Age of Wushu - krótka recenzja

Bronić mi nie broni. Ale jak postawisz tak na parę dni z rzędu to rodzice chyba Cię trochę skarcą. Poza tym nie wydaje mi się żeby nie zrobili czegoś takiego jak anty-afk.Może i to nie daje AŻ tak dużej przewagi, teoretycznie, tu przyznam rację, wszystko prędzej czy później (dużo później) wbijesz stojąc na afku wtedy kiedy się miałbyś wylogować, ale znając ziemniaczki, co już chyba było wyżej wspominane VIP nie skończy się tylko na tym, może będzie tak jak jest, nie wiem. W każdym razie nie mam zielonego pojęcia co ludzie widzą w tej grze oprócz klimatu. Ślimaki mają większą dynamikę ruchu niż postaci w tej grze.

Po pierwsze to dobrze by było jakbys dowiedział się o jakiej wersjii gry tu sie rozmawia -gpotato a raczej Webzen który wykupił ziemniaka nie podał do tej pory nawet daty rozpoczęcia OBT - nie wiem nawet czy CBT trwa

Po drugie wnioskując z tego co piszesz o rodzicach to domyślam się , że jesteś w wieku przed trądzikowym i masz wyznaczony przez rodziców czas grania - nie martw się tym- jak dorośniesz ten problem zniknie i komp będzie chodzić i 3 dni :D

Po trzecie masz wybór czy grać na koncie VIP i mieć coś szybciej -czyli zapłacić te 28 zł jak ktoś tu wyżej napisał czy wolniej ale za darmo -to jest urok f2p i niestety znowu minus twojego młodego wieku

Po czwarte - AoW to specyficzna gra,orientalny klimat bez krasnali ,elfów itd -nie każdemu się to spodoba i odwrotnie - ktoś inny będzie zachwycony .

Problemem nie jest VIP bez którego można się obejść a wysoki ping - u mnie 170 min ,niestety w EU nie wiadomo kiedy będzie AoW więc zostaje wersja NA z mojej strony z nastawieniem na poznanie gry pod kątem pve i wszelkich jego smaczków których jest wiele a pvp zostawmy jak juz wyjdzie wer EU .

Po pierwsze to dobrze by było jakbys dowiedział się o jakiej wersjii gry tu sie rozmawia -gpotato a raczej Webzen który wykupił ziemniaka nie podał do tej pory nawet daty rozpoczęcia OBT - nie wiem nawet czy CBT trwa

Ok, tu mój błąd powaliły mi się wersje.

Fajnie, najechałeś na mój wiek, ok, spoko, dorośli przecież tak robią. :D

Jak już jesteś taki dorosły to przypomnij sobie jak się czyta ze zrozumieniem.

Klimat gry jest fajny, to wiem tylko to tą grę wyróżnia. Czasem miałem wrażenie, że 9Dragons miał dużo większą dynamikę walki niż to, a jeszcze miało wyjść jako B2P, śmiech na sali.

Co do recenzji jest spoko, tylko pisana strasznie subiektywnie, ale da sięto zobaczyć tylko miejscami.

Ta gra jest dynamiczna przecież....

Co do pingu, bo właśnie doczytałem, że dalej nie naprawiono problemu odpowiadającego za skaczący ping(np. mi z 150 do 300 skacze czasami) i nawet gracze z ameryki mają ten problem, a serwery są w Kaliforni.

W tej grze jest dynamika ? Walcząc dosłownie można zasnąć. Ja jestem nastawiony w stosunku do mmorpg na walkę a tutaj mocno ssie co już na starcie ją skreśla.

Wiesz... Ja podczas walki z +40 mobami na klacie, z healerem, aoe dpsem i mną tankohilowymdimejddilerem robimy w kilka sekund combo +100.

Bosko to wygląda, kiedy ekipa skacze, lata, wyrzuca wroga w powietrze, szatkuje go po czym wywala na ziemie ;D

Dynamikę w grze widać dopiero po kilku godzinach, bo te pierwsze skille przed wybraniem szkoły to...

