"Adopt a noob" - wersja mmorpg.org.pl

Istnieje coś takiego na każdym chyba forum oficjalnym LoLa, niezależnie od tego czy mówimy o NA, EUW czy EUNE jak program "zaadoptuj nobka". Sens jest prosty - bierzemy graczy którzy mają jaką-taką wiedzę (czym większą, tym lepiej) i takich, którzy wiedzę mają małą (albo nawet i znikomą). Osoby doświadczone wprowadzają w grę osoby które nie wiedzą o niej nic albo prawie nic. Tu nie chodzi o zaszczyty, honory, punkty - chodzi tylko o czystą pomoc. Pomoc w nauce gry jako takiej lub na konkretnych pozycjach. Po prostu - pomocy dla tych, którzy nie mają skąd jej dostać.

Propozycje jak to miałoby funkcjonować są dwie. Pierwsza: zbieramy wszystkich chętnych do pomocy razem, robimy jeden kanał na Teamspeaku i razem zajmujemy się początkującymi. Zalety takiego rozwiązania to przede wszystkim różnorodność zdań, więc i większa możliwość poznania plusów i minusów danego sposobu gry, poza tym łatwiej będzie znaleźć kogoś chętnego do pomocy. Minusem jest to, że wszyscy pomagający muszą być mniej więcej dla siebie uprzejmi - jeśli atmosfera będzie marna, to będziemy tylko zniechęcać zamiast zachęcać.

Druga propozycja to "nauczanie indywidualne" - każdy gracz składa swoją kandydaturę do zaadoptowania nobka i stara się go nauczyć tyle ile może. Plusem jest to, że nikt mu się wcinać nie będzie, więc to tylko kwestia tego jak dogada się z nowym. Minusem jest to, że może przenieść swoje sympatie i antypatie co do championów, niechcący podcinając skrzydła danego gracza (przykładowo: uważam że warwick na jungle to marnowanie jego potencjału i że na solotop naprawdę rozwija skrzydła. Co jeśli ktoś będzie czuł się lepiej grając w inny sposób?).

Osobiście stoję za tą pierwszą opcją, jednocześnie proponując mojego TSa. A skoro formalności mamy za sobą, proszę o podawanie swoich danych w określony sposób (od razu na moim przykładzie):

Serwer: EUW, jeśli ktoś będzie chciał mogę założyć/wykorzystać refa na EUNE

Nickname: n4zArh na EUW, różne na noobkontach

Pozycje: najlepiej support/mid AP carry, ale także pojedynczy championi na innych pozycjach; poza tym nauka gry od podstaw

Uwagi dodatkowe: najlepiej byłoby prosić osoby po mutacji, ALE jeśli ktoś potrafi się zachować a jeszcze ma ją przed sobą - nie ma najmniejszego problemu

Sposób nauczania: kolektyw [osoby niechętne niech wpiszą "indywidualnie" czy coś w tym stylu]

Kontakt [w wypadku pomocy indywidualnej]: Teamspeak 3, adres 91.121.150.223, room 143, pokój "adopt a noob program", hasło "newbie", poza tym dane podane w profilu.

Osoby które chcą razem ze mną działać w kolektywie proszę jednocześnie i o dopisanie się tutaj w temacie, i o skontaktowanie się ze mną. Liczba pokojów na TSie zmieni się w zależności od tego ile osób będzie chętnych do gry ;)

Zapraszam wszystkich chętnych do pomocy (tak jak pisałem, nie dla zaszczytów ale dla samej pomocy) do zapisania się do tego małego programu :)

EDIT: Poprawiłem kilka rzeczy dla nieco większej czytelności ;)

