Ach Te Prywaty

Materiał poglądowy dla początkujących.

Panuje moda na płatne gry MMO i abonament. W tych czasach ludzie którzy nie chcą wydawać masy pieniędzy, muszą się pocieszyć darmowymi grami, które szybko okazują się być... jeszcze droższe od abonamentu. Istnieje jeszcze inna droga darmowej rozgrywki.

Co to jest?

Pewnego dnia ktoś powiedział: "Hej, niektórzy ludzie nie grają w , bo nie mają pieniędzy. Postawmy własny serwer i udostępnijmy go za darmo. I rzeczywiście tak się stało, ludzie którzy zakładają prywatne serwery zdobywają z różnych źródeł kod serwera, a potem udostępniają dostęp do niego za darmo. Zadaniem gracza jest tylko pobranie klienta (w większości płatnych tytułów można go ściągnąć za darmo) i w pewien sposób "przekierowanie" go na postawiony serwer. Po połączeniu możemy już grać.

Czym cechują się prywatne serwery?

Jak się pewnie domyślacie, nie jest tak pięknie, że dostajemy płatną grę za darmo. Po pierwsze, serwer może być często niestabilny, z powodu postawienia na jakimś słabym komputerze, choć zazwyczaj nie ma takich problemów. Po drugie, sama rozgrywka może się różnić od oryginalnej - twórcy nie podają dokładnych statystyk i zmiennych, więc często niektóre aspekty mogą się różnić, jak siła uderzeń jakiejś umiejętności czy statystyki potworów. Czasami całe kontynenty są wyłączone, z powodu braku informacji o nich. Serwery takie mają też dużą szansę na upadnięcie po jakimś czasie, więc nasze osiągnięcia zostaną utracone.

Prywatne serwery zazwyczaj same starają się trochę zmienić rozgrywkę, oferując różne "rates". Są to dokładnie mnożniki różnych szans czy zdobywania doświadczenia, więc na exp rate x4, będziemy zdobywać exp 4 razy szybciej. Istnieją różne "high-rate", oferujące bardzo wysokie mnożniki.

Jak wygląda tworzenie prywatnego serwera?

Aktualnie w przypadku płatnych gier mamy zazwyczaj do czynienia z serwerami World of Warctaft i Lineage 2. Ludzie stawiający takie serwery zbierają się w grupy, które razem gromadzą informacje i poprawiają pliki, by gra była jak najbardziej realistyczna. Dzięki temu kilkanaście różnych serwerów jest postawionych na takich samych plikach, a bug znaleziony a jednym serwerze jest automatycznie naprawiany na wszystkich innych.

Czy to legalne?

Zdobywanie czegoś płatnego za darmo na kilometr śmierdzi piractwem. Rodzi się pytanie: "Czy to jest legalne?" W przypadku samych serwerów i ludzi których nimi zarządzają, zależy to skąd mają pliki i jak je wykorzystują. Nie ma tu stałego prawa, założyciele "prywatów' stosują różne kruczki prawne by utrzymać się w internecie. Od strony gracza nie ma w 99% przypadków zazwyczaj żadnego stresu. Zmienianie klienta gry na własny użytek nie jest karalne, a łącząc się z prywatnym serwerem łamiemy wyłącznie regulamin gry - może to skutkować najwyżej zawieszeniem naszego konta na serwerze oficjalnym, czyli zazwyczaj po prostu niczym.

Podsumowanie

Serwery prywatne są uważane za "wersję demo". Za możliwość grania za darmo płacimy gorszym standardem rozgrywki. Jaki sposób rozgrywki preferujemy - to już tylko nasz wybór.

Kozak, powinienes ten tekst zamiescic pierw w dziale zamknietym. Tak teraz robimy, co pozwala nam na usuniecie wszystkich bledow i wszelkiego rodzaju niedociagniec.

A sam tekst...Wiesz, mozesz mowic, ze to wszystko legalne, czy tez nie, ale jakie Ty masz o tym pojecie? Chodzi mi o to, czy zaciagnales w tej sprawie porady prawnej? Bo uwierz mi lub nie, ale takie informacje w internetu sa nic nie warte, bo kazdy moze wypisywac co tylko chce. Jesli juz traktujesz o prawie, to powinienes najpierw skonsultowac sie z kims kto rzeczywiscie sie na tym zna. Tak jak ja. Wczesniej wypisywalem rozne glupstwa dotyczace praw autorskich, ale postanowilem dowiedziec sie o tym wiecej, a ze mam kolege na prawie, to on porozmawial ze swoimi wykladowcami i juz wiem na ten temat wiecej. Niestety, ale nie posiadam wiedzy w zakresie prywatnych serverow i domyslam sie, ze Ty rowniez nie.

