś coś lepszego .
MÓWMY "NIE" SKŁADAKOM!
Ale komp nie musi uciągnąć najnowszych gier na med/high wystarczy mi taki, żebym mógł odpalić nowsze gry na low A z czasem z każdej wypłaty bym coś dokupował.
piszesz zasilacz kupa a nawet nie masz podane co to za zasilacz ...ceny podzespolow tooProcesor 450 ++ zl nowyplyta tez nie jest tania od 250 doo 300 zl nowaramy 8 gb ponad 200 zlobudowa od 90 zl nowagtx 650 od 420 do 500 za 1 gbzasilacz ponad 100 zl o ile too nie jest rzeczywiscie krzak a nawet jesli krzak to mozna wymienic ..Dysk 350 gb do 70 zl uzywane1580 zl za nowe czesc jednym slowem 380 zl mniej niz wartosc nowych czesc
Zasilacz Logic. Nie pytaj skąd, info od boga.
Od razu uprzedzając kolejne zarzuty; jeżeli uważasz, że sama marka nic nie znaczy to proszę kup 2 zasilacze. Jeden Logic a drugi z kategorii polecanych, nawet jeden z najtańszych Antec VP 500. Potem zważ obydwa, rozkręć je i porównaj.
Edit. @woda1992 Jeśli chcesz wymieniać to zaraz po zakupie zacząłbym od tego zasilacza. Ja też miałem zasilacz z czarnej listy, mode com Feel i szczęśliwie nic wielkiego się nie stało po za tym, że miał on na tyle duże spadki mocy, że komp czasami się wyłączał. Wtedy jednak byłem głupi i nie zarabiałem, starzy mnie nie rozpieszczali(kieszonkowego nie było), a sam nie wiedziałem co jest grane z kompem.
Procek, płyta, RAM jest git. Zasilacz złom, karta gry odpali. Nie licz, że zasilacz sprzedasz, ale jak się uda to część hajsu odzyskasz. Karta za dobry pieniądzor(interes klienta) powinna pójść.
Czyli jednak warto się poważnie zastanowić nad kupnem?
@ znalazłem jeszcze coś takiegohttp://olx.pl/i2/oferta/intel-c-i5-44404x3-1ghz-16gb-ram-grafika-2-gb-dysk-2t-CID99-ID9Z1QL.html
@ref
W tym zestawie z OLX pewnie do wymiany będzie zasilacz i grafika a cena zestawu jest do przyjęcia. Jest tylko jedno małe ale " OLX " nie masz żadnego zabezpieczenia przed oszustami. Jeśli możesz odebrać osobiście ten komputer i sprawdzić na miejscu jak działa to ok ale w przeciwnym wypadku ryzykujesz że dostaniesz złom.
ehhh... http://mmorpg.org.pl/forum/topic/69292-propozycja-zestawow-komputerowych-styczen-2015/
na cenę naciskasz i masz kompa... "te składaki z alledrogo/olx to można używać ich jako piekarnik lub doniczkę"
Czyli jednak warto się poważnie zastanowić nad kupnem?@ znalazłem jeszcze coś takiegohttp://olx.pl/i2/oferta/intel-c-i5-44404x3-1ghz-16gb-ram-grafika-2-gb-dysk-2t-CID99-ID9Z1QL.html
Ktoś już zrobił Ci podliczenie, jeżeli jakiś zestaw jest tańszy od średniej ceny rynkowej no to warto się zastanawiać. W drugim linku także zasilacz jest gówniany, a karta słabsza od tej w poprzednim zestawie. To jest karta biurowa a nie do gier.
W przypadku pierwszego zestawu jest niby gwarancja, ale teraz pytanie czy dowód zakupu jest imienny czy nie? Jeśli gość ma fakturę na sprzęt to możesz mieć problem z realizacją gwarancji, bo dowód zakupu jest imienny; a większość gwarantów szuka byle pretekstu aby olać Twoje roszczenia.
I jeszcze porównanie oby dwóch propozycji.
Nie będę ukrywał, że o Intelach wiem nie wiele, tylko tyle co uda się znaleźć w necie.
-W obydwóch zestawach karty graficzne są dosyć słabe, ale ten pierwszy ma lepszą.
-Obydwa zasilacze są niestabilne i niebezpieczne dla komputera. Możliwe, że będziesz w stanie na nich działać 4 lata, ale może też być tak, że nie wytrzyma roku. Na pewno są też bardziej podatne na wahania napięcia z gniazdka od zasilaczy markowych z filtrami i zabezpieczeniami.