No kurcze pieczone to ja też zobaczę i spróbuję swoich sił w tym tytule jak jest tam mało gimbusów to na pewno sobie trochę pogram:D I tak ode mnie jeżeli jakaś gildia potrzebuje TS3 to społeczeństwo multigamingowe NovaSociety udostępni bez problemu(ja udostępnię:D) proszę wejść na ts3.novasociety.com kanał Age of Wushu i porozmawiamy o szczegółach. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego dnia

Pfff

Znalazłem już sobie "świetny" multigaming :)

Oferują nam wszystko co jest potrzebne dla mojej gildii - ShinoHikari na serwerze Age of Wushu

Chłopaki,poinformuje ktoś ile to waży? Chcę to sprawdzić ale jeśli waży dużo to raczej sobie odpuszcze. Grafiką przypomina troche Metina ale myśle że nie jest źle :D

Jakiego metina o.O

Waży 7gb

Kurcze długo sie zastanawiałem czy w to zagrać przez tą grafike i komentarze "nudnego" pvp.Ale mimo wszystko pobiore i zagram :D

Gra dość fajna tylko mało polaków,

zapraszam na serwer WhiteTiger

nick: Sativa

a.. i wiecie może jak wymienić zwykłe Liangi za Taels bo nie moge normalnie od gości sprzętu kupić

Największe skupisko Polaków to masz na Black Tortoise w mojej gildii :)

Ponad 50 Polskich świetnych graczy(taka prawda, przykro mi ekipo White Tiger)

Ts3, wspólna zabawa, pomoc, szybka rekrutacja oraz ciągle +5(w nocy też online), potem nagle sięga nawet do 30 online :D

Co do Coins>Taels nie da się - to dwie różne waluty. Coins są do handlu z npc, a Taels do handlu z graczami i zdobywa się je za kidnapping, handel i itemshop

Ze względu że nie lubie grać sam zaczynam od nowa

nick oczywiscie Sativa

a ja was zapraszam na polski portal o AoW: aow.linuxpl.info oraz do polskiej gildi na serwerze White Tiger - PolishClan. Więcej informacji na stronie, zapraszam!

Witam, na samym początku chcę zaznaczyć, że nigdy nie napisałem żadnej recenzji ani nie zajmuje się pisaniem w ogóle, dlatego w wypadku popełnienia prze zemnie jakiś błędów, czy podałbym nieprawidłowe informacje prosiłbym o konstruktywną krytykę a nie wyzwiska.

WSTĘP

Mimo iż właśnie nie pisałem nigdy recenzji to jednak zdecydowałem się zabrać za właśnie ten tytuł. Ale dlaczego właśnie ten? Wchodząc na jakikolwiek news o AoW na stronie portalu zobaczymy multum negatywnych komentarzy i jeden czy dwa pozytywne. Miejscami nie wiadomo czy to trolle czy na serio ludzie to piszą. Czytając te komentarze miejscami śmiałem się z niewiedzy ludzi. Większość pisze o czymś o czym nie ma pojęcia. Marudzą, że słaba dynamika walki, brzydka grafika, autotracker, konto vip zbyt P2W i tym podobne po spędzeniu w grze może nawet i mniej niż 2 godziny. Te parę pierwszych godzin i questy są faktycznie nudne, ale gdy już skończymy zabawę w chodzenie od miejsca do miejsca zaczyna się prawdziwa zabawa. Ta gra to sandbox, dlatego większość po prostu nie wie co ma w tej grze robić, a zdecydowanie jest co robić.

„Który masz level?”

Było o tym już wielokrotnie pisane w wielu miejscach, ale wspomnę o tym jeszcze raz: w tej grze nie ma poziomów postaci.

Nie jest to do końca prawda, ale wykorzystane zostało bardzo pomysłowe i ciekawe rozwiązanie. Nie podnosimy poziomu naszej postaci jako takiej tylko nasze umiejętności, czyli po prostu skille. Możemy trenować dwie kategorie umiejętności. Nasze skille pasywne, tzw. „Internal Skill” oraz umiejętności aktywne - „External Skills”. Dużo ważniejszy jest nasz skill pasywny ze szkoły który to determinuje siłę naszej postaci.

Trening naszych umiejętności może się odbywać na trzy sposoby: Internal Cultivation (czyli trening w tle), Practice Matrial Arts, (gdzie do podniesienia poziomu wykorzystujemy pieniądze) oraz Team Practice (najciekawszy i najszybszy sposób trenowania). Ale dokładnie nie będę tutaj wszystkiego wyjaśniać bo od tego są odpowiednie poradniki oraz opisy. Nie ma też klas jako takich. Możemy nauczyć się wszystkich umiejętności dostępnych w grze, co bardzo pozytywne wrażenie na mnie wyparło.

