Age of Wulin/WuShu. Czy warto?

Ostatnio zastanawiam się czy spróbowac z ta gra. Interesuje mnie frekfencja i feeling gry. Troche interesuje sie wojnami dynastyjnymi w chinach i ciekawi mnie czy znajde w tej gierce jakies glebsze nawiazanie. Interesuje mnie takze system walki a mianowicie czy jest dynamiczny czy tez denny P&C ktorego juz mam dosyc. I jeszcze chcialem spytac o wage gry na dysku, iz mam ograniczone miejsce z powodu awarii hdd;).

10GB zajmuje ... co do gry nie wiem ... sam chce sprobowac

Slabiutka ta gra byla jak byla Open Beta... teraz pewnie i tak nie wiele sie zmienilo, mialem wielkie nadzieje gdyz kiedys Jade Dynasty po prostu kochalem, ostatnio nic po Aion dluzej juz nie pogralem...

Wiem tylko, ze jest spory swiat i niema tam systemu lvelowego co jest jak dla mnie plusem. Chce siegnac po cos nowego bo Swordsman mi sie juz calkowicie znudzil.

Często pojawiało się pytanie na forum czy warto. Powiem wam, żeby zdobywać w grze kolejne poziomy to trzeba być zalogowanym i po prostu uczestniczyć tak jakby w życiu gry. Robić Daily, rozwijać craft i inne pierdółki, których się nauczycie grając.

VIP (Premium) daje dużą przewagę w lvlowaniu postaci, ponieważ postać lvluje się nawet offline. Czyli ogólnie sama gra nie jest dla graczy typu Casual.
PvP przyjemne i dosyć rozbudowane, wymaga ogarniania skilli i znajomość klas postaci (szkół).

System lvlowania tak jakby istnieje. Jest to podnoszenie umiejętności postaci, które nie polega na bezmyślnym biciu mobów i wykonywaniu questów.

Często pojawiało się pytanie na forum czy warto. Powiem wam, żeby zdobywać w grze kolejne poziomy to trzeba być zalogowanym i po prostu uczestniczyć tak jakby w życiu gry. Robić Daily, rozwijać craft i inne pierdółki, których się nauczycie grając.VIP (Premium) daje dużą przewagę w lvlowaniu postaci, ponieważ postać lvluje się nawet offline. Czyli ogólnie sama gra nie jest dla graczy typu Casual.PvP przyjemne i dosyć rozbudowane, wymaga ogarniania skilli i znajomość klas postaci (szkół).System lvlowania tak jakby istnieje. Jest to podnoszenie umiejętności postaci, które nie polega na bezmyślnym biciu mobów i wykonywaniu questów.

Tak jak Narcyzoju wspomniał nie ma zwykłego systemu levelowania typu: ubij 1k mobów i masz level tylko jest to na zasadzie kultywacji. Odbywa się to na 3 sposoby:

1. Internal Cultivation - Jest to sposób wbijania poziomu samoczynne czyli po prostu jesteś w grze i level Ci się sam powolutku wbija.

2. Practice - Za pomocą Silver Coinów (Waluta NPC w grze) możesz o kilka godzin skrócić czas wbijania poziomu przez internal Cultivation

3. Team Practice - jest kilka rodzai tejże mini gry jest TP 10,15 i 25. Zbiera się grupa osób (10) i wspólnie wykonujecie ruchy Taichi ,aby nabić sobie level, odbywa się to na zasadzie: gdy przychodzi Twoja kolej to kliknij sekwencję klawiszy na klawiaturze ,a będzie działać. Team Practice opiera się na Fatigue (zmęczeniu) ,czyli jeśli osiągniesz 100% Fatigue w ciągu dnia nie możesz wbić więcej Cultivation za pomocą tej mini gry. W zależności od poziomu Fatigue można stworzyć grupę Team Practice czyli na przykład 10 rund żeby dobić 30% fatigue, TP 15 50% fatigue, TP25 82% fatigue (procenty są przybliżone ,ponieważ nigdy dokładnie tego nie liczyłem)

