Aktualnie przyczajam się na zakup nowego laptopa po tym jak mój odpadł. W grę nie wchodzi laptop poniżej 17`, co sprawia że poszukiwania stają się o wiele trudniejsze, w dodatku matryce 1920x1020 trudno znaleźć za w miarę niskie pieniądze. Dlatego piszę ten post. Czy będzie bardzo duża różnica w jakości obrazu między tymi dwiema rozdzielczościami? Mam zamiar grać głównie w fortnite, więc jakby obraz był rozmazany na dalszych odległościach nie będzie za ciekawie, w dodatku filmy itp. też mogą nie być najlepiej widoczne na 1600x900. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat?
1980x1080 vs 1600x900
518 400 pikseli różnicy
Jeśli nie musisz, nie kupuj laptopa.
Mamy 2018 r. FullHD to obowiązek, ludzie masowo monitory 1440p kupują i TV 4K.
Ankieta uproszczona
[1] Kwota przeznaczona na zakup (brutto z VAT) i czy ma być to nowy laptop czy też używany (outlety, zwroty, recertyfikowane/odnowione)
[2] Czy ma być z zainstalowanym systemem operacyjnym (Windows 10) czy masz własną licencję np. z firmy lub uczelni.
[3] Rozmiar matrycy (10,1”-11,6” / 12,x” / 13,3”-14,x" / 15,4"- 15,6” / 17,3”) typ powłoki (matowa, lustrzana) i typ matrycy (TN, IPS/PLS)
[4] Maksymalna waga laptopa i czas pracy na baterii (tryb mieszany podczas przeglądania internetu)
[5] Zastosowanie laptopa: gry i multimedia, internet i praca biurowa, programowanie, praca z grafiką, fotografią lub wideo, konkretne oprogramowanie itp.
[6] Jak długo zamierzasz go używać? To będzie twój jedyny komputer? Zależy ci na wyższej wydajności procesora i grafiki czy jakości wykonania i mobilności.
[7] Wymagania względem gier - konkretne tytuły najbardziej wymagających gier które ma odpalić, oraz na jakich ustawieniach detali (niskie, średnie, wysokie).
[8] Wymagania specjalne: D-SUB (VGA connector), DisplayPort, częściowo obudowa aluminiowa, podświetlana klawiatura, subwoofer, modem 3G(HSPA+)/4G(LTE), złącze stacji dokującej (replikator portów), USB-C / ThunderBolt 3.
[9] Istotne informacje które nie ujęła ankieta.
1. Kwota w miarę, do 1700. Może być używany, ale z gwarancją.
2. Bez systemu, mam dyski z mojego poprzedniego laptopa, jeden sad i HDD z zainstalowanym systemem. Dyski z zakupionego laptopa pójdą na sprzedaż.
3. 17 cali, matowa, typ matrycy jaki ty uważasz za słuszny, nie wglebialem się w to.
4. Waga i czas pracy nie ma znaczenia, ale dobrze by było jakby był w miarę płaski, wiesz wygodne użytkowanie.
5. Zastosowanie to gry, za 2 lata programowanie (a tak to casualowe ćwiczenia jak mi się nudzi), o ile dożyje (ja bądź on)
6. Mój jedyny, najlepiej jak najdłużej xD. Zależy mi na procesorze i jakości wykonania, mam swoją własną grafikę z poprzedniego laptopa, oraz mam zamiar później dokupić mocniejszą kartę.
7. Z najbardziej wymagających gier jakie bym chciał żeby udźwignął to Nier: Automata/ BDO, moze być nawet na niskich byleby na najwyższych rozdzielczość uciagnal ok. 60fps. Ale to tylko takie marzenia, na co dzień będzie służyć do Fortnite i podobnych gier.
8. Milo jakby miał podświetlana klawiature, nie musi być QWERTY, można łatwo zakleić. Żadnych specjalnych portów nie potrzebuje, standardowe starcza. Mocny modem.
9. Moze mieć mała ilość pamięci ram, z mojego starego mam jeszcze kostkę 8gb.
Tylko nie angażował bym się zbytnio w szukanie, aktualnie tylko przeglądam oferty u wątpię by coś się trafiło bym już zakupił, krucho z kasą.
mam swoją własną grafikę z poprzedniego laptopa, oraz mam zamiar później dokupić mocniejszą kartę.
Nie wymienisz w laptopie grafiki - są wlutowane !
Lenovo Y70-70 co najwyżej możesz szukać na licytacji
A no tak, właśnie sobie uswiadonilem jak działa grafika w laptopie xD
Myślisz że nadchodzi może jakis spadek cen na przełom lutego i marca?
Ps. W takim razie bardziej mi zależy na jakości procesora/grafiki
W BDO nie pograsz w 60fps na 1050ti na kompie, a co dopiero na laptopie.
Musiałby mieć GTX1060 a i to ze spadkami będzie
Na laptopie na gt940 w Nier będziesz mieć max 40 fps na 800x600 a co dopiero na full hd.
Na 15" laptopie styknie 1366x768, różnicy w jakości nie bedzie a co najwyżej mniejszy obszar.
Ludzie może i mają parcie na tą rozdzielczość, ale to głupota jak w telefonach 5,5" rozdziałka 4k
Na 15" laptopie 1366x768 jest okej, na 17" już lepiej full hd
Masz wymagania co do gier jak na sprzęt za 3-4 tysie
Dozbieraj do 2100 na przynajmniej GTX950
http://allegro.pl/acer-v5-591g-i5-6300hq-8gb-ddr4-1tb-gtx950-4gb-fhd-i7133214397.html
O spadku cen zapomnij
Wszystko idzie w góre
Byłoby miło jakby uciagnal te gry, nie mówię że jest to konieczne, bo głównie mam zamiar w forta i podobnie wymagające gry. Zwiększenie budżetu wchodzi w grę dopiero po 1 miesiącu wakacji, po robocie, niestety.