#2 Poradnik Jak grać Vayne

Dziś napiszę dla Was poradnik o Vayne, jak nią grać, jakie są jej plusy, minusy i takie tam... Zapraszam do lektury oraz komentowania :)

Vayne

Krótkie streszczenie historii naszej łowczyni. Świat był mroczny, Vayne Shauna była córką bogatego kolesia z Demacii. Ojciec wiele razy ostrzegał ją, że istnieje wiele złoczyńców całkowicie spaczonych czarną magią, lecz ona nie brała tego do siebie... Pewnej nocy wiedźma wzięła sobie za cel bogatego ojca naszej kochanej Vayne. Wiedźma zabiła całą ochronę i wtargnęła do posiadłości. Torturowała całą rodzinę aż nie poumierali, lecz tylko Vayne przeżyła ponieważ się schowała. Kiedy wiedźma odeszła Vayne czmykła w krzaki słysząc krzyki swych bliskich.

Dzięki fortunie ojca vayne udało się przeżyć i znaleźć mentora który nauczy ją jak polować na pomioty mroku. Gdy była już ponurą kobietą zyskała przydomek Nocnej Łowczyni której bał się każdy złoczyńca gdy tylko usłyszał, że wyrusza na polowania...

Mniej więcej tak wygląda jej historia, jak dla mnie dość oklepany motyw... Młoda dziewczynka traci ojca a w poszukiwaniu zemsty morduje złoczyńców którzy dokonali tego złego czynu. O ile się nie mylę w uniwersum Marvela albo DC univers była postać o podobnej historii...

informacje o mrocznej łowczyni.

Vayne ma standardowy zasięg ataku czyli 550 jednostek. Jej DMG z początku może wydawać się nikły, ale to tylko złudzenie... tak samo jest z jej pasywną umiejętnością która pozwala nam łatwiej dogonić przeciwnika.

Skille mrocznej łowczyni :

Akrobacja

Vayne wykonuje obrót w przód, starając się ustawić do następnego strzału. Jej następny atak zadaje dodatkowe obrażenia magiczne.

Srebrne Bełty

Vayne stosuje bełty zakończone szlachetnym metalem, toksycznym dla złych istot. Co trzeci atak lub użycie umiejętności przeciw temu samemu celowi powoduje zadanie mu nieuchronnych obrażeń, równych części jego maksymalnego zdrowia. (Maks.: 200 pkt. obrażeń przeciw potworom)

Potępienie

Vayne zdejmuje z pleców ciężką kuszę i wystrzeliwuje w cel ogromny bełt, zadając obrażenia i odrzucając wroga do tyłu. Jeśli przeciwnik trafi na przeszkodę, zostaje przebity, co zadaje dodatkowe obrażenia i ogłusza go.

Godzina Sądu

Przygotowując się do wiekopomnego starcia, Vayne otrzymuje premię do obrażeń ataku, staje się niewidzialna podczas Akrobacji oraz zyskuje potrójną premię do prędkości ruchu od Nocnej Łowczyni.

Przejdźmy teraz do sedna sprawy, czyli jak nią grać!

Vayne różni się od innych ADC chociaż tym, że z początku jest od nich o wiele słabsza
.

W początkowej fazie gry najlepiej jest lasthitować, możemy sobie pozwolić na mały harass tylko w momencie gdy przeciwnik nam na to pozwala. Przez to, że przeciwnik nam pozwala rozumiem np: Ich ADC nie ma armor runek, jest to caitlynn która zmarnowała Q i stoi dość blisko abyśmy przy pomocy akrobacji mogli się do niej dotoczyć. Tak wygląda harass podczas gry Vayne.

Oczywiście bardziej zaawansowani gracze powiedzą, że Vayne może również harassować ze srebrnych bełtów. Oczywiście, że może ale to jest dla osób które ogarniają tę postać w większym stopniu!

Dobra, wyfarmiliśmy już swoje. Mamy 3k golda. Cofamy się do bazy, otwieramy sklep i pojawia się pytanie : Co kupic?!

Jak na mój gust do Vayne genialnym i uniwersalnym buildem jest :

Early game : Ostrze zniszczonego króla, Nagolenniki berserkera.

Mid game : Widmowy tancerz, Kosa stattika.

Late game : Ostrze nieskończoności, Ostatni szept.

Ok, a teraz przejdę do wytłumaczenia Dlaczego własnie te a nie inne itemy.

