390 vs 970

Chodzi o to że większość wypowiadających się ma karty z GFa, dlatego też rekomendować ci będą z firmy z której sami posiadają. (nie mówcie mi że tak nie jest,bo każdy wie jak jest, ale to temat na dłuższą rozmowę).

Nie porównujcie że Radeon jest gorszy bo kojarzycie go z AMD a Geforca zapewne z Intelem.

Zazwyczaj w takich tematach zauważyłem że wypowiadają się osoby które nie miały styczności z żadną z kart jednak rekomendują na siłę swojego faworyta. Benchmarki też są czasem mylne, ktoś sprawdzi Bencha i myśli że może się pochwalić wszechogólną wiedzą na temat działania karty.

Ja osobiście wybierałbym kartę pod to co miałbym zamiar na niej robić. Jeżeli chodzi o gry to i tak nie zauważysz różnicy w klatkach na sekundę, gdyż obie karty są na tyle mocne że uciągną wszystko na Ultra.

Jednak jeżeli chodzi o prace biurowe, projektowanie 3d itd to tu się nie wypowiem, gdyż na tym się nie znam.

Chodzi o to że większość wypowiadających się ma karty z GFa, dlatego też rekomendować ci będą z firmy z której sami posiadają. (nie mówcie mi że tak nie jest,bo każdy wie jak jest, ale to temat na dłuższą rozmowę).Nie porównujcie że Radeon jest gorszy bo kojarzycie go z AMD a Geforca zapewne z Intelem.Zazwyczaj w takich tematach zauważyłem że wypowiadają się osoby które nie miały styczności z żadną z kart jednak rekomendują na siłę swojego faworyta. Benchmarki też są czasem mylne, ktoś sprawdzi Bencha i myśli że może się pochwalić wszechogólną wiedzą na temat działania karty.
nie koniecznie jest tak bo np: ja mam GF ale polecam Radeony ;)

1080p gtx 970

1440p 390

1080p gtx 9701440p 390

Badzmy realistami, zadna z tych kart nie nadaje sie realistycznie do 1440p, to jest obecnie zabawa dla titanow i 980ti i radeonow 2x chip.

Ja wybralem 970, bo pod full hd to starczy a za rok bda premiery kart pod dx12, obecnie wyzej wymienione karty dx12 w pelni nie obsluguja i nie beda.

Sam czekam na Pascala. Tylko żeby się nie okazało, że będzie on tak zgodny z dx12 jak maxwell :P

Bo z tego co zauważyłem, to nVidia milczy na ten temat, a pierwszy pascal ma się pojawić w 1q 2016.

Badzmy realistami, zadna z tych kart nie nadaje sie realistycznie do 1440p, to jest obecnie zabawa dla titanow i 980ti i radeonow 2x chip.Ja wybralem 970, bo pod full hd to starczy a za rok bda premiery kart pod dx12, obecnie wyzej wymienione karty dx12 w pelni nie obsluguja i nie beda.

1440p mylisz chyba z 4K :)

1440p mylisz chyba z 4K

True story, 1440p to jeszcze nie tragedia. Gorzej właśnie osiągnąć 60fps w 4k :)

Na 4k to każda karta jest za słaba, do tego potrzeba 2-3 High Endowych kart

1440p mylisz chyba z 4K

To zależy o jakich grach rozmawiamy. W MMORPG można pograć w 1440p na tych kartach spokojnie, ale w najnowsze gry typu Wiedźmin 3 to w ogóle nie ma mowy o grze w tej rozdzielczości na tych kartach. Nawet na 980 Ti trzeba zejść z cieni do średnich i dobrze dostosować ustawienia roślinności w plikach gry, bo opcje dostępne w grze są zbyt ogólne, żeby nie mieć spadków do 40 klatek w lasach i na bagnach. To ile w takiej sytuacji będzie klatek na 970/390? 25? 20? Pójscie w 1440p na tych kartach to bezsens, skoro można mieć bardzo dobrą wydajność w 1080p. Wyższa rozdzielczość daje sporo, ale to nie jest coś dla czego warto zchodzić z 50-60 klatek na 30 i mniej.

O 4K to nie ma co mówić, bo nawet GTX 980 w Wiedźminie wyciąga na tej rozdziałce całe 19 klatek, a podkręcony 980Ti/Titan X ledwo utrzyma 30.

powiem wam tak..

garte nie o tyle kupuje się pod względem tego jaka jest sama w sobie ale też do czego będzie wykorzystywana. Jeśli naszym celem jest ten standard 1920x1080 doi tego konkretne gry to niestety ale trzeba patrzeć na to czy dana karta w ogóle zostanie wykorzystana.

Posiadam 970 od roku w wersji od Gigabyte Gaming G1 i nie mogę narzekać na jakiekolwiek gry obecnie które wyszły i te, które czekają na mnie w przyszłości. - jest to mój pierwszy GF od dawien dawna..

Dodatkowo względem gier patrzmy też pod kątem innych podzespołów.. jeśli masz zamiar wydać 1,5k zł na kartę ale masakrycznie zaoszczędzić na reszcie to raczej coś nie bardzo ci wszystko będzie grało. Kompek to jak maszyna z trybikami, jeśli jeden z podzespołów będzie miał za duże te tryby to ciężko będzie go obrócić mając w okolicy mniejsze trybiki.

AMD miał w moich oczach zawsze wielki problem, starał się nadrobić pewne braki ilością pamięci i zazwyczaj większą szyną.. w pewnym momencie było tak iż posiadał DDR5 gdy GF leciał na DDR3.

Patrzmy też inaczej.. porównujemy kartę która ma już ponad rok - 970- do karty wydanej w czerwcu tego roku... to ponad 9 miesięcy różnicy.. a jednak zastosowane elementy w 390 nie są do końca tak nowoczesne i lepsze by różnica między tymi kartami była diametralna.

Mówicie o przyszłości i o DX12... a może tak poczekajmy .. zobaczmy z czym to się je i jak rzeczywiście będzie wpływać to na obecne karty oraz nowe karty.

Kolejnym elementem jest samo AMD. Osobiście mam wielkie "FUJ" na ich temat. Chodzi głównie o ich technologię Mantle, która hucznie i sloganowo miała położyć DXa i przez to kompletnie przebić GFy.. jak się okazało.. liczba gier jest tak mała iż praktycznie nie czuję czy gra ma tą technologię czy nie. A koniec końców sami uśmiercili tą technologię.

Nabywco karty!

Zastanów się do jakiego pudła chcesz wrzucić tą kartę,

Zastanów się jakim potrzebom ma ów karta sprostać,

Zaglądnij na plan wydawniczy interesujących cię gier, wydawnictw, popatrz też przez pryzmat konsol i zobacz jak klaruje się przyszłość,

Zakładając iż graczem jesteś głównie MMOków, to popatrz pod kątem tego jak te gry nastawiają się względem DX12 itd.

Sam grafę będzie zmieniał dopiero kiedy 970 nie będzie dawała sobie rady w moich granicach. Obecnie odpalam wszystko na maxa i gram ze spokojem płynnością i zadowoleniem... BlackDesert Online też nie daje rady mnie spowolnić.

Ktora i dlaczego?

Szybki ktotkie pytanie:p w nagrode jpg z ciastkiem:p