"Adopt a noob" - wersja mmorpg.org.pl

Istnieje coś takiego na każdym chyba forum oficjalnym LoLa, niezależnie od tego czy mówimy o NA, EUW czy EUNE jak program "zaadoptuj nobka". Sens jest prosty - bierzemy graczy którzy mają jaką-taką wiedzę (czym większą, tym lepiej) i takich, którzy wiedzę mają małą (albo nawet i znikomą). Osoby doświadczone wprowadzają w grę osoby które nie wiedzą o niej nic albo prawie nic. Tu nie chodzi o zaszczyty, honory, punkty - chodzi tylko o czystą pomoc. Pomoc w nauce gry jako takiej lub na konkretnych pozycjach. Po prostu - pomocy dla tych, którzy nie mają skąd jej dostać.

Propozycje jak to miałoby funkcjonować są dwie. Pierwsza: zbieramy wszystkich chętnych do pomocy razem, robimy jeden kanał na Teamspeaku i razem zajmujemy się początkującymi. Zalety takiego rozwiązania to przede wszystkim różnorodność zdań, więc i większa możliwość poznania plusów i minusów danego sposobu gry, poza tym łatwiej będzie znaleźć kogoś chętnego do pomocy. Minusem jest to, że wszyscy pomagający muszą być mniej więcej dla siebie uprzejmi - jeśli atmosfera będzie marna, to będziemy tylko zniechęcać zamiast zachęcać.

Druga propozycja to "nauczanie indywidualne" - każdy gracz składa swoją kandydaturę do zaadoptowania nobka i stara się go nauczyć tyle ile może. Plusem jest to, że nikt mu się wcinać nie będzie, więc to tylko kwestia tego jak dogada się z nowym. Minusem jest to, że może przenieść swoje sympatie i antypatie co do championów, niechcący podcinając skrzydła danego gracza (przykładowo: uważam że warwick na jungle to marnowanie jego potencjału i że na solotop naprawdę rozwija skrzydła. Co jeśli ktoś będzie czuł się lepiej grając w inny sposób?).

Osobiście stoję za tą pierwszą opcją, jednocześnie proponując mojego TSa. A skoro formalności mamy za sobą, proszę o podawanie swoich danych w określony sposób (od razu na moim przykładzie):

Serwer: EUW, jeśli ktoś będzie chciał mogę założyć/wykorzystać refa na EUNE

Nickname: n4zArh na EUW, różne na noobkontach

Pozycje: najlepiej support/mid AP carry, ale także pojedynczy championi na innych pozycjach; poza tym nauka gry od podstaw

Uwagi dodatkowe: najlepiej byłoby prosić osoby po mutacji, ALE jeśli ktoś potrafi się zachować a jeszcze ma ją przed sobą - nie ma najmniejszego problemu

Sposób nauczania: kolektyw [osoby niechętne niech wpiszą "indywidualnie" czy coś w tym stylu]

Kontakt [w wypadku pomocy indywidualnej]: Teamspeak 3, adres 91.121.150.223, room 143, pokój "adopt a noob program", hasło "newbie", poza tym dane podane w profilu.

Osoby które chcą razem ze mną działać w kolektywie proszę jednocześnie i o dopisanie się tutaj w temacie, i o skontaktowanie się ze mną. Liczba pokojów na TSie zmieni się w zależności od tego ile osób będzie chętnych do gry ;)

Zapraszam wszystkich chętnych do pomocy (tak jak pisałem, nie dla zaszczytów ale dla samej pomocy) do zapisania się do tego małego programu :)

EDIT: Poprawiłem kilka rzeczy dla nieco większej czytelności ;)