Zmiana karty Graficznej

Cytujac Ciebie Divum "Jak się nie znacie to lepiej nie piszcie nic -_-" ..... Lekka ironia ^^

Szyna miała znaczenie 100 lat temu jak nie było wydajnych pamięci. Przykład na nowych kartach : rx 290 512 bit przepustowość pamięci 320 GB/S vs Gtx 690 szyna 256 bit Przepustowość pamięci 385 GB/S

Teraz też ma znaczenie... i wystarczy, że będziesz wiedział czy jest ddr5,ddr3, a szybko okaże się, że np 128 może być wydajniejsza od 256.

Ale to nie rozmowa na ten dział i tak naprawdę ta rozmowa jest zbędna... zaraz Xaorus itd strzelą posta na pół strony i wszystko się wyjaśni :P

Więc można skończyć i czekać :P

Teraz liczy się konstrukcja karty a nie jakieś szyny.

Wystarczy porównać GTX 750 TI 128 Bit vs Radeon r7 265 256 bit. Różnica 3 - 5 fps na korzyść Radeona i to nie z uwagi na szynę tylko na bardziej przypakowany rdzeń u radka. (Miliard tranzystorów więcej)

Wybieranie dziś karty na podstawie szyny można porównać do ma więcej GB ramu to wydajniejsza.

Divum
Dobrze pisze
Szyna do wydajności ma małe znaczenie ważniejszy jest sam rdzeń karty.

P.S. Trochę cie poniosło przy porównaniu R9 290 do GTXa 690 (bo to sli) :P

Do autora tematu

Proponuje jednak dozbierać do HD7770 to obecnie MINIMUM.

A nowe możesz dostać już od ~330zł (używki odpowiednio mniej).

Jak rozmawiałem z ludźmi z morele o kartach to jakimś cudem kładli duży nacisk na szyny więc o co w końcu chodzi?

Sam potem dużo o tym czytałem i ze wszystkich źródeł wychodzi, że jednak ma ona znaczenie... ale na tle innych części bo sama w sobie nie musi robić wielkiej różnicy, a często zdarza się tak, że 128 lepiej działa od 256... więc, kto ma w końcu racje?

Wlasnie zawsze mnie "uczyli" ze szyna to bardzo wazna sprawa ... Czy to poprostu relikt przeszlosci ?> Jezeli tak to sry za wprowadzanie w blad ale gdzie nie czytam wszedzie psize ze sporo daje do wydajnosci...

Słuchałeś sprzedawcy?

Proszę ciebie... wciśnie to co niechce zejść...

Nie tylko rdzeń jest ważny tu się zgodzę ale to on gra pierwsze skrzypce.

Na wydajność grafiki patrzy się pod ryzmatem GIER tylko i wyłączne, nie żadne syntetyki czy inne "super uper" stronki jak ta podana przez t4l4ra.

Za czasów starych kart grafiki to była szyna był lans. Stąd te niedomówienia bo niektórzy zostali mentalnie w 2008 roku

Witam piszę do was z prośbą o doradzenie jednej z dwóch wymienonych kart.

1.

Karta graficzna Asus Radeon HD 6670 1GB DDR5 PCI-E BOX

2. http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-hd7750-1024mb-ddr5-128bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-830-4500-wer-oc-overclock-r7750-pmd1gd5-oc-v2-516325/

jeszcze pytanie czy te dwie karty przypasują do mojej płyty głównej.

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-h61m-s1rev_21

lub coś o podobnej cenie nie przekraczając 310zł . :P