-Jeśli nie planujesz OC to i5 powinno być wydajniejsze od FXa, FX jest bardziej podatny na OC; jednak pamiętaj aby na tych zasilaczach, które są nawet nie próbować podnosić napięcia pod OC.
-Płyta główna w FX jest z wyższej półki cenowej niż ta w i5(budżetowa). Płyta z procesorem FX ma radiatory na sekcji zasilania procesora co na pewno zwiększyłoby możliwości OC tego procesora.
-Zestaw z procesorem Intel ma 2x więcej pamięci RAM jednak ich firma, taktowanie i opóźnienia nie są znane. Zestaw z FXem ma o połowę mniej pamięci ale taktowanie jest znane a płyta główna umożliwia jej rozszerzenie o kolejne 2 kości.
-Dysk z zestawu z FXem jest o wiele mniejszy od tego z i5, ale trzeba by się dowiedzieć jaką prędkość obrotową i bufor ma ten z intela.
Jeśli nie planujesz OC to sam procesor i5 będzie szybszy od FX, ale cały zestaw jest mniej elastyczny od propozycji opartej o procek FX. Osobiście z dwojga złego wybrałbym prawdopodobnie zestaw z AMD FXem, bo OC się nie boję a o wiele solidniejsza płyta główna na odpowiednim źródle zasilania pozwala na zabawę. Grafika w zestawie z AMD też jest na +, choć w full HD może być problem.
Sprawa gwarancji jest do wyjaśnienia, jeśli dowód zakupu jest imienny to należy przekonać sprzedającego, że po sprzedaży tej gwarancji nie ma i w ten sposób dążyć do zbicia ceny.
Generalnie tak jak wspomniał marins, ja również na olx kupuję tylko przez odbiór osobisty. Swego czasu najlepszym zakupem jaki udało mnie się wykonać to za 200zł kupiłem AMD Phenom II 945+ ga-m770t-ud3p + 4GB RAM 1333. I to był ostatni zakup z którego byłem mega zadowolony. Później był Keyboard PSR-740 w atrakcyjnej cenie za pobraniem. Miały być do wymiany tylko jedna oktawa klawiszy a okazało się, że musiałem wymienić całą klawiaturę. Liczyłem się jednak z tym i wliczyłem w koszta. Teraz chcę kupić R9 270, ale większość jest z imiennym dowodem zakupu i dlatego nie napalam się na używkę.
PS. Ten zestawik z i5 to na 90% komp z jakiegoś biura. Duży dysk dobry procek słaba karta dużo RAMu, słaba płyta główna. O zasilaczu nie wspominam. Zaletą jest to, że raczej nie jest dojechany, ale koniecznie trzeba się dowiedzieć co to za procek i RAMy. Jeśli dysk jest pokroju WD Green to zapomnij bo się potniesz z nerwów. Dużo laptopów pomimo podobnej wydajności do stacjonarek jest wolniejsza bo ma dysk 5400rpm, a taką prędkość obr. ma WD Green.
ehhh... http://mmorpg.org.pl/forum/topic/69292-propozycja-zestawow-komputerowych-styczen-2015/na cenę naciskasz i masz kompa... "te składaki z alledrogo/olx to można używać ich jako piekarnik lub doniczkę"
kolego napisz czym sie ten tak zwany skladak od tych skladow rozni, rozwalasz mnie tymi zestawami too tylko slaba i3 z tania plyta glowna i slabsza karta graficzna nawet ... od tak zwanego "skladaka allegrowego :mowie o propozycjji za 1200 zl.....
A tutaj masz tak zwanego skladaka z " allegro " z lepsza grafika napewno lepsza plyta , obudowa nawet przestrona
- uzywany dysk twardy i zasilacz moga byc jedynie minusem ...
No tak pojawiil sie fx 6300 a nie intel i odrazu jasne skladak allegrowy ... ja mysle ze tutaj jeden papuguje drugiego ...i powtarza pierdoly nie uzasadnione tee tak zwane skladaki allegrowe sa skladane przez sklepy fizyczne w miastach ... na stala era ze sklepy fizyczne musza handlowac na aukcjach internetowych ... moga trafiac sie oszusc ... too jest jasne jak slonce... i to nawe w fizycznych sklepach sprzedawca tez naciaga szarego klienta ...
