WOW ekonomia / gra , wrazenia

Polecam przyjrzeć się stronie tsma

https://www.tradeskillmaster.com/items/foxflower-124103

nie wiem co tam za matsy sprzedajesz, więc sobie wyszukaj co chcesz.

Jeśli porównasz kilka realmów to zauważysz, że zachowuje się to tak samo jak w realnej ekonomi.

Średnio na EU sprzedaje się tego towaru niecałe 2k na realm, średnio wystawionych przypada natomiast ponad 8,5k. Na Burning Legionie jest ponad 21k dlatego cena to 12g za sztukę. Na innym realmie, gdzie ilość jest zbliżona do tych 2k cena to 22g za sztukę czyli sporo więcej.

Skoro towaru jest więcej niż rynek potrzebuje a ty masz jakiś towar i chcesz go szybko sprzedać robisz promocje, następnie przychodzi drugi gostek z addonem i wystawia 10 stacków o copper mniej niż ty i sytuacja się powtarza. Zauważ, że zazwyczaj jest tak: kilka stacków po jakiejś cenie potem jeden lub dwa po znacznie obniżonej a potem znowu kilkanaście po niższej.

To jest prawdziwy wolny rynek nie masz 2-3 firm, które sprzedają dany produkt i uzgadniają między sobą cenę. Nie ma też kosztów produkcji, każdy może wejść wyfarmić i sprzedać.

W WoWa gra dużo casuali dlatego najlepiej wszystko schodzi w weekend i ceny są wtedy również niezłe (przynajmniej kiedyś tak było).

@Hasira polskie gildie z ally to same boosta potrzebują ;p

Dostałeś rozpisane krok po kroku, jak krowie na rowie, że ekonomia w WoWie nie jest w żaden sposób zj***na i dlaczego, a Ty dalej uparcie swoje, że "słaba ekonomia".

A propos "haraczu", abonament nie idzie w błoto, tylko na ciągły development post launch dodatku. WoW dostał od wyjścia Legionu tyle contentu, że większość MMO nie dostaje go w takiej ilości ani jakości w ciągu 3-4 lat.

dolicz jeszcze do tego 2x abonament po 120zl  i 2x batllechest(dla innych osob     jak widac  nie wiesz wszystkiego 

TO , ze w miesiac nie zarobie to juz wiem   dlatego raczej odpuszcze nie mam zamiaru placic za mmo jak to juz nie raz pisalem ^^ gre moge kupic ale nie placic co miesiac haracz ^^ 

Nie zebym sie czepail ale sam gubisz sie w swoich zeznaniach :) Najpierwsz piszesz ze kupiels 2xabo a chwile dalej ze nie masz zamiaru palcic "haraczu" w grze .... Po co tyle kłamac ...

-Poziom trudnosci praktycznie 0 lecisz na oslep i klikasz(poza mythic)- na szczescie zmieni sie to po  nowym patchu.

Z tego co widzialem nawet nie masz zrobionego zadnego heroica ( nie jestem pewnie czy nawet normala ) a mowisz o trudnosci gry ?

ps. zeby nie bylo nie jestem fanboyem wowa ( gram w finala ) ale nie lubie jak ktos pisze takie "pierdoly" bo pogral pare dni i jest expertem a nic tak naprawde nie zrobil + klamie patrz cytaty :)

ps2. ewidentnie widac ze miales nadzieje ze w meisiac wyfarmisz na token ( sam pisales ze nie bedziesz placil abo ) a ze nei dasz rady to "stad ten post" o ekonomi zeby sie wtlumaczyc w jakis sposob widza ...

Nie zebym sie czepail ale sam gubisz sie w swoich zeznaniach   Najpierwsz piszesz ze kupiels 2xabo a chwile dalej ze nie masz zamiaru palcic  "haraczu" w grze ....  Po co tyle kłamac ...