Vayne jest to ADC który większość czasu spędza na farmieniu, a jej najważniejszym atrybutem jest Mid / Late game i Attack speed. Nie jest to coś w stylu Dravena który idzie w większości pod Attack Damage... chociaż Nocną Łowczynię można tak zbudować, lecz osobiście tego nie polecam.

Nasza umiejętność pod W czyli Srebrne Bełty powodują, że co trzeci strzał zadajemy przeciwnikowi nieuchronne obrażenia zależne od ilości jego punktów życia (maksymalnej). Dlatego ten build, jest naprawdę dobry w late game. Wkorzystując dobrze naszego ulta oraz skilli ( E oraz Q ) przedmioty dające nam HP nie są tak bardzo potrzebne.

Grając Vayne staraj się zawsze używać skilla pod E czyli Potępienia. Skill ten stunuje przy wbiciu przeciwnika w ściane, a także nakłada licznik (stacka) na Srebrny Bełt.

Ważny element gry Vayne : Kitowanie.

Kitowanie jest to manewr pozwalający Ci ubić przeciwnika nie pozwalając mu nawet do siebie podejść poprzez wykorzystanie odpowiednich umiejetności oraz swojego zasięgu ataku. Nie mam pojęcia jak to opisać ale najłatwiej zrobię to chyba tymi słowami : Normal attack -> odejscie / Q vayne -> starasz się doprowadzić przeciwnika do ściany albo toczysz się na jego bok tak aby był on między tobą a ścianą -> Kitujesz dalej. Mniej więcej na tym polega owe kitowanie, nie jest to nic trudnego lecz pierwsze parę razy nie zdziw się, że Ci nie wychodzi. Najłatwiej kituje się Ashe ponieważ ma ona efekt spowolnienia pod Q / W oraz stunującego ulta, polecam ją aby zapoznać się z kitowaniem.

Runy i Masterierki.

Udostępnię wam teraz
swój własny układ run i masterierków na SS'ie.

http://imageshack.us/photo/my-images/163/6i5u.png/ - RUNY

http://imageshack.us...s/341/c6nl.jpg/ - MASTERKI

Rozpis runek :

Czerwone pod Attack speed : Greater mark of attack speed 9x

Zółte pod armor : Greater Seal of Armor 9x

Niebieskie pod resisty : Greater Glyph Or Magic Resist 9x

Quinty pod AD : Greater Quintessence of Attack Damage 3x

Podsumowanie

Vayne to potężna postać, niestety nie od samego początku. Na myśli nie mam tylko początku meczu, ale początek swojej przygody z Nocną Łowczynią. Owa postać jest potężna, jak na mój gust znacznie potężniejsza od każdego innego ADC w late game. Troszkę czasu zajmie nim przestaniesz się skupiać na tym by był przy ścianie, a tym gdy zaczniesz wciskać E impulsywnie gdy zobaczysz kogo kolwiek blisko ściany.

Plusy postaci :

Mobilność, postać owa jest bardzo szybka i zwinna.

Ult daje niewidzialność na 1 sec za każdym razem gdy się przetoczymy. Daje to spore możliwości.

Jak ogarniesz postać jesteś w stanie wygrać grę samemu.

Minusy postaci :

Słabe early.

Potrzeba jej supporta który z nią dobrze współpracuje aby wygrać linię (czyt np: Nunu ).

I to by było na tyle dzisiejszego poradnika How To Play : Vayne. Licze, że się podoba. Przepraszam, że nie napisałem z jakim supportem dobrze współpracuje itp itd, ale dla mnie postać supportująca nie ma znaczenia, to gracz nią gra. Choć każdy ma preferencje, ja osobiście preferuje Thresha / Nunu gdy gram Vayne. Tak też liczę, że się spodoba i zapraszam do komentowania.

Pozdrawiam, ToXzZ.

ps. Gdy minie mi mutacja mam zamiar coś dla was postreamować. Na streamie będzie możliwość pytania mnie o wszystko co chcecie, oraz popatrzenie jak w praktyce wyglądają moje buildy i porady. Oraz odrazu odpowiem, że nie, nie mam 13 lat. Mutacja zaatakowała mnie dość późno.

Mnie to bardziej wyglada na opis postaci niż na poradnik ale ok.

Dosyć dobry poradnik, lecz moim zdaniem idziesz za bardzo w att speed.Z buildem w early game się zgodzę, zaś w late game lepiej jest zrobić tak zeal, infinity edge, phantom dancer.

Dałeś 2 razy srcreena do masterek.

Mnie to bardziej wyglada na opis postaci niż na poradnik ale ok.

a co mam napisać by to był poradnik? Co masz robić od kroku po krok? Opisałem to co musisz wiedziec by cokolwiek zrobic... kazdy ma swoj styl gry...

