2009 okiem brody

Mamy koniec roku to i czas na podsumowanie , pisze tylko o grach w które grałem , więc wybaczcie brak Dragonica czy Discovery online . No to zaczynamy , inne propozycje mile widziane :

CO NOWEGO CIEKAWEGO :

1) 12 SKY 2 : Nowa odsłona sławnego grindera , niewiele różniąca sie od poprzedniej części . Wszystko w grze jest takie sobie , ogólnie twórcy więcej obiecali niż dali . Dla fanów szybkich grinderów gra interesująca

2) D&D - Ładna grafika , świetne questy , bogactwo rozwoju postaci , masa ras i klas . W przciwieństwie do większości darmowych mmo ta gra jest nastawiona na questy . Świetna propozycja dla bardziej zawansowanego gracza . Jak dla mnie najciekawszy tytuł tego roku .

3) CELESTIAL DESTROYER/JADE DYNASTY -Duchowy następca Perfect World . Sporo questów , niezła grafika , średnia dynamika . Dla fanów PW pozycja obowiązkowa dla reszty już niekoniecznie .

4) Taikodem - Darmowa gra traktująca o kosmosie . Na początku troche nudna , potem sie rozkręca . Jeśli nie stać cie na płacenie za EVE , pozostaje ci tylko Taikodem

5)Priston Tale 2 - Bardzo ciekawy grindownik , czerpiący całymi garściami z LIneage 2 . Ładna grafika , bogactwo klas postaci , wolne expienie ( ja tak lubie ) , niestety jak zwykle fimra k2p nie potrafi radzić sobie z botami . Godna uwagi dla lubiących klony L2

6) Karos - Kolejny darmowy grinder ( te zdanie powinienem chyba wpisywać opcją kopiuj/wklej ) . Ładna grafika , bardzo ciekawy rozwój postaci , rozbudowany craft i dosyć oryginalny pomysł na mounty . Gra przeznaczona raczej dla nołlajfów z racji bardzo wolnego expienia i potrzeby wielogodzinnego wydobywania surowców

R.I.P.

1) Warrior Epic - Bardzo oryginalna gra roomowa , niestety nie przypadła zbyt wielu graczom do gustu , a szkoda bo miała kilka unikatowych rozwiązań

2)Ys - Rewelacyjny klon Lineage 2 , gdyby nie to że padła ,. uznałbym ją za gre roku . Niestety jak zwykle k2p zabiło tą gre nic nie robiąc z masami botów

PORAŻKA ROKU

SUN - Nie zrozumcie mnie źle , to całkiem przyjemny grindownik , ale sytuacja jest identyczna jak w zeszłym roku z Rohan-em . Twórcy obiecywali cuda wianki a dostaliśmy w sumie kolejną przeciętną gre , wyróżniającą sie jedynie grafiką . Do tego lagi servera , brak możliwości wyboru płci ( w 2009 roku ! ) i straszliwa monotonia . Dla mnie najbardziej zawiedzione oczekiwania w tym roku .

NAJLEPSZA GRA ROKU

RUNES OF MAGIC - Nie ma sie co oszukiwać , władca jest tylko jeden . Tylko RoM daje nam możliwości porównywalne z płatnymi tytułami MMO . Mamy w tej grze dokładnie wszystko czego potrzeba : grafika , questy , świat , craft , housing , mozna by tak wymieniać godzinami . Choć mi niezbyt przypadł to gustu to obiektywnie rzecz biorąc reszta darmówek ma sie do Rom-a tak , jak pistolet skałkowy do Uzi .

No to teraz czekam na wasze propozycje , oraz na posty oburzonych fanów SUN-a . AVE :rolleyes:

A RoM nie wyszedl w 2008r? :D

W tym roku z nowych MMO gralem tylko w D&D, SUN, Karos. I nie pamietam czy gra w Prison Tale 2 czy YS Online byly tego rocznymi rozgrywkami... jak tak to chyba na poczatku roku ;D

D&D - perfekt dla milosnikow tej serii jak i dla milosnikow ciekawych questow. Ale dla mnie... nie wybaczalne motyw z bledami animacji.