Serwer: EUW,

Nickname: AbeatH to moj main pozatym z 3 konta jeszcze 30 lvl

Pozycje: Mid , Solo top , Jungler

Sposób nauczania: Masowy :D Pojedynczy tez może być

Hmm... W sumie tak rozmyślam i rozmyślam, i nie wiem w końcu która opcja jest lepsza. Czy te podane przez Ciebie, czy może jednak dość tradycyjna - nagranie jednego, składnego i dobrze tłumaczącego poradnika, który wyjaśniłby graczom w przyjemny sposób jak się gra. Zaletą takiego poradnika (szczególnie w formie wideo) byłoby to, że dotarły do większej ilości graczy newbie. Sam mam odruch szukania poradników do gier na YT. Jeśli chodzi o LoL'a, zawsze jednak miałem wrażenie że jest tego przesyt i moje poradniki nie będą potrzebne. Teraz, gdy mój sprzęt daje radę z Frapsem po optymalizacji gry, byłbym w stanie zabrać się za takie coś na moim kanale, ale wciąż nie jestem przekonany jak wielu osobom przydałyby się takie poradniki. Po prostu nie jestem pewien, a nie widzę sensu robienia czegoś takiego dla małego grona odbiorców, bo dla nich lepszą opcją będą nauczanie indywidualne lub grupowe. Mam dylemat, poważnie ;) Ogółem idea jak najbardziej w porządku.

Zaletą takiego poradnika (szczególnie w formie wideo) byłoby to, że dotarły do większej ilości graczy newbie.

Na przykładzie CrossFire'a powiem ci że tak nie jest. Na głównym polskim forum swego czasu stworzyłem poradnik dla niezdecydowanych co do wyboru broni, wiele osób chwaliło go za to, że jest dobrze napisany, że wiele wyjaśnia itd. To nie zmieniło faktu, że mimo bycia przyklejonym w tym samym dziale pojawiały się posty "wybrać XM-8 czy M4A1?", i to bardzo regularnie. Nie - newbie w dużej części sr**ą na poradniki. Poza tym z poradników mogą poznać podstawy gry. Jak ktoś będzie chciał nauki na konkretnej pozycji, to kto mu podpowie tricki z jakimś champem? Skąd będzie miał wiedzieć w jaki sposób skontrować LeBlanc, która - dobrze ogarnięta - nowicjuszom robi z d*py jesień średniowiecza bez najmniejszego wysiłku? Poza tym łatwiej nauczyć się czegoś na własnym przykładzie niż oglądając filmik, który może i wiele wyjaśni, ale... no, sama wiedza nie zawsze pomaga. Ja wiem jak grać AD carry, ale lepiej żebym tego na rankedach nie robił.

Rozumiem, że "noobek" ma się zgłosić na tsie? A taki program dla nowych to bardzo fajna sprawa i na 100% skorzystam, bo lamię i to porządnie :P.

Chyba po to wybiera się przy pierwszym zalogowaniu jaki poziom gry pokazujemy, żeby nie grać z koxami. LoL jest tak przemyślany, że cały czas gramy w ludźmi na swoim poziomie. Uczymy się na błędach.

Chyba po to wybiera się przy pierwszym zalogowaniu jaki poziom gry pokazujemy, żeby nie grać z koxami. LoL jest tak przemyślany, że cały czas gramy w ludźmi na swoim poziomie. Uczymy się na błędach.

Co nie zmienia faktu, że doświadczony gracz może nam pomóc, coś doradzić itp. ;)

Ale jeśli ktoś może pomóc, to czemu miałby tego nie robić? Zresztą, jak ktoś robi ref konta też może wybrać low lvl. Kto mu zabroni?

Chętnie się pobawię z "noobkami" ;)

Nickname: Overdragon / mogę założyć reffa

Pozycje: Bot - AD Carry / Support

Sposób nauczania: Preferowałbym pojedynczo, ew. parami AD / Supp

Kontakt: pw / gg / skype: Overdragon666

Tak odnośnie jednego z powyrzszych komentarzy.