Z tego co widzialem nawet nie masz zrobionego zadnego heroica a mowisz o trudnosci gry ? 

ps. zeby nie bylo nie jestem fanboyem wowa ( gram w finala ) ale nie lubie jak ktos pisze takie "pierdoly" bo pogral pare dni i jest expertem a nic tak naprawde nie zrobil + klamie patrz cytaty 

ps2. ewidentnie widac ze miales nadzieje ze w meisiac wyfarmisz na token ( sam pisales ze nie bedziesz placil abo )  a ze nei dasz rady to "stad ten post"  o ekonomi zeby sie wtlumaczyc w jakis sposob widza ...

kolego abonament wykupilem by grac kolejny czas wiec nie mow mi co robie a czego nie robie bo nie masz widac pojecia :) wiec sam pogubiles sie w zeznianach nikt nie kaze mi grac nawet jak mam wykupiony abonament juz danwo nie odpisuje w tym temacie.

Napisalem wyraznie , ze nie pisze o instach na poziomie mythic...;]

oczywiscie myslalem ze placa za 2 miesiaca nastepne zrobie to bez wiekszego problemu normlanie grajac ale jezeli mam na to przeznaczac godziny gry nie widze sensu :D nie zamierzam placic za gre aboanmentu :)

Oczywiscie myslalem ze placa za 2 miesiaca nastepne zrobie to bez wiekszego problemu normlanie grajac ale jezeli mam na to przeznaczac godziny gry nie widze sensu  nie zamierzam placic za gre aboanmentu 

hahah dlatego ci napisałem że nie wiesz jak zarobić w grze...sa sposoby ze wystarczy poświecić 20 min dziennie i mieć kupę kasy...dlatego tak jak ci tutaj ludzie piszą pierwsza zasada w WoW'a się nie gra by uzbierać na token a dla przyjemność...chociaż jestem spokojnie w 2-3 tygodnie uzbierać na około 2 tokeny nie robię tego bo dla mnie wydać 50 zl nie jest pieniądze w ogóle...a co do samego tematu to po prostu głupoty pisałeś o ekonomi nic na jej temat nie wiedząc wiec nie dziw się ze ci ludzie teraz będą tak odpisywać.

Co do poziomu trudność każdy gracz z WoW wie ze heroic jedynie na początku wejścia rajdu jak się gearuje jest trudniejszy ale i tak najciężej oraz najwięcej zabawy jest tylko na mythicach ale nie każdy ma czas by przez tydzień 3-4 razy w tygodniu chodzi na te raidy wiec cieszą się zabawa na heroicku chociaż jest on łatwiejszy bo blizzarda interesują wszyscy gracze nie tylko ci wymagający.

Zamykam na życzenie autora.

Obecnie gram w WOWA a raczej zaczalem mam prawie 110lvl. Musze jednak przyznac gra ma end game , ktorego moze pozazdroscic kazdy inny mmo poniewaz jest go od gromy...mozemy grindowac , robic pvp , crafcic , raidowac, robic dungi itp itd zbiorka wszystkich mmo. Jedna rzecz jest tutaj bardzo slaba moim zdaniem a jest to ekonomia , ktora lezy i kwiczy jest poprostu tragiczna. Ceny matsow potrafia w ciagu dnia zaczynac sie przykladowo od 200g rano a juz wieczorem za ten sam mats nie dostaniemy wiecej niz 100g. Inna rzecza jest momentalne przebijanie ceny przez innych graczy...rozumiem przebic o 1g w dol ale ludzie na potege potrafia sprzedawac tutaj matsy o 50g mniej niz poprzednik, w zadnym mmo czegos takie nie widzialem by mats byl sprzedawany za polowe ceny i to w ogromnych ilosciach...Czym to jest spowodowane nie mam pojecia. Wydaje mi sie , ze stwierdzenie iz w WOWA graa wiekszosc ludzi doroslych jest bledne w tym aspekcie gry . Wlasnie no liferzy czyli zazwyczaj oosby uczace sie powoduja tak straszny spadek ekonomi gry , gdyz towaru jest za duzo a za malo jest chetnych do kupienia. Druga sprawa to dodatki , ktore po czesci zabijaja ekonomie gry wprowadzajac co dodatek nowe matsy kwiatki etc , ktore potrzeben sa do nowych itemow . Tym samym nowe itemy porzadaja praktycznie tylko nowych sakldanikow ,na ktore jest popyt a reszta to zwykle niepotrzebne smieci.