SUN - Hmmm ja nie wiem ale tytul jest dosc ciekawy... graficznie :D. Nie no gra nie jest zla... jest nawet dobra i ciekawie sie w nia gra.. Ale jest to kolejna gra ktora miala obiecywac zlote gory.... a wyszlo jak zwykle.

Karos - 100% jak broda klon, klonem popedza :)

PT2 i YS... bez obrazy ale jak mam juz grac w klony L2... to juz nawet wole privy :)

A skoro jest to temat o MMO a nie o wszystkich grach... to nie dopisze nic nowego tylko zamieszcze tego spama :D

Hah Broda Nam się chyba starzeje, strsznie delikatne te opisy. Gdy przeczytałem ten temat to liczyłem, na jakies ostre opinie. A tu zaskoczenie :P

A tak na prawdę, to w sumie zgadzam się prawie z każdym słowem. Mam bardzo podobną opinie na temat tych gier. Z mojej strony pełne poparcie.

Spawnik w 2008 była CB RoM-a , a jakoś w lutym dopiero full :)

Wszystko się zgadza, chociaż RoM mnie nie zachwycił - pewnie dlatego że stawiam na dynamikę. I pewnie dlatego spodobał mi się tytuł który Ty nazwałeś "porażką roku", bo po czasie jest fajny. Dynamika (lagi są już teraz zdecydowanie mniejsze), nie polega ona na ciągłym grindzie, nie jest źle, mi gra się przyjemnie. Chociaż tak, brak możliwości wyboru płci bije po oczach. Ja i tak czekam na allods online, chociaż im bardziej o nim czytam, tym bardziej się zniechęcam.

Slugg ale ja nie mówie że SUN jestr złt ale jeśli nie spełnia nawet połowy tego co obiecywali , to musze uznać to za porażke roku , wprawdzie o ten tytuł dzielnie też walczył 12 sky 2 , jednka Sun zawiodł mnie bardziiej , bo więcej sie po nim spodziewałem :)

Według mnie RoM nie zasługuję na najlepszą grę. Nigdy podróbka płatnego tytułu nie będzie zasługiwała na moje uznanie. Już lepiej zrobić coś swojego. Chociaż takie podrabianie to dobry chwyt na zebranie graczy.

Powiem tak, z gier które wymieniłeś to RoM jest gitny... Mimo to ten rok MMO jest dość ubogi... :<

Mam ukrytą nadzieję, że Allods Online odmieni oblicze darmowych MMO.

Mimo to zgadzam się z Tobą, dałeś trafne opinie dotyczące gier, które wymieniłeś.

Według mnie RoM nie zasługuję na najlepszą grę. Nigdy podróbka płatnego tytułu nie będzie zasługiwała na moje uznanie. Już lepiej zrobić coś swojego. Chociaż takie podrabianie to dobry chwyt na zebranie graczy.

Mogę z tego wywnioskować ,że abonament wywyższa grę i to P2P są zawsze lepsze? Zaskoczę Cię, mam nadzieję ,że na myśli masz WOWa ,który nie był tym pierwszym. Każde mmo jest podobne, bo po prostu brakuje pomysłów. ROM jest dobry ,a gry P2P zazwyczaj nie warte swojej ceny. Więc daruj wychwałek ,że masz na abonament.

Nie ja nie mówię, że gry na abonament są lepsze tylko twórcy którzy zgapiają pomysły od innych nie są MOIM zdaniem godni uwagi. Nie mogli wymyślić czegoś swojego? Musieli odgapiać? To tak jak byś zrobił jakiś projekt do szkoły lub pracy i wydał na to sporo czasu i kasy, a ktoś zrobił coś swojego ale całkiem odgapione od ciebie i przyciągał do tego ludzi.