Kozak, powinienes ten tekst zamiescic pierw w dziale zamknietym. Tak teraz robimy, co pozwala nam na usuniecie wszystkich bledow i wszelkiego rodzaju niedociagniec.

Tak to jest, jak się wprowadza zmiany podczas wakacji.

A sam tekst...Wiesz, mozesz mowic, ze to wszystko legalne, czy tez nie, ale jakie Ty masz o tym pojecie? Chodzi mi o to, czy zaciagnales w tej sprawie porady prawnej? Bo uwierz mi lub nie, ale takie informacje w internetu sa nic nie warte, bo kazdy moze wypisywac co tylko chce. Jesli juz traktujesz o prawie, to powinienes najpierw skonsultowac sie z kims kto rzeczywiscie sie na tym zna. Tak jak ja. Wczesniej wypisywalem rozne glupstwa dotyczace praw autorskich, ale postanowilem dowiedziec sie o tym wiecej, a ze mam kolege na prawie, to on porozmawial ze swoimi wykladowcami i juz wiem na ten temat wiecej. Niestety, ale nie posiadam wiedzy w zakresie prywatnych serverow i domyslam sie, ze Ty rowniez nie.

Poczytałem o tym, ale wystarczy logika.

O serwerach się nie wypowiedziałem dokładnie, bo dokładnie sprawy nie znam - jednak fakt że serwery na plikach ukradzionych są niszczone, a na emulatorach wciąż są, o czymś świadczy.

Modyfikowanie klienta gry nie jest przestępstwem, bo przecież wtedy modding też by nim był.

Samo łączenie się z serwerem również jest legalne prawnie, nie regulaminowo, ale prawnie. Regulamin gry nie może mieć wpływ na prawo, twórcy muszą działać w własnych zakresie - czyli rozdawać bany.

Po pierwsze uno, o ile moding jest legalny, to czerpanie z niego jakichkolwiek korzyści finansowych już nie. Aby bawić się w "modzie" trzeba mieć orginalną wersję gry, żeby to było legalne.

Po za tym nie ma tu mowy o "modowaniu", bo w 99% priv stara się jedynie skopiować pomysły orginalnej wersji gry i przenieść je do siebie, co jest naturalnie kradzieżą intelektualną.

Nawet, jeżeli grę zmieni się mechanicznie to nadal koncepcja świata aka lore, jest własnością autorów.

Obecnie większość poważnych wydawców ignoruje prywatne serwery, bo pierwowzory bronią się same. Nie ma co nawet porównywać przyjemności z gry na globalu z privem.

Sam tekst krótki i na dodatek taki oczywisty, myślę, że nawet niezbyt doświadczony gracz nie dowiedział się z pracy niczego nowego.

Wątpię żeby jakakolwiek forma prywatnego serwera była legalna.

Modyfikacje klientów to raczej sprawa osobista. Niektóre firmy zastrzegają sobie prawa do edycji klientów ich gier, a inne biorą modyfikacje za dodatkowy content dla społeczności graczy. Problem w tym, że raczej żaden dystrybutor sieciowych erpegów nie daje do dyspozycji graczy narzędzi do edycji plików klienta. Te, o ile w ogóle możliwe, musiałyby wymagać solidnego majstrowania, które nie jest o tyle NIELEGALNE, co może nam przysporzyć banicji na oficjalnych serwerach gry. Rozprowadzanie modyfikacji za pieniądze to już oczywiście inna para kaloszy.

A co do samych prywatnych serwerów. Granie jest na pewno bezpieczne. Nikt nie będzie ścigał naszego dupska po całym globie za bezstratną - dla producentów gier - grę. Co do ludzi, którzy prowadzą serwery - na pewno nie jest to legalne. Z doświadczenia wiem, że nie ma znaczenia czy takowy serwer zaprogramujemy sami, czy będziemy używać plików oryginalnych. O ile producenci właściwych gier mieliby tyle czasu i pieniędzy, prawdopodobnie pozamykaliby wszystkie serwery pod tym lub innym pretekstem.

Modyfikowanie klienta gry nie jest przestępstwem, bo przecież wtedy modding też by nim był

Z tego co slyszalem, to sam modding tez jest nielegalny, ale tak sobie moge gadac. Przeczytalem tam i tam, o tym i o tym, ale skad mam wiedziec, ze te wszystkie stronki wyskakujace w google maja w sobie jakas prawde? Tak jak pisalem wczesniej, aby sie na tym wszystkim poznac, trzeba skontaktowac sie z kims kto w tym siedzi.

Poczytałem o tym, ale wystarczy logika.O serwerach się nie wypowiedziałem dokładnie, bo dokładnie sprawy nie znam - jednak fakt że serwery na plikach ukradzionych są niszczone, a na emulatorach wciąż są, o czymś świadczy.