„Ale co ja mam tutaj robić”

No właśnie, gra posiada elementy sandboxu. Do roboty jest dużo i na wiele różnych sposobów. Możemy szpiegować inne szkoły, bądź sami patrolować własną. Możemy eskortować ładunki w drodze między miastami, bądź obrabować taki ładunek innego gracza. Możemy wziąć udział w wojnie gildii bądź szkół. Możemy zająć się łapaniem osób na które są wyznaczone listy gończe. Są oczywiście Instancje i mini instancje. A możemy kompletnie zignorować walkę na jakiś czas i zająć się „życiem”. Po prostu życiem. Mamy możliwość zostania: wróżbitą, uczonym, muzykiem, wytwórcą trucizn, łowcą, drwalem, kowalem, żebrakiem, malarzem, graczem w „weiqi”, kucharzem, zielarzem, krawcem, farmerem, rybakiem bądź górnikiem. Dużo się pisało na potralu o porywaniu ludzi, nie nazwałbym tego czymś super innowacyjnym, aczkolwiek gra daje nam taką możliwość. Po „spakowaniu do wora” naszej ofiary można zostać zaatakowanym przez każdego. Tutaj naprawdę możemy się zabawić w tzw. Role playing bo wszystko temu sprzyja. Jest tego wszystkiego multum a w połączeniu z Open PvP daje to naprawdę niezłą zabawę.

„Już większą dynamikę ma tibia”

Nie chodzi mi tutaj o oczernianie tibii w tym momencie, tylko pokazanie, że ludzie nie wiedzą co piszą. Walkę opisałbym miejscami bardzo dynamiczną. A to za sprawą tzw. Flying Skills. Czyli umiejętności które pozwalają nam wykonywać różne akrobacje w powietrzu. Nie są one tylko na pokaz ażeby sobie postać fajnie skakała czy przelatywała w powietrzu. Zmienianie dystansu między przeciwnikiem to jedna z postaw walki. A tych skilli naprawdę jest dużo i w tym momencie gra wypada wręcz genialnie przy innych tytułach. Gdzie indziej znajdziemy chodzenie po wodzie, dash w powietrzu, czy chodzenie po ścianach. Nie posiadamy oczywiście takich umiejętności już od początku, a do tego niektóre są bardzo trudne do zdobycia, mimo to można uznać to za jeden z celów jakie możemy sobie wyznaczyć – „zdobyć wszystkie akrobacje!”

Bronie tutaj nie są jakieś innowacyjne, bo gra oparta na rzeczywistości. Mimo tego nie mamy na co narzekać, znajdziemy w arsenale miecze, laski, sztylety, strzałki, noże do rzucania czy bomby dymne. Sama walka też nie jest czymś „normalnym”, bo jest ona prowadzona na zasadzie „kamień, papier, nożyce". Każdy atak przeciwnika można skontrować i przy tym go wyprowadzić z równowagi. Wymaga więc trochę myślenia i nie wystarczy w niej naciskać na oślep „1, 2, 3, 4, 5”.

„Grafika jak sprzed 10 lat”

O grafice powiem krótko. Zdecydowanie nie jest jakość tej grafiki powalająca i gry taką miały kilka lat temu. Mimo to krajobrazy są miejscami piękne. Z optymalizacją problemów nie ma, u mnie przynajmniej, ale przecież nie chodzi w grach rpg o grafikę, tylko grywalność.

„Open PvP jest tylko po to żeby dręczyć słabszych i afk'erów”

Nie jest. Open PvP jest fajnym elementem, bardzo. W innych grach, na przykład Lineage 2 otwarte pvp służyło gównie do walk o spoty. Tutaj się posunięto trochę dalej, walczy się tutaj oczywiście o spoty, ale które dają surowce, bo PvE jest głównie instancjowane. „Zbronia i kara” - za zabicie kogoś „bez przyczyny” tj. nie jest szpiegiem, ani nie ma czerwonego nicka otrzymujemy punkty niesławy. Gdy przekroczą one określoną wartość (prawdopodobnie 2000) idziemy do więzienia, gdzie musimy odczekać aż nam te punkty spadną do zera. W ekstremalnych sytuacjach zostajemy publicznie straceni.

Konto VIP

Wiele osób narzeka na konto VIP, tak naprawdę nie daje ono jakiejś ekstremalnie dużej przewagi, da się bez niego grać i cieszyć się całkowicie grą tak jak osoba posiadająca konto vip, więc nie ma co narzekać. W item shopie znajdziemy jakieś ciuszki, kunie i inne dziwactwa, ale to wszystko możemy kupić od innych graczy za pieniądze w grze.

KRÓTKA MOWA KOŃCOWA

Age of Wushu jest tytułem wartym polecenia, aczkolwiek trzeba wsiąknąć w ten klimat i nie sugerować się opiniami osób które nie grały w tą grę nawet 2 godzin. Da się przy tym tytule dobrze bawić i polecam tą grę wszystkim szukającym czegoś innego, nowego. Ściągajcie grę a ja w tym czasie wracam do patrolowania szkoły i zabijania szpiegów.

Moja ocena 5/6