"Zaraz po świętach, będziemy świadkami premiery nowego MMORPG-a pod tytułem "Valkyrie Sky". Jest to tym bardziej interesująca gra, ponieważ przez większość czasu, gracz będzie przebywał w powietrzu walcząc z przeciwnikami."

Hmmm skąd ja to znam, a już wiem Aion! Kolejna odgapina gra, czy już ludzie nie mają własnych pomysłów!

tylko ze wiekszosc pomyslow byla juz wykorzystana i ciezko na prawde ciezko byloby zrobic cos nowego, cos co by zaskoczylo nie tylko graczy p2p ale rowniez f2p, bo jak wiadomo gracz p2p zazwyczaj trzyma sie jednej gry, za to gracz f2p w swoim dorobku ma granie w wiekszosc gier, i zaskoczyc takiego gracza jest na prawde ciezko, jesli komus sie to uda, wroze powodzenie na szersza skale.

Nie ja nie mówię, że gry na abonament są lepsze tylko twórcy którzy zgapiają pomysły od innych nie są MOIM zdaniem godni uwagi. Nie mogli wymyślić czegoś swojego? Musieli odgapiać? To tak jak byś zrobił jakiś projekt do szkoły lub pracy i wydał na to sporo czasu i kasy, a ktoś zrobił coś swojego ale całkiem odgapione od ciebie i przyciągał do tego ludzi."Zaraz po świętach, będziemy świadkami premiery nowego MMORPG-a pod tytułem "Valkyrie Sky". Jest to tym bardziej interesująca gra, ponieważ przez większość czasu, gracz będzie przebywał w powietrzu walcząc z przeciwnikami."Hmmm skąd ja to znam, a już wiem Aion! Kolejna odgapina gra, czy już ludzie nie mają własnych pomysłów!

Ja pierogi, toż to aion jest podróbą FLYFFa!

Dyć tam też sie walczy w powietrzu!

NA STOS Z AIONEM!

Nie ja nie mówię, że gry na abonament są lepsze tylko twórcy którzy zgapiają pomysły od innych nie są MOIM zdaniem godni uwagi. Nie mogli wymyślić czegoś swojego? Musieli odgapiać? To tak jak byś zrobił jakiś projekt do szkoły lub pracy i wydał na to sporo czasu i kasy, a ktoś zrobił coś swojego ale całkiem odgapione od ciebie i przyciągał do tego ludzi."Zaraz po świętach, będziemy świadkami premiery nowego MMORPG-a pod tytułem "Valkyrie Sky". Jest to tym bardziej interesująca gra, ponieważ przez większość czasu, gracz będzie przebywał w powietrzu walcząc z przeciwnikami."Hmmm skąd ja to znam, a już wiem Aion! Kolejna odgapina gra, czy już ludzie nie mają własnych pomysłów!

Znajdź mi grę F2P, która byłaby oryginalna i odniosła jakikolwiek sukces/rozgłos. Łatwo jest mówić ogólnie, lecz przykładów brak. Nie wymagaj od twórców darmowych gier, czegoś co jest dla nich nie możliwe.

Masz przykład P2P AoC zaczarował mnie swoją innowacją i nie nudzi mnie tak jak WoW, niestety ludzie boją się rzeczy nowych, których nie rozumieją na pierwszy rzut oka. GW też jest innowacyjny połączenie kampanii i gry multi.

Z F2P DDO można nazwać dość świeżym pomysłem

Masz przykład P2P AoC zaczarował mnie swoją innowacją i nie nudzi mnie tak jak WoW, niestety ludzie boją się rzeczy nowych, których nie rozumieją na pierwszy rzut oka. GW też jest innowacyjny połączenie kampanii i gry multi.Z F2P DDO można nazwać dość świeżym pomysłem

DDO nie jest w pełni darmowe, ponieważ darmowa jest część tej gry. A więc to tak nie do końca możemy zaliczyć do F2P. A natomiast pozostałe gry, które podałeś, jak wiemy, są płatne.

