Upgrade obecnej jednostki czy kupno nowej

@majster008

Mówimy o i5 Ivy Bridge z 2012 który oferuje wydajność na poziomie i3 6100 (lub w zależności od gry lekko wyższą). Stąd równie dobrze możemy mówić o i3.

To nie czytaj. Nie zmuszam cię. Tylko nie pisz bzdur jak nic nie wiesz na dany temat a jak ktoś ci tłumaczy to jesteś za leniwy by przeczytać kilka zdań.

Skrócić to można do jednego zdania które ja napisałem: "CPU "karmi" GPU danymi". Jak CPU jest słaby to jak ma przygotować dane dla GPU i odwalić jeszcze resztę swojej roboty? To co ty napisałeś można wyrzucić do śmietnika.

Ja tu nie wiem o czym mówisz, bo to konkretne zdanie nie ma najmniejszego sensu. Ja napisałem jak to DZIAŁA, w teorii i w praktyce.

To pisz. Ja poświęciłem wystarczająco dużo mojego czasu, aby wytłumaczyć ci podstawy tego jak działa komputer i jakie jest m.in. zadanie CPU. Nic udowadniać nie muszę, bo to są fakty. Tak jak faktem jest, że ziemia obraca się wokół słońca tak faktem jest to co napisałem. Testów szukać mi się nie chce, jakbym ja znalazł to i tak byś nie przeczytał bo czytanie jest dla ciebie męczące (zresztą tak jak pisanie z sensem widzę). Testów masa, nawet PPC zrobił kiedyś większy test tego typu a i robili kilka mniejszych.

Edit: facet jak sposób działania PC i zadania CPU maja być wyssane z palca xD to nawet nie jest żadną wielka wiedza tylko poziom szkoły średniej. Skąd ty się urwałeś

Będzie pod pod postem bo mi z tel nie chce edytować postu.

@majster008

Nie, to ty dalej nie rozumiesz.

Nie wiesz, że o to chodzi. Jak jesteś w stanie to stwierdzić nie znając zadań CPU i nie wiedząc dzieje tego co się tam od części programowej i sprzętowej.

Napisze to jeszcze raz. Mówimy o procesorze którego realna wydajność jest na poziomie i3 6100. Już samo to powinno ci dać do zrozumienia, że ten proc będzie ograniczał mocniejsze karty (też te od NV, choć u AMD problem będzie większy z powodu wyższego narzutu na CPU). Nie mówię tutaj też konkretnie o RX 470/480 a KAŻDEJ karcie AMD.

Wybacz ale już zapytam: czy ty potrafisz czytać? Gdzie ja napisałem że się sterowniki z czymś kłócą? Nie napisałem czegoś takiego, to jest twój wymysł. nie rozumiesz co ja do ciebie mówię a trudno żebyś zrozumiał skoro nie chcesz czytać moich postów gdzie ci tłumacze podstawowe sprawy o których jak widać pojęcia nie masz. Sterownik się z niczym nie kłóci. Po prostu z powodu architektury kart AMD i budowy ich sterowników to działa tak a nie inaczej. Żeby to dokładnie wytłumaczyć musiałbym już wejść w bardziej techniczne sprawy jak draw calls, listy poleceń sterownika (driver command lists), wywłaszczenia A TO NIE MA SENSU, BO NIC TO CI NIE POWIE. Mówiąc najprościej bez zagłębiania się w skąd się to bierze, dlaczego tak jest, jaki wpływ ma na to architektura GPU powiem: W DX11 AMD obsługuje draw calls w jednym wątku, NV w wielu, AMD szybciej więc "zapycha" CPU. W DX12 jest trochę zamieszania i ogólnie dla NV DX12 to krok w tył (a pod pewnym względem to krok w tył ogólnie) natomiast dla AMD DX12 to ratunek.

Będzie pod pod postem bo mi z tel nie chce edytować postu. 

@majster008

Nie, to ty dalej nie rozumiesz. 

Nie wiesz, że o to chodzi. Jak jesteś w stanie to stwierdzić nie znając zadań CPU i nie wiedząc dzieje tego co się tam od części programowej i sprzętowej. 

Napisze to jeszcze raz. Mówimy o procesorze którego realna wydajność jest na poziomie i3 6100. Już samo to powinno ci dać do zrozumienia, że ten proc będzie ograniczał mocniejsze karty. Nie mówię tutaj konkretnie o RX 470/480 a KAŻDEJ karcie AMD. 

