raidy jak wiesz lub nie dzielą się na (od najłatwiejszej):
LFR - chyba wiesz ocb, ale wytłumaczę zapisujesz się kiedy chcesz czekasz chwilę (chyba że grasz healem, w tedy to nie - masz instant wejście) ale w środku to już patologia, bossy BARDZO ułatwione, mimo to ludzie popełniają najprostsze błędy, ja od początku najnowszego raidu nie miałem nerwów żeby skończyć lfr'a (zrobiłem 2 party z 4) - myślę że po 2 tygodniach robienia LFR będziesz miał na tyle dobry gear żeby tu nie wracać (ja miałem dobre itemki poprzedniego raidu więc lfr był w moim przypadku zbędny). Z tego co wiem odkąd blizz dodał możliwość boosta do 90lvl jest jeszcze więcej 'słabych graczy', chyba słyszałeś o tej serii 3 minutowych filmików jak grać danym specem z kanału YT blizzarda? to powstało przez płacz na forum ludzi którzy nie mogli zrobić lfr przez tych co wykupili boosta a nie wiedzieli jak grać (moim zdaniem leveling = nauka jak grać swoją postacią, tutaj tego zabrakło i wyszło jak wyszło)
FLEX - myślę że to jest coś dla ciebie; nie potrzebujesz gildii, co chwilę zbierają na chacie ludzi; wygląda to tak że składa się ekipę od 10 do 25 graczy ( może być np 13) a poziom trudności (obrażenia otrzymywane, hp addow/bossa) odpowiednio się skalują. Flex też jest podzielony na 4 party, i możesz zrobić np 2 części w środę a kolejne w inny dzień albo nic nie zrobić ![;)]()
Normal - standard, grupy 10 lub 25 osobowe, nie polecam robić z pugiem lepiej znajdź gildię, to też może być dla ciebie bo są gildie które farmią normala, ale nie mają czasu i chęci na progress HC zwykle mówimy tu o stałych i regularnych 2 dniach raidowych po 4 godz (19-23 zazwyczaj)
HC - raczej nie dla ciebie, średnio 4 dni po 4 godz, a przy wejściu nowego raidu nawet więcej
/////
podsumowując po wyexpieniu, zrobieniu profek, ubraniu się na BG (pvp) i instach/scenario (pve) które możesz robić w własnym tempie kiedy chcesz to potem masz 2 drogi:
pvp *** arenki 3v3 (regularnie 1-2 razy w tygodniu parę godz
ratedBG - gildia, 10 osób wbija na BG tu podobnie jak w przypadku gildii pve
pve *** ubierasz się ~2 tygodnie na lfr i lepiej tu nie wracaj, potem flexy i norm (jak nie masz czasu na gildię to tylko flex)
=== arenki oczywiście możesz robić z randomami kiedy chcesz ale czy to ma sens? lepiej mieć grupę a tu wymagana jest regularność i trochę czasu