Da się grać w DDO bez płacenia. W innych grach są mikrotranzakcje ułatwiające grę więc tak na prawdę nie ma gier F2P...

Dobra ja już nie mam zamiaru ciągnąć tej kutni, która do nikąd nie prowadzi, skoro uważacie że kopiowanie pomysłów to nic takiego to myślcie sobie co chcecie. Over.

Mamy koniec roku to i czas na podsumowanie , pisze tylko o grach w które grałem , więc wybaczcie brak Dragonica czy Discovery online . No to zaczynamy , inne propozycje mile widziane :

CO NOWEGO CIEKAWEGO :

1) 12 SKY 2 : Nowa odsłona sławnego grindera , niewiele różniąca sie od poprzedniej części . Wszystko w grze jest takie sobie , ogólnie twórcy więcej obiecali niż dali . Dla fanów szybkich grinderów gra interesująca

2) D&D - Ładna grafika , świetne questy , bogactwo rozwoju postaci , masa ras i klas . W przciwieństwie do większości darmowych mmo ta gra jest nastawiona na questy . Świetna propozycja dla bardziej zawansowanego gracza . Jak dla mnie najciekawszy tytuł tego roku .

3) CELESTIAL DESTROYER/JADE DYNASTY -Duchowy następca Perfect World . Sporo questów , niezła grafika , średnia dynamika . Dla fanów PW pozycja obowiązkowa dla reszty już niekoniecznie .

4) Taikodem - Darmowa gra traktująca o kosmosie . Na początku troche nudna , potem sie rozkręca . Jeśli nie stać cie na płacenie za EVE , pozostaje ci tylko Taikodem

5)Priston Tale 2 - Bardzo ciekawy grindownik , czerpiący całymi garściami z LIneage 2 . Ładna grafika , bogactwo klas postaci , wolne expienie ( ja tak lubie ) , niestety jak zwykle fimra k2p nie potrafi radzić sobie z botami . Godna uwagi dla lubiących klony L2

6) Karos - Kolejny darmowy grinder ( te zdanie powinienem chyba wpisywać opcją kopiuj/wklej ) . Ładna grafika , bardzo ciekawy rozwój postaci , rozbudowany craft i dosyć oryginalny pomysł na mounty . Gra przeznaczona raczej dla nołlajfów z racji bardzo wolnego expienia i potrzeby wielogodzinnego wydobywania surowców

R.I.P.

1) Warrior Epic - Bardzo oryginalna gra roomowa , niestety nie przypadła zbyt wielu graczom do gustu , a szkoda bo miała kilka unikatowych rozwiązań

2)Ys - Rewelacyjny klon Lineage 2 , gdyby nie to że padła ,. uznałbym ją za gre roku . Niestety jak zwykle k2p zabiło tą gre nic nie robiąc z masami botów

PORAŻKA ROKU

SUN - Nie zrozumcie mnie źle , to całkiem przyjemny grindownik , ale sytuacja jest identyczna jak w zeszłym roku z Rohan-em . Twórcy obiecywali cuda wianki a dostaliśmy w sumie kolejną przeciętną gre , wyróżniającą sie jedynie grafiką . Do tego lagi servera , brak możliwości wyboru płci ( w 2009 roku ! ) i straszliwa monotonia . Dla mnie najbardziej zawiedzione oczekiwania w tym roku .

NAJLEPSZA GRA ROKU

RUNES OF MAGIC - Nie ma sie co oszukiwać , władca jest tylko jeden . Tylko RoM daje nam możliwości porównywalne z płatnymi tytułami MMO . Mamy w tej grze dokładnie wszystko czego potrzeba : grafika , questy , świat , craft , housing , mozna by tak wymieniać godzinami . Choć mi niezbyt przypadł to gustu to obiektywnie rzecz biorąc reszta darmówek ma sie do Rom-a tak , jak pistolet skałkowy do Uzi .

No to teraz czekam na wasze propozycje , oraz na posty oburzonych fanów SUN-a . AVE :rolleyes: