Witam chciałem zapoczatkować według mnie ciekawą dyskusje. Mianowice:
Wszyscy wiemy że ostatnie poczynania gier MMO opartej na bazie p2p nie są polem do popisu. Nie chodzi mi tutaj o sam content ale o malejącą ilość abonamentów. Jak wiemy gry takie jak Star Wars: The Old Republic oraz Tera (ta azjatyca) tracą kolejnych graczy. Wiemy też że odchodzi mały procent graczy z WoW-a (według mnie to są osoby które poszły sprawdzić nowe tytuły lub osoby które czekaja na nowy dodatek). I tutaj mje pytanie czy te gry są naprawde takie słabe. Czy zmienili się gracze ktrzy już nie chca płacić za produkcje i czekają aż gra przejdzie w status f2p. Chyba jedyną z nowszycjh gier która dobrze sie trzyma to Rift. A WoW trzyma się dlatego bo jest produkcją starą mającą dużo Contentu i nawet jakby połowa graczy znikła to i tak by się utrzymali. Siła WoW-a według mnie były też pirackie serwery które dawały darmową reklame a sporo graczy przechodziła na Globala bo nie bylo na nim bugów (sam znam 3 osoby które przeszły na Globala i do dziś płacą).
I tutaj jest moje pytanie. Wiadomo że blizz pracuje nad nową grą MMO. I czy wy wierzycie że ona odniesie sukces finanowy. A jeśli tak to dlaczego? Bo inne produkcje są słabe? Bo przecierz to Bliz. I on robi wszystko za***iste (to nie moje zdanie ale takie się pojawiaja ). Czy nawet nowe MMO Blizza nie odniesie sukcesu bo zmieniaja się trendy na rynku oraz my gracze też się zmieniamy. A może Blizz pójdzie w f2p. Albo grę tylko z abnamentem (bez potrzeby kupowania pudełka).