Zreszta fx 6300 too nie jest najgorszy procesor budzetowy na ciezke czasy ... i bede powtarzal too ze zal w d*pie sciska typow co wydali na przereklamowane i3 ktore nie maja adekwatnych cen do wartosc produktow wydales ponad 5XX zl na procek ktory nie jest lepszy wcale od 6300 wreczy przeciwni dobrze podkrecona fx 6300 dorownuje nawet niektorym modelom i5 ... a jedynie coo slysze narzekanie i mamrotanie :
Fx grzeje jak cholera i lubi rzrec prad:
-Jak grzeje jak cholera too zaoszczedze na ogrzewaniu w zime
-porzera prad too wylacze lodowke i przestane jesc ;p
Niektorzy moze lubia OC i inne pierdoly i wydaja 5000 zl na intelowe gadzety , ale ja jestem rozsadnym klientem i nie wydalbym wiecej niz 2500 zl na komputer i w tym zestawieniu wolalbym wstawic fx 8300 z mocniejsza karta graficzna niz i5 z slabsza karta ... a nie jak niektorzy komputery traktuja jak przedluzenie penisa im wiecej wydam tym bede macho ...
Niestety aktualnie ten zestaw z FXem jest już sprzedany, a szkoda bo zaczynałem się na niego napalać Został tylko ten z i5 i jak tak czytam te opinie to coraz mniej mniej się do niego przekonuje. Może po prostu lepiej będzie złożyć nowy sprzęt za np 1500 zł?
Tak apropo tego komputera z allegro... zauważyliście, że sprzedawca mówi, że ta karta graficzna wspiera DirectX 12?
@Temutsi nie zwróciłem uwagi przyznam szczerze, ale nie odbiegajmy od tematu
@majster008
Praktycznie zgadzam sie ze wszystkim co powiedziales amd bardzo dobre procki wystarczy dobre chlodzenie i po oc mozna z tych procesorow sporo wycisnac.nie rozumiem tylko tego bolu d*py pod koniec. Jak kogos stac i chce grac z wieksza liczba fpsow to co z tego. Mam wrazenie ze jak ktos jest bogatszy od ciebie to nazywasz to wydluzaniem penisa. Mowisz ze jestes rozsądny a moze po prostu cie nie stac i dlatego tak to argumentujesz.
@majster008
Praktycznie zgadzam sie ze wszystkim co powiedziales amd bardzo dobre procki wystarczy dobre chlodzenie i po oc mozna z tych procesorow sporo wycisnac.nie rozumiem tylko tego bolu d*py pod koniec. Jak kogos stac i chce grac z wieksza liczba fpsow to co z tego. Mam wrazenie ze jak ktos jest bogatszy od ciebie to nazywasz to wydluzaniem penisa. Mowisz ze jestes rozsądny a moze po prostu cie nie stac i dlatego tak to argumentujesz.
kolego napisz czym sie ten tak zwany skladak od tych skladow rozni, rozwalasz mnie tymi zestawami too tylko slaba i3 z tania plyta glowna i slabsza karta graficzna nawet ... od tak zwanego "skladaka allegrowego :mowie o propozycjji za 1200 zl.....A tutaj masz tak zwanego skladaka z " allegro " z lepsza grafika napewno lepsza plyta , obudowa nawet przestrona - uzywany dysk twardy i zasilacz moga byc jedynie minusem ...No tak pojawiil sie fx 6300 a nie intel i odrazu jasne skladak allegrowy ... ja mysle ze tutaj jeden papuguje drugiego ...i powtarza pierdoly nie uzasadnione tee tak zwane skladaki allegrowe sa skladane przez sklepy fizyczne w miastach ... na stala era ze sklepy fizyczne musza handlowac na aukcjach internetowych ... moga trafiac sie oszusc ... too jest jasne jak slonce... i to nawe w fizycznych sklepach sprzedawca tez naciaga szarego klienta ...Zreszta fx 6300 too nie jest najgorszy procesor budzetowy na ciezke czasy ... i bede powtarzal too ze zal w d*pie sciska typow co wydali na przereklamowane i3 ktore nie maja adekwatnych cen do wartosc produktow wydales ponad 5XX zl na procek ktory nie jest lepszy wcale od 6300 wreczy przeciwni dobrze podkrecona fx 6300 dorownuje nawet niektorym modelom i5 ... a jedynie coo slysze narzekanie i mamrotanie :Fx grzeje jak cholera i lubi rzrec prad:-Jak grzeje jak cholera too zaoszczedze na ogrzewaniu w zime -porzera prad too wylacze lodowke i przestane jesc ;pNiektorzy moze lubia OC i inne pierdoly i wydaja 5000 zl na intelowe gadzety , ale ja jestem rozsadnym klientem i nie wydalbym wiecej niz 2500 zl na komputer i w tym zestawieniu wolalbym wstawic fx 8300 z mocniejsza karta graficzna niz i5 z slabsza karta ... a nie jak niektorzy komputery traktuja jak przedluzenie penisa im wiecej wydam tym bede macho ...
