Ja również na średnich ustawieniach mam 30 fps. Oczywiście 30 fps podczas expenia na spocie (na razie mam 6 lvl). W mieście fps spada juz do ~23, a na pvp, instancji pewnie będę mieć ~15... jak nie mniej. I tutaj pojawia się pytanie, jest w ogóle sens grania w tą grę ?
Tera problem z fps-ami
no skoro na srednich masz jak masz to moze zmien na niskie
Rozdzielczość, jaka rozdzielczość? Był też temat jak przyśpieszyć grę zmieniając kilka linijek kodu, bardzo duży kopniak u mnie. Maksymalne detale i fpsy jak u ciebie, miasto - 25, spot - 30, a teraz jest 35 i 45.
CPU
Minimum: Intel Pentium 4 3.2GHZ/AMD Athlon64 3200 +
Masz: Intel ® Core 2 Duo CPU E4600@2.40GHz
Kliknij tutaj, aby uzyskać najnowsze sterowniki procesora.
Prędkość procesora
Minimum: 3,2 GHz
Masz: 2,4 GHz
RAM
Minimum: 2 GB
Masz: 5,1 GB
OS
Minimum: Windows XP/Vista/7
Masz: Microsoft Windows 7 Ultimate Edition z dodatkiem Service Pack 1 (build 7601), 64-bit
Kliknij tutaj, aby uzyskać najnowsze sterowniki Windows.
Karta graficzna
Minimum: NVIDIA GeForce 7600 GT lub ATI Radeon X1600 XT (dla laptopów: ATI Mobility Radeon HD4870 lub NVIDIA GeForce GTX serii 200M)
Masz: GeForce 9500 GT
Kliknij tutaj, aby uzyskać najnowsze sterowniki karty graficznej.
Cechy: minimalne atrybuty karty wideo
Wymagany Masz
Video RAM 256 MB 3,2 GB
Pixel Shader w wersji 3,0 4,0
Vertex Shader w wersji 3,0 4,0
to test wydajności mojego kompa co do tery ze strony http://www.systemrequirementslab.com/ - według niego na średnich powinienem grac bez problemu -co bym nie robił ,czego bym nie przestawiał w opcjach mam skoki fps od 0 do max 50 .Dziś zaktualizowalem sterowniki do 296..xx odkurzyłem z kurzu ,wyczyściłem rejestr cclenarem ,zdefragmentowalem dysk -zobacze dzis po maintenance co się bedzie działo ale jakoś nadziei nie mam na poprawę , gadałem z ludzmi to im np Aion gorzej chodził a tera odwrotnie , w Aionie mialem stabilne 40-50 fps bez kombinacji zadnych na standardowych ustawieniach ,wiem ze Tera graficznie od Aiona jest 100 x lepsza ,ale wydaje mi się że te stałe 30 fps powinienem miec na srednich bez jakiś cieni i innych dupereli.Zostało mi jeszcze to co Kristal napisal ale nie wiem dokladnie o co chodzi - proszę o łopatologiczne wytłumaczenie
Ludzie odbilo wam na punkcie TERY bo weszla na f2p....a polowa z was nawet kompa nie ma zeby ja odpalic na minimum...po 2 10 fps?? tak to jest norma i mozecie miec nawet kompa najlepszego a i tak na nexusach bedziecie stali w miejscu i mieli 10 fps...;]
Ludzie odbilo wam na punkcie TERY bo weszla na f2p....a polowa z was nawet kompa nie ma zeby ja odpalic na minimum...po 2 10 fps?? tak to jest norma i mozecie miec nawet kompa najlepszego a i tak na nexusach bedziecie stali w miejscu i mieli 10 fps...;]
boli Cie to, że ludzie chcą sobie zagrać i kombinują tymbardziej, że TERA z nieba spadła bo nie ma w co grać jeżeli chodzi o mmo, czy też chciałbyś zagrać a nie masz kompa jak inni ?
do @Piana
w cytatach które podałem na samym początku tego tematu, są sposoby co trzeba pozmieniać w plikach .INI gry żeby trochę zwiększyć wydajność, pokombinuj i napisz spostrzeżenia.
