Istnieje coś takiego na każdym chyba forum oficjalnym LoLa, niezależnie od tego czy mówimy o NA, EUW czy EUNE jak program "zaadoptuj nobka". Sens jest prosty - bierzemy graczy którzy mają jaką-taką wiedzę (czym większą, tym lepiej) i takich, którzy wiedzę mają małą (albo nawet i znikomą). Osoby doświadczone wprowadzają w grę osoby które nie wiedzą o niej nic albo prawie nic. Tu nie chodzi o zaszczyty, honory, punkty - chodzi tylko o czystą pomoc. Pomoc w nauce gry jako takiej lub na konkretnych pozycjach. Po prostu - pomocy dla tych, którzy nie mają skąd jej dostać.
Propozycje jak to miałoby funkcjonować są dwie. Pierwsza: zbieramy wszystkich chętnych do pomocy razem, robimy jeden kanał na Teamspeaku i razem zajmujemy się początkującymi. Zalety takiego rozwiązania to przede wszystkim różnorodność zdań, więc i większa możliwość poznania plusów i minusów danego sposobu gry, poza tym łatwiej będzie znaleźć kogoś chętnego do pomocy. Minusem jest to, że wszyscy pomagający muszą być mniej więcej dla siebie uprzejmi - jeśli atmosfera będzie marna, to będziemy tylko zniechęcać zamiast zachęcać.
Druga propozycja to "nauczanie indywidualne" - każdy gracz składa swoją kandydaturę do zaadoptowania nobka i stara się go nauczyć tyle ile może. Plusem jest to, że nikt mu się wcinać nie będzie, więc to tylko kwestia tego jak dogada się z nowym. Minusem jest to, że może przenieść swoje sympatie i antypatie co do championów, niechcący podcinając skrzydła danego gracza (przykładowo: uważam że warwick na jungle to marnowanie jego potencjału i że na solotop naprawdę rozwija skrzydła. Co jeśli ktoś będzie czuł się lepiej grając w inny sposób?).
Osobiście stoję za tą pierwszą opcją, jednocześnie proponując mojego TSa. A skoro formalności mamy za sobą, proszę o podawanie swoich danych w określony sposób (od razu na moim przykładzie):
Serwer: EUW, jeśli ktoś będzie chciał mogę założyć/wykorzystać refa na EUNE
Nickname: n4zArh na EUW, różne na noobkontach
Pozycje: najlepiej support/mid AP carry, ale także pojedynczy championi na innych pozycjach; poza tym nauka gry od podstaw
Uwagi dodatkowe: najlepiej byłoby prosić osoby po mutacji, ALE jeśli ktoś potrafi się zachować a jeszcze ma ją przed sobą - nie ma najmniejszego problemu
Sposób nauczania: kolektyw [osoby niechętne niech wpiszą "indywidualnie" czy coś w tym stylu]
Kontakt [w wypadku pomocy indywidualnej]: Teamspeak 3, adres 91.121.150.223, room 143, pokój "adopt a noob program", hasło "newbie", poza tym dane podane w profilu.
Osoby które chcą razem ze mną działać w kolektywie proszę jednocześnie i o dopisanie się tutaj w temacie, i o skontaktowanie się ze mną. Liczba pokojów na TSie zmieni się w zależności od tego ile osób będzie chętnych do gry
Zapraszam wszystkich chętnych do pomocy (tak jak pisałem, nie dla zaszczytów ale dla samej pomocy) do zapisania się do tego małego programu
EDIT: Poprawiłem kilka rzeczy dla nieco większej czytelności