Wybacz ale już zapytam: czy ty potrafisz czytać? Gdzie ja napisałem że się sterowniki z czymś kłócą? Nie napisałem czegoś takiego, to jest twój wymysł. nie rozumiesz co ja do ciebie mówię a trudno żebyś zrozumiał skoro nie chcesz czytać moich postów gdzie ci tłumacze podstawowe sprawy o których jak widać pojęcia nie masz. Sterownik się z niczym nie kłóci. 

Bo too nie ty pisałeś tylko osoba o nicku nds ...

Który napisał że owy procesor będzie się kłócić ze sterownikami karty ... i proponuje zakupienie jeszcze mocniejszej karty.... gtx 1060

Co uważam za setekiem bzdur i tyle w tym temacie...

Czytaj post wyżej. Nvidia inaczej obsługuje komunikację CPU - STEROWNIK/API - GPU. Nvidia już w DX11 postawiła na wielowątkowość, stąd ich command listy są obsługiwane wielowątkowo, ich sterownik jest obsługiwany wielowątkowo, draw calle są obsługiwane przez wiele wątków. U AMD w DX11 to siedzi na jednym (gdzieś czytałem, że to kwestia architektury GCN i u nich w DX11 po prostu się pewnych rzeczy nie da zrobić wielowątkowo). W DX12 to się zmienia. Stąd w DX12 karty AMD notują zyski a karty NV nie zyskują prawie nic (w końcu u nich co się dało latało wielowątkowo już w DX11) lub nawet tracą (bo uproszczając DX12 wpierdziela się w to co wcześniej działało dobrze).

Chcesz testy? Masz:

https://www.purepc.pl/karty_graficzne/radeon_rx_480_vs_geforce_gtx_970_test_na_kilku_procesorach?page=0,3

I przestań herezję wypisywać. Miejsce zależne od GPU (!!!), i5 4460 (czyli procesor wydajniejszy niż i5 3570) i widać zauważalnie niższy FPS niż na GTX970 od NV. 970 która jest przecież słabsza! Widać to np. kilka stron dalej w GTA 5 (w teście GPU RX480 wypada znacznie lepiej niż GTX970, niestety już w teście CPU ten sam procesor - i5 4460 - osiąga znacznie niższy fps na karcie AMD, bo choć miejsce jest CPU heavy to nadal z powodu karty i sterów AMD proc się zapycha). Konkurentem RX480 jest przecież GTX1060.

Przestudiuj test, masz tam nawet jedną grę w DX12. Kolejny test to np. Test kart graficznych 2012–2016 na pclab (3 strony "Testy z użyciem słabszych CPU").

Witam wszystkich,

Chciałbym dzisiaj zasięgnąć waszej porady.
Posiadam pewien problem na który szukam rozwiązania.

Zastanawiam się co bardziej będzie opłacalne w moim wypadku upgrade obecnego kompa czy też kupno nowego.

Poniżej zamieszczam obecną specyfikację:

Procesor: INTEL CORE i5-3570 - 3.40 GHz, turbo 3.80 GHz, x4/4, 6 MB, 77W, BOX, s-1155
Pamięć: DDR3 KINGSTON - 8 GB / 1600 (2 x 4 GB), CL9, HyperX Genesis 10th Year Anniversary Edition
Dysk: WD 1 TB, 64 MB, 7200 obr./min, 3.5", SATA3
Dysk SSD: KINGSTON V300 120 GB, 2.5", SATA3, 450 MB/s, 450 MB/s
Grafika: PCIex GIGABYTE GF GTX 660 OC 2048 MB DDR5, 192 bit, DVI, HDMI, D-PORT
Nagrywarka: LITEON iHAS124-04 - 24x DVDRW DL, SATA, OEM, czarna
Zasilacz: BEQUIET PurePower L8 - 530 W, PFC, 23 dB ( BN181 )
Obudowa: ZALMAN Z11 PLUS - ATX, USB 3.0, bez zasilacza, czarna
Wentylator: SILENTIUMPC Fortis HE1225 - S1155, S1156, S775, S754, S939, S940, AM2, AM2+, AM3, AM3+
Płyta główna: ASROCK Z77 Pro3 - ATX, Z77, 4x DDR3, 2x PCI-E 16x, RAID, VGA, HDMI, S-1155 ( Z77 PRO3 )

Rok złożenia: Maj-2013

Czy według was opłaca się robić upgrade tej jednostki czy też lepiej wyłożyć większą kasę i kupić całość.
Budżet na upgrade to około: 1000-1500zł

Z góry dzięki za podpowiedzi :)

Pozdrawiam :)