po 1 primo TO JEST składak allegrowy (widać po zdj z tymi czerwonymi napisami(bez prawdziwych zdjęć), i w d*pie mam czy to amd czy intel nic nie mówię o amd w tym wypadku więc proszę te wywody zachować dla siebie poprostu podałem opcję bardziej przemyślaną pod względem sprzętu a nie kupowanie kota w worku lub zalegającym syfem lub powystawowych/biurowych kapci...
różnią się tym że bierzesz to co widzisz, a nie to co ultrawydajny 6 rdzeniowy amd bez podawania np zegarów albo zasilacz no name lub podany jest ten z czarnej listy to samo tyczy się ramu ultra wydajna pamięć ram aha a gdzie nazwa? jakie taktowanie jaki tajming? jakie opóźnienia? hmm? sam się zastanów czego chcesz
po 2 secundo to są tylko propozycję daje pod rozmyślanie opłaca się czy nie i3 to jest pyt dla kupującego dużo osób ma i3 i sobie chwali ja osobiście bym nie brał
po 3 karta graficzna gorsza? o.o hahaha dobre dobre poczytaj w necie o tej 740 gtx która jest gorsza od 650 gtx do tego gddr3 na 128 bitowej szynie w czasach ok 2005-2009 przy 9600/8800 można było coś takiego zrobić a jak chcę się gddr5 to masz 64 bity jak w "biórówce" dzięki postoje... wolałbym r7 z szyną demonami szybkości oby dwie nie są
lepiej chyba złożyć kompa i dokupić używaną kartę graficzną którą w tej cenie możnaby było naprawdę dobrą wsadzić
i to jeszcze na sklepowej gwarancji
co do płyty głównej się nie wypowiem ale sądziłem, że będzie do 1600 mhz na pamiątkach reszta bez znaczenia może oprócz --> PS. co do kręcenia gratuluje kręcenia na boxie + na tej płycie odpal sobie jej zdjęcie policz ilość sekcji zasilania + jak są "chłodzone" później się wypowiadaj ofc OC możliwe ale na jak długo?
i tu dochodzimy po częsci do meritum płyta sobie może być procek też karta rzecz gustu ZASILACZ na tym czymś chcesz OC robić? z byka spadłeś?
obudowę można sobie dobrać tu akurat nie ma problemu
to że amd się grzeje i je prąd to już drugorzędna sprawa (chyba że komp z przeznaczeniem na koparkę)
po 1 primo TO JEST składak allegrowy (widać po zdj z tymi czerwonymi napisami(bez prawdziwych zdjęć), i w d*pie mam czy to amd czy intel nic nie mówię o amd w tym wypadku więc proszę te wywody zachować dla siebie poprostu podałem opcję bardziej przemyślaną pod względem sprzętu a nie kupowanie kota w worku lub zalegającym syfem lub powystawowych/biurowych kapci...różnią się tym że bierzesz to co widzisz, a nie to co ultrawydajny 6 rdzeniowy amd bez podawania np zegarów albo zasilacz no name lub podany jest ten z czarnej listy to samo tyczy się ramu ultra wydajna pamięć ram aha a gdzie nazwa? jakie taktowanie jaki tajming? jakie opóźnienia? hmm? sam się zastanów czego chcesz po 2 secundo to są tylko propozycję daje pod rozmyślanie opłaca się czy nie i3 to jest pyt dla kupującego dużo osób ma i3 i sobie chwali ja osobiście bym nie brał po 3 karta graficzna gorsza? o.o hahaha dobre dobre poczytaj w necie o tej 740 gtx która jest gorsza od 650 gtx do tego gddr3 na 128 bitowej szynie w czasach ok 2005-2009 przy 9600/8800 można było coś takiego zrobić a jak chcę się gddr5 to masz 64 bity jak w "biórówce" dzięki postoje... wolałbym r7 z szyną demonami szybkości oby dwie nie są lepiej chyba złożyć kompa i dokupić używaną kartę graficzną