To ze nie sa zamykane, wcale nie swiadczy o tym, ze sa legalne. Nie patrz na to w ten sposob, bo to dalej tylko wymysly, ktore nie sa niczym potwierdzone! Ja nie mowie, moze masz racje, a moze jej nie masz? Przed napisaniem tego typu artykulu, powinienes skontaktowac sie z kims kto zna sie na prawie. Prawnik, sedzia, adwokat, nie wiem z kim, ale z kims kto konczyl studia na kierunku, jakim jest prawo.

Samo łączenie się z serwerem również jest legalne prawnie, nie regulaminowo, ale prawnie. Regulamin gry nie może mieć wpływ na prawo, twórcy muszą działać w własnych zakresie - czyli rozdawać bany.

Jw.

Z tego co slyszalem, to sam modding tez jest nielegalny, ale tak sobie moge gadac.

Tu sprawa jest dość jasna, bo "modding" klienta gry mmo, który nadal ma się łączyć z oficjalnym serwerem to nic innego jak haxy, boty, ale też zmiany interfejsu graficznego lub samej grafiki w grze. O tyle prosta sprawa, że nie ma w tym nic niezgodnego z prawem, ALE w 99% mmorpg'ów w regulaminie, który każdy akceptuje przy rejestracji/instalacji, jest punkt o zakazie modyfikowania klienta gry.

Pytanie tylko do prawnika, jaka jest moc zawartej w ten sposób umowy?

Zamknijcie ten temat bo znowu zaczyna sie święta wojna(który to już raz) o to czy privy są legalne czy nie

Z tego co slyszalem, to sam modding tez jest nielegalny, ale tak sobie moge gadac. Przeczytalem tam i tam, o tym i o tym, ale skad mam wiedziec, ze te wszystkie stronki wyskakujace w google maja w sobie jakas prawde? Tak jak pisalem wczesniej, aby sie na tym wszystkim poznac, trzeba skontaktowac sie z kims kto w tym siedzi.

To akurat wiem, bo sam jestem w grupie modderskiej. Modowanie jest legalne, tylko naruszanie kodu gry jest nielegalne. Oczywiście rozprowadzanie modów za pieniądze jest karalne.

To ze nie sa zamykane, wcale nie swiadczy o tym, ze sa legalne. Nie patrz na to w ten sposob, bo to dalej tylko wymysly, ktore nie sa niczym potwierdzone! Ja nie mowie, moze masz racje, a moze jej nie masz? Przed napisaniem tego typu artykulu, powinienes skontaktowac sie z kims kto zna sie na prawie. Prawnik, sedzia, adwokat, nie wiem z kim, ale z kims kto konczyl studia na kierunku, jakim jest prawo.

C'mon, jakiś papier za ukończenie studiów nie daje gwarancji że ta osoba naprawdę dobrze zna temat. I on też prawdopodobnie w tej sprawie by spekulował lub zajrzał do prawa - a to może zrobić każdy z nas.

Słyszałem całą sensowną teorię o tym, że jako emulatory, są legalne.

Pytanie tylko do prawnika, jaka jest moc zawartej w ten sposób umowy?

To jest oczywiste - żadna. Nie mogą cię ukarać prawnie za złamanie regulaminu kółka szkolnego, nie mogą też za regulamin gry MMO.

C'mon, jakiś papier za ukończenie studiów nie daje gwarancji że ta osoba naprawdę dobrze zna temat. I on też prawdopodobnie w tej sprawie by spekulował lub zajrzał do prawa - a to może zrobić każdy z nas.Słyszałem całą sensowną teorię o tym, że jako emulatory, są legalne.

Wlasnie ten papier daje gwarancje, ze ta osoba wie o czym mowi. Napewno wieksza niz wszyscy internauci wypisujacy swoje wymysly w sieci. Nim nie porozmwiasz z kims wyksztalconym w tej dziedzinie, ja Twojego tekstu na powaznie traktowac nie bede.

To akurat wiem, bo sam jestem w grupie modderskiej. Modowanie jest legalne, tylko naruszanie kodu gry jest nielegalne. Oczywiście rozprowadzanie modów za pieniądze jest karalne.

Ok, juz wiem gdzie o tym czytalem. Gdzies w ktoryms z nowszych CDA, gdzie byl artykul poswiecony modom. Dowiedzialem sie z niego, ze to samo w sobie jest nielegalne, lecz jako ze to podnosi dlugowiecznosc gier, to tworcy nic z tym nie robia. I tutaj tez jest pytanie: czy dobrze zapamietalem ten tekst? Jesli tak, to drugie pytanie jest takie: Na ile mozna wierzyc CDA? To nie jest wyrocznia znajaca sie na wszystkim. Lecz mimo to wierze, ze Ci profesjonalni redaktorzy maja wiecej do powiedzenia od nas.