Kyre ja akurat nie gram na trialu .. jeszcze stać mnie na abonament jak chce w coś pograc - za to widzę że ty ciapiesz w aiona f2p - grałem w to jak był p2p , na f2p nie gram przez takich cwaniaków jak ty , niestety nie mam sponsora żeby mi teraz zmienił kompa - pewnie dlatego że w tym roku mam 15 rocznicę ślubu ,dwójkę dzieci do wykarmienia i dom na utrzymaniu czyt opłaty ,ich szkoła itd , w lipcu pewnie zmienię do tego czasu ty wyciskaj pryszcze bo trądzik jest fe a ja poszukam doraznego rozwiązania ,nie uważam że mój dziadek nie uciągnie Tery -tylko trzeba mu trochę pomóc , min wymagania spełnia , uważam że na tych okrojonych średnich powinien chodzić - nie chce 80 fps -chce stabilne 20-40 max i potrzebuję w tym pomocy a ty Kyre nie siedz na tematach tery jak w nią nie grasz bo Ci zaraz dred umknie i te pare k ap .
Smerdel wyjaśnij mi na priv dokładnie co i jak , wiekowy już jestem i mam problem angielskim,albo ktoś inny jak może bo zaraz znowu jakiś trol się obudzi
poszło pw
Problem kwi w tym ze TERA jest robiona pod KARTY AMD nie Gforce i chodzina nich duzo slabiej:) w swotr znowu jest odwrotnie, gra robiona pod grafy Fforce ....
ciekwe rzeczy wypisujesz ... mam 7850 a na full 30fpsow jak przebiegne przez wode to spadnie do 0 . To ze jakas gra jest robiona pod jedna karte nie wyklucza ze nie bedzie dzialala rownei dobrze na innej jedynie moze byc roznica kilku fpsow w zaleznosci czy mamy wlaczona jedna funkcje tutaj lub druga tutaj proste.
Gra podczas premiery nie miała za bardzo startu u producentów kart graficznych i sterowniki nie były dla tej gry robione jak to jest przy Far Cry 3 i innych gierach.
Czy to normalne że grając na średnio-wysokich bez cieni i distance ustawiony na 2 z renderingiem chyba na 1 przy sprzęcie:
E5400 2.7 x2
hd 4850 1 gb ddr5
2GB RAM
Gra dosyć nieźle ścina ? Gdzie można sprawdzić fps ?
w game options ustawiasz sobie show fps
@Barosz 2Gb ram ? stanowczo za mało na tą gre.Prawdopodobnie masz windowows 7 ? jezeli tak to sam system zjada ponad 1Gb ramu.Przy XP-ku jest to okolo 400Mb.
Btw temat można zamknąć
Witam
Mam problem z ww grą,mianowicie straszne spadki fps-ów.Rozpiętość klatek jest od 90 do 10 a czasami mam spadki nawet do zera [oczywiście stopuje się gra na 2 lub 5 sec].Średnio mam 60 fps podczas expa a w mieście okolo 40 [a za chwile klatki lecą do 0 - nigdy nie wiem kiedy to sie stanie,występuje to tez poza miastem ale rzadziej]
Gram prawie na najnizszych ustawieniach graficznych [bez AA,cieni,vsync itp]-zaobserwowalem dość znaczne temperatury na CPU dochodzace do 90 c [w spoczynku 45 c]
W innych grach to nie wystepuje,nawet przy podobnych temperaturach [ale tera najmocniej grzeje mi procka]
Specyfikacja:
Dell Inspiron N5110 15r
Windows 7 64 bit -system
Nvidia Gf GT 525m -karta grafiki
i5-2450M 2,5 Ghz -procesor
6 Gb ram -DDR3
A moze ktos miał podobny problem ?
Prosze o jakies rady