Age of Conan- warto zaczynać?

Witajcie, zastanawiam się z kumplami nad rozpoczęciem gry w powyższy tytuł. Może któryś z forumowiczów akurat ogrywa tę grę i będzie w stanie odpowiedzieć na kilka pytań;).

1. No więc zacznę od języka, bo jeden ze znajomych raczej średnio ogarnia angielski i polskie napisy, wraz z dubbingiem byłyby mega, ale na http://mmorpg.org.pl/gra/age-of-conan pisze, że ,, polska wersja gry nie jest już wspierana ". Czy to znaczy, że ona dalej jest dostępna, ale nierozwijana?

2.Ile ogólnie graczy na serwerach? Co z tym polskim serwerem, jest dalej, trzyma się?

3. Z tego co patrzyłem, to bez premmium raczej da się grać, a jak jest w rzeczywistości?

1. To znaczy że wszystkie rzeczy jakie dodali po skończeniu wspierania polskiej wersji nie są tłumaczone, ale te co były już przetłumaczone i zdabingowane nadal są.

2. Ciężko powiedzieć ile jest osób, większość osób gra na serwerze crom pve i myślę że cały czas trzyma się tam Polska gildia.

3. Do tego 80 lvl można grać bez i ściągnęli niedawno trochę ograniczeń.

Widzę, że mimo głównej dyskusja słabo się toczy. Po prostu mało kto w AoC gra aktualnie... AoC jest identycznym przypadkiem jak RoM. W AoC wydawca nałożył durne ograniczenia które odstraszyły graczy chcących zaznać zabawy f2p tak samo jak w RoM słynne gejmfordżowe p2w odstraszyło mnóstwo ludzi. Zmarnowali obie świetne gry! Teraz z łaską po paru latach i GF i FunCom wielce wspaniałomyślni luzują majty i znoszą ograniczenia, ograniczają p2w. Sorry. O 3 lata za późno. Niech się inni uczą na błędach tych dwóch kompletnie zdebilniałych firm. Bo obie gry są wspaniałe! Ale tak je zmarnować....

Gorąco polecam tą grę ! :D Grałem w nią co prawda kilka lat temu gdy był model (P2P) przestałem kilka miesięcy po tym jak wszedł dodatek , ale jest to najlepszy MMORPG jaki wspominam, ma nie typowy klimat i mechanikę walki, jest dynamiczny i świetnie się w niego gra w kilka osób. Z chęcią bym znów w niego pograł niestety musiałem przesiąść się na lapka i ścina mi strasznie na rajdach :<

A ja nie polecam. Polecałbym ją równie gorąco, no ale kilka lat temu, kiedy byli ludzie. Teraz świeci pustkami to raz. Serwery w ameryce to dwa. Zresztą nie ma sensu wymieniać dalej. Fakt iż w grze lokacje są po prostu puste i bez życia sprawia że nie ma sensu w to grać, 0 klimatu, który kiedyś wręcz wylewał sie z monitora. co z tego że możesz mieć na 80 grupkę na rajdy, skoro omija Cie cała frajda wbijania 80 poziomu, kiedy to trzeba było tworzyć grupy i walczyć o przetrwanie z innymi graczami. A open pvp to była kwintesencja tej gry. Do teraz nie spotkałem się z grą która by dorównywało AoC za czasów świetności. Z mojej strony tyle.

Od swojej strony dodam tyle :

-polskiego serwera nie ma, był za czasów p2p ale później usunęli

-mozesz grać w polskim języku... z tym, że do pewnego etapu - później przestali ją wspierać aka tłumaczyć nastepne patche, itemy, dungi, questy....

-bez premium da się grać od biedy, po prostu pewne elementy będą dla cb zablokowane i tyle

-graczy mało, bardzo mało - im wyzszy lvl tym lepiej, ale nie ma startu do takiego SW:TOR, czy innego GW 2

-p2w skomentuje w prosty sposob - mentalność cebuli : nic nie wydac, nic nie dac z sb a chcieć pełny produkt

-a na temat tego ze open pvp bylo kwintesencja gry... sie nie wypowiem. Dla kogos to moze i owszem, ale dla wiekszosci nie :). A to tworzenie grup wygladalo tak ze naparzales się z każdym, robiles questa z trudnym mobkiem - gracz cie dobijal i kradl go. No nic - powtarzasz... i znowu ktos cie zabil. I potem byl paradoks ze ludzie bili sie na tym swoim smiesznie niskim lvlu i nikt nie bil mobow bo wtedy byles na przegranej pozycji bo moba-bossa i gracza nie pokonasz naraz :P

Ale też nie polecam - niby zobaczyc można ale... gra praktycznie jest warzywem, nie ma zadnych wiekszych update'ow - o ile nie zaliczymy do tego kolejnego zniesienia ograniczen dla darmozjadów

Grałem w tę grę wiele razy jest fajna, za***isty system walki, fajne questy itp.
Kiedyś był problem z rajdami wyższego tiru ponieważ nie każdy miał premium + dodatek ale teraz już odblokowali prawie wszystko oprócz chyba t6 i t5.
Tak więc gra odżyła ale co muszę powiedzieć o niej to że jest wymagająca tzn jeżeli chcesz grać tankiem,healem,dpsem czy coś takiego to nie wygląda to tak jak w większości gier : 1,2,3,4 i stoisz nic nie robisz tylko musisz spełniać swoje zadania, każdy dung inna taktyka tak samo w rajdach. nie ogarniasz klawiszy na klawiaturze (czyt. masz 60+ lat) to nawet się za nią nie zabieraj :D

Ale jak chcesz poznać świat conana to zapraszam crom pve.
Obecnie są chyba 2 gildie polskie c9 i jakaś tam fuzyjna gdzie część polaków przeszła i rajduje w eng.

