Acer Predator XB271HU

Cześć, zastanawiam się nad kupnem monitora wymienionego w temacie. Tylko nie jestem pewny czy moja karta graficzna będzie dobra do niego. Posiadam geforce thx 780. Czy mając tę kartę będę mógł w pełni korzystać z monitora?

Złą nazwę wkleiłem. Chodzi mi o ten Acer Predator XB271HU.

Na tej karcie graficznej w nowe gry nie pograsz w tej rozdzielczości, 144hz może użyjesz w cs:go lecz to zależy jaki masz procesor

Czyli rozumiem, że nie opłaca się. Możesz w takim razie polecić jakiś inny dobry monitor?

Kiedy będziesz zmieniać kartę graficzną? Chcesz już monitor 2K (2560x1440)? W jakie gry grasz FPS, RPG?

Głównie online, overwatch i FFXIV ostatnio. Nie wiem kiedy, max do pół roku jeśli kupiłbym ten monitor.

Jeżeli grafikę bedziesz zmieniać na coś pokroju GTX 1070 to monitor bierz. I teraz tak, o ile 1440p czy 4K jest calkiem spoko bajerem o tyle naprawdę dużo daje taki monitorek 120hz czy 144hz. Szczególnie jak mowa o FPSach.

Możecie mi polecić jakiś fajny monitor do mojej aktualnej karty póki nie wymienię?

@Oynoki @FreeQ

Posiadam ten monitor. Karta graficzna jaka go obsługuje to Palit GTX 1070 oraz procesor I5-6600k i muszę ci powiedzieć, że się dusi. Niestety. Do takiej rozdzielczości potrzeba dzisiaj GTX 1080 - przynajmniej. Dajmy na to, w takim Wiedźminie 3, na ustawieniach ultrach przy tej rozdzielczości, ciężko mu utrzymać stałe 60 fps'ów. Szczerze żałuje teraz tego zakupu, pomimo tego że monitor na prawdę jest genialny. IMO, zastanów się czy nie lepiej kupić za te pieniądze dobrej grafiki, a do monitora dozbierać trochę później.

Ogólnie zasada jest taka. Jezeli grasz w FPSy szybkie jak overwatch czy cs:go to takie monitory 120hz czy 144hz sa jak najbardziej pożądane(tutaj dodam jeszcze gry wyścigowe). Nie będę się tu rozczulal nad mitami ile klatek widzi ludzkie oko różnica jest i to naprawdę spora. Reszta gier to już jest zależne od optymalizacji. BF1 i silnik frostbite jest bardzo dobrze zoptymalizowany i tam też poczujesz różnice. Teraz boom robi ta gra battleroyal. Ją napedza UE4 tam będzie ciężko osiągnąć nawet 100FPS. Natomiast w grach RPG czy RTS jest to kompletnie zbędne. Mówimy tu ciągle o grafice gtx 1070

Co do monitorów 1440p czy 4K obecnie uważam że dzisiejsze grafiki(te najmocniejsze) się nadają najwyżej właśnie do 1440p. 4K to jeszcze nie te czasy.

Muszę najpierw zmienić monitor, bo ten co mam już się rozpada i często nie mogę go włączyć. Co myślicie o tym Acer XB270H?

posiadam 1070 msi oraz 6600k, obydwa podkręcone pod próg stabilności i równe dwa tygodnie temu przyszedł do mnie nowy monitor, również z rodziny predatorów, ale 3 cale mniejszy. mowa o Acer Predator XB241HBMIPR. i powiem szczerze, że jeśli nie celujesz tylko w 27" to śmiało się tym okienkiem zainteresuj :) w geralta trzeciego (ustawienia ultra + mody graficzne - 59-60 fps) gra się wyśmienicie a bf4 przy 120fps i 120hz to jest mokry sen multiplayeru. najbardziej odczuwalne w tym wszystkim było przejście z chyba już 8-letniego flatrona 720p. i kolory jak na TN'ke całkiem dobre a do tego masa ustawień w menu monitora. monitor kupiłem na przecenie w x-komie na 1799. moim zdaniem, skoro siada Ci monitor to kup coś dobrego a później dobierz kartę pod to, która sobie z tym poradzi.

Co myślicie o tym Acer XB270H? 

To że 27" z FullHD to za dużo i musiał byś daleko od monitora siedzieć

ASUS MG279Q o tym sobie poczytaj

Mówisz, że 27' będzie za duży? Może tym co @dethrone się podzielił, zainteresuję się. Ja mam teraz stary lg w2261vp. Mówisz, że zadowolony jesteś?

Mam ten monitor i polecam. Starczy na bardzo dlugo o ile nie popsujesz :P Rozdzialka 2k to teraz minimum full hd nie oplaca się kupować :P

Mam ten monitor i polecam. Starczy na bardzo dlugo o ile nie popsujesz  Rozdzialka 2k to teraz minimum full hd nie oplaca się kupować 

O którym monitorze mówisz? Z tytułu?

matryca IPS z 4ms czas reakcji? Nie kupilbym tego. Poszukaj sobie normalnej matrycy 144 hz z 1ms czasem reakcji. IPS ma ladne kolory ale jest powolna. Druga sprawa, ze 27" to strasznie duzo i musialbys daleko siedziec, moze lepiej jakis 24"?

Ja mam aktualnie acera XB240H i jestem z niego zadowolony, moge smialo polecic.

Chyba zdecyduję się na tego Acer Predator XB241HBMIPR. No 27' to jednak przesada.

Mówisz, że 27' będzie za duży? Może tym co @dethrone się podzielił, zainteresuję się. Ja mam teraz stary lg w2261vp. Mówisz, że zadowolony jesteś? 

miałem lg 19" także rozmiarem okna zmianę odczułem fest. po za tym dużo się oczytałem o monitorach przed zakupem i ponoć 27" w FullHD to jest słaby wybór, ze względu na słabe wygładzanie krawędzi, jeśli nie siedzisz w wystarczającej odległości od monitora przez pixele bodajże. ale żebyś miał porównanie, to wpisz sobie w google coś w stylu "19 vs 24 inch monitor" czy 22 vs 27 inch to będziesz wiedział jaki rozmiar cię zadowoli.;)

a no i tak, jestem zadowolony :)

Dziękuję wszystkim za wasze odpowiedzi.

Zdecyduję się na ten od @dethrone.

Na Amazonię będzie dostępny od 01.07, wtedy kupię i jak już dostanę zdam relację.

Dzięki jeszcze raz i miłego dnia ;)

Cześć, zastanawiam się nad kupnem monitora wymienionego w temacie. Tylko nie jestem pewny czy moja karta graficzna będzie dobra do niego. Posiadam geforce thx 780. Czy mając tę kartę będę mógł w pełni korzystać z monitora?

Złą nazwę wkleiłem. Chodzi mi o ten Acer Predator XB271HU.