Większość ludzi farmiąca refy, robi to właśnie na najniższych poziomach podawanych przy zakładaniu konta żeby szybciej skończyć, co utrudnia sprawę kompletnie zielonym w LoLu.

n4zArh, ale miałem na myśli poradniki w formie wideo. Masz rację. Na takim poradniku tak czy inaczej będą omawiane jedynie schematy,ciężko przystosować materiał do każdego oglądającego, ale wideo poradniki sprzedają się dużo lepiej niż te tekstowe. Ludziom po prostu nie chce się czytać i nawet jeśli napiszesz poradniki, to ktoś co najwyżej zajrzy, parę osób przeczyta, a i tak większość zleje Twoją pracę i tak jak mówisz, poprosi o podanie odpowiedzi na tacy. Dlatego jestem za tutorialami wideo, są przystępniejsze. Btw. jeśli znalazłby się jakiś nowy na EU East to zapraszam. Mam całkiem spore doświadczenie i mogę pomóc. Nick Falc00n, dodajcie do znajomych i napiszcie.

Jezeli mam komus pomoc to poprostu pisac na wescie : nick stolarzek ...Jak ktos potrzebuje pomocy to ja zaoferuje :) Gram juz 1.5 roku wiec troche wiem :PPodam Skype lub cos :P wystarczy napisac

Serwer: EUW / 7lvl acc EUNE

Nickname: Widel

Pozycje: AD Carry głównie / Top myślę że średnia wiedz na ten temat.

Sposób nauczania: kolektyw

Dodatkowe Info : Wyjaśnianie podstaw / Wiedza na temat bohaterów.

Jednak przepraszam, nie będę miał czasu na to :/

Serwer: EU N&E

Nick: Kasztelan

Pozycja: Każda poza supportami (rzadko kiedy nimi gram, wiec mam małe doświadczenie )

Sposób nauczania: Dodajcie mnie do znajomych i jak bede, to po prostu zapraszajcie, bo i tak nie mam już nic ciekawszego do robienia w LoL-u, więc zawsze przyjmę zaproszenie ;p

Dodatkowe info: Gram w grę od dawna, posiadam dużą bazę postaci (dzięki czemu mogę pokazać wiele postaci w akcji), a moje doświadczenie nie ogranicza się tylko do kilku ulubionych postaci (bo takich po prostu nie posiadam, chyba ;p )

Serwer: EUW

Nickname: Yamakazu

Pozycje: najlepiej idzie mi na midzie/solo topie, ale na kazdej pozycji potrafie grac

Sposób nauczania: tak w sumie to jest mi to obojetne

Kontakt : najlepiej dodac mnie w grze lub pisac na gg podane w profilu. Posiadam ts, wiec moge tez rozmawiac.

Gram w LoL'a od ponad roku, wiec mysle ze jestem w stanie kogos czegos nauczyc :P

Nickname: Rhezz

Pozycje: Pomoc przy konkretnych postaciach

Sposób nauczania: Masówka

Problem polega na tym, że większość co tutaj się zgłasza będzie się 'tytułować' jako Ci, którzy potrafią grać ; ) Przykro mi to mówić, ale spotkałem się z wieloma takimi osobami. Połowa z nich rzeczywiście potrafiła grać - ale była wyuczona podstawowych rzeczy, czyli tego czego Wy chcecie nauczać. W lolu nie chodzi o to by znać podstawy w tej grze trzeba przede wszystkim myśleć, co w połączeniu właśnie z tymi podstawami zrobi z Ciebie dobrego gracza. (Oczywiście jakieś tam triczki można opanować, ale dopiero umiejętność ich zastosowania jest sztuką). Większość po prostu nie myśli podczas gry co skutkuje easy killem, albo w rzadszych przypadkach przegraną Twojego teamu. Nie zrozumcie mnie źle, sam nie byłem mistrzem po prostu pokazuję i przekazuję Wam to czego doświadczyłem i co wiem z obserwacji graczy. Sam już od ponad pół roku nie gram jako, że lista słabych graczy powiększała się w zastraszającym tempie. Na domiar złego gra zrobiła się niewiarygodnie monotonna.

Serwer: Nordic/East , EUW

Nickname: MatysHC , Monoklok , AdamZzz , Szrama96 , Shinigami2505

Pozycje: MatysHC - Solo Top , Support : Lux/Nidale . Monoklok - AD Carry , Jungle Nocturne . AdamZzz - Jungle Nocturne/Trundle/Amumu , Solo top Trundle/Irelia . Szrama96 - Mid Brand , AD Carry Miss Fortune (Nordic) . Shinigami2505 - Mid Kennen/Ryze/Ziggs/Kassadin ( West )

Uwagi dodatkowe: Wymagań wiekowych nie mamy każda osoba która chciałaby się nauczyć gry w Lola to przekażemy jej tyle informacji ile po prostu posiadamy.

