Zacinanie się całego komputera w pewnej chwili

Sorry znów za brak długiego odzewu, ale czasem zapominam o tym temacie. Tak więc postanowiłem nieco pozamieniać kabelki, zasilanie podłączyłem do innej przejściówki i tak jakoś wyszło, że problem zniknął, jak znów się pojawi, to widocznie to będzie od SATA bo widać przewody (miedź, czy co to tam jest) i być może nie styka, tylko dopiero jak docisnę, a potem się jakoś luzuje przez noc gdy nie używam.

@up

Przeczytaj temat jeszcze raz, powoli, dokładnie.

No właśnie czytam Twoje podpowiedzi i się zastanawiam czy Ty typa trollujesz czy próbujesz mu serio pomóc?? Zamiast palnąć następną głupotę - pomyśl.
Odpinanie i przypinanie kabelków to tak samo jak 'zresetuj komputer, może pomoże'

Po pierwsze kolego upewnij się że to na pewno wina dysku bo widzę że sam do końca nie masz pewności. Masz możliwość podłączenia innego dysku testowego?

Czy widzisz jakąś ceche wspólną kiedy te freezy występują? czy pojawiają się zupełnie randomowo?

Odpinanie i przypinanie kabelków to tak samo jak 'zresetuj komputer, może pomoże'

Po tym jednym zdaniu mogę powiedzieć, że nie masz dużego pojęcia o komputerach :D

Po pierwsze kolego upewnij się że to na pewno wina dysku bo widzę że sam do końca nie masz pewności.

Wow! Po prostu wow!

Masz możliwość podłączenia innego dysku testowego?

Ludzie często mają drugi dysk schowany w szafie na zapas...

Jak już, to pytaj czy ma możliwość podłączenia tego dysku do innego komputera, bo o to znacznie łatwiej i nie trzeba stawiać na nowo systemu.. *facepalm*

Pierwszym podejrzanym przy błędzie "A Disk Error Occured" jest kabelek, drugi jest dysk, a trzeci RAM. Problemy z tymi trzema powodują zacinanie się Windowsa w różnych momentach i czasami jego wznawianie po dłużej chwili, a czasami całkowite zawieszenie. RAM bardzo rzadko psuje się sam z siebie, pozostałe dwa znacznie częściej.

@ResE

Jak problem wróci, to kup nowy kabelek SATA, skoro temu wystają druty. Koszt ~4zł. Jeśli na nowym kablu problem powróci, to wtedy możemy kombinować.

Witam wszystkich,

od niedawna borykam się z problemem zacinania się całego komputera, jak to wygląda? Nie ważne, czy przeglądam internet, czy robię coś na pulpicie, czy gram w jakieś gry to komputer łapie ścinkę, ogólnie jest to bardzo dziwne ponieważ wszystko się zawiesza, jednak dźwięk (gry, lub muzykę) cały czas słyszę, gdy kliknę przycisk Windowsa, to tylko pojawia mi się kursor, obraz gry zostaje zawieszony, kursorem mogę latać po pulpicie i dopiero jak komputer się odetnie po jakimś czasie (około minuty) to wszystko działa jak powinno, no... albo się w ogóle nie odetnie i muszę resetować, też się zdarza. Ogólnie jadę na jednym dysku, ponieważ drugi mi padł, tak więc nie mam jak sprawdzić, czy to wina dysku, dlatego chcę się podjąć jakichkolwiek programów do tego, sprawdzałem HDTune, czy ma bad sectory, jednak nic na to nie wskazuje. Wczoraj rano gdy próbowałem włączyć komputer to zaciął się zaraz po odczycie danych o płycie głównej i wyskoczył komunikat "A disk read error occurred", bądź co bądź naprawiłem ten problem podmieniając kable zasilające SATA, błąd zniknął, ale widocznie problem z zacinaniem się dalej występuje. Wkładałem również płytę Windowsa 7, wybrałem z bootowania opcję naprawiania systemu i wpisałem w wierszu poleceń "chkdsk C: /r", ale mimo tego wyskoczył komunikat, że wszystko jest w porządku.

I teraz mam dylematy, czy jest to wina plików systemowych, czy dysk mi pada (bądź już padł)? Chwilowo mam tyle plików na dysku (około 100GB), że nie dam rady ich pomieścić na nośnikach przenośnych, zgralem rzeczy najważniejsze na pendrive na wypadek śmierci dysku, jednak rzeczy ważne dalej tu są.

Jakie polecacie programy? Będę wklejał tu zrzuty ekranu jako odpowiedzi abym go przetestował, bądź logi, tylko nie wiem co mogę zrobić.

Pozdrawiam