Dosyć dobry poradnik, lecz moim zdaniem idziesz za bardzo w att speed.Z buildem w early game się zgodzę, zaś w late game lepiej jest zrobić tak zeal, infinity edge, phantom dancer.Dałeś 2 razy srcreena do masterek.

skończe mecz i fixne

mod_ico.png
Mamy opcje - edit. Salek
skończe mecz i fixne
Mamy opcje - edit. Salek 

Done.

Vayne jest to ADC który większość czasu spędza na farmieniu

każdy mądry adc powinien spędzić większosć czasu na farmieniu

Czerwone pod Attack speed : Greater mark of attack speed 9xZółte pod armor : Greater Seal of Armor 9xNiebieskie pod resisty : Greater Glyph Or Magic Resist 9xQuinty pod AD : Greater Quintessence of Attack Damage 3x

zainwestowałbym czerwone w dmg, pomagają w creepowaniu a ta wartość aspd jest bezużyteczna bo w early nie masz gdzie sie rozpedzic z tym aspd, a potem juz masz itemki... jak dla mnie strata runek, to co dałeś raczej wygląda jak stardardowy build pod ad junglera ;p

co do itemow: ok, ale statikk shiva po prostu nie trawie, ten item ma dla mnie badziewny pasyw i lepiej zainwestować w coś innego

+ vayne wcale nie ma takiego slabego early oO... pograj wiecej.

od siebie jeszcze dodam (bo nie widzialem zeby gdzieś tu było) że powinno sie na niej maskować Q, mniejszy cooldown, znacznie więcej dmg wtedy wciskasz, serio.

edit: co do supportów nunu z nią to w sumie najlepsze wyjście, aczkolwiek grałem dużo z vayne jako lulu i szło bardzo dobrze

każdy mądry adc powinien spędzić większosć czasu na farmieniuzainwestowałbym czerwone w dmg, pomagają w creepowaniu a ta wartość aspd jest bezużyteczna bo w early nie masz gdzie sie rozpedzic z tym aspd, a potem juz masz itemki... jak dla mnie strata runek, to co dałeś raczej wygląda jak stardardowy build pod ad junglera ;pco do itemow: ok, ale statikk shiva po prostu nie trawie, ten item ma dla mnie badziewny pasyw i lepiej zainwestować w coś innego+ vayne wcale nie ma takiego slabego early oO... pograj wiecej.od siebie jeszcze dodam (bo nie widzialem zeby gdzieś tu było) że powinno sie na niej maskować Q, mniejszy cooldown, znacznie więcej dmg wtedy wciskasz, serio.edit: co do supportów nunu z nią to w sumie najlepsze wyjście, aczkolwiek grałem dużo z vayne jako lulu i szło bardzo dobrze

Zgadzam się z tobą, że maxowanie Q jest dobre ale W też jest dobre. Jeżeli maxujesz W to moje runy są lepsze, zresztą W jest dobre po 6 lvl

Vayne dość pograłem by podyskutować z tobą jeśli chcesz :) W razie czego pisz na gadu.

Pozdrawiam, ToXzZ.

#edit. Jak już powiedziałem "JA OSOBISCIE" lubie wymienione wcześniej supporty ;P To jak się supp z ADC sprawdza zależy tylko od osoby grającej.

Ciekawy build i w ogóle poradnik, uwielbiam Vayne:) dzięki za to. Jak tylko uda mi się to go przetestuję:) ADC to nie jest moja mocna strona i każda rada od lepszych graczy na pewno się przyda:)

Ciekawy build i w ogóle poradnik, uwielbiam Vayne:) dzięki za to. Jak tylko uda mi się to go przetestuję ADC to nie jest moja mocna strona i każda rada od lepszych graczy na pewno się przyda:)

DZIĘKI! Pierwszy tak pozytywny komentarz! napędzasz mnie do działania !!! :)

Pozdrawiam, ToXz.

Mogłeś podać standardowe combo, tzn AA>Q>E. No i bardzo dobrze gra się z LS Quintami i Doranem na start. Polecam sprawdzić. Ogólnie to 5/10 imo. Bo trochę mało treści i brak obrazków :D

@Down

Nic Cię nie usprawiedliwia :D. Ktoś inny w poradniku do Lee Sina wstawiał obrazki.

Mogłeś podać standardowe combo, tzn AA>Q>E. No i bardzo dobrze gra się z LS Quintami i Doranem na start. Polecam sprawdzić. Ogólnie to 5/10 imo. Bo trochę mało treści i brak obrazków

Brak obrazków bo na tym forum się nie da... wklejalem URL i imba.. nic prócz treści samego kodu / linku się nie pojawiało.

