1h mace + shield / 2h sword?

Witam

Od jakiegoś czasu pogrywam sobie w PoE i po ograniu się rangerem postanowiłem stworzyć wojownika. Z racji tego, że gra pozwala na bardzo duże pole do popisu, zastanawiałem się nad 1h Mace + Shield lub 2h sword Duelistem. Przy czym, jeśli chodzi o mace, chciałem iść w kierunku tych stawiających na stun, a nie żywioły. Póki co mam 19poziom i nie dodawałem w pasywnym drzewku ani do mace, ani shield, czy też 2h sword, gdyż wciąż się zastanawiam co lepiej :) Jak narazie nie mam problemów z większymi grupkami mobów, kłopoty sprawiają jednak pojedyncze cele, a raczej to, że długo nad nimi schodzi. Nie mam tu pretensji do gry, bo jest świetna i cenię Jej poziom trudności, staram się jednak znajść build pasujący pod wyżej wymienione gusta.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w utworzeniu jakiegoś buildu dla takiego zestawienia (1h mace stawiające na stun + shield lub 2h sword bez żywiołu ognia).

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Wedro

19 poziom i długo ci schodzi z pojedynczymi celami?(chyba, że chodzi o bossy/elity to nvm) Ja osobiście gram pod 1h mace + shield na molten strike dopiero 25 lvl i wszystko póki co rozsmarowuje się pięknie. Broń zależy od buildu który sobie obrałeś, można wiedzieć pod jaki skill chcesz grać?

Witam nie chcę tworzyc nowego tematu więc zapytam tutaj czy są jakieś fajne polskie poradniki do gry jeśli chodzi o templara?

Głównie są dostępne buildy z opisem jak grać na takowym.Oczywiście po angielsku. https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/1065793

Wszystkie buildy są od ostatniego dodatku cały czas aktualizowane.

Jeśli grasz na Warbands, a nie na HC Tempest, to możesz pobawić się w 2h sword flicker strike duelist, gdyż desynci zniknęły.
http://www.pathofexile.com/forum/view-thread/528011

Jeżeli grasz na sofcie to nie ważne jaki masz build, tak i tak będziesz pnął się przodu.

65 poziom 1h mace +shield . Ogolnie poszedlem jak na RF i planuje kupowac dorynai. 3k hp bez kaoma ani belly. Radze ci stawiac wszystko na hp regen. Na sekunde regeneruje mi sie 250hp wiec jest to troszke osiagniecie. Dodam ze padam tylko na malachaiu :D.

Powiem tak, ja gram marauderem (jednak klasa nie ważna) 2h sword pod ogień. Jest to najlepsza z możliwych opcji jeśli chodzi o DPS pod 2h. Jednak zanim zacząłem tak grać (nie miałem odpowiednich gemów), używałem gemu static strike z support gemami które zwiększały obrażenia fizyczne i zapewniały leczenia za każdy cios. Dzięki temu mogłem atakować najbardziej wymagających przeciwników a pozostali gineli sami z siebie (static strike robi swoje). Dodatkowo w drzewku um. pasywnych porozwijałem trochę manę, więc mogłem ustawić sobie static strike pod LPM zamiast normalnego ataku co drastycznie zwiększało DPS (szczególnie przeciwko dużym grupkom potworów) a mana była zawsze na wysokim poziomie. Jednakże tego buildu używałem także z powodzeniem mając 1h + s, zo zmniejszało lekko DPS ale zapewniało obronę i możliwość używania shield charge. Jednak jeśli na prawdę boisz się ognia, to pozostań w 1h mace + shield, zrób trochę passive skilli pod manę, zamiast normalnego ataku ustaw static strike z takimi support gemami, jakie podałem wcześniej, a resztę zrób sobie pod stuny np. shield charge czy coś, ponieważ, jak już mówiłem, moim zdaniem 2h sword nie opłaca się robić bez żywiołu ognia (na 40 lvl'u używam heavy strike z support gemami zwiększającymi obrażenia od ognia i obrażenia fizyczne) oraz 2 skille rezerwujące manę i zadające dodatkowe obrażenia od ognia + jakiś minion też zwiększający obrażenia od ognia i mam DPS 1500 [a jak zdobędę gem multistrike, ten dps podskoczy x3 :) ]) oraz gemu cyclone z supportem do leczenia który sprawdza się zarówno w walkach z dużymi grupami potworów jak i do leczenia w przypadku cięższych walk. Na pvp rzadko przegrywam z innymi melee DPS'ami, jedynie problemem tegu buildu jest mała mobilność przez co na pvp mam problem z magią lodu, atakami dystansowymi lub mobilnymi przeciwnikami.

