#8 Runes Of Magic...
Gra jest ciekawa, grafika "wow'owa", ale właśnie taka grafika przypada teraz do gustu większości graczy. W grze mamy bardzo dobrze rozłożone klasy, poza tym możliwość gry DWIEMA klasami, jest bardzo dobra, otrzymujemy możliwość stworzenia zarazem niesamowitego tanka, dps'a, nukera i wielu innych kombinacji. Party na dungeouny czy rajdy są elementem chyba najbardziej oczekiwanym w grach mmorpg. Gra jest warta uwagi, polecam ją przede wszystkim osobą które lubią układać własny interface
Plusy.
+ Dobra grafika.
+ Ciekawy dobór questów.
+ Rajdy.
+ Dobrze wykonany system ulepszania przedmiotów.
Minusy.
- Polska wersja językowa. Multum 'Muj' 'Morze Pomorzecie' etc. Kaleczy strasznie
- Nie przepadam za taką muzyką w grze. Więc raczej polecam Winampa, albo chociaż OpenFM
- ItemShop dający sporą przewagę.
#7 Tibia
Możecie się dziwić lub nie, ale takiego klimatu w grze mmo nie znajdziecie, mimo że znajduje się tam teraz pełno botterów (z którymi skutecznie walczą) oraz jest tam pełno 'małolatów' tibia w dalszym ciągu zasługuję na wysokie miejsce na liście dobrych gier mmorpg. Pomysł na jaki wpadnięto przy produkcji gry jest oryginalny, inny niż w innych grach, mianowicie, ulepszanie itemów tam nie istnieje, skillowanie broni jest rewelacyjnym pomysłem, który ukazuje się również w takich grach jak Cq2 itp, ale nie z takim samym rozrzutem... Chat jest jedną z podstawowych elementów gry mmo bez którego taka gra nie istnieje, a w Tibi jest ciekawie oddzielony Chat z komunikatami systemu, rozmowy w pobliżu oraz spamu ofert na 'World Chat'... Ta gra myślę że zasługuje na swoje miejsce.
Plusy.
+ Chat.
+ System Skilli.
+ Prostota. (ekwipunek, questy)
+ Klimat.
+ Handel.
Minusy.
- Botterzy.
- 'Małolaty'.
- Grafika. (Z reguły nie przywiązuję do tego większej wagi, lecz tutaj jest ona niestety bardzo ograniczona, ale w pewnym sensie ma to swój urok)
- Prawdziwy team play w większym party ukazuje się dopiero na wyższych poziomach, kiedy przychodzi nam walczyć z silnymi potworami czy wykonywać jedne z ostatnich questów.
- Premium Acc. daje dużo, dużo, dużo.. i jeszcze ze 100x 'dużo' większe możliwości jak i prostsze expienie.
#6 Fist Of Fu
Gra posiadająca cechy podobne do starego projektu gPotato Dragonica Online, obie gry są świetne dla zabicia czasu, ale nie sądzę żeby były to dobre gry na dłuższą metę. Ciekawy interface, poruszanie, questy, grafika. Sprawiają że chce się pograć dłużej oraz że się wróci do tej gry kiedy będzie się potrzebowało chwili relaksu. Gra nie jest trudna, polega głównie na poruszaniu się lewo, prawo, skakaniu i klikaniu odpowiednich przycisków odpowiedzialnych za atc. PvP jest też raczej mało skomplikowane, ponieważ polega w dużej mierze, na tym samym.
Plusy.
+ Grafika.
+ Atmosfera.
+ Duży przegląd map oraz poziomów trudności.
+ w pewnym sensie Umiejętności > Itemy.
+ Ulepszanie przedmiotów na + oraz runami.
Minusy.
- Po osiągnięciu pewnego poziomu trzeba powtarzać lokację do znudzenia.