Ten system levelowania ma swoje wady i zalety ,ponieważ jeśli codziennie nie wejdziesz do gry chociaż zrobić Team Practice to po prostu jesteś w plecy z levelem ,a wbijanie poziomów trwa naprawdę spory okres czasu bez VIPa ,bo wszystko opiera się właśnie o czas pobytu w grze levele są przeliczane na czas i tylko Team Practice oraz Practice jest w stanie radykalnie ten czas skrócić ,a tak to pozostaje biegnie i udawanie ,że się gra ,albo AFKowanie żeby nabić level lub opcja numer 3 kupno VIPa ,które na początku gry tak naprawdę jest bez sensu ,ponieważ poza wbijaniem levelu Offline wzrasta również szansa na naprawdę sensowny loot na instancjach ,który po pokonaniu bossa drogą losową wybiera swojego właściciela ,a VIP drastycznie te szanse zwiększa. Jeszcze chciałem tutaj wspomnieć o P2W ,ponieważ w Age of Wulin jest to naprawdę wszechobecne ,ponieważ bez VIPa masz marne szanse na solidny loot z instancji więc zarobkowanie jest niezwykle trudne ,ponadto w Item Shopie można zakupić sobie skille ,które robią z Ciebie maszynę do zabijania ,chociaż za walutę w grze również od graczy można kupić te skille tylko najpierw trzeba zarobić całkiem pokaźną sumkę(1mln i wyżej). Waluty w grze są dwie są to SIlver Coinsy (Waluta NPC) oraz Silver(Waluta do handlu z innymi graczami) Silver Coinsami można jedynie kupować jakieś drobne itemki u NPC natomiast główną walutą napędową gry jest Silver ,ponieważ bez niej tak naprawdę nie znaczy się nic. Community w grze bywa naprawdę różne od PKujących non stop Francuzów oraz Rosjan po naprawdę miłych ludzi szukających rozrywki ,a nie waśni między sobą. Gra na początku jest trudna to fakt ,bo zrozumienie wszystkich mechanizmów gry zajęło mi około pół roku (grałem ponad 13 miesięcy). Gra jest ciekawa wnosi wiele nowości do świata MMO system kultywacji, wiele skillsetów opartych na prawdziwych technikach walki, turnieje sztuk walk o honorowy tytuł Lidera Sekty i wiele wiele innych ,ale żeby grać w tę grę i naprawdę coś zobaczyć i poznać to trzeba poświęcić dużo czasu i nerwów ,ponieważ Webzen słynie już z tego ,że olewa ludzi ,którzy grają w ich gry. To co zawarłem w tym tekście to tylko drobna cząstka tego co ta gra prezentuje i tylko Webzen robi z tej gry niszową produkcję, zapomnianą i opluwaną przez innych graczy ,bo z gry która w Open Becie (prowadziło ją wtedy gPotato) dawała naprawdę świetne rokowania zrobili grę opartą na kasie lub pakowanie tysięcy godzin żeby coś znaczyć.

Przepraszam za chaotyczną wypowiedź ,aczkolwiek była pisana ona na szybko, jeśli coś jest nie zrozumiałe lub po prostu macie jakieś pytania odnośnie Wulina to proszę śmiało pytać tutaj bądź na PW.

Edit:

Jeśli okaże się ,że Wulinem jest zainteresowana jakaś szersza grupa osób ,to na życzenie mogę napisać obszerniejszy poradnik ,albo ewentualnie odpowiedzieć na pytania poprzez PW.

A na jakiej wersji opłaca się najbardziej grać? Tzn na której wchodzą najszybciej dodatki, którą developer najbardziej obskakuje?

Wiem, że w Age of Wuiln wszystko jest trochę zacofane i wersja US jest bardziej do przodu. Jednak na US ping jest dość wysoki, dlatego chciałbym się dowiedzieć jak to jest z wersją SEA. Gdzie stoją servery? Jak z populacją? I czy tam jest ten sam "problem" z VIP'em.

Czy ja wiem czy taki "duzy" ping... Ja tam nie narzekalem na najmniejsze lagi nawet. Jedyny minus to pory eventow i "popularnosci" - wiekszosc gra tam w czasie naszej nocy wiec za dnia jest mniej ludzi ;)

Ja gram akurat na Wulin i powiem szczerze, że nie jest źle. Co do samej gry to jest bardzo specyficzna i trochę ciężko ją lubić i nie pomaga w tym VIP który daje dosyć dużo ale w nim i tak chodzi głównie o to aby postać mogła "levelować" offline dlatego ja bez zamiaru kupna VIP'a podchodziłbym do tego z lekkim dystansem ale ogólnie gdy zrozumie się w większości z czym to się je to gra robi się dosyć przyjemna ale i tak wciągnęła mnie dopiero przy drugim podejściu i myślę, że jest to gra którą mogę polecić lecz nie wszystkim gdyż gra jest w ogromnym stopniu nastawiona na współprace między graczami co można zauważyć między innymi przy craftingu gdzie jedna osoba teoretycznie nie jest w stanie w przypadku niektórych przedmiotów samodzielnie zdobyć wszystkich składników dlatego jeśli ktoś lubi grać solo to raczej się nie odnajdzie.

Od Wulin odepchnęło mnie lekkie zacofanie, a w Wushu to mam ping 100-400. Ściągnąłem wersje SEA, ale prawie nic na ich stronie nie działa, wliczając rejestracje i login.

Ogólnie gierka jak na swój klimat jest nie do przebicia a co do vipa to jego jedyny plus to że można skille expić także offline ale bez Vipa też jest możliwość szybkiego wylewelowania skilli postaci jest to tak zwane Senior brother i przeskakujesz od razu do 3 setu skilli czyli na start ogromny boost

Ostatnio zastanawiam się czy spróbowac z ta gra. Interesuje mnie frekfencja i feeling gry. Troche interesuje sie wojnami dynastyjnymi w chinach i ciekawi mnie czy znajde w tej gierce jakies glebsze nawiazanie. Interesuje mnie takze system walki a mianowicie czy jest dynamiczny czy tez denny P&C ktorego juz mam dosyc. I jeszcze chcialem spytac o wage gry na dysku, iz mam ograniczone miejsce z powodu awarii hdd;).