Jednak wybór należy do ciebie.

19 poziom i długo ci schodzi z pojedynczymi celami?(chyba, że chodzi o bossy/elity to nvm) Ja osobiście gram pod 1h mace + shield na molten strike dopiero 25 lvl i wszystko póki co rozsmarowuje się pięknie. Broń zależy od buildu który sobie obrałeś, można wiedzieć pod jaki skill chcesz grać?

Oczywiście chodzi mi o złote,niebieskie i brązowe. Mam wrażenie, że obszarówki biją więcej niż mój double strike pod pojedynczego mobka. Mam też wrażenie, że łucznik, przynajmniej na początkowych poziomach, wybijał przeciwników o wiele szybciej ale może to tylko pozorne spostrzeżenie. Generalnie, tak jak pisałem, chciałbym wykorzystać mace ze stunem, a nie zwiększającą moc żywiołów. Wydaje mi się troszku bez sensu żeby używać skilli żywiołowych bez broni je wzmacniającej.

Osobiście podobało mi się połączenie Ice Nova i Glacial hammer tylko znowu ... są to skille żywiołów bez mace zwiększającej ich obrażenia.

W pasywnym drzewku myślałem o dodaniu punku w miejsce umiejętności, która sprawia, że przeciwnicy nie mogą uniknąć ataku kosztem obrażeń krytycznych.

Ja stawiam zawsze na atak, shield w tej grze jest zbędny, najlepiej sprawdza się w mele 2x dagger. Shield moze dla witch jest dobry czasami.

Poza tym możliwości buildów jest nieskończenie wiele, po co psuć sobie zabawę i używac gotowców?? Lepiej samemu poeksperymentować.

Polecam odpalić kilka gotowców z oficjalnego forum poe, popatrzeć i na ich podstawie stworzyć coś swojego.

Dokładnie poszukaj paru gotowców i wykorzystaj to by stworzyć swój własny build, ja tak robię bo dzięki temu wiem, że nie psuje sobie postaci + gram tak jak mi się podoba, i czuć satysfakcje, że to jednak ja robię ten build.

W pasywnym drzewku myślałem o dodaniu punku w miejsce umiejętności, która sprawia, że przeciwnicy nie mogą uniknąć ataku kosztem obrażeń krytycznych.

Lol, to jest core talent(dla marudera) tak samo jak że nie mogą cie ze stunować kosztem ewazji

A co myślicie o tym: templar 1h+ tarcza pod molten strike http://www.pathofexile.com/fullscreen-passive-skill-tree/AAAAAwUBTwRDyFugp1V8Dmjy8B-iAASzwGavbGvZNI6GOwthxq4MXxynU6XE9nKp9zJ82YnYaFjXllWpl7RqAa-nHM4rUA3N_lQn7QYO1HwJ9uoYUea0LyE0QT_fsndTOzuexZSHdqzPfq2N2WFXDZZs85toZZHO8awpLny4Gj7yL37ieTlfPxQg7w5QR-RR6dWezfKcbpf3vqcwtqTelkKO4kOYCgHnG_ol37YspBkUTfxLvJ8YkTpSMn426P-wBOR10IZgIq84U3bn5K1gxBnpYJHzb0nVCbthUpOoERpza1dUirM8LYNfrKpZ83IPcYXzEbFClG9mVA==