@up Nie mam pojęcia jak :P Anyway następny poradnik jeżeli będzie o jakiejś postaci i ktoś powie mi jak to zrobić to obrazki będą :P

Dobry poradnik, lepszy od wczorajszego, ale lepiej aby też dodać itemki nazwy po angielsku. Wiem mały szczegół, ale ja nazw uczyłem only engisch, chociaż na eu west mam wersję pl.

Dziś napiszę dla Was poradnik o Vayne, jak nią grać, jakie są jej plusy, minusy i takie tam... Zapraszam do lektury oraz komentowania :)

Vayne

Krótkie streszczenie historii naszej łowczyni. Świat był mroczny, Vayne Shauna była córką bogatego kolesia z Demacii. Ojciec wiele razy ostrzegał ją, że istnieje wiele złoczyńców całkowicie spaczonych czarną magią, lecz ona nie brała tego do siebie... Pewnej nocy wiedźma wzięła sobie za cel bogatego ojca naszej kochanej Vayne. Wiedźma zabiła całą ochronę i wtargnęła do posiadłości. Torturowała całą rodzinę aż nie poumierali, lecz tylko Vayne przeżyła ponieważ się schowała. Kiedy wiedźma odeszła Vayne czmykła w krzaki słysząc krzyki swych bliskich.

Dzięki fortunie ojca vayne udało się przeżyć i znaleźć mentora który nauczy ją jak polować na pomioty mroku. Gdy była już ponurą kobietą zyskała przydomek Nocnej Łowczyni której bał się każdy złoczyńca gdy tylko usłyszał, że wyrusza na polowania...

Mniej więcej tak wygląda jej historia, jak dla mnie dość oklepany motyw... Młoda dziewczynka traci ojca a w poszukiwaniu zemsty morduje złoczyńców którzy dokonali tego złego czynu. O ile się nie mylę w uniwersum Marvela albo DC univers była postać o podobnej historii...

informacje o mrocznej łowczyni.

Vayne ma standardowy zasięg ataku czyli 550 jednostek. Jej DMG z początku może wydawać się nikły, ale to tylko złudzenie... tak samo jest z jej pasywną umiejętnością która pozwala nam łatwiej dogonić przeciwnika.

Skille mrocznej łowczyni :

Akrobacja

Vayne wykonuje obrót w przód, starając się ustawić do następnego strzału. Jej następny atak zadaje dodatkowe obrażenia magiczne.

Srebrne Bełty

Vayne stosuje bełty zakończone szlachetnym metalem, toksycznym dla złych istot. Co trzeci atak lub użycie umiejętności przeciw temu samemu celowi powoduje zadanie mu nieuchronnych obrażeń, równych części jego maksymalnego zdrowia. (Maks.: 200 pkt. obrażeń przeciw potworom)

Potępienie

Vayne zdejmuje z pleców ciężką kuszę i wystrzeliwuje w cel ogromny bełt, zadając obrażenia i odrzucając wroga do tyłu. Jeśli przeciwnik trafi na przeszkodę, zostaje przebity, co zadaje dodatkowe obrażenia i ogłusza go.

Godzina Sądu

Przygotowując się do wiekopomnego starcia, Vayne otrzymuje premię do obrażeń ataku, staje się niewidzialna podczas Akrobacji oraz zyskuje potrójną premię do prędkości ruchu od Nocnej Łowczyni.

Przejdźmy teraz do sedna sprawy, czyli jak nią grać!

Vayne różni się od innych ADC chociaż tym, że z początku jest od nich o wiele słabsza
.

W początkowej fazie gry najlepiej jest lasthitować, możemy sobie pozwolić na mały harass tylko w momencie gdy przeciwnik nam na to pozwala. Przez to, że przeciwnik nam pozwala rozumiem np: Ich ADC nie ma armor runek, jest to caitlynn która zmarnowała Q i stoi dość blisko abyśmy przy pomocy akrobacji mogli się do niej dotoczyć. Tak wygląda harass podczas gry Vayne.

Oczywiście bardziej zaawansowani gracze powiedzą, że Vayne może również harassować ze srebrnych bełtów. Oczywiście, że może ale to jest dla osób które ogarniają tę postać w większym stopniu!

Dobra, wyfarmiliśmy już swoje. Mamy 3k golda. Cofamy się do bazy, otwieramy sklep i pojawia się pytanie : Co kupic?!