Edit:

Sorry za moj brak kultury, ale kiedy pisalem tego posta, to temat byl jeszcze otwarty, a jak juz go napisalem, to niech zostanie, bo szkoda mi go kasowac.

A ja sobie otworzę ten temat. Wojna święta czy nie, niekończąca lub do czegoś zmierzająca - kogo to obchodzi? To jest forum dyskusyjne, a ten wątek trzyma poziom merytoryczny (kulturalny jeszcze w sumie też). Lepsze to niż kolejne, inteligentne posty w "Szukam MMO". Kłóćta się dalej z moim błogosławieństwem.

Ale ta dyskusja i tak sensu nie ma. O serwerach - nie wiadomo i artykuł tego nie uściśla w żaden sposób. Od strony gracza ofc zero strachu. I koniec pieśni.

Sprostowanie...

Postawmy własny serwer i udostępnijmy go za darmo.

I zaróbmy na tych debilach!

Materiał poglądowy dla początkujących.

Panuje moda na płatne gry MMO i abonament. W tych czasach ludzie którzy nie chcą wydawać masy pieniędzy, muszą się pocieszyć darmowymi grami, które szybko okazują się być... jeszcze droższe od abonamentu. Istnieje jeszcze inna droga darmowej rozgrywki.

Co to jest?

Pewnego dnia ktoś powiedział: "Hej, niektórzy ludzie nie grają w , bo nie mają pieniędzy. Postawmy własny serwer i udostępnijmy go za darmo. I rzeczywiście tak się stało, ludzie którzy zakładają prywatne serwery zdobywają z różnych źródeł kod serwera, a potem udostępniają dostęp do niego za darmo. Zadaniem gracza jest tylko pobranie klienta (w większości płatnych tytułów można go ściągnąć za darmo) i w pewien sposób "przekierowanie" go na postawiony serwer. Po połączeniu możemy już grać.

Czym cechują się prywatne serwery?

Jak się pewnie domyślacie, nie jest tak pięknie, że dostajemy płatną grę za darmo. Po pierwsze, serwer może być często niestabilny, z powodu postawienia na jakimś słabym komputerze, choć zazwyczaj nie ma takich problemów. Po drugie, sama rozgrywka może się różnić od oryginalnej - twórcy nie podają dokładnych statystyk i zmiennych, więc często niektóre aspekty mogą się różnić, jak siła uderzeń jakiejś umiejętności czy statystyki potworów. Czasami całe kontynenty są wyłączone, z powodu braku informacji o nich. Serwery takie mają też dużą szansę na upadnięcie po jakimś czasie, więc nasze osiągnięcia zostaną utracone.

Prywatne serwery zazwyczaj same starają się trochę zmienić rozgrywkę, oferując różne "rates". Są to dokładnie mnożniki różnych szans czy zdobywania doświadczenia, więc na exp rate x4, będziemy zdobywać exp 4 razy szybciej. Istnieją różne "high-rate", oferujące bardzo wysokie mnożniki.

Jak wygląda tworzenie prywatnego serwera?

Aktualnie w przypadku płatnych gier mamy zazwyczaj do czynienia z serwerami World of Warctaft i Lineage 2. Ludzie stawiający takie serwery zbierają się w grupy, które razem gromadzą informacje i poprawiają pliki, by gra była jak najbardziej realistyczna. Dzięki temu kilkanaście różnych serwerów jest postawionych na takich samych plikach, a bug znaleziony a jednym serwerze jest automatycznie naprawiany na wszystkich innych.

Czy to legalne?

Zdobywanie czegoś płatnego za darmo na kilometr śmierdzi piractwem. Rodzi się pytanie: "Czy to jest legalne?" W przypadku samych serwerów i ludzi których nimi zarządzają, zależy to skąd mają pliki i jak je wykorzystują. Nie ma tu stałego prawa, założyciele "prywatów' stosują różne kruczki prawne by utrzymać się w internecie. Od strony gracza nie ma w 99% przypadków zazwyczaj żadnego stresu. Zmienianie klienta gry na własny użytek nie jest karalne, a łącząc się z prywatnym serwerem łamiemy wyłącznie regulamin gry - może to skutkować najwyżej zawieszeniem naszego konta na serwerze oficjalnym, czyli zazwyczaj po prostu niczym.

Podsumowanie

Serwery prywatne są uważane za "wersję demo". Za możliwość grania za darmo płacimy gorszym standardem rozgrywki. Jaki sposób rozgrywki preferujemy - to już tylko nasz wybór.