Sposób nauczania: Nauczanie indywidualne oraz grupowe . Osobę bierzemy do druzyny i gramy udzielając jej nauk . Jeżeli dobrze jej idzie ale trzeba nad czyms popracować to poprostu gra 1 vs 1 w której po prostu z penetrujemy postać/daną pozycję aby o niej wszystko osoba ta wiedziała . Więc nauczanie gry daną postacią / na danej pozycji / daną rolą .

Kontakt : Team Speak 3 : ts.myspeak.pl , VIP 8 , o hasło pytać osób siedzących na kanale lub wejście na Chcesz być "uczniem" ? Wejdź ! i "puknięcie" do admina o przeniesienie.

GG : 42239088.

Zapraszamy w nasze szeregi ! Drużyna OfflineGamerZ wita !

Problem polega na tym, że większość co tutaj się zgłasza będzie się 'tytułować' jako Ci, którzy potrafią grać ; ) Przykro mi to mówić, ale spotkałem się z wieloma takimi osobami. Połowa z nich rzeczywiście potrafiła grać - ale była wyuczona podstawowych rzeczy, czyli tego czego Wy chcecie nauczać. W lolu nie chodzi o to by znać podstawy w tej grze trzeba przede wszystkim myśleć, co w połączeniu właśnie z tymi podstawami zrobi z Ciebie dobrego gracza. (Oczywiście jakieś tam triczki można opanować, ale dopiero umiejętność ich zastosowania jest sztuką). Większość po prostu nie myśli podczas gry co skutkuje easy killem, albo w rzadszych przypadkach przegraną Twojego teamu. Nie zrozumcie mnie źle, sam nie byłem mistrzem po prostu pokazuję i przekazuję Wam to czego doświadczyłem i co wiem z obserwacji graczy. Sam już od ponad pół roku nie gram jako, że lista słabych graczy powiększała się w zastraszającym tempie. Na domiar złego gra zrobiła się niewiarygodnie monotonna.

Oczywiście, jak się widzi Nasusa który zamiast farmić z pomocą Q próbuje rzucać slowa na Rumble'a i nie atakuje go nawet raz, to wiadomo że jest słaby. I właśnie takim osobom nauka się przyda - nauka lasthitowania to naprawdę pikuś przy tym. Chodzi o to żeby te osoby faktycznie myślały gdy kimś grają. Sam wiem że to jest problem, bo sam na początku miałem problem z tym żeby przy manożernych champach jakoś nauczyć się kontrolować jej przepływ tak, by móc coś zrobić (już nie mówiąc o właśnie wyżej wymienionym głupim używaniu skilli bez sensu). Tego można kogoś nauczyć, wbrew pozorom - jeśli osoba zauważy własne głupie zachowanie, to po jakimś czasie będzie grała lepiej. Ale potrzebny jest ktoś, kto powie "przestań uciekać po autoattacku Ashe z samym Phantom Dancerem, bo grasz Caitlynn z Infinity Edge'm i Zealem i to ona powinna się bać ciebie" :)

Ja trochę gram 10lvl EUW i czy ktoś by mógł mnie nauczyć np. jakie postacie się bierze do kontry, które kombinacje bohaterów są dobre na linii, i jakie itemy kupywać zależnie od sytuacji bo ja zawsze ama 1 build i ide w niego slepo i nic mnie nie przekonuje by go zmieniac, (gdy ww mial 30Lfstael , kończyłem item zamiast kupić mieczyk co obnieza efekty leczenia o 50%)

Kontry na mid byłbym w stanie jeszcze ogarnąć, ale podejrzewam że większą wiedzę będzie miał na ten temat Sower (drugi post w temacie, poza tym zaoferował się rezydować na jednym TSie ze mną) :)