Mamy koniec roku to i czas na podsumowanie , pisze tylko o grach w które grałem , więc wybaczcie brak Dragonica czy Discovery online . No to zaczynamy , inne propozycje mile widziane :
CO NOWEGO CIEKAWEGO :
1) 12 SKY 2 : Nowa odsłona sławnego grindera , niewiele różniąca sie od poprzedniej części . Wszystko w grze jest takie sobie , ogólnie twórcy więcej obiecali niż dali . Dla fanów szybkich grinderów gra interesująca
2) D&D - Ładna grafika , świetne questy , bogactwo rozwoju postaci , masa ras i klas . W przciwieństwie do większości darmowych mmo ta gra jest nastawiona na questy . Świetna propozycja dla bardziej zawansowanego gracza . Jak dla mnie najciekawszy tytuł tego roku .
3) CELESTIAL DESTROYER/JADE DYNASTY -Duchowy następca Perfect World . Sporo questów , niezła grafika , średnia dynamika . Dla fanów PW pozycja obowiązkowa dla reszty już niekoniecznie .
4) Taikodem - Darmowa gra traktująca o kosmosie . Na początku troche nudna , potem sie rozkręca . Jeśli nie stać cie na płacenie za EVE , pozostaje ci tylko Taikodem
5)Priston Tale 2 - Bardzo ciekawy grindownik , czerpiący całymi garściami z LIneage 2 . Ładna grafika , bogactwo klas postaci , wolne expienie ( ja tak lubie ) , niestety jak zwykle fimra k2p nie potrafi radzić sobie z botami . Godna uwagi dla lubiących klony L2
6) Karos - Kolejny darmowy grinder ( te zdanie powinienem chyba wpisywać opcją kopiuj/wklej ) . Ładna grafika , bardzo ciekawy rozwój postaci , rozbudowany craft i dosyć oryginalny pomysł na mounty . Gra przeznaczona raczej dla nołlajfów z racji bardzo wolnego expienia i potrzeby wielogodzinnego wydobywania surowców
R.I.P.
1) Warrior Epic - Bardzo oryginalna gra roomowa , niestety nie przypadła zbyt wielu graczom do gustu , a szkoda bo miała kilka unikatowych rozwiązań
2)Ys - Rewelacyjny klon Lineage 2 , gdyby nie to że padła ,. uznałbym ją za gre roku . Niestety jak zwykle k2p zabiło tą gre nic nie robiąc z masami botów
PORAŻKA ROKU
SUN - Nie zrozumcie mnie źle , to całkiem przyjemny grindownik , ale sytuacja jest identyczna jak w zeszłym roku z Rohan-em . Twórcy obiecywali cuda wianki a dostaliśmy w sumie kolejną przeciętną gre , wyróżniającą sie jedynie grafiką . Do tego lagi servera , brak możliwości wyboru płci ( w 2009 roku ! ) i straszliwa monotonia . Dla mnie najbardziej zawiedzione oczekiwania w tym roku .
NAJLEPSZA GRA ROKU
RUNES OF MAGIC - Nie ma sie co oszukiwać , władca jest tylko jeden . Tylko RoM daje nam możliwości porównywalne z płatnymi tytułami MMO . Mamy w tej grze dokładnie wszystko czego potrzeba : grafika , questy , świat , craft , housing , mozna by tak wymieniać godzinami . Choć mi niezbyt przypadł to gustu to obiektywnie rzecz biorąc reszta darmówek ma sie do Rom-a tak , jak pistolet skałkowy do Uzi .
No to teraz czekam na wasze propozycje , oraz na posty oburzonych fanów SUN-a . AVE