Plusy :
= System walki
= Fabuła
= Każdą postacią inaczej się gra czy to w rajdach czy to gdzie indziej więc daje więcej zabawy
= Ciekawa mechanika
= item shop nie wpływa na twój skill (nie ma pay to win)
= Grafika (nawet jak na ten wiek gry jak masz dobrego pc to za***iście wygląda świat
= pomocny suport (szybko odpowiadają, i są pozytywnie nastawieni do gracza)

Minusy :
= Mało rozleklamowana gra tak więc jest stała ilość graczy choć po "ostatnim" paczu dużo więcej rzeczy zostało odblokowanych dla f2p więc jest więcej graczy.
= Trzeba mięc kompa za minimum 3k inaczej na rajdach gdzie wymagane są cząsteczki nieźle się tnie :D
= słabo rozbudowany end game, po wbiciu 80 lvla, w sumie farmisz eq w khitaju, jak i w rajdach, questy w dodatku się powtarzają tzn robisz dla frakcji żeby móc kupić eq co za tym idzie jest to z deka monotonne.
= World bossy (1 tydzień w każdym miesiącu) rozpierdalają jaką kolwiek gre team playową , są zrobione dla idiotów którzy nie umieją ogarnąć swoich klas przez co farmią tam eq t1-t2 a później na rajdach bardzo prostych się idzie wk***iać.
= Ludzie robią ciągle te same instancje bo się do nich przyzwyczaili jeżeli będziesz chciał zrobić coś nowego a nie znasz angielskiego i nie przetłumaczysz sobie dobrze taktyk to zapomnij.

= Mało wprowadzanych nowości pomijając jakieś proste jak pety, tytuły itp, to nowego terenu czy coś niestety nie ma

Tak więc jeżeli jesteś nowym graczem i szukasz fajnego mmorpg to możesz zaczynać swoją przygodę w świecie aoc :D tylko uwaga musisz mieć najlepiej jakąś ekipę znajomych lub chęci żeby poznać podstawowe taktyki ponieważ gra solo po wbiciu 80 lvla nudzi :D

Mając w miarę dobrego/średniego kompa idzie przyjemnie spędzać godziny w tej grze :)

Grę oceniam ogolnie 8/10
Jeżęli właściciel gry wprowadzałby więcej dodatków itp, tzn upgrate rzemiosła, miasta gildii itp to gra by bardzo fajnie odżyła bo byłoby coś do roboty :P
A tak nie ma już celów po ubraniu się w t6 :D
Niby dodali nowe rajdy ale to nie jest to samo co w przypadku dodatku jakim jest khitaj. czekam aż dodadzą nowy dodatek albo wymienie sprzęt co na chwilę obecną może mi troszkę zająć bo w planach mam co innego :D
Ale nie zapomniajcie o CONAN EXILES czy jakoś tak :D

Swoją drogą jeżeli już zaczęliście przygodę z conanem to zapraszam na mój kanał yt gdzie macie wyjaśnione/pokazane taktyki na rajdy/dungi itp :)

https://www.youtube.com/channel/UC9vofn0c_TCvfHx7t9KhkAQ

ps. grac możesz po polsku pomijając rajdy t6. aczkolwiek nie ma przetłumaczonych poprawnie niektórych skilli itp, więc teraz czasami jakiś skill może znaczyć co innego po eng co innego po pl (był rebalans postaci) ale ogólnie możesz grać na polskiej wersji.
Polskich graczy jest mało a tak to na end game nie ma problemu z pugami itp.
Obecnie gra jest darmowa i możesz grać do t4 włącznie co daje już dużo , a samo ubranie postaci w khitaj/t4 jeżeli gildia ci nie pomoże i nie odpuszcza ci kilku rzeczy to możesz nawet ubierać się rok czasu :D
Wszystko zależy od postaci jaką gracz, najtrudniej ubiera sie tanków tam potrzeba kilka setów, najłatwiej dps tzn barb,rouge,ranger,demo,necro,hox i ewentualnie kapłanów z tym że tam też po 2 sety są potrzebne jedne pod leczenie drugi pod dps :D

Pamiętaj że jeden rajd odnawia się 7 dni, czyli codziennie nie możesz latać na tego samego bossa, jeżeli go zabiłeś to następnym razem zabić go możesz w kolejny wtorek.

Nie wszystkie bossy dropią bronie,tarcze itp tak więc jeden dropi klate,drugi nogi trzeci coś innego ale z każdego lecą tokeny za które możesz kupić eq od npc, tak więc jeżeli szczęście ci nie dopiszę zajmie ci trochę czasu ubranie postaci :D

Witajcie, zastanawiam się z kumplami nad rozpoczęciem gry w powyższy tytuł. Może któryś z forumowiczów akurat ogrywa tę grę i będzie w stanie odpowiedzieć na kilka pytań;).

1. No więc zacznę od języka, bo jeden ze znajomych raczej średnio ogarnia angielski i polskie napisy, wraz z dubbingiem byłyby mega, ale na http://mmorpg.org.pl/gra/age-of-conan pisze, że ,, polska wersja gry nie jest już wspierana ". Czy to znaczy, że ona dalej jest dostępna, ale nierozwijana?

2.Ile ogólnie graczy na serwerach? Co z tym polskim serwerem, jest dalej, trzyma się?

3. Z tego co patrzyłem, to bez premmium raczej da się grać, a jak jest w rzeczywistości?