Jednak jeśli na prawdę boisz się ognia, to pozostań w 1h mace + shield, zrób trochę passive skilli pod manę, zamiast normalnego ataku ustaw static strike z takimi support gemami, jakie podałem wcześniej, a resztę zrób sobie pod stuny np. shield charge czy coś, ponieważ, jak już mówiłem, moim zdaniem 2h sword nie opłaca się robić bez żywiołu ognia (na 40 lvl'u używam heavy strike z support gemami zwiększającymi obrażenia od ognia i obrażenia fizyczne) oraz 2 skille rezerwujące manę i zadające dodatkowe obrażenia od ognia + jakiś minion też zwiększający obrażenia od ognia i mam DPS 1500 [a jak zdobędę gem multistrike, ten dps podskoczy x3 ]) oraz gemu cyclone z supportem do leczenia który sprawdza się zarówno w walkach z dużymi grupami potworów jak i do leczenia w przypadku cięższych walk.

To nie tyle boję się ognia, co nie lubię tego żywiołu :D Dlatego staram się zrobić, jeśli nie bez żywiołów, lodowego woja. Spróbuję może coś z 2h sword i Ice ogarnąć bazując na czyimś buildzie. Teoretycznie żywioł lodu byłby fajny z taki Cyclone, zamrożone mobki wolniej atakują i się poruszają, co brzmi ciekawie.

To nie tyle boję się ognia, co nie lubię tego żywiołu Dlatego staram się zrobić, jeśli nie bez żywiołów, lodowego woja. Spróbuję może coś z 2h sword i Ice ogarnąć bazując na czyimś buildzie. Teoretycznie żywioł lodu byłby fajny z taki Cyclone, zamrożone mobki wolniej atakują i się poruszają, co brzmi ciekawie.

Fire jest dominującym żywiołem w grach , tak samo jak Cold - Freeze, ja osobiście gdy gra mi daje taką możliwość staram się iść w Earth, najlepsze efekty ten zywiol dawał w Lineage II, Necro rządzil :D

Niestety w PoE żywioły są takie same, czy to cold, czy fire, efekt jest prawie identyczny, dlatego uważam ze ta gra jest prymitywna, co prawda za***iście grywalna, ale jednak prymitywna.

Każdy w końcu rozwija drzewko w identyczny sposób, co powoduje ze gra jest nudna, bo kazdy ma te same skille i jest tak samo rozbudowany.

Można się o tym przekonac po stoczeniu kilkudziesięciu PVP.

Dodatkowo w drzewku um. pasywnych porozwijałem trochę manę, więc mogłem ustawić sobie static strike pod LPM zamiast normalnego ataku co drastycznie zwiększało DPS (szczególnie przeciwko dużym grupkom potworów) a mana była zawsze na wysokim poziomie.

Nie rozumiem, po co marnować talenty w manę. Chyba każdy od 1lvl używa tylko skillów? Nie widziałem jeszcze nikogo walczącego autoattackiem XD

Jeśli chcesz solidny build pod mace+shielda to polecam glacial hammer, był chyba w jednym z odcinków build of the week na oficjalnym kanale GGG na yt. Sam grałem nim do ~80 poziomu na lidze hc i sprawdzał się bardzo dobrze.

Witam

Od jakiegoś czasu pogrywam sobie w PoE i po ograniu się rangerem postanowiłem stworzyć wojownika. Z racji tego, że gra pozwala na bardzo duże pole do popisu, zastanawiałem się nad 1h Mace + Shield lub 2h sword Duelistem. Przy czym, jeśli chodzi o mace, chciałem iść w kierunku tych stawiających na stun, a nie żywioły. Póki co mam 19poziom i nie dodawałem w pasywnym drzewku ani do mace, ani shield, czy też 2h sword, gdyż wciąż się zastanawiam co lepiej :) Jak narazie nie mam problemów z większymi grupkami mobów, kłopoty sprawiają jednak pojedyncze cele, a raczej to, że długo nad nimi schodzi. Nie mam tu pretensji do gry, bo jest świetna i cenię Jej poziom trudności, staram się jednak znajść build pasujący pod wyżej wymienione gusta.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w utworzeniu jakiegoś buildu dla takiego zestawienia (1h mace stawiające na stun + shield lub 2h sword bez żywiołu ognia).

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Wedro