- Dopiero po kliknięciu 2x '-->' biegamy, jest to upierdliwe dla graczy np Dragonica Online
- Item Shop
#5 Battle Of Immortal
Ciekawy pomysł na grę zaczerpnięty ze sklejanki wielu innych tytułów. Jak dla mnie, nie jest to gra w której mógłbym się zadłużyć, ale ma w sobie to coś co przykuło moją uwagę na sporą ilość czasu. Przede wszystkim Dungeony które uwielbiam w wszelakich grach, zbieranie party, gra z przyjaciółmi i ratowanie sobie d*p na wzajem to jest to co lubię. Moją uwagę przyciągnął również system mountów, których jest nie mało i mają bardzo ciekawe kontury Jednak, mojej krytyce podpadło ulepszanie itemów... Za duże ilości najróżniejszych przedmiotów do ulepszania... Do wszystkiego jest coś innego, do mountów jeden rodzaj, do broni inny, do zbroi jeszcze więcej... Za dużo, przekombinowali moim zdaniem. Sprawa która jeszcze podoba mi się pół na pół to zwierzątka które łapiemy na mapie... Fajnie jest mieć swoje zwierzątko, fajnie się je lvluje, ale zdobywanie dla nich kolejnych umiejętności i takie tam to jest za bardzo zabawa w farmę. Wolałbym aby każdy pet miał po prostu swój komplet indywidualnych zdolności które możemy rozwijać do bólu
Może jestem tradycjonalistą, ale mimo że ta gra jest super komponująca się, to nie jest dla mnie i raczej nie bd poświęcaj jej więcej czasu niż teraz.
Plusy.
+ Grafika.
+ Team Play.
+ Rozmaitość Mountów.
+ 3x Bonusowych punktów poza złotem.
+ Klimat.
+ Muzyka. (Jedna z nielicznych gier przy której nie leci Winamp)
Minusy.
- Ulepszanie Przedmiotów.
- System petów.
- Łatwość z nabiciem odpowiedniego poziomu. (za szybko to idzie, a ja lubię się pomęczyć)
#4 Divine Soul
Jeśli ktoś czytał moje wcześniejsze posty na forum, nie zdziwi się że umieszczam tą grę wysoko. Jestem wielkim, ale to wielkim fanem gier w których umiejętności gracza świadczą o tym czy jest dobry czy też żałosny, a nie item i dziesiątki godzin spędzonych przed grindem/gridem(nigdy nie wiedziałem która opcja jest właściwa)... W divine soul tak właśnie jest. Poza tym wiele lokacji które się po prostu odpala, przechodzi, zdobywa nagrodę i tak parę razy do wyczerpania się małego niebieskiego paseczka który gdy dojdzie do końca nie pozwala nam więcej wchodzić do dungeonów. Wtedy jest czas na pvp które powoli nam odnawia te punkciki
Plusy.
+ Umiejętności > Itemy.
+ Grafika.
+ Muzyka.
+ Ulepszanie itemów(Które tak naprawdę przydaje się tylko na moby)
+ Team Play.
Minusy.
- Dość szybkie podbijanie lvlów, przynajmniej pierwszych 24, bo tylko tyle udało mi się wbić przed wielkim rage plugiem serverów
- Klimat, praktycznie zerowy, nie ma takich ciekawych rozmów w mieście etc
- Masowe zaspamowanie global chatu w najróżniejszych językach.
- Ciągłe podróżowanie Miasto --> Lokacja --> Miasto --> Nowa Lokacja.
#3 Talisman Online
Gra jest świetna. Jest to jedna z gier w którą się zatraciłem na wiele weekendów i jestem z nią już ładnych parę lat. W grze mamy dobrze wybrane klasy, Wizz/Tamer są to typowi dmgerzy, Fairy test to healer natomiast Monk i Assassin są to tankowie, z czego Assassin może równiej robić za Meele dmgra. Patche jakie się ostatnio pojawiły dodatkowo podkręciły poziom rozgrywki, teraz oprócz normalnego ulepszania broni do +10, można jeszcze pobawić się w wkładanie Gemów w wolne sloty broni oraz wszystkich możliwych przedmiotów ekwipunku poza talismanami. Inną ciekawą opcją tej gry którą ją wyróżnia jest Enchantowanie Talismanów czyli broni oraz 4pomocniczych talismanów dla każdej klasy. Jest to świetne rozwiązanie, jako że skille którymi się posługujemy są zawarte właśnie w tych talismanach. Gra może nie prezentuję wysokiego poziomu innowacji, ale na pewno zasługuję na swoje miejsce, jako że ostatnio bardzo ruszyła do przodu w swoim rozwoju oraz systematycznie co jakiś czas umożliwia nam korzystanie z zupełnie nowych opcji czy map. Polecam ją wszystkim którzy zarówno cenią sobie dobre i długie farmienie bossów, dungeonów, zwykłych mobów czy też wojny o zamek co tydzień
Plusy.