którą w tej cenie możnaby było naprawdę dobrą wsadzić i to jeszcze na sklepowej gwarancji co do płyty głównej się nie wypowiem ale sądziłem, że będzie do 1600 mhz na pamiątkach reszta bez znaczenia może oprócz --> PS. co do kręcenia gratuluje kręcenia na boxie + na tej płycie odpal sobie jej zdjęcie policz ilość sekcji zasilania + jak są "chłodzone" później się wypowiadaj ofc OC możliwe ale na jak długo? i tu dochodzimy po częsci do meritum płyta sobie może być procek też karta rzecz gustu ZASILACZ na tym czymś chcesz OC robić? z byka spadłeś? obudowę można sobie dobrać tu akurat nie ma problemuto że amd się grzeje i je prąd to już drugorzędna sprawa (chyba że komp z przeznaczeniem na koparkę)
kto powiedzial ze ma on odrazu krecic ten procek na boxowym ja tylko powiedzialem ze fx 6300 po podkreceniu dorownuje niektorym modelom i5 ... .
A tak na nawiaisie czestotliwosc w ramach wcale nie swiadczy ze sa demonami szybkosc ...nawet 1333 mhz moga byc lepsze od 1600 mhz
Tak serio autor tematu nie podal budzetu tylko zestawienia rzeczywiscie z lipnych stron ...
kto powiedzial ze ma on odrazu krecic ten procek na boxowym ja tylko powiedzialem ze fx 6300 po podkreceniu dorownuje niektorym modelom i5 ... .A tak na nawiaisie czestotliwosc w ramach wcale nie swiadczy ze sa demonami szybkosc ...nawet 1333 mhz moga byc lepsze od 1600 mhz Tak serio autor tematu nie podal budzetu tylko zestawienia rzeczywiscie z lipnych stron ...
prawda i wreszcie ktoś załapał (chodzi mi o ostatnie zdanie)
co do ramek prawda lecz co za tym idzie cena jest taka sama jak za 1600 a różnice poczujesz dopiero po OC tych ramek zresztą mniejsza o to
co do kręcenia procka to i tak trzeba by wsadzic "big bertę" za jakieś 110-150zł
jednym słowem "gotofcom mówimy (BIG FAT) NO!(nie! jakby ktoś nie wiedział ) "
Przyszło co do czego to wziąłem i zamówiłem sobie z morele. Gościu mnie miał w d*pie i po długim czasie odpisał, że oferta nie aktualna no to ku*wa pozdro :/
Moje zamówienie http://www.morele.net/inventory/info/sJgIXN/
fajny zestawik do tego dokupić można tylko więcej wiatraków dla lepszej cyrkulacji (mam bzika na tym punkcie standard mi nie wystarcza tj 1+1)
w przyszłości sprzedasz tego pentiuma i wsadzisz i5/i7 i koniecznie drugą kość ramu bo 4gb to już trochę mało
@edit
hmmm zastanawia mnie dlaczego w tym zestawie masz 64zł za montaż w propozycjach xardunka można było wprowadzając kod dostać składanie za 1zl a te 60 zł przeznaczyć na 2 wiatraki (do przodu i 1 na górę) i pastę termoprzewodzącą (prawdziwą, a nie jakiś badziew)
fajny zestawik do tego dokupić można tylko więcej wiatraków dla lepszej cyrkulacji (mam bzika na tym punkcie standard mi nie wystarcza tj 1+1) w przyszłości sprzedasz tego pentiuma i wsadzisz i5/i7 i koniecznie drugą kość ramu bo 4gb to już trochę mało@edit hmmm zastanawia mnie dlaczego w tym zestawie masz 64zł za montaż w propozycjach xardunka można było wprowadzając kod dostać składanie za 1zl a te 60 zł przeznaczyć na 2 wiatraki (do przodu i 1 na górę) i pastę termoprzewodzącą (prawdziwą, a nie jakiś badziew)
fajny zestawik serio ... juz wolalbym nic nie kupowac ...70 zl za zlozenie lol naped po co komu 150 zl oszczednosc lepiej zainwestowac lepszy procek