Hm....
Nikt mnie nie rozumie );
Dobra:
Mam film.
Na filmie mam drzewo.
Do filmu wklejam zdjęcie.
Drzewo na filmie zaznaczam maską.
Na drzewie, po zaznaczeniu go maską (czy tam zamaskowaniu go, nie wiem jak to ładnie napisać) pojawia się te zdjęcie które wkleiłem. Tylko w obrębie tej maski się te zdjęcie pojawia.
No i wszystko jest OK. Problem jest tylko w tym, że te wklejone zdjęcie, w obrębie tej maski, porusza się razem z filmem. A ja chcę żeby film szedł do przodu, a te zdjęcie w tej masce było nieruchome.
Nie wiem jak to napisać, te zdjęcie co jest w tej masce, po prostu w jej granicach... przechodzi, porusza się razem z filmem. Ja chcę, żeby to było nieruchome.
Proszę mi nie dawać tutków to motion tracking, bo one w ogóle nie działają i mi nie pomagają; koleś albo pokazuje jak zaznacza głowę innego kolesia i dokleja mu jakąś kupę, myśląc, że jest pr0, bo pokazał coś trudnego albo zaznacza kwadrat... Tak czy owak, motion tracking też próbowałem, jednak te zdjęcie co jest w masce, po prostu mi wylatuje (zresztą maska tak samo) z kadru albo gdzieś się chowa...
Nie chodzi mi o to, że maska rusza się z filmem, bo z tym już sobie dałem radę, robiłem coś z mask shape (tak to się chyba nazywa) i dawałem te kropki, no i dzięki temu maska zachowuje się tak jak chciałem. Problem jest taki, że zdjęcie W MASCE się porusza (porusza w granicach maski, nie wyjeżdża z niej - tak tylko piszę dla jasności).
Proszę, niech mi ktoś pomoże...
Mam pomysł, ale nie mogę go zrobić, bo mnie powstrzymuje głupi program....