+ Grafika.
+ Klimat.
+ Interface.
+ Ulepszanie Itemów.
+ Wojny o pałac.
+ System petów.
Minusy.
- Gracze brazylijscy, którzy zaniżają poziom rozgrywki
- Muzyka.
- Po zrobieniu max lvla oraz full setów na +10(z czego jeden robi się przez minimum 6miesięcy) nie ma zabawy.
- Bardzo mało ludzi korzystających z PvP Aren.
#2 Knight Online
Gra jest wyśmienita jeśli ceni się w grze wartości przedmiotów zarówno w środku jak i na aukcjach internetowych. Wiele eventów z czego duża część jest pvp. Dobry wygląd zbroi, chodź grafika sama z siebie nie jest powalająca, ale to akurat mało zmienia w grze. Ulepszanie itemów odbywa się za pomocą scrolli i nie jest specjalnie trudne. Myślę że o tej grze nie muszę dużo pisać
Plusy.
+ PvP.
+ Wygląd przedmiotów na ciele gracza.
+ Wartość przedmiotów.
+ Emocje towarzyszące rozgrywce w najbardziej ekstremalnych momentach
Minusy.
- Turcy, którzy niestety może nie zaniżają znacznie poziomu, ale jest dość nie fajne że jest ich aż tyle.
- Admini którzy troszkę zaniedbują obowiązki, chociaż ostatniego czasu widać że ich skuteczność się poprawiła, oby tak dalej.
- Gra jest przeznaczona dla ludzi którzy naprawdę zatracają się w grach
#1 League of Legends
Jak na razie najlepsza kopia dotopodobna, nie liczą HoN'a który skopiował postacie, ale niestety jest płatny + w LoL'u jest niesamowicie wpadająca w oko fantastyczna grafika. Jeśli chodzi o lol'a to nie mam mu prawie nic do zarzucenia. Duża ilość przedmiotów które później są jeszcze lepszymi, a potem jeszcze lepszymi przedmiotami jest fajoska Aaaaaa, już wiem. W LoL'u nie podoba mi się to że trzeba 'Odblokowywać' postacie. Za pieniądze które zdobywamy w grze możemy po pewnym czasie kupić sobie kolejnego Bohatera, jest to strasznie denerwujące, ponieważ osoby które mają więcej kaski, albo bardziej wpływowych rodziców mogą od tak przebierać nie dość że w postaciach to jeszcze w Skinach do nich co również niekiedy potrafi być uciążliwe... =/ Jak tak się dalej zastanawiam to jest jeszcze jedna rzecz która mnie strasznie irytuje, randomowe wybieranie teamu do gry, kiedy chce się zagrać szybko solo mode... Wystarczy że trafi się tylko jeden ułomny debil, który nie ma krzty wyobraźni i pomysłu jak wykorzystać swoją postać i już gra psu w d*p*... (Przepraszam za słownictwo, ale właśnie przegrałem przez jednego takiego)
Plusy.
+ Postacie.
+ Przedmioty.
+ Rozgrywka.
+ Muzyka.
+ Jest to kopia jednej z najlepszych map do wc3 z dobrze odwzorowanym elementem team playu..
Minusy.
- Random Teamy.
- Przewaga p2p nad f2p.
A na koniec w bonusie dorzucę MMo, które jest chyba największą klęską z jaką się spotkałem, a mianowicie LOCO.
Nigdy nie spodziewałem się że ktoś może tak spieprzyć sprawę... Gra mimo grafiki ma strasznie dużo ograniczeń na mapie, bugów... Ogólnie jak dla mnie... Żenada...
Gry w tym stylu, która by trzymała wysoki poziom nie ujrzymy za szybko, miejmy nadzieję że się mylę.