Jak na mój gust do Vayne genialnym i uniwersalnym buildem jest :

Early game : Ostrze zniszczonego króla, Nagolenniki berserkera.

Mid game : Widmowy tancerz, Kosa stattika.

Late game : Ostrze nieskończoności, Ostatni szept.

Ok, a teraz przejdę do wytłumaczenia Dlaczego własnie te a nie inne itemy.

Vayne jest to ADC który większość czasu spędza na farmieniu, a jej najważniejszym atrybutem jest Mid / Late game i Attack speed. Nie jest to coś w stylu Dravena który idzie w większości pod Attack Damage... chociaż Nocną Łowczynię można tak zbudować, lecz osobiście tego nie polecam.

Nasza umiejętność pod W czyli Srebrne Bełty powodują, że co trzeci strzał zadajemy przeciwnikowi nieuchronne obrażenia zależne od ilości jego punktów życia (maksymalnej). Dlatego ten build, jest naprawdę dobry w late game. Wkorzystując dobrze naszego ulta oraz skilli ( E oraz Q ) przedmioty dające nam HP nie są tak bardzo potrzebne.

Grając Vayne staraj się zawsze używać skilla pod E czyli Potępienia. Skill ten stunuje przy wbiciu przeciwnika w ściane, a także nakłada licznik (stacka) na Srebrny Bełt.

Ważny element gry Vayne : Kitowanie.

Kitowanie jest to manewr pozwalający Ci ubić przeciwnika nie pozwalając mu nawet do siebie podejść poprzez wykorzystanie odpowiednich umiejetności oraz swojego zasięgu ataku. Nie mam pojęcia jak to opisać ale najłatwiej zrobię to chyba tymi słowami : Normal attack -> odejscie / Q vayne -> starasz się doprowadzić przeciwnika do ściany albo toczysz się na jego bok tak aby był on między tobą a ścianą -> Kitujesz dalej. Mniej więcej na tym polega owe kitowanie, nie jest to nic trudnego lecz pierwsze parę razy nie zdziw się, że Ci nie wychodzi. Najłatwiej kituje się Ashe ponieważ ma ona efekt spowolnienia pod Q / W oraz stunującego ulta, polecam ją aby zapoznać się z kitowaniem.

Runy i Masterierki.

Udostępnię wam teraz
swój własny układ run i masterierków na SS'ie.

http://imageshack.us/photo/my-images/163/6i5u.png/ - RUNY

http://imageshack.us...s/341/c6nl.jpg/ - MASTERKI

Rozpis runek :

Czerwone pod Attack speed : Greater mark of attack speed 9x

Zółte pod armor : Greater Seal of Armor 9x

Niebieskie pod resisty : Greater Glyph Or Magic Resist 9x

Quinty pod AD : Greater Quintessence of Attack Damage 3x

Podsumowanie

Vayne to potężna postać, niestety nie od samego początku. Na myśli nie mam tylko początku meczu, ale początek swojej przygody z Nocną Łowczynią. Owa postać jest potężna, jak na mój gust znacznie potężniejsza od każdego innego ADC w late game. Troszkę czasu zajmie nim przestaniesz się skupiać na tym by był przy ścianie, a tym gdy zaczniesz wciskać E impulsywnie gdy zobaczysz kogo kolwiek blisko ściany.

Plusy postaci :

Mobilność, postać owa jest bardzo szybka i zwinna.

Ult daje niewidzialność na 1 sec za każdym razem gdy się przetoczymy. Daje to spore możliwości.

Jak ogarniesz postać jesteś w stanie wygrać grę samemu.

Minusy postaci :

Słabe early.

Potrzeba jej supporta który z nią dobrze współpracuje aby wygrać linię (czyt np: Nunu ).

I to by było na tyle dzisiejszego poradnika How To Play : Vayne. Licze, że się podoba. Przepraszam, że nie napisałem z jakim supportem dobrze współpracuje itp itd, ale dla mnie postać supportująca nie ma znaczenia, to gracz nią gra. Choć każdy ma preferencje, ja osobiście preferuje Thresha / Nunu gdy gram Vayne. Tak też liczę, że się spodoba i zapraszam do komentowania.

Pozdrawiam, ToXzZ.

ps. Gdy minie mi mutacja mam zamiar coś dla was postreamować. Na streamie będzie możliwość pytania mnie o wszystko co chcecie, oraz popatrzenie jak w praktyce wyglądają moje buildy i porady. Oraz odrazu odpowiem, że nie, nie mam 13 lat. Mutacja zaatakowała mnie dość późno.