Zlosliwe oprogramowanie

Jak tylko zobaczyłem kartkę to olałem to i podłączyłem komputer do internetu. Nie chciałem jednak by moje zachowanie było traktowane jak lekceważenie ostrzeżeń i potencjalne zagrożenie dla sprzętu innych(bo skoro sprawdził to być może zdalnie zainfekowało jego komputer). Potrzebowałem więc odpowiedzi tak by moje słowa miały poparcie gdy nasz specjalista od "Troyanów" będzie opowiadał o tym reszcie.

Sprawa potoczyła się jednak trochę inaczej, dziewczyna przyszła i zapytała czy wszystko ok, powiedziałem jej, że nie. Widząc uruchomiony komputer i aktywną konferencję chyba domyśliła się, że niezbyt się tym przejąłem i że nie przejdzie takie coś. Temat nie był więc poruszany. Od tamtego czasu cisza. Dzisiaj sprawdzę jeszcze tym combofixem (wcześniej skanowałem jakimś Malwarebytes, którego używają w pracy i nic nie wykryło). Dziękuję wszystkim za odpowiedź :)

Nie słuchaj się ludzi którzy piszą, że używanie combofixa jest łatwe i na 100% ci pomoże. Jest to potężne narzędzie i jeżeli nie potrafisz go używać i interpretowaćto może skończyć się to formatem systemu.

Spróbuj darmowym - aczkolwiek bardzo dobrym - narzędziem Emsisoft Emergency Kit, które można pobrać tutaj, jest to odpowiednik Spybota, aczkolwiek z tą różnicą, że nie jest tak skomplikowany w obsłudze i nawet laik może go używać.

Witam,

Zostałem oskarżony przez współlokatorów o rzekome posiadanie na komputerze trojana. Niby nic w tym nadzwyczajnego, ale zaczęło mnie zastanawiać kilka kwestii:

1.Czy jest możliwość sprawdzenia, że trojan jest u mnie z jakiegoś innego urządzenia-bez podpinania do mojego komputera? Nikt nie ma dostępu do mojego sprzętu. Jedyne pośrednie połączenie jakie by mogli mieć to przez WiFi(do mnie podpięty jest router, reszta korzysta z internetu bezprzewodowo-z tego routera)

2.Osoba która mnie o to oskarżyła proponuje mi usunięcie oprogramowania przy pomocy swojego komputera(ponoć tylko tak się da).

Pytania może i głupie, początkowo myślałem, że to żart ale niestety nie. Osoby która mnie o to oskarża nie znam zbyt dobrze(jest u nas od niedawna), więc zanim pozwolę cokolwiek majstrować wolę zapytać.

I tak mógłbym przeskanować komputer i to sprawdzić, niestety pomimo braku wykrytych zagrożeń ów oskarżyciel podtrzymuje swoje zdanie twierdząc, że nie każde oprogramowanie da się darmowymi antywirusami wykryć.

Proszę o odpowiedź.