Zakup nowego laptopa

No cześć, planuje sobie upgrade, a właściwie złożenie nowego kompa. Generalnie sprzęt ma być mocno flagowy, zarówno do programowania z kupą dockerów w tle, jak i do grania na TV 4k 120hz. Nie szukam raczej gdzie mogę coś zaoszczędzić, chciałbym mieć naprawdę porządną maszynę, tylko bardziej czy zastanawia mnie czy wszystko jest kompatybilne, albo czy gdzieś mogłem wybrać lepszą opcję. Części muszą być dostępne na Morelach, bo tam będę robił zamówienie

• Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO - chciałem dać szansę Asusowi, bo całkiem dobrze mi się ostatnio korzysta z ich podzespołów czy sprzętu

• Asus ROG Strix GeForce RTX 4090 OC - tutaj szukałem RTXa który potencjalnie jest najcichszy, ale wciąż chłodzony powietrzem. Szkoda tylko, że sterowniki pod Linuxa nie są tak dobre jak te od AMD

• AMD Ryzen 9 7950X - wolę mieć wszystkie rdzenie takie same, dlatego też 3D odpada, a Intel dodatkowo jest koszmarnie gorący

• SeaSonic PRIME TX-1600 ATX 3.0 - tak wiem, overkill, ale patenty takie jak chociażby wentylator włączający się dopiero powyżej 1k robią wrażenie

• Samsung 990 PRO 2TB - tu tak właściwie to dwa, bo tak jednak wygodniej czasem operować

• Noctua NH-D15S chromax.black - jak wyżej, nie chcę chłodzenia wodnego, miałem wcześniej wersje bez S i jest znakomita

• Fractal Design Torrent RGB TG Light Tint - wydaje się idealna pod chłodzenie powietrzem

• G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5 64 GB 6000MHz CL30 - tutaj kusiło by trochę mieć więcej ramu, ale widzę że kompatybilność na Ryzenach jest no taka średnia obecnie, a wolę jednak mieć szybszy RAM, i tak wystarczy mi tyle raczej

Może udałoby się dorwać jakiś kod rabatowy https://kodyrabatowe.naszemiasto.pl/ Jak tutaj?

To w końcu laptop czy PC składasz
Szczerze polecam inną strone do pomocy w sprawach technicznych np. forum cd-action tam ludzie maja przeogromna wiedzę i nie tylko ktos doradzi czy podzespoły są dobre ale czy opłacalne w danej chwili

Chłopie Laptop i PC to to samo.
Jest ogólna kategoria PC (Personal Computer czyli po polsku Komputer Osobisty)
PC dzieli się na:

1. Desktop czyli skrzynka którą stawiasz na biurku.
  2. Laptop czyli to co powyżej tylko w wersji mobilnej.
  3. Handheld PC czyli ostatnio popularne urządzenia typu Asus Rog Ally, AYA Neo czy Steam Deck.

Wszystkie urządzenia to po prostu Komputery Osobiste tylko w innej postaci ale zdolne do takich samych zadań, czyli posiadania takich samych systemów operacyjnych, uruchamiania takich samych gier czy programów, do każdych (nawet do tych handheld PC) można podłączyć te same akcesoria jak klawiatura, myszka, słuchawki, monitor, mikrofon itd. itp. Poszczególne kategorie różnią się mocą zresztą tak samo i w poszczególnych kategoriach dla przykładu są laptopy słabe i mocne jednak hierarchia mocy wygląda jak powyżej czyli najmocniejszy laptop słabszy od najmocniejszego desktopa albo najmocniejszy handheld PC będzie